"Stamtąd" to serial, który przywodzi na myśl klimaty "Zagubionych", nie tylko dzięki obecności Harolda Perrineau, ale również ze względu na współpracę producentów Jacka Bendera i Jeffa Pinknera, znanych z tego kultowego serialu. Stworzony przez Johna Griffina, "Stamtąd" wciąga widzów w świat tajemniczego miasteczka, z którego nie ma ucieczki, otoczonego równie zagadkowymi zagrożeniami. Można to porównać do nieodkrytej wyspy w sercu Ameryki.
Historia zaczyna się od wprowadzenia nas do miasteczka, które z pozoru wydaje się normalne, lecz szybko odkrywamy, że coś jest nie tak. Restauracje zamykają się w środku dnia, a szeryf Boyd Stevens (Harold Perrineau) przemierza główną ulicę, dzwoniąc dzwonkiem i nakazując mieszkańcom schronienie się przed zmrokiem. Po zmroku z lasów wychodzą potwory, które zabijają każdego, kto pozostaje na zewnątrz. Dodatkowym elementem horroru jest fakt, że miasteczka nie można opuścić – każdy, kto spróbuje, wraca do punktu wyjścia.
Do miasteczka trafia rodzina Matthewsów – rodzice Tabitha (Catalina Sandino Moreno) i Jim (Eion Bailey) oraz ich dzieci, Julie (Hannah Cheramy) i Ethan (Simon Webster). Ich próby opuszczenia miasteczka kończą się zawsze powrotem, co potęguje ich przerażenie i poczucie beznadziei.
Serial wyróżnia się doskonale zarysowanymi postaciami. Harold Perrineau jako szeryf ukazuje postać zdeterminowaną i pełną troski o mieszkańców. Catalina Sandino Moreno i Eion Bailey jako rodzice Matthewsów wprowadzają emocjonalną głębię, pokazując swoje zmagania z niesamowitymi i przerażającymi sytuacjami. Postacie dzieci, dodają historii dodatkowego wymiaru, pokazując, jak młodsi członkowie społeczności radzą sobie z ciągłym zagrożeniem.
Jednym z największych atutów "Stamtąd" jest jego atmosfera. Serial buduje uczucie klaustrofobii i niepokoju, skutecznie wykorzystując scenografię i efekty specjalne. Miasteczko jest pełne ciemnych zakamarków i tajemnic, a nocne potwory są nie tylko przerażające wizualnie, ale również przebiegłe i sadystyczne, co zwiększa napięcie.
Jack Bender, który reżyseruje pierwsze odcinki, doskonale buduje napięcie i atmosferę tajemniczości. Scenariusz Johna Griffina jest przemyślany, pełen zaskakujących zwrotów akcji i dobrze skonstruowanych dialogów. Każdy odcinek odkrywa kolejne warstwy fabuły, angażując widza i zachęcając do dalszego oglądania.
"Stamtąd" to serial, który łączy elementy horroru i dramatu w niezwykle skuteczny sposób. Jego mocne strony to mroczna atmosfera, intrygująca fabuła oraz znakomite kreacje aktorskie. Serial nie jest typowym splatter, lecz przemyślanym dziełem, które potrafi przestraszyć i wciągnąć widza. Dla fanów horrorów i tajemniczych historii, "Stamtąd" to pozycja obowiązkowa.