Zakładam temat , w którym spróbujemy wyłapać elementy prawdziwe i fikcyjne w serialu Wspaniałe stulecie. Proponuję aby na początku wspólnej analizie (jak to mówią w jedności siła) poddać : postaci, wydarzenia, sytuacje i prawa:)
Zapraszam do dyskusji, mile widziane źródła historyczne :).
Filmona mam pytanie odnośnie śmierci Mehmeta, ile prawdy jest w tym, co pokazali w serialu? Póki co nie znalazłam nigdzie potwierdzenia, że Mahidevran maczała w tym palce. Niejasne są też informacje na temat przyczyn jego śmierci. Będę wdzięczna za odpowiedź, pozdrawiam
Cześć :)
Mehmed żył bardzo krótko ur. w 1521 a zmarł w 1543. Miał więc dopiero 22 lata. Historycy dzielą się na tych którzy w powodzie śmierci widzą chorobę naturalną, najczęściej mówi się o ospie lub innej chorobie wirusowej. I na tych dopatrujących się udziału Mahidevran. Jednak w tym drugim przypadku brak wszelkich dowodów na winę matki Mustafy. Biorąc odrobinę "na logikę" Mahidevran nie miała w roku 1543 żadnych wpływów, praktycznie nic nie znaczyła dla Sulejmana, była tylko matką Mustafy. W jaki więc sposób mogłaby znaleźć chętnych do współpracy w zabiciu księcia Mehmeda ? Nie żył Ibrahim Pasza, ani Valide ani Hatice. Mahidevran była całkiem sama, a taki zamach wymagał zawiązania spisku. Było to możliwe, ale tylko przy udziale Mustafy, ten jednak miał z przyrodnim bratem bardzo dobry kontakt już od dzieciństwa. Mehmet wzorował się na Mustafie, ponoć bardziej niż na ojcu. Książęta nie traktowali siebie na zasadzie konkurencji.
Oczywiście śmierć Mehmeda była jak najbardziej Mahidevran na rękę, jednak wątpliwe jest aby maczała w tym palce. Zresztą Mehmet był ukochanym synem Sulejmana i Hurrem, gdyby były podstawy pewnie Sulejman przetrząsnął by każde" źdźbło trawy " aby odkryć zamachowców. A napierwszy ogień poszłaby Mahidevran, Hurrem by tego nie darowała.
Mehmed był bardzo zdolny i być może zostałby godnym rywalem Mustafy, a nawet sułtanem. Był waleczny i wrażliwy. Przejął po Mustafie rządy w Manisie. Los chciał jednak inaczej.
Sulejman zlecił Sinanowi budowę meczetu ku czci swojego kochanego syna Mehmeda.
Wygląda na to, że w rzeczywistości inaczej wyglądała śmierć księcia jak w serialu.
Dziękuję za znalezienie kolejnej różnicy :)
Pozdrawiam :)
a czy w dzisiejszych czasach w Turcji dalej stosuje się te określenia jak np. Hatun ? bo jak mniemam Sultan to nie
Raczej nie. Ja się nie spotkałam. Może wśród starszyzny, ale nie sądzę. Wraz z upadkiem sułtanatu, chyba zwroty tego typu zniknęły z użytku. Może są używane w zamkniętych kręgach potomków sułtańskich ?
:)
Filmona .
Co do samej postaci Hurrem , jestem tego samego zdania co Ty.
Wydaje mi się, ze nawet aktorka próbuje zagrać osobę niezrównowazoną psychicznie.
Taki hitler w spódnicy;-)
Natomiast piszesz, że nie wierzysz w milosc w haremie tym bardziej w milosc sułtana i hurrem, ale później stwierdzasz ze Sultan kochal Hurrem, więc jej słuchał...
Moim zdaniem musiał ją kochac , skoro dawał się manipulować, a więc był słaby psychicznie, czego później żałował.
Witaj :)
Miłość powinna być obustronna, jeśli jedna strona doszukuje się więcej korzyści materialnych i wyższej pozycji niż samego uczucia, nie można tego nazwać miłością.
filmona, trudno się z Tobą nie zgodzić...ale
W idealnym świecie, dwoje idealnych ludzi obiecuje sobie, patrząc głęboko w oczy, miłosć, wiernosć i uczciwość...i idealnie żyje długo i szczęśliwie. Ale gdyby to była reguła, to nie byłoby tylu zdrad, rozwodów, krzywd i przemocy. Zycie nie jest idealne i ludzie nie są ideałami.
W haremie to już w ogóle nie ma mowy o ideałach. Nie ma równowagi. Jest jeden facet, który nie musi robić nic, nie musi sie starać, zabiegać. Kobiet ma do wyboru, do koloru, czego tylko dusza i ciało zapragnie.
Z drugiej strony jest setka (setki) napalonych kobiet, napalonych nie tyle w sensie fizycznym, co najzwyczjniej w świecie spragnionych bilskości, czułości, dobrego słowa, gestu, jakiegokolwiek zainteresowania. Jakie jest prawdopodobieństwo, że otrzymają to wszystko od tego jednego jedynego faceta, od którego mogą tego oczekiwać? No jakie? Jeżeli którejś uda się złapać to szczęście, to wczepia się w nie zębami, pazurami i czym tam jeszcze może, zeby tego nie stracić...Jak tu mówić co miłość powinna, gdzie tu równowaga?
Innym rodzajem jest miłość matczyna. O, ta to jest w stanie góry przenosić. Jeżeli kobieta, matka uzna, że musi chronić swoje dziecko to moze i zabić w imię tej miłości.
Nie uważam, że w haremie nie było miłości. Mówi się, że jest tylko jeden krok od miłości do nienawiści. I miłość i nienawiść, moim zdaniem, tam były. Jednakże pierwszym, wszechobecnym uczuciem była, tak sądzę, zazdrość. Jedna, wielka i wszechogarniajaca.
Tak, w Haremie była miłość i nienawiść. Tylko że jeśli chodzi o jedna postać nie można w sobie nosić tych dwóch uczuć na raz. Kochać Sulejmana i nienawidzić jego syna. Przyjaźnić sie z Aybige i omal jej nie zabić dla własnych celów.
Jeśli umiera miłość pojawia się nienawiść, chęć zemsty. Ale ponoć Hurrem kochała Sulejmana i z tej wielkiej miłości a może nienawiści albo zazdrości zabiła jemu dziecko?
Człowiek jak najbardziej może równocześnie czuć i miłosć i nienawiść. To drugie nie pojawia się tylko po ustaniu miłości, czasami uczucia przeplatają się lub płynnie przechodzą od jednego do drugiego. Bywają bardzo burzliwe związki.
Kobieta może kochać mężczyznę i nienawidzić jego dziecka z poprzedniego związku.
Gdybym, jako matka, miała przekonanie, że ktoś chce skrzywdzić moje dziecko - nie ręczę za siebie.
Piszę w oderwaniu zarówno od serialu, bo tam jest radosna twórczość scenarzystów, jak i historii, bo nie jestem w stanie cofnąć się 500 lat, wejść w umysł Hurrem i stwierdzić na pewno, że takie były jej myśli, uczucia, motywy postępowania.
Filmona mam kolejne dwa pytanka :)
1) Co oznacza gest całowania w ręke a potem dotkniecie czołem ? Czy to normalne powitanie wraz z wyrazem szacunku czy coś więcej?
2) Czy Mihrünnisa Sultan jest postacią autentyczną? W serialu przedstawiona jest jako żona Mustafy a wyczytałem że jedyną żoną była Rumeysa Sultan
1. To jest błogosławieństwo sułtana dla rodziny. W taki sposób oni oddają się w jego opiekę i ciałem i duchem. A także zaznaczają świętość sułtańskiego jestectwa .
2. Mihrünnisa Sultan jest raczej postacią fikcyjną, sprawdziłam, ze w serialu jest przedstawiona jako córka Barbaros Hayrettin Pasha , Rudobrodego ,Wielkiego Ottomańskiego Admirała . Jednak ja kidyś cytałam i tego jestem pewna, e Rudobrody nie miał córki, a syna.
Czytam i tak sobie myślę...
Jak tylko film wszedł w program tv tureckiej wywołał wielkie oburzenie i multum protestów...
czy aby na pewno aż tak nagięli by historię? licząc się z tym iż serial nie zyskał zbyt wielkiej aprobaty samym swym pojawieniem się na antenie, a takie mocne zakłamanie odnośnie żon Seherezad mogło mieć w ogóle miejsce? czy aby na pewno scenarzyści i producenci mogli aż tak bardzo nagiąć historię i podłożyć inna żoną Mustafie?
Witam :)
Protesty były głównie związane z ukazaniem Sułtana Sulejmana, jako kochliwego władcę, który dał sobą manipulować. W Turcji Sulejmana otacza się niekłamanym mirem i określa mianem "Kanuni", czyli Prawodawcy. Turcy sa dumni ze swojej historii a Sulejmana wspaniałego postrzegają niemal jako boga. Serial jest swobodną interpretacją życia w Haremie. Dla urozmaicenia wprowadzono do filmu postaci fikcyjne.
"Scenarzystka Meral Okay twierdzi, że widzów najczęściej oburzały sceny wewnętrznych działań i intryg dworu. "Od początku podkreślaliśmy, że serial jest fikcją, stworzoną na kanwie wydarzeń historycznych - stwierdziła w wywiadzie. - Dzięki temu, że »wkroczyliśmy« do haremu, mogliśmy od ludzkiej strony ukazać szanowane, spiżowe wręcz postaci historyczne. Uczłowieczyliśmy je, przedstawiając ich lęki, gniew i namiętności". (…)
"Producent serialu, firma TIMS Productions oświadczyła, że serial jest oparty na wydarzeniach historycznych. Traktaty, bitwy i wojny są w serialu przedstawione w sposób realistyczny. Pozostałe wątki i część postaci, to w dużej mierze fikcja. "
Orchidea zawsze można ponownie sprawdzić postać Mihrünnisa Sultan. Ja nie znalazłam żadnej wiadomości na jej temat. Wszystkie informacje odnoszą się tylko do serialu.
Wszystkie źródła w sieci i moje podają jako żonę Mustafy Rumeysa Sultan. Matkę jego dzieci: Nergisşah Sultan , Shah Sultan, książę Mehmed został zabity w 1553, , książę Orhan zmarł 1552.
Mnie się wydaje, że oglądamy bajkę, opartą na wydarzeniach, ale jednak bajkę :)
Dodaję posty, ale się nie wyświetlają. Poczekam jeszcze dobę, jeśli nie pojawią się, to napiszę ponownie :)
dzięki, w końcu się wyświetliło powinni usprawnić tą stronę,
1) ale to chyba nie tylko ogranicza się do sułtanatu, ponieważ widziałem takie zachowanie u współczesnych Turków
2) też znalazłem informacje że Mustafa miał czworo dzieci ale nie znalazłem z kim, czy one wszystkie były dziećmi Rumeysa Sultan?
Hurrem zmarła 15 kwietnia 1558 r. Powód nie jest do dzisiaj poznany, ale nie chorowała. Zmarła po jednej z rodzinnych wieczerzy.
" Sułtanka Hurrem aż do swojej śmierci, o ile nie była sfingowana, była doradczynią swojego męża w sprawach wagi państwowej oraz w polityce zagranicznej. Istnieje możliwość, że została przez Sulejmana usunięta po cichu z dworu, z powodu rzekomego wykrycia i nagłośnienia sprawy ochrzczenia najmłodszego syna w cerkwi prawosławnej w Konstantynopolu, co dla muzułmanów oznacza odstępstwo od wiary i śmierć matki, która formalnie przyjęła islam"
dzięki filmona.
W filmie wychodzi na ospe albo tyfus...
Sulejman w filmie tez chyba ma stope cukrzycową.
Az mi się nie chce wierzyć ,ze facet zwłaszcza w islamie, gdzie kobieta
nic nie znaczy ,jest tak zmanipulowany, dla mnie Sulejman to totalny idiota, skoro
nie sprawdzil sfałszowanego listu, tym bardziej ze na 100% znal techniki pozbywania się w ówczesnych czasach synów.
Pewnie sam chciał pozbyć się Mustafy, bo okazal się bardziej lubiany przez lud ...
1. Oznacza szacunek. Szanuję ciebie ciałem i czynem ( ręka ) i umysłem oraz duszą ( głowa ). Może także oznaczać błogosławieństwo.
2.Niestety ale tego nie wiem, czy była matka czworga dzieci Mustafy. Poszukam i popytam jeszcze :)
ok, byłbym wdzięczny ale nie musisz się aż tak trudzić :) jeszcze jedno pytani mi się nasuwa nie wiem czy wcześniej o tym była mowa ale chciałbym zapytać czy Ibrahim naprawdę dopuścił się zdrady Hatice ?
Nie ma dowodów na zdradę z służacą ani jakąkolwiek inną kobietą. Na dzień dzisiejszy tureccy historycy raczej skłaniają się ku temu, że był wierny Hatice jak pies. Małżonkowie bardzo się kochali, Ibrahim komponował dla Hatice mini koncerty skrzypcowe. Hatice zmarła dwa lata po śmierci Ibrahima z żalu i tęsknoty za ukochanym tak podają źródła i legendy :)
Pozdrawiam
p.s dzieci Mustafy i tak posprawdzam, bo mnie to zaciekawiło po prostu :)
z tego co wiem to Ibrahim nie był pierwszym mężem Hatice, Iskender Beğ był pierwszy czy coś o nim źródła piszą?
Dokładnie. Jednak wiemy o nim niewiele. Jedne źródła podają, że był dowódcą wojsk w Egipcie podczas sułtanatu Selima, i poległ podczas bitwy. ale spotkałam się także że był Paszą, na którego Selim wydał rozkaz śmierci. Żył w latach 1470-1520 .
Żeby zadać to pytanie muszę trochę zaspoilerować serial, a więc ostrzegam: SPOILER!
Młody Sulejman mieszka i zarządza prowincją Manisa. Valide i Hatice zamieszkują z nim. W tym czasie jego ojciec, Selim I, toczy z braćmi walkę o tron. Obawia się, że Sulejman również zbuntuje się przeciwko niemu, dlatego postanawia go zabić! Przysyła synowi zatruty kaftan/koszulę. Sulejman uchodzi z życiem dzięki interwencji Valide, która podejrzewała, że prezent może okazać się narzędziem zbrodni.
Czy naprawdę Selim traktował Sulejmana jak wroga?
Witaj :)
Selim wszystkich traktował jako wrogów. Jednak wydaje mi się, że i w tym przypadku mamy do czynienia z fikcją. Skoro Selim prowadzi walkę o tron, jest wiec rok ok 1511 - 1512, Sulejman przebywa wtedy w Kalifie, gdzie jako 17 latek poznaje swoja pierwszą żonę a nie w Manisie. Selim odsuwa od tronu swojego ojca i wygrywa walkę o tron ze swoim jedynym starszym bratem Ahmedem. Nakazuje wymordować wszystkich pretendentów do tronu, wątpię jednak aby planował zamordować własnego syna, Sulejman był jeszcze bardzo młody i nie miał poparcia wojska, w żadnym wypadku nie był konkurencją dla ojca. Jednak wszyscy jego kuzynowie, wujowie tracą wtedy życie. Selim Groźny zwany także Okrutnym wymordował znaczną część męskiej populacji Osmanów.
Powiedziałabym, że nie był wrogiem dla Sulejmana a raczej sprzymierzeńcem. Od samego początku Selim uważał, ze Sulejman jest bardzo do niego podobny i tylko on nadaje się na jego następcę. Dlatego ponoć mordował wszystkie dzieci razem z konkubinami i nie pozwalał osiedlać ich na prowincjach. To był jedyny sułtan, który narodziny dziecka wynagradzał nie tytułem sułtanki, ale śmiercią. Faworyty modliły się aby nie zachodzić z nim w ciążę.
Czytałam jednak kiedyś w jakieś legendzie, że Selim poddał syna próbie losu. Próbował sprawdzić czy Sulejman jest wybrańcem Allaha na jego następcę, więc próbował go otruć, jeśli zamach sie nie powiedzie, to będzie to znak od boga, że syn ma zostać sułtanem. Wiec może stąd pomysł na taki scenariusz?
"Był jednym z najokrutniejszych, a zarazem największych sułtanów w dziejach. (…) W czasie krótkich, lecz wyjątkowo skutecznych rządów Selim, działając z niezwykłą energią i bezwzględnością, skonsolidował i umocnił swą władzę zarówno w kraju, jak i na całym Środkowym Wschodzie. Usuwał ze swej drogi każdego, kto na niej stanął, stanowiąc dlań zagrożenie. Kiedy umarł, pozostawił po sobie imperium, które rozciągało się od Nilu na południu i Oceanu Indyjskiego na wschodzie po Dunaj na północy i Adriatyk na zachodzie. (…) Gotów był zabić własnych synów, by tylko osiągnąć swój cel – przeszedł do historii jako Selim Okrutny".
"Dywan jest wystarczająco duży, by siedzieli na nim dwaj sufi, ale świat nie jest wystarczająco duży, by rządzili nimi dwaj królowie".
— Yavuz Sultan Selim
źródło : Simon Sebag Montefiore, "Potwory. Historia zbrodni i okrucieństwa".
Możliwe, że jednak w serialu Sulejman przebywa w Kalifie. Nie pamiętam dokładnie bo oglądałam dosyć dawno.... w każdym razie dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :)
co chwilę nasuwają się nowe pytania :)
pisałaś wcześniej że Malkoçoğlu Balı Bey w serialu jest "przeniesiony w czasie" ale chyba się zgadza, przecież był pod rządami Sulejmana
tak sama się zdziwiłam, że tak napisałam. Czasami odpisuję na dwa posty i pomyliłam się, przepraszam :) Ja beja znam tylko z bitwy pod Mochaczem, ale nie wiem czy to ten sam :)
nie ma problemu tak tylko chciałem się upewnić bo może masz rację a tam gdzie czytałem był błąd :D szkoda że jest mało informacji na temat tej postaci, ponieważ przez serial bardzo mnie ona ciekawi. Znasz może Turecki? bo na tureckiej wersji wikipedii na stronie o Malkocoglu jest coś o Lehistanie ale nie wiem o co tam chodzi.
Malkoçoğlu w Yahyapaşaza Bali Bey był bohaterem podczas wyprawy Sulejmana na Węgry. Wyjątkowym talentem odznaczył się podczas wyprawy na Belgrad, bitwy pod Mohaczem. Był mianowany na Wojewodę Budy . Zmarł jako Bali Pasa w 1543 w Budzie.
To wszystko co wiem o Bali Beyu :)
Cześć :)
Zainteresowałam się tak tym serialem i historią..:) w związku z czym mam kilka pytań
Czy syn Hatice i Ibrahima Osman to postać historyczna czy fikcyjna bo nie spotkałam się z nią i w ogóle czy to prawda że mieli bliźnięta co do Huricihan to też takiej chyba nie było wiem tylko o Hanım Sultan i Fülane Sultan. Czy ona mogłaby być którąś z nich ? A czy Nurbanu miała podobny charakter do Hurrem i w podobny sposób została sułtanką? Z góry dziękuję :)
Witam :)
Fülane Sultan / Huridžihan to jedna osoba, dziewczynka, Hanım Sultan / Osman to chlopczyk, dzieci były bliźniakami. Urodzenie ich datowane jest na 1530 rok.
Jeśli chodzi o Nurbanu to być może miała jakieś cechy Hurrem, nie wiem jak postać ta jest ukazana w serialu, nie mniej jednak moim zdaniem Nur Banu nie eliminowała kochanek Selima jak Hurrem Sulejmana. Była bardziej opanowana a walczyła głównie z Mihrimah, obie się bardzo nienawidziły. Nurbanu skupiła się na synu. Była bardzo inteligentna z głębokim zainteresowaniem uczyła się języków obcych i historii, często doradzała Selimowi jak ma postąpić a ponoć o jej radę pytał także Wielki Wezyr. Jej pozycja była niezagrożona ze względu na to iż ona faktycznie miała wpływ na rządy Cesarstwa Osmańskiego. Była mądrzejsza od męża.
Trafiła do haremu jako porwana przez statek piracki niewolnica. Więc tutaj losy jej i Hurrem są zbliżone. mówi się, że była szlachetnego urodzenia wenecjanką albo hiszpańską żydówką. Kiedyś czytałam jej opis taki poetycki. Ponoć miała błękitne oczy i kruczoczarne włosy aż do kolan. Nie sposób było jej nie zauważyć :)
Dziękuję Ci bardzoo :) jak tak czytam Twoje odpowiedzi to Cię tak podziwiam za dwoją ogromną wiedzę...:) Zastanawiam się jeszcze jak wyglądały relacje Nur Banu i Hurrem zdaje mi się że w serialu będą one dobre... W ogóle to czytałam gdzieś że Nurbanu była niewolnicą Sulejmana a on podarował ją Selimowi bo ponoć do niego pasowała. A czy religia tzn. czy jeśli niewolnica która urodziła dziecko sułtanowi nosiła tytuł sułtanki tylko wtedy gdy była muzułmanką bo przypominam sobie acenę gdy hurrem rozmawia z Sumbulem że chce być sułtanką a ten jej na to że musi przyjąć islam i go przyjmuje a potem nagle gdy sultan ją wyzwala nią już nią już nie jest i nawet w jakimś wierszu nazywa ją niemuzułmanką a przecież odejście od islamu karane jest śmiercią. Ona przyjęła islam na jego oczach a on jej nawet nic nie powiedział. Dziwne...
Witam :) wiedzy mojej tyle co kot napłakał, bardzo dużo rzeczy zapomniałam :)
W wierszu Sułtan nazywając Hurrem nie muzułmanką, przypomina, że pokochał chrześcijankę, bo nią przecież w filmie była Aleksandra trafiając do Haremu. W Cesarstwie Osmańskim była taka zasada, że muzułmanie od urodzenia czyli nie niewolnicy byli " prawowierni ".
Aby zostać faworytą sułtana, niewolnica musiała przejść na islam, aby w przypadku zajścia w ciążę potomek miał rodziców jednej wiary muzułmańskiej, a niewolnica mogła zostać sułtanką.
Jednak sułtanka nadal pozostawała niewolnicą i zgodnie z koranem cudzołożąc z sułtanem grzechu nie popełniała bo, robiła to co karze jej władca. Wyzwolona Hurrem stała się "prawowierną" muzułmanką. Taką, która mogła decydować o tym, czy chce żyć w grzechu, czy nie. Bo jako wolna kobieta sama decydowała, czy chce przestrzegać koranu , czy nie.
Z Nurbanu muszę się upewnić i poczytać :)
tutaj można się ciekawszych rzeczy dowiedzieć niż na lekcji historii w szkole :D
biorąc przykład Hadım Suleiman Pasha czy eunuch mógł zostać wielkim wezyrem?
Tak eunuch mógł zostać Wielkim Wezyrem.
"Eunuchowie służyli władcom w całym starożytnym i średniowiecznym świecie, w Egipcie, Babilonii, Rzymie, Grecji, Persji, Bizancjum, Turcji, w krajach islamu i wielu krajach Azji, jako pałacowi posługacze, strażnicy i dworzanie, byli też nadzorcami haremów, doradcami, posłami i szpiegami. Nierzadko dochodzili do wielkiego znaczenia jako szare eminencje, jak np. Pothejnos,w ptolemejskim Egipcie lub Eutropiusz, eunuch bizantyjski za panowania cesarza Arkadiusza. Do wielkich eunuchów w historii Bizancjum zalicza się także Chrysaphiosa (V w. n.e.), Euphratasa za Justyniana, oraz Basila Lekapenosa (X w. n.e.), nieślubnego syna cesarza Romana I przezywanego „Nothos” czyli „Bękart”. Samo słowo eunuch, po chińsku taijian [wymowa: t’hai-ćien] pochodzi do greckich słów eune (łoże), i echein (trzymać, strzec), a więc znaczy „strażnik łoża”. Ich największą zaletą była szczególna cecha psychiczna, która pojawiała się w następstwie wykastrowania: byli skłonni do niewolniczego przywiązania i lojalności wobec swych panów, nawet tych, którzy kazali ich tak okaleczyć. Jakby podświadomi swego prokreacyjnego ograniczenia szukali sobie zawsze pana („samca Alfa”, ojca, przywódcy), któremu się bezgranicznie i zwykle dozgonnie podporządkowywali. Byli rodzajem szczególnie luksusowych niewolników, na których mogli sobie pozwolić tylko najzamożniejsi i najbardziej uprzywilejowani. Zakładano też, że kradli mniej od innych sług, bo przecież nie musieli zabezpieczać przyszłości swoich dzieci. Eunuchowie, zwłaszcza, gdy byli wykastrowani w bardzo młodym wieku, często osiągali wielki wzrost i wymiary ciała, mieli skłonność do tycia, a w ogóle odznaczali się większą odpornością na choroby i żyli bardzo długo".
Ciekawą postacią jest też Matraçi Nasuh Efendi czytałam że to postać historyczna. Był wszechstronnie uzdolniony był podobno historykiem, matematykiem, malarzem i pisarzem pisał kronikę o Sulejmanie co wielokrotnie jest wspominane no i podobno matrak gra w którą grają w serialu to jego wynalazek. Ciekawi mnie właśnie to czy to właśnie z jego kroniki wiemy tak dużo o Sulejmanie i jego panowaniu i nawet o Hurrem? Czy można gdzieś przeczytać jej przekład, bo wydaje mi się że była by ona najwiarygodniejszym źródłem skoro był to człowowiek z tak bliskiego otoczenia sułtana... A przyjaźń Matrakçego z Ibrahimem to fikcja czy też prawda? :)
Masz rację, Nasuh to postać historyczna. Czekałam aż ktoś zapyta :) Wszystko co napisałaś zgadza się w 100%. Jednak kroniki Nasuha służyły do oglądania, a nie czytania. To były kroniki miniatur, za pomocą których Matraçe opowiadał dzieje Cesarstwa.
Mecmuatü't-Tevârih
Süleymannâme
Fetihname-i Karabuğdan
Beyan-ı Menazil-i Sefer-ul Irakeyn
Był to człowiek bardzo utalentowany. A obrazy w tych kronikach, które wymieniam powyżej sa po prosu piękne :)
Ibrahim na pewno dobrze znał Nasuha, być może nawet się przyjaźnili, ale Sulejman uważał się za jedynego przyjaciela Ibrahima. Można powiedzieć, że był o Ibrahima zazdrosny.
Znalazłam właśnie niektóre z miniatur i faktycznie są piękne :) one są dostępne w jakimś muzeum? Z tego co wywnioskowałam najbardziej zasłużonymi ludźmi dla imperium osmańskiego nie byli turcy tylko niewolnicy no bo Ibrahim, architekt Sinan i właśnie Nasuh (był bośniakiem) byli innych narodowości :) (śmieszne) a sprawa z bractwem to też prawda czy fikcja? O co w niej chodziło? A jeszcze ciekawą rzecz przeczytałam a mianowicie podobno gdy Sulejman był chory leczył go polski lekarz jakiś Józef Struś chyba wybitny nadworny lekarz polskiego króla późniejszy poseł do Turcji. Czy jest to możliwe że w serialu jest on przedstawiony jako jakiś Yasef Efendi (ten który leczy najpierw Chihangira potem sułtana) ?
Nasuh nie był niewolnikiem, jego ojciec był krwi Osmańskiej. Niewolnikami byli tylko niemuzułmanie od urodzenia. Efendi po prostu pracował dla Sulejmana. Ale masz racje, on akurat był wyjątkiem :)
Zdecydowana większość to niewolnicy. Nie chodzi o to ze bardziej zdolni, choć zróżnicowanie etniczne tez miało znaczenie. Cóż łatwiej było kierować niewolnikiem, a nawet przypisywać sobie jego osiągnięcia. W każdej chwili niewolnika można było bez tłumaczeń zabić i zastąpić innym :(
Ibrahim miał wielu wrogów. Jego pozycja i pensja drażniła wielu, przede wszystkim rdzennych muzułmanów, bractwa były przeciwko nadaniu takiego stanowiska niewolnikowi, czy konkretnie to w filmie, to jednak nie wiem, ale takich sytuacji było wiele. Życie Wezyra cały czas było zagrożone. Janczarzy też z początku byli przeciw Ibrahimowi. Znacznie się to jednak zmieniło po zaprzysiężeniu Mustafy. Wychowanka Wezyra.
Czy był w Topkapi polski lekarz, niestety nie mam pojęcia, osiągnięcia medycyny w Europie były znacznie mniejsze od tych Osmańskich... Jeśli mogłabyś podesłać źródło byłabym wdzięczna:)
Polskie radio- Józef Struś medyk sławy światowej -tu jest o nim audycja:) (niestety nie da aię linka napisać). Znalazłam nawet obraz jak go leczy:) a myśle że i nawet higiena była większa bo gdy do haremu przybywały niewolnice i zabierano ich do hamammamu to one na początku jakby bały się wody :)
:)
Wspaniale, że to znalazłaś!!! Zgadza się Sulejmana leczył polski lekarz. Jednak tureccy historycy raczej się tym nie chwalą. Z pewnością leczący sułtana Efendi jest w jakimś stopniu wspomnieniem Strusia, jednak inaczej , jak większość sadzonym w czasie. Szkoda, że nikt w filmie nie mówi o polskim lekarzu. Wydaje mi się że opisów i źródeł trzeba poszukać na węgierskich stronach. W wolnej chwili poszukam. Dziękuję za informację :)
"Spotkanie włoskiego wiarusa spowodowało, że wrócił do prac nad tętnem. Wkrótce nadarzyła się jeszcze jedna ku temu sposobność. Do Budy dotarło któregoś dnia 1540 r. poselstwo tureckie. Wielki sułtan Sulejman II - zwany dziś przez potomnych Wspaniałym albo Prawodawcą, jeden z najbardziej znanych i najświatlejszych władców Imperium Osmańskiego - leżał w łożu niezdrów. Sulejman II był twórcą wielkiej potęgi Turcji, a także konstruktorem obowiązujących wówczas rozejmów, pokojów oraz zupełnie poprawnych stosunków i z Polską, i z Węgrami. Nie dziwi więc, że przerażeni chorobą sułtana Turcy przybyli po pomoc na dwór węgierski. Przygnała ich wieść, iż król Jan Zapolya ma u siebie genialnego konsyliarza.
- Imdat, efendi! Nasz Pan Soliman, Słońce Wschodu i Zachodu, Największy Władca Tych Czasów bardzo chory... Imdat! Nie pozwól, by zaszło nasze Słońce - gięli się w pas tureccy wysłannicy.
Król Jan nie za bardzo mógł odmówić. Był dobrowolnym wasalem sułtana, który pomógł mu sięgnąć po koronę. Dr Struś ruszył więc do Konstantynopola i sułtana Sulejmana uleczył. Twórca wielkiego imperium otomańskiego żył jeszcze przez 26 lat. Z wdzięczności zaproponował poznańskiemu cudotwórcy dożywocie na swym dworze w dostatku i miłości. Józef Struś podziękował i wrócił do Polski, nie bez sowitej nagrody naturalnie.
I nie bez niezwykłych obserwacji. Oto zapiski Józefa Strusia: "Gdy byłem u cesarza tureckiego Solimana, wezwano mię do pewnego wojownika tureckiego dotkniętego ostrą gorączką. Przez cały czas choroby puls był didolus. Ale później gdy chory wyzdrowiał, dykrotyzm pozostał. Jednak uleczenie - nie ulegało wątpliwości. Jakiż więc był powód tego objawu? Nie umiem tego wyjaśnić, ale jest to dowód, że puls może być nienormalnym nawet wtedy, gdy dana jednostka jest zupełnie zdrową".
Pozdrawiam serdecznie :)
w serialu w ogóle nie było za wiele mowy O Polsce a przecięz Hurrem była Polką i chyba czuła się Polką a nie Ukrainką.