Zakładam temat , w którym spróbujemy wyłapać elementy prawdziwe i fikcyjne w serialu Wspaniałe stulecie. Proponuję aby na początku wspólnej analizie (jak to mówią w jedności siła) poddać : postaci, wydarzenia, sytuacje i prawa:)
Zapraszam do dyskusji, mile widziane źródła historyczne :).
Matraçi Nasuh Efendi tak się nazywał. Pierwszy człon o który pytasz używany był najczęśsciej ze względu na skojarzenia z Matrakiem grą polegającą na walce kijami z zakończonymi trochę na wzór dużej rękawicy bokserskiej bez palca :) Matrakczy tą grę wymyślił i była bardzo popularna w Cesarstwie.
Czy ów mułła, którego imienia nie pomnę, głoszący wyższość proroka Jezusa nad prorokiem Mahometem, to postać historyczna czy też beletrystyczna wrzuta jak Izabela Fortuna? Czy w stolicy Osmanów było w ogóle do pomyślenia kwestionowanie islamskiego wyznania wiary? Tu muszę się od razu przyznać, że przychylam się do teorii, że islam wywodzi się z judaizmu jako jedna z herezji, a stronnicy proroka, któremu archanioł (Gabriel?) dyktował tekst Koranu byli początkowo sektą w ramach wyznawców jedynego boga. Podobnie jak chrześcijanie na przeciwległym biegunie.
Filmona81, a na czym ta zazdrość polegała? Sułtan utrudniał kontakty Ibrahimowi z przyjaciółmi czy jak? A mogłabyś opisać relacje łączące Ibrahima z Hatice?
Sułtan uważał Ibrahima za swoją własność, taki przyjaciel na wyłączność można powiedzieć. Ibrahim pomagał ludziom w swojej wiosce rybackiej z której się wywodził, ale nigdy sułtan nie pozwolił mu tam popłynąć. Często organizował mu czas. Właściwie to Ibrahim nie miał swojego czasu.
Miłość Ibrahima i Hatice musiała być wyjątkowa skoro sułtan oddał niewolnikowi swoja siostrę za żonę. Gdyby Hatice nie była wdową byłoby to raczej niemożliwe. I tak jak pisałam wcześniej nie spotkałam się ze zdradą Ibrahima. Większość historyków zakłada, że jednak był jej wierny i kochał ja do końca. Hatice zmarła ok. dwa lata po Ibrahimie. Różnie to tłumaczą. Jest mowa o samobójstwie, skrajnej rozpaczy a nawet chorobie psychicznej.
Jestem pod wrażeniem twojej ogromnej wiedzy... Widać u cb pasję... Studiowałaś historię/ turkologię, czy to wszystko z zamiłowania? (jeżeli można wiedzieć oczywiście :) )
z historią i literaturą jestem związana zawodowo :) Jednak pasjonuję się Cesarstwami ogólnie, tak ok. od 5 lat.
Dziękuję Ci za odpowiedź... Mam jeszcze do cb kilka pytań dotyczących Ibrahima paszy (nie ukrywam- najbardziej intrygująca postać w WS, przez co jest moim "ulubieńcem"). Czy kiedykolwiek pasza został otruty (tak jak jest to w serialu)? Czy po powrocie z Rodos (lub kiedykolwiek) odnalazł swoją rodzinę w Pardze? I wreszcie ostatnie- jeżeli pasza odnalazł rodzinę, spotykał się ze swoim bratem/ojcem? Czy w tej kwestii Sulejman też był zazdrosny i ograniczał ich spotkania? (Bo uważał się za jego jedynego przyjaciela/brata)
Ok. Mam pytanie, bo nurtuje mnie jedna rzecz - otóż na wikipedii wyczytałam coś, co wydaje mi się zupełnym matrixem, a mianowicie informację, że istnieje legenda wg. której najmłodszy syn Hurrem umarł z rozpaczy i tęsknoty po przyrodnim bracie. Jednak mimo wszystko zastanawiam się czy jest w tym jakieś ziarno prawdy? Widziałam scenę jego śmierci w serialu i tak właśnie to wyglądało, ale jak było naprawdę?
pozwolę sobie wkleić odpowiedź filmony z poprzedniej strony, chyba miała być pod Twoim postem
filmona81
w odpowiedzi na post: fanka2772 | wczoraj
Nie wiem skąd wzięła się informacja na polskiej wikipedii, że Dżihangir zginął na wojnie w Persji, skoro książę na żadną wojnę nie był wysłany, gdyż deformacja ciała była na tyle duża, że nie mógł walczyć. Dżihangir zmarł w Aleppo Sandburg w tym samym roku co Mustafa.
W tureckich opisach nie spotkałam się, że zginął w Persji. Dżihangir był wyśmiewany przez braci z powodu garba. I odsunięty od walki o tron. Najukochańszym bratem dla księcia był Mustafa. Dżihangir zmarł w Aleppo w tym samym roku co uduszony w namiocie ojca Mustafa w 1553 roku, nie mogąc znieść bólu i żalu po jego śmierci."
" Az sayıda sefere katılmıştır. Öz kardeşleri tarafından bile dışlanmıştır. Cihangir'in en çok sevdiği kardeşi hep Şehzade Mustafa olmuştur. Ağabeyinin 1553 tarihinde Nahcivan Seferi sırasında padişahın otağında boğdurulması sebebiyle buna dayanamayan Cihangir aynı sene Halep'te hayatını kaybetmiştir. Babası Kanuni, onun adına Cihangir adlı semt kurdurmuştur".
A to moje zdanie na ten temat, dodam tylko, że tak naprawdę (przy całym szacunku dla ówczesnrj medycyny) nie wiemy na co chorował książę, jakie były rokowania, jak to się odbijało na jego ogólnym stanie zdrowia, jak by nie patrzeć - był kaleką.
filmona napisała:
"Hurrem niszcząc Mustafę niestety najprawdopodobniej zabiła własnego syna Dżihangira. książę ponoć rozpaczał tak bardzo, że umarł z tęsknoty i zmartwienia."
moja odpowiedź:
Czy to stwierdzenie nie jest jednak zbyt daleko idącym nadużyciem?
Książę miał zdeformowaną klatkę piersiową, za tym często idą problemy z wydolnością oddechową, niegroźna z pozoru infekcja mogła skończyć się dla niego tragicznie.
...z tęsknoty i zmartwienia to jednak raczej tylko w legendach...
No właśnie też tak myślę. Takie rzeczy się nie zdarzają no chyba, że ktoś samobójstwo popełni to wtedy możeliwe. Znaczy z rozpaczy to akurat się
zdarza. Hum jestem w stanie uwierzyć, że byli jakoś zżyci ale bez przesady. Druga wersja wydaje sie bardziej prawdopodobna. Dzięki.
tureccy historycy nie widzą w tym tylko legendy. Dżihangir miał tylko Mustafę. Nikt nim się nie interesował. Miał nawet okrojony zakres nauczania. Od samego początku spisany na straty, i to przez kogo własne rodzeństwo i matkę. Mustafa ponoć obiecał jemu, że kiedy dobędzie tronu Dżihangir już nigdy nie będzie sam. Będą zawsze razem. Nic dziwnego że wraz ze śmiercią Mustafy życie Dżihangira skończyło się również.
Najwidocniej nieczuła, ze mnie baba, bo nawet jeśli tak było jakoś nie mieści mi się to w głowie tak zwycajnie no chyba, że nie była to naturalna śmierć, chociaż z tego wynika, iż była. Nieogarniam. O.o mimo wszystko.
Dla mnie tylko legenda, gdyby był zdrowy jak koń, to jeszcze bym się zastanawiała czy z rozpaczy np. nie zagłodził się na śmierć czy coś. W przypadku kalectwa moim zdaniem sprawa jest prosta. Możliwe, że gdyby Mustafa żył, Dzihangir również by umarł, bo przecież nie wiadomo czy i na ile miał sprawne serce, płuca itp. Przecież rentgena mu chyba nie zrobili w tamtych czasach? Widzieli tylko to, co na zewnątrz, w środku mógł mieć wiele nieprawidłowości, które w końcu doprowadziły do śmierci.
Dżinhangir miał tylko garba. Chorobę kości. Ogólnie był zdrowy nie chorował, nie miał innych dolegliwości. To czy z rozpaczy się zagłodził, czy zjadł jakąś truciznę, umarł z głodu i pragnienia nie ma znaczenia. Faktem jest że stan psychiczny w jakim się znalazł był spowodowany informacją o śmierci Mustafy. To ze jest napisane z żalu i rozpaczy nie wyklucza tego, że targnął się na życie pod wpływem właśnie takich uczuć po stracie jedynego i ukochanego brata. Nerwowo chłopak nie wytrzymał. Zresztą i tak wiedział, ze wcześniej i później zostanie zabity przez rodzeństwo i nikt go nie obroni, bo nie ma już Mustafy. Dżihangir nie miał poparcia wojska ani jakiegokolwiek bractwa.
garb, to nigdy nie jest "tylko" garb, ale ok.
Inaczej brzmi stwierdzenie : umarł z żalu i tęsknoty
a inaczej ; popełnił samobójstwo z żalu i tęsknoty
samobójcy nic nie powstrzyma
ale ok, rozumiem, to wina Hurrem...wg Ciebie ;-)
dla mnie nie ma różnicy skoro jedno jest początkiem drugiego. Gdyby nie było mu smutno po śmierci Mustafy samobójstwa by nie popełnił. Jeśli nieszczęśliwie zakochana osoba skacze z okna, to mówi się że popełniła samobójstwo z miłości, a nie dlatego bo było jej smutno i dlatego skoczyła.
Zresztą historycy tureccy używają określenia z żalu i tęsknoty, a ja tylko przetłumaczyłam tekst :)
Samobójca ma wypaczony obraz świata, niestety wiem coś o tym
Nie odważyłabym się napisać, że Hurrem, poprzez doprowadzenie do śmierci Mustafy, zabiła również swojego syna..
spotkalam sie z informacja, ze książe z garbem byl wlasnie dobrze traktowany przez swoje rodzenstwo,poniewaz nie byl zagrozeniem.wiadomo, ze o tron będa walczyc zdrowi i silni
więc proszę o podanie źródła, bo ile czytam na ten temat, nigdy jeszcze nie natrafiłam, że był dobrze traktowany przez rodzeństwo biologiczne. Jedynie Mustafa traktował go jak przyjaciela.
Dżihangir był przez rodzeństwo spisany na straty. W pierwszej kolejności zostałby zabity podczas walki o tron. Właśnie dlatego, ze nie był ani zdrowy, ani silny. Nie miał szans, ale był niestety synem Sulejmana i musiałby zginąć.
wydaje mi sie , ze u kolodziejczyka.dla mnie ma sens, ze garbaty książe nie byl dla nikogo konkurencja
Hej. Apropos czy wiadomo coś na temat jakichkolwiek relacji Dżihangira z Sulejmanem ? Czy on także traktował go po macoszemu ?
Emocjonalnie, to nie wiem. Jednak fakt , że Dżihangir miał okrojone nauki świadczy o tym że albo był troskliwy, albo niestety przykre, wiedział że sułtana z syna to raczej nie będzie:(
Depresja to taka podstępna choroba, ze nie leczona może skończyć się nawet śmiercią i to wcale nie samobójczą. Podobno może doprowadzić nawet do stuporu czyli stanu w którym człowiek tylko leży, nie ma siły rozmawiać, jeść, nie m po prostu siły aby żyć o w końcu umiera. Więc określenie, ze Dzihangir zmarł z żalu i tęsknoty nie jest żadnym nadużyciem ani przesadą. A nie sądzę, żeby ktoś chciał się go pozbyć. Nie miał praktycznie żadnych szans, żeby zasiąść na tronie.
Myśle że może wiele zadziałał tu ogromny stres... cały poniżany wyszydzany musial żyć w ciągłym strachu,
Może zmarł ze stresu... po śmierci Mustafy nie miał go kto chronić a wiadomo jak sie może czuć taki cżłowiek. Stres to cichy zabójca.
Witam.
Ostatnio zainteresowałam się miejscami pochówku sułtana,książąt i sułtanek,jednak zaciekawiło mnie to co decyduje o tym gdzie dana osoba jest pochowana,czy cała rodzina sułtana spoczywa w jednym miejscu?
Zainteresował mnie również grób Ibrahima Paszy,a mianowicie jego stan jest bardzo zaniedbany,przy ulicy widziałam nawet filmik gdzie obok nagrobka przechadza się kot.Wiadomo był on uważany za zdrajcę,ale jednak był częścią
Państwa Osmańskiego dlaczego więc spoczywa w takich warunkach?
Hurrem, dla mnie w ogóle nie obchodziło życie dzieci.
Tylko jej władza.Szukam namiętnie na co zmarła i nic nie ma...
w Filmie coś tam podają ze jakaś gangrena , ale czy to prawda?..
Ciekawi mnie tylko ,skoro Selim był Sułtanem dlaczego dopiero po śmierci
tej rudej zołzy, przywrócił pensje dla Mahidevran, skoro przecież to on rządzil ...
choć się zasadniczo z Tobą nie zgadzam, to pozwolę sobie odpowiedzieć
kolejność była taka: najpierw zmarła ta, hmm..."ruda zołza" i pozostał Sulejman dalej będący sułtanem oraz dwaj książęta Selim i Bayazid. Następnie ten pierwszy książę "wyeliminował" drugiego, w wyniku czego stał się jedynym następcą. Później umarł Sulejman i dopiero wtedy Selim, jako nowy sułtan przywrócił pensję Mahi.
Za życia "rudej zołzy" nie miał "uprawnień" do tego.
poniał(a) ?
Nie poniala.
Pisz po polsku.
Wszedzie napisane jest, ze pensje przywrócil jej , po śmierci matki.
a nie po śmierci sułtana.Piszę z ..;zeznań ;historyków
jeżeli, tak jak napisałaś "on rządził", to raczej po śmierci Sulejmana dopiero
Jeżeli po smierci Hurrem, to jeszcze nie rządził, może miał własne fundusze, ale czy to nie byłoby sprzeciwienie się woli sułtana?
Filmona rozsądzi :-)
Może to Hurrem odpowiadała za fundusze (finanse)Haremu
Ciekawe ze jej syn a tak postąpił, chociaż chyba filmona pisała
ze on nie lubił matki, nawet w filmie pokazane jest , że ona wyrażnie
faworyzowała tego drugiego.
Czyli jak to w rodzinie , na zdjęciu i to wsrodku,
z boku cie wytną
Można powiedzieć, że idevalue i fanka2772 macie rację.
Selim po objęciu tronu, a więc po śmierci Sulejmana anulował wyrok dla Mahidevran, przywrócił jej tytuły i pensję.
Jednak trzeba pamiętać, że Mahidevran żyła na wygnaniu w nędzy, wyrok banicji nie pozwalał na jej odwiedzanie i pomoc finansową ani przyjaciołom ani nawet rodzinie. Hurrem zapewne tego pilnowała, skoro po jej śmierci byt Mahidevran uległ znacznej poprawie. Nie wykluczone, że juz wtedy pomagał jej Selim. za plecami sułtana. Tylko osoba wysoko postawiona mogłaby zorganizowac pomoc, złoto i wysłać w jakiś sposób do Bursy.
Cześć, filmona81, mam pytanie: na początku napisałaś, że w jednej z książek autor dokładnie opisał zachowania Hurrem.moje pytanie dot. Nie tyle stosunku Hurrem do konkubin ale do samych ich wizyt w alkowie. Czy trafiłaś gdziekolwiek na opisy sytuacji podobnych do tych gdy np. Zrozpaczona wypuściła ptaki podarowane jej przez sułtana by potem pojsc do niego ze sztyletem, mowiac, że umiera za każdym razem gdy on jest z inną, albo gdy kazała wypuścić swojego konia Miłość. Ogółem czy są gdzieś opisy reakcji innych niż złość i chęć zabicia konkubin (co mogłoby sugerować nie o miłości, ale o obawie o utratę pozycji), ale zachowania jasno pokazujące cierpienie kobiety, której ukochany zabawia się z inną?!
Ciężko jednocześnie określić jakieś zasady pochówku, bo w dużej mierze zależały od woli umierającego, jeśli był wysoko postawiony to miał bardzo duży wpływ na wybór miejsca swojego spoczynku. Sułtanowie, sułtanki książęta budowali grobowce za życia.
Jeśli chodzi o Ibrahima, to przykra sprawa, ale został uznany za zdrajcę a więc momentalnie utracił wszelkie zaszczyty i tytuły.
Tylko z uwagi na to że był ojcem dzieci siostry sułtana jego grób możemy oglądać do dziś, w przeciwnym razie jego pochówek nie różniłby się od dzisiejszego pochówku Efsun.
Moim zdaniem Ibrahim Pasza był najbardziej wykształconym, inteligentym, przywóczym człowiekiem. Dosyc że Hurrem nie weszła mu do łóżka aby go urobić. Ponoć aktorzy chcieli aby był związek Ibrasia z Hurr. Myślę że to bybły fajny związek, ibraś by ustawił hurr do pionu. Jakby miał osmańską krew byłby idealny do bycia sułtanem
Czytał ktoś może "The Tragedy of Soliman" Szekspira? Mże mógłby mi ktoś powiedzieć o czym konkretnie jest ten dramat?
Witam i życzę wszystkim tradycyjnie: WESOŁEGO ALLELUJA. Moja obecność ma tu znaczenie specyficzne. Od lat fascynuje mnie historia i cywilizacja Turków, a także zagadka, czym był spowodowany ich nieprawdopodobny sukces polityczny, skąd taka skuteczność. Nie mam dość czasu na dociekania źródłowe. Będę wdzięczny za każdą wypowiedź na powyższe tematy, ale przede wszystkim, jeśli ktoś by zechciał się wypowiedzieć, jaka była geneza tego ludu, skąd takie podobieństwo u nich do kultury "samurajskiej" dlaczego te kobiety i mężczyźni mają tak wiele cech indoeuropejskich a całkowity brak np. mongolskich, choć terytorialnie i trybem życia raczej tamtym koczownikom byli bliscy. No i sprawa podstawowa. DLACZEGO, jak nikt przed nimi i nikt po nich, WYKAZYWALI SIĘ ABSOLUTNYM BRAKIEM UPRZEDZEŃ ETNICZNYCH I KULTUROWYCH??? Przepraszam, jeśli wcinam się w Wasze babskie pogwarki, ale korzystam z okazji i nic na to nie poradzę. Pozdrawiam. A.
--Ciekawe czy zaproszą do Polski, odtwórców głównych ról.
---Oglądałam wlasnie, jak Turcy manifestowali przeciw serialowi....(nie podobała im się fabuła)
Jak wygląda obecnie sytuacja kobiet w Turcji?, wszystkie te kobiety(aktorki z serialu)
w programach odkryte, a jak wygląda to na ulicach?
Myśle, ze polowa z nich nie mieszka na stałe w Turcji.
Witam :)
Jeśli chciałbyś poznać genezę Cesarstwa Osmańskiego, a właściwie plemion a później dynastii tureckiej Osmanów. Odkryć podobieństwa i różnice, należ przeanalizować wszystkie cesarstwa wstecz. A nawet nie tyle cesarstwa co cywilizacje. O ile to forum jest w stanie przeżyć taki nawał treści, mówię o przeciążonym serwerze, o tyle ja nie mam takiego limitu wypowiedzi i czasu, aby prowadzić taka dyskusję. Proponuję abyś zadał jedno pytanie na którym będzie można rozwinąć dyskusję i tak po nitce do kłębka, może uda nam się coś wspólnie osiągnąć.
Cierpliwie czekam na Twoją odpowiedź. Pozdrawiam :)