Zakładam temat , w którym spróbujemy wyłapać elementy prawdziwe i fikcyjne w serialu Wspaniałe stulecie. Proponuję aby na początku wspólnej analizie (jak to mówią w jedności siła) poddać : postaci, wydarzenia, sytuacje i prawa:)
Zapraszam do dyskusji, mile widziane źródła historyczne :).
Cześć, filmona81, mam pytanie: na początku napisałaś, że w jednej z książek autor dokładnie opisał zachowania Hurrem.moje pytanie dot. Nie tyle stosunku Hurrem do konkubin ale do samych ich wizyt w alkowie. Czy trafiłaś gdziekolwiek na opisy sytuacji podobnych do tych gdy np. Zrozpaczona wypuściła ptaki podarowane jej przez sułtana by potem pojsc do niego ze sztyletem, mowiac, że umiera za każdym razem gdy on jest z inną, albo gdy kazała wypuścić swojego konia Miłość. Ogółem czy są gdzieś opisy reakcji innych niż złość i chęć zabicia konkubin (co mogłoby sugerować nie o miłości, ale o obawie o utratę pozycji), ale zachowania jasno pokazujące cierpienie kobiety, której ukochany zabawia się z inną?!
Odnotowany został fakt oddania branek z Rusi. Był to prezent, kobiety miały być niewolnicami sułtana. Tymczasem Sulejman kazał je odesłać. Czytałam że Hurrem wpadła w szał i faktycznie chciała się poranić. Kobiety zostały odesłane jako " zbyt chude" :)
Hurrem kazała zamknąć harem z nałożnicami. To także jest fakt. Ładne dziewczyny wydała za bogatych turków. Reszta została oddalona z pałacu i zwrócono im wolność z tym że kobiety były bez grosza i spotkał je straszny los.
Kiedy Hurrem była faworytą dużo dziewcząt " znikało " w pałacu, trzeba pamiętać, że były to bardzo młode dziewczęta, dla nas właściwie dzieci, 12-15 lat, nie miały szans z faworytą sułtana. W filmie raczej nie mogli pokazać takich dziewczynek likwidowanych przez sułtankę. Jednak takie są fakty. Czytałam, ze te najmłodsze, najzdrowsze i najbardziej świeże stały zawsze w pierwszym rzędzie. Najczęściej one trafiały do alkowy.
O koniu, ptakach nic nie czytałam.
To nie jest tak, że Hurrem królowała w sypialni sułtana. To było niemożliwe. Sulejman sypiał z innymi kobietami, taka była kultura, władca nie łączył uczucia z seksem. Sułtan zapewne zdradzał Hurrem, kiedy miała miesiączkę lub w połogu. Wtedy na pewno sypiał z innymi nałożnicami. Tak " jednorazowo" . Nawet na wojny zabierano namiot z masażystkami i nałożnicami. Wojna trwała 2 lata, zdobywał nowe terytoria, pomieszkiwał po zdobytych pałacach, zamkach, tam także sprowadzano dla niego branki. Jednak takie baraszkowanie nie niosło żadnego uczucia, było czymś w rodzaju wyładowania emocji po walkach.
Faktem jest jednak to, ze Hurrem nie straciła swojej pozycji. Musiała zabijać, chociaż te w pałacu. inaczej nie byłoby to możliwe.
to sa Twoje przemyslenia filmona.czytalam artykul, w ktorym bylo napisane, ze po slubie tylko hurrem bywala w alkowie sultana.skoro piszesz, ze hurrem zamknela harem, to z kim sypial sultan?
dopiero po ślubie po 1534 roku "Aby nie kusić losu, Roksolana nakazała, by najpiękniejsze niewolnice zostały wydane za baszów, a inne wyzwolone". Lech Kańtoch
"Innym razem, gdy do haremu trafiły dwie inne piękne branki z Rusi, Roksolana z płaczem padła na ziemię. Osiągnęła, co chciała: konkurentki zostały oddalone. Hürrem miała siłę przebicia". ADAM WĘGŁOWSKI.
"Sulejman jednak nie odesłał Roksolany po narodzinach pierwszego syna. Urodziła mu kolejne dzieci i została w Stambule na zawsze. Sulejman pewnie korzystał z innych kobiet w haremie, ale ona nie dała się już usunąć z uprzywilejowanej pozycji” – opowiada prof. Kołodziejczyk.
W serialu musieli bardziej ubarwić życie w haremie, żeby było ciekawiej. Pyskowanie Hurrem do matki sułtana lepiej się ogląda niż ciągle pokłony:) Serial musi zaciekawić, żeby miał dobra oglądalność dlatego miłość Hurrem i Sulejmana jest ukazana tak bardzo. Historia może być, tak jak dziś zależy kto jak posmaruje tak napiszą, ale dziś nie da się tak ukryć wszystkiego jak kiedyś. Hurrem miała mocna pozycje i ludziom mogło to się nie podobać i ja oczerniali podsuwali intrygi. Zazdrość i złość powoduje że ludzie ślepną i nie widza prawdy i dlatego Hurrem mogła być skazana na złą opinię. W takim haremie nieźle taka Hurrem musiała się napocić żeby utrzymać swoja pozycje i nie być odrzucona przez sultana. Jakby siedziała cicho i nic nie knuła to dawno skończyłaby w worku na dnie Bosforu.
W serialu miłość Hurrem i Sulejmana musiała być tak ukazana. Silna pozycja Hurrem Intrygi pyskówki względem matki sultana itd. sprawiły, że serial zdobył taka sławę, bo gdyby było tak jak w historii to byłoby za nudno. Historia tez nie musi być do końca prawdziwa. Ślina pozycja Hurrem wzbudzała w innych zazdrość i niechęć do niej co skutkuje brakiem akceptacji innych członków haremu. Pojawia się nagle ktoś komu można więcej i tu pojawia się zazdrość. Dlatego historia może być nie do końca prawdziwa i nieco przekręcana. Hurrem zapewne była w jakimś stopniu wredna , ale jak miała przeżyć to musiała działać bo gdyby nic nie robiła to skończyłaby w worku na dnie Bosforu.
hehe prawie 2 identyczne posty myślałem że mi pierwszego nie przyjęło jak przez 1h nie wyswietlalo:)
czy w islamie aborcja nie jest grzechem?
pytam bez żadnych podtekstów, z czystej ciekawosci, po ostatnich odcinkach serialu
Spłodziłam duży wpis, ale pojawił o sie info o linku, jak ja tego nie znoszę i skapitulowałam po 10 razie. Jutro znowu odpiszę, dobrze? Tymczasem pozdrawiam :)
Zapewne w tym przypadku nie było to grzechem a zabezpieczeniem bo taki młody książę mógłby mieć za dużo dzieci, choć trochę głupie bo jak dostanie prowincje to już nie ma aborcji a tez może ich mieć kupę
W religii tej aborcja nie jest potępiona w sposób jednoznaczny. Przede wszystkim należy podkreślić, że prawo islamskie zakłada, iż życie nie zaczyna się wcale od momentu zapłodnienia. Musi minąć około 120 dni, aby Bóg mógł obdarzyć embrion duszą. Przerwanie ciąży jest dozwolone w takich przypadkach jak gwałt, kazirodztwo, wady wrodzone, uszkodzenia, choroby genetyczne, czy nawet prawdopodobieństwo, że ojciec jest osobą upośledzoną umysłowo. Zdecydowanie zakazuje się jednak aborcji z takich powodów jak trudne warunki finansowe, czy wybieranie płci dziecka.
To tak bardzo ogólnie o aborcji w islamie.
Pozdrawiam :)
nawiązując do dzisiejszego odcinka, czy to że sułtan podawał truciznę swoim bliskim aby ich "sprawdzić" jest historycznie potwierdzone?
Ja nie spotkałam się z takim przypadkiem. jeśli chodzi o serial to jest fikcja. Natomiast czy w historii sułtan zastosował taką metodę, to nie wiem, jednak biorąc to na zdrowy rozsądek fakt wypicia potencjalnej trucizny nie może być dowodem niewinności. To na prawdę taki watek, jak już pisałam, irytujący. Za próbę otrucia księcia była tylko jedna kara, śmierć. Nie przez uduszenie ale ścięcie łba. Każdy wolałby wypić truciznę niż mieć odciętą głowę.
Członkowie rodziny sułtana, ci w pierwszej linii w przypadku wyroku śmierci byli duszeni jedwabnymi szalami, ale tylko wtedy kiedy śmierć ich nie była karą a wypełnieniem prawa np. prawo sukcesji.
Zdrajców politycznych z rodziny duszono cięciwą lub sznurem, ale także sztyletowano lub odcinano głowy, w zależności od miejsca. Na wojnie zabijano w taki sposób na jaki pozwalały okoliczności.
Zdrajców buntowników po za rodziną zabijano odcięciem jednym ruchem głowy w pozycji kucznej, na stojąco lub na pniu.
Kary smierci stosowano różnie, to władca decydował jaka kara dla kogo. Do sułtana należało ostatnie zdanie. Jesli on zadecydował o zabiciu syna siepaczem. Tak musiało być, choć na ogół książęta duszono.
Filmona czy to prawda,że Gülfem Hatun była Polką z pochodzenia na wikipedii wyczytałam coś takiego:
"Some claim that she was Sicilian or Polish and originally named Rosalina (thus referred to as Sicilyalı Rosalina or Polonyalı Rosalina)"
Jest takie przypuszczenie choć dowodów brak. Ponoć mogła pochodzić z polskich ziem jak Hurrem lub być spokrewniona, ale raczej typową Polką nie była. Jej ojcem jak ustalono dotychczas był mężczyzna o imieniu Murad, nie jest to polskie imię. Raczej była Albanką jak Mahidevran, kobiety nawet dobrze się rozumiały. Lub z innego źródła pochodziła z Sycylii.
o hurrem tez w literaturze tez jest niska jasnowlosa, nie ognistowlosa czy ruda, wiec?
Hej.A Czy jest Ci coś wiadomo na temat wyglądu fizycznego reszty członków rodziny Sulejmana? W niepewność wprawiają mnie także stroje ,użyte w serialu.Czy rzeczywiście charakterystyka w serialu jest wiernym odzwierciedleniem wyglądu kobiet osmańskich w czasach sułtanów ...?
Nie są całkowicie wiernym odtworzeniem. Wiele elementów zostało uszytych pod dzisiejszego widza. Jest to bardziej interpretacja mody za Sulejmana niż odtworzenie. Dowodów też jest niewiele, dużo czerpiemy z rysunków Matrakczego. Słusznie zauważyła aloiv stroje sułtanek w szesnastym wieku znacznie mniej odkrywały niż w serialu. I widać to na portretach chociażby Hurrem. Kobiety sułtanki nie mogły biegać po korytarzach z piersiami na wierzchu, ich wdzięki podziwiał jedynie sułtan. Miały zasłonięte twarze, widoczne były jedynie oczy. Ubierały kaftany, czasami warstwowo. Kaftany były mniej dopasowane i przepasane w tali długimi szalami. pod spodem nosiły sute spódnico-spodnie, później pojawiły się spódnice. Na głowach nosiły wysokie czepce zdobione złotem i kamieniami, takie jak młoda Hafsa miała w wczorajszym odcinku.
Potem zaczęto w ubiorze przemycać wpływy mody europejskiej. Jednak w drugiej połowie szesnastego wieku. Większe dekolty i mocno rozkloszowane rękawy od łokcia.
Dziewczęta w haremie chodziły w słynnych haremkach, taki strój jest na obrazach, często bardzo skąpo odziane w górnych partiach. We włosy wpinały kwiaty. Nie nosiły raczej takich sukien kaftanowych jak w serialu.
Korony takie jak nosiła Valide i Hurrem są jednak w miarę wiernie odtworzone. Stroiki także.
A wracając do wyglądu rodziny wiemy mało. Valide piękna i dostojna o kruczoczarnych włosach. Hatice była podobna do Valide.
Hurrem niska jedni twierdzą że ładna inni że nie ładna ale na pewno inteligentna, roześmiana i miła, włosy blond lub rudy. Mahidevran była piękna, czarne lub brązowe włosy jasna cera i różowe policzki stąd " wiosenna róża ". Mustafa podobny do matki, choć profil miał Sulejmana. Osmanie mieli orle nosy. Selim ciemny blond bądź rudy po matce, miał więcej ciała.
Ogólnie wszyscy mieli okrąglejsze kształty. Wtedy za piękne kobiety uchodziły te u których " było za co złapać ".
Mahidevran nie była aż tak szczupła jak w filmie. Sułtan szybko dorobił się brzuszka. Nosił wąsy podobne do ojca.
Ibrahim wysokiej postury. długi nos, szybko osiwiał. Dżinhagir ponoć miał wyjątkowo ładne, jak na chłopaka rysy twarzy. Mihrimah ponoć nie była ładna, otyła, miała małe oczy. Choć tytułowano ją " piękna sułtanko".Tyle pamiętam.
A jeszcze jedno pytanie :) Z jakich źródeł korzystałaś(jesli pamiętasz) aby charakteryzować wygląd rodziny sułtana i ich ubiór ?
Bywałam w Stambule :) widziałam Topkapi księgi portrety.
W W-wie byłam na FESTIWALU KULTURY TURECKIEJ
Karoliny Krzywickiej (historyk sztuki, kustosz w Muzeum Azji i Pacyfiku w Warszawie, sekretarz oddziału warszawskiego Polskiego Instytutu Studiów nad Sztuką Świata; zajmuje się przede wszystkim sztuką dekoracyjną i rzemiosłem artystycznym krajów islamu, zwłaszcza Azji Centralnej i Bliskiego Wschodu jako kuratorka wystaw, autorka artykułów, katalogów, prelekcji i wykładów, min. cyklu spotkań poświęconego ubiorom i tkaninom wschodnim w Klubie Kostiumologii i Tkaniny Artystycznej przy warszawskim oddziale Stowarzyszenia Historyków Sztuki;
w internecie można znaleźć szkice i ryciny ubioru dworskiego w Cesarstwie Osmańskim.
Trochę jest w księdze "Historia Mody dzieje ubiorów od czasów prehistorycznych do końca dwudziestego wieku".
Francios Boucher.
Zazdroszczę :) Teraz wiadomo dlaczego masz aż tak wielką wiedzę z której korzystamy . Widać więc ,że zainteresowanie kulturą azjatycką i kulturą islamską jest coraz większe. Jeszcze raz dziękuje :)
Witam :)
ogólnie fascynują mnie cesarstwa, o osmańskim wiedziałam dużo jakieś 5-4 lata temu, bo wtedy miałam taki głód wiedzy i więcej czasu na szukanie źródeł. Wiele rzeczy zapomniałam, czytałam bardziej hobbistycznie. Wspaniałe stulecie, czy też złoty wiek jest ważnym okresem Osmańskim, ale przecież nie jedynym. Dynastia Osmanów panowała od 1299-1922 r. to jest ogrom czasu. Masa wiadomości, ciągłe zmiany. Wezyr za wezyrem. Moim zdaniem najlepszy jednak był Ibrahim Pasza.
Natomiast jeśli chodzi o sułtana, to chyba ojciec Sulejmana, Selim. To czego ten człowiek dokonał w głowie się nie mieści. Był zły, okrutny nawet i szedł jak burza. Był sułtanem tylko 8 lat. Az strach pomyślec co by było gdyby rządził tyle co Sulejman. Pewnie byśmy w Europie wysławiali Allaha. Podboje sułtana Selima na długo ukształtowały mapę polityczną Bliskiego Wschodu. Częściowo ich skutki widoczne są do dziś .
To taka dygresja :)
Z przyjemnością odpowiem na kolejne pytania:)
Pozdrawiam i dziękuję:)
Witam. Jakie były stosunki między Mihrimah a Raziye? Traktowały się jak kochajace siostry czy było inaczej?
Nie weim czy się powtarzam , ale nie widze swojego pytania ,więc pytam jeszcze raz. Jakie były stosunki między Mihrimah a Raziye? Kochały sie jak siostry czy się nienawidziły? Z góry dziękuje za odpowiedź :)
Mihrimah urodziła się w 1522 r. a Raziye w 1525 r. Były między dziewczynkami trzy lata różnicy. Trzyletnia Mihrimah miała już " tytuł ulubienicy tatusia" i na zdrowy rozsądek dalej robiono wszystko aby jego nie straciła. Według legend córka Mahidevran życie miała straszne, cały czas w cieniu Mihri. Jeśli chciała pobyć z ojcem raczej zdana była na obecność Hurrem i jej córki. Sułtan bardzo mało spędzał czasu z Mahidevran i siłą rzeczy z druga córką. Ponoć Valide bardzo kochała Raziye i było jej przykro, że wnuczka została zepchnięta na boczny tor.
Z legend także można się dowiedzieć, że Raiye była śliczną dziewczynką, zachował się jeden jej portret, zresztą podobną do pięknej matki, Mihrimah była bardzo zazdrosna i ponoć zawistna. Między dziećmi nie było dobrej więzi. To trwało krótko, bo w 1534 r. po śmierci Valide, Mahidevran z córka i Mustfą wyjechała lub została wyrzucona do prowincji Manisa.
To są jednak domniemania i legendy, ale historycy tureccy nie wierzą, że między dziewczynkami trwały siostrzane relacje.
czy mozesz podać link do wiarygodnego portretu Mahidevran ? szukalam ale wyskoczylo mi tyle kobiet ktore nie byly Mahidevran
wow ona była naprawdę piękna !! nic dziwnego że hurrem szalała ! też by mnie szlag trafiał :P
A jak ojciec Sulejmana traktował swoje żony,ile ich miał?Czy Ayşe była jego jedyną prawowitą żoną?
Jak to jest z potomkami Osmanów,dlaczego zostali wygnani z Turcji,czy obecni żyjący Osmanowie to,że tak się wyrażę są czystej krwi,czy to bardziej piąta woda po kisielu?
Witaj :)
Wygląda na to, ze Aisza Hafsa była jedyną, przez Selima uznaną żoną. Był sułtanem zaledwie 8 lat wiec jest to możliwe. Cały czas spędził w siodle i na wojnie, nie angażował się najwidoczniej w inne związki. Jednak w 100% pewna nie jestem. Ja się " nie spotkałam" z inną żoną Selima.
Wiadomym jest jednak, że sypiał z innymi nałożnicami i ponoć kazał zabijać dzieci z takich związków razem z matkami :(
Osmanowie zostali wygnani z imperium na fali reform Mustafy Kemala.
1 listopada 1922 roku Wielkie Zgromadzenie Narodowe rozdzieliło funkcje kalifa i sułtana oraz ogłosiło zniesienie tej drugiej. Kalif miał być od tego momentu wybierany przez zgromadzenie.
Potem ogłoszono, ze państwo osmańskie zostało republiką. Moment ten uznajemy za symboliczny koniec Imperium Osmańskiego i początek Republiki Tureckiej.
Natomiast 3 marca 1924 roku obalono funkcję kalifatu, wraz z ta decyzją wszyscy członkowie osmańskiego rodu, musieli puścić granice kraju.
Neslisah Sultan urodziła się w 1921 roku w Stambule. Opuściła miasto w wieku trzech lat, emigrując razem z rodziną do Francji. W 1940 roku wyszła za maż za księcia Muhammada Abdel Moneima, syna ostatniego kedywa (wicekróla) Egiptu - Abbasa II i została w ten sposób egipską księżniczką. W 2009 roku, po śmierci Osmana Ertugrul Osmanoglu, ostatniego pretendenta do tronu, przyjęła tytuł "najstarszego członka rodziny Osmanogullari" (dynastii Osmanów).
Dynastia, do której należała Neslisah Sultan, rządziła Imperium osmańskim prawie 650 lat. Jej dziadek Mehmed VI doszedł do władzy po upadku reżimu "młodoturków". "Młodoturcy" z kolei objęli rządy po rewolucji 1908 roku i wciągnęli kraj w I wojnę światową. Turcja walczyła po stronie Niemiec i Austrii. W 1922 roku sułtan był zmuszony uciekać z kraju na brytyjskim statku. Do władzy doszedł Mustafa Kemal Pasza i jego zwolennicy, którzy byli niezadowoleni z rządów monarchy i panoszenia się w kraju Anglików. Potem Kemal został pierwszym prezydentem Turcji.
Oczywiście żyją jeszcze inni Osmanie.Księżniczka była ostatnia z tej prostej linii dynastycznej
Właśnie chyba nie. Nie wiem, czy można na tym polegać ale z tego co wyczytałem na angielskiej Wikipedii to Beyhan i Sah, które w serialu są też córkami Valide Aiszy Hafsy, były naprawdę córkami Aiszy Hatun (1476-1539), innej żony Selima chociaż o tym samym imieniu. Według Wikipedii dzieci Valide to: Sulejman, Hatice, Fatma (będzie w 4 sezonie) oraz Hafsa (wcale jej nie było).
to słuszna uwaga. Jednak trzeba poszukać innego źródła i to dokładnie sprawdzić. Zarówna Aisza Hatun (1476-1539) jak i Aisza Hafsa Sułtan Valide mają takich samych rodziców. Dodatkowo Beyhan Sultan , który jest przypisany tej pierwszej jako matkę ma podaną Hafse, więc pomieszanie z poplątaniem, gdzies musi być błąd :)
" Beyhan Sultan (died 1559) was an Ottoman princess, daughter of Selim I and Ayşe Hafsa Sultan. She was the sister of Sultan Suleiman the Magnificent "
Pozdrawiam i dziękuję za info. :)
Od samego początku, gdy czytałam Twoje wpisy wyczuwałam ogromną wiedzę w tym temacie. Myślałam, że to jest kierunek Twoich studiów. Wielki szacun, za to, że poświęcasz nam swój czas i dzielisz się z nami laikami swoją wiedzą. Dzięki takiemu, może trochę infantylnemu i niezgodnemu z prawdą historyczną serialowi, mamy możliwość, choć w minimalnym stopniu zapoznać się z inna kulturą. W naszym społeczeństwie jest ogromna nietolerancja dla innych kultur. Spotkałam się z uwagą i pogardą, od zagorzałego katolika, że oglądam serial o innowiercach!!! Dziękuję i pozdrawiam :)