Zakładam temat , w którym spróbujemy wyłapać elementy prawdziwe i fikcyjne w serialu Wspaniałe stulecie. Proponuję aby na początku wspólnej analizie (jak to mówią w jedności siła) poddać : postaci, wydarzenia, sytuacje i prawa:)
Zapraszam do dyskusji, mile widziane źródła historyczne :).
Witam :)
Dziękuję bardzo :)
Z historią też jestem związana zawodowo, ale cesarstwa to taki mój " konik " :)
Ludziom niestety trudno jest zrozumieć, że powodem zła na świecie nie są wierzenia, lecz ich wyimaginowane interpretacje.
Pozdrawiam serdecznie :)
Nie myślała Pani o tym żeby założyć jakiegoś bloga historycznego,w szczególności poświęconego Turcji ta tematyka przez nagłośnienie serialu stała się bardzo popularna,z chęcią czytałabym takie wpisy,dzieliłaby się Pani swoją wiedzą,ciekawostkami,zdjęciami.
Myślałam, ale na dzień dzisiejszy cierpię na chroniczny brak czasu :) Rodzina jest dla mnie najważniejsza a przede wszystkim dzieciaczki :)
Nie dałabym rady stworzyć fajnego bloga, a jestem zdania ze jak już coś robić w tematyce historycznej, to musi być " zapięte na ostatni guzik. Inaczej lepiej nie zaczynać :)
Pozdrawiam :)
Tak dla odmiany :) Postanowiłam poszukać na tureckich stronach aktorów odgrywających role młodszych bohaterów :)
młodego Ibrahima grał Gökhan Altınışık
młodziutką Mahidevran grała Aslı Göksu
młodszą Valide Evrim Alasya
Hatice jako dziewczynka Ece Yüksel
młody Sulejman Erol Ayvaz
Taka ciekawostka, bo bardzo mi się podoba dobór tych aktorów. Gökhan Altınışık jest sobowtórem Okana :)
Jakie były relacje między Mahidevran a księciem Selimem ? Domyślam się że nie najgorsze skoro Selim zwolnił Mahidevran z banicji i przyznał wypłatę sułtanki . Proszę o odpowiedź :)
Były dobre. Mustafa był lubianym bratem. Mahidevran bardzo dużo czasu poświęcała synowi i córce, często w jej towarzystwie przebywali także synowie Hurrem. Selim urodził się w 1524 r. w rok po nim na świat przyszła córka Mahidevran. Ponoć dzieci bardzo się lubiły. Po 1534 r Mahidevran wyjechała do Manisy. Kontakt się urwał, ale sympatia pozostała. Kiedy zamordowano z rozkazu Sulejmana, Mustafe, Mahidevran, jako matka zdrajcy została wygnana do Bursy. Jeszcze przed objęciem tronu, a po śmierci Hurrem, Selim potajemnie pomagał Mahidevran. Kiedy objął tron w 1566 cofnął wyrok banicji, przywrócił jej tytuły i pensję sułtanki. Ponoć zaproponował powrót do Konstantynopola, jednak ona odmówiła. Historycy przypuszczają, że Selim w jakimś sposobem dowiedział się, że Mustafa nie był zdrajcą, a śmierć jego była wynikiem spisku Hurrem i Rustema Paszy, dlatego tak bardzo pomagał Mahidevran i ściągnął hańbę z jej imienia.
Według legend córka Mahidevran życie miała straszne, cały czas w cieniu Mihri. Jeśli chciała pobyć z ojcem raczej zdana była na obecność Hurrem i jej córki. Sułtan bardzo mało spędzał czasu z Mahidevran i siłą rzeczy z druga córką. Ponoć Valide bardzo kochała Raziye i było jej przykro, że wnuczka została zepchnięta na boczny tor.
Z legend także można się dowiedzieć, że Raiye była śliczną dziewczynką, zachował się jeden jej portret, zresztą podobną do pięknej matki, Mihrimah była bardzo zazdrosna i ponoć zawistna. Między dziećmi nie było dobrej więzi. To trwało krótko, bo w 1534 r. po śmierci Valide, Mahidevran z córka i Mustfą wyjechała lub została wyrzucona do prowincji Manisa. Od tego czasu nie miała kontaktu z Sulejmanem. Szybko została wydana za mąż. Tutaj ponownie odezwały się legendy. Według nich w ożenku Raiye palce maczała Hurrem, której zależało na tym aby rozdzielić Mahi z córką, po za tym chciała nawiązać współpracę z mężem Raiye Taşlıcalı Yahya Efendi. On jednak odmówił i był wierny księciu i żonie. Mieli dwie córki, Elif Sultan i Safiye Sultan. Postrzegany jest jako dobry człowiek, poeta i zaufany doradca Mustafy. To własnie on napisał elegię dla zmarłego Mustafy. Wyśpiewaną przez wojsko i janczarów podczas pogrzebu w 1553 roku.
Po wyroku banicji Mahidevran i żona Mustafy, nie mogła widywać się z córka, rodziną a nawet przyjaciółmi. Był to więc ciężki okres dla Raiye. Dopiero Selim anulował wygnanie Mahidevran i przywrócił jej zaszczyty i pensję, kiedy został sułtanem. Więc po 1566 roku córka odzyskała kontakt z matką. Po pięciu latach jednak zmarła. 1571 roku została pochowana w Stambule w grobowcu razem z mężem.
p.s przepraszam za chaotyczną, szybko pisaną odpowiedź ale nie dostałam powiadomienia i dopiero dzisiaj zobaczyłam pytanie.
Nie wiem, czy zauważyłyście ale ta sympatia została już symbolicznie ukazana w serialu kiedy Mahidevran dała malutkiemu Selimowi amulet, który miał go chronić. Przynajmniej ja tak to odbieram ;)
W tym, w którym urodził się Selim, nie pamiętam dokładnie ale chyba koło 30-35 odc, w okolicach ślubu Hatice i Ibrahima.
Tak mi się nasunęło... Mahidevran dała Selimowi amulet mający go chronić, w konsekwencji on, Selim, jako jedyne dziecko Hurrem przeżyje i zostanie sułtanem pomimo braku predyspozycji. Więc Mahidevran jakby zagwarantowała mu życie a on w zamian za to nie zapomniał o niej na starość.
Oczywiście to dotyczy serialu ;)
Cześć :)
czy Sulejman czy jakikolwiek sułtan wybierał się incognito "na miasto" tak jak to było przedstawione m.i. w dzisiejszym odcinku?
Tak, to była częsta praktyka sułtanów, a Sulejman nawet dosyć często wychodził w przebraniu w miasto. Nie musiał się nadmiernie starać, niewielu prostych ludzi znało jego twarz :)
gdzieś o tym czytałam, ale na daną chwilę mam mało czasu na szukanie. W następnym tygodniu postaram się poszukać tej książki :)
Hej.
Ja mam takie jedno hipotetyczne pytanie;P Nie wiem czy taka sytuacja miała miejsce w historii więc chcę zapytać.
Co by się stało z sułtanką matką gdyby jej syn sułtan umarł za jej zycia a nowym sułtanem został jej wnuk? Dajmy na to gdyby Sulejman umarł, Mustafa zostałby sułtanem a Mahidevran sułtanką matką, co by było z dotychczasową Valide Aise Hafsą? Dalej byłaby tak ważna, miałaby duży wpływ na harem czy zostałaby usunięta w cień? Bardzo mnie to nurtuje;)
Na szczycie Haremu zawsze stała obecna matka sułtana i to ona decydowała o wszystkim. Kiedy umierał sułtan i miał syna w wieku odpowiednim do przejęcia władzy, Valide zostawała matka księcia. Babka musiała ustąpić. Nie mniej jednak wstępująca na urząd nowa Valide musiała zapewnić " teściowej " jak najlepszą egzystencję w Haremie, takie ciążyło na niej zobowiązanie. W przeciwnym wypadku sprawa mogłaby trafić do sędziego.
Dzięki za odpowiedź;) Czytam twoje wpisy i widzę, że masz naprawdę dużą wiedzę w tym temacie:) To się ceni:)
Przepraszam, że się wcinam, bo pewnie oczekujesz odpowiedzi od filmony:). Przeczytałem biografię Jagiellonki Marii Boguckiej, zatem mogę odpowiedzieć, a filmona mnie poprawi jakby co:
1. ona NIGDY nie wyjechała z Rzeczypospolitej; mniej więcej 2/3 życia spędziła na Mazowszu, nie ruszając się stamtąd za bardzo
2. gra ją w serialu piękna aktorka, a ona naprawdę do pięknych nie należała
Nigdy żaden władca, król, królowa Polski czy tez jak nazywali Turcy Polskę, Lechistanu, nie zawitał na Suleńmańskim dworze. Sulejman nawet niechętnie wysyłał do królów swoich posłów. Wolał aby posłowie wysyłani byli do niego. Z punktu widzenia bezpieczeństwa na owe czasy nikt nie wpadł by na pomysł aby wysłać Annę Jagiellonkę w tak daleką i niebezpieczną podróż.
Sulejman miał stosunki dobre z Polską, bo była ona jednym z sojuszników Cesarstwa Osmańskiego, drugim była Francja, przeciwko Habsburgom. Taki to był interes polityczny. Tak było przez cały szesnasty wiek.
Tak przy okazji wyjaśnię sprawę korespondencji Hurrem z królem Polski.
Hurrem korespondowała z Zygmuntem Augustem, ocalały dwa takie listy, jednak były one pisane ręką sekretarza a nie sułtanki. Na listach nie ma imienia Hurrem jest tylko napis Haseki na pieczęci. Do jednego z listów dołączyła prezent: haftowane kalesony, podobno własnoręcznie :)
Nie ma jednak dowodów korespondencji Hurrem z Boną.
Czy Hurrem pogodziła się z Mahidevran po koniec swojego życia?
Co stało się z Mihrimah po objęciu tronu przez Selima?W serialu pokazane jest,że opuszcza pałac Topkapi.
Czy serialowy Sumbul Aga jest postacią fikcyjną?
Nie nie ma żadnych dowodów na to ze Hurrem pogodziła się z Mahidevran. Nawet osobiście nie spotkałam się z taka legendą. Byc może jest taka legenda. W Bursie Mahidevran żyła w skrajnej biedzie, była matka zdrajcy, każdy mógł jej napluć na drzwi, a nawet zrobić jej krzywdę. Przez pięć lat nie miała środków do życia, musiała pracować na swoje utrzymanie. Była nikim. Gdyby nie żona Mustafy, która podzieliła jej los, nie udałoby jej sie przeżyć. Hurrem pilnowała aby nikt jej nie pomagał. Dopiero po smierci Hurrem sytuacja Mahidevran uległa polepszeniu. Zaczął pomagać jej Selim.
Sumbul Aga to postać fikcyjna.
Mihrimah "słońce i księżyc" była najbogatszą kobietą stulecia. Po smierci matki pełniła funkcję Valide w Haremie. Przez całe życie, miała głos w wielu sprawach państwowych. Zachęciła ojca do rozpoczęcia kampanii na Maltę, na które miała 400 galer zbudowanych z własnych pieniędzy. Była wykształcona i inteligentna, podobna z charakteru do matki. Jej list gratulacyjny do króla Polski, po wstąpieniu na tron, zachował się do dziś i jest dostępny w archiwach polskich. Kiedy Selim objął tron Mihrimah została jego doradcą. Selim szanował Mihri jako siostrę, bo tylko ona jemu z rodzeństwa pozostała. Ponoć nie opuściła pałacu, choć często miała konflikty z Nurbanu, żoną Selima, która autentycznie miała pieczę nad rządami Cesarstwem Osmańskim.
Dziękuję Pani bardzo,przepraszam,że tak zamęczam,ale nasuwa mi się tyle pytań,tyle rzeczy mnie jeszcze ciekawi,a Pani jest jedyną osobą,która zna na nie odpowiedź.
A czy Mahidevran,bądź Gulfem w przypadku śmierci sułtana mogły ponownie wyjść za mąż,czy musiały pozostać mu wierne nawet jeśli on nie kochał swoich byłych żon?
Witam. Bardzo dziękuję za wszystkie pytania :)
Każda żona po śmierci sułtana odzyskiwała wolność. Jednak raczej nie mogłaby wyjść ponownie za mąż. Nie znam takiego przypadku.
Chyba że ciążył na żonie wyrok, tak jak w przypadku Mahidevran. Ona po śmierci sułtana nie odzyskała wolności. Dopiero po anulowaniu wyroku przez Selima, była wolna kobietą.
Czy Cihangir miał jakieś dzieci z konkubinami,ponieważ w serialu pokazane jest,że nie miał za dużo do czynienia z nałożnicami,ale w końcu był księciem,czy również w tych sprawach się odizolowywał?
Czemu sułtan nie podjął żadnych kroków obciążających Selima w sprawie zamordowania Bayezida wraz z jego dziećmi,nie ukarał go jakoś.Jak na to zareagował?
Cinhangir był wspaniałym księciem, mądrym i bardzo zdolnym. Lubił się uczyć języków, filozofii, nauk matematycznych. Być może zdawał sobie sprawę, że jego potomek musiałby umrzeć razem z nim, bo ksiązę wiedział ze nie ma szansy na tron.
Ja nie przeczytałam o dziecku Cinhangira, może trzeba bardziej wnikliwie poszukać. Dla mnie na dzień dzisiejszy nie miał dzieci.
Aby odpowiedzieć na drugie pytanie trzeba przytoczyć fakty historyczne.
Jest ok 1559-1561 r. Więc po śmierci Hurrem faworyzowany Bajazyd stracił ochronę matki, która otwarcie pisała sułtanowi, ze na tronie widzi Bajazyda. W tymczasie dochodzi do rzeczy niezwykłej dla historyków, Sulejman decyduje się na zaminę prowincji Bajazyda. W rezultacie syn dostaje gubernatorstwo w dwukrotnie bardziej odległej prowincji od Konstantynopola od brata Selima. Obaj zdają sobie sprawę że w przypadku śmierci sułtana, ten który jako pierwszy dotrze do Konstantynopola, położy ręke na skarbcu i wypłaci żołd janczarom zostanie sułtanem. W takiej sytuacji Bajazyd nie miał szansy wygrać w takim wyścigu. Zrozumiał więc że ojciec już wybrał na następcę Selima. Wzniósł bunt przeciw ojcu i bratu. A kiedy przegrał uciekł wraz z rodziną na dwór szacha perskiego. Po tym zdarzeniu Selim ale przy współpracy Sulejmana przez długie miesiące korespondowali z szachem o wydanie Bajazyda i jego rodziny. Za 1.200.000 akcze, perski szach oddał w ręce Osmanów Bajazyda z całą rodziną. Sulejman postanowił zabić zdrajcę i takie zlecenie dostał Selim. Wysłał więc 25 września 1561 do Kazwin swoich siepaczy. Najpierw Bajazyd widział jak duszone zostają książęta i wnuki, które już posiadał a następnie wykonano wyrok na nim. Selim nie mógł nie wykonać postanowienia ojca, Bajazyd był zdrajcą.
Nie chcę mieszać, ponieważ oczywiste jest, że Twoja wiedza na ten temat jest o wiele bogatsza od mojej :) ale na wikipedi (nie wiem na ile jest to wiarygodne źródło) przeczytałam coś takiego:
"Przy życiu zostało tylko dwoje książąt (Selim i Bayezid) a ich rywalizacja była widoczna na każdym kroku. Sulejman zadecydował przenieść synów na inne prowincje, znajdujące się w równej odległości od Konstantynopola. Selimowi przypadła Konya, a Bayezidowi Amasya. Selim posłusznie i szybko przeniósł się do swojej nowej prowincji. Bayezid natomiast był przerażony decyzją ojca ponieważ Amasya była wcześniej prowincją, którą zarządzał Mustafa. Jednocześnie Bayezid uznał to za zniewagę. Sulejman potraktował jego zachowanie jako przejaw buntu i za swojego następcę uznał Selima, jednocześnie wspierał go w walce o tron z młodszym bratem. Selim we współpracy z Sokollu Mehmet Paszą, pokonał brata w bitwie pod Konyą. Bo bitwie Bayezid wrócił do Amasy, zabrał synów i uciekł na dwór perskiego szacha."
Dalej było tak jak napisałaś.
Właśnie prowincje nie były w równej odległości, dlatego Bajazyd doszedł do wniosku, że ojciec już wybrał Selima a on musi podnieść bunt, bo inaczej zostanie zabity razem z rodziną a miał bardzo liczną rodzinę.
Jutro dokładnie napiszę jak to się odbywało z tymi prowincjami, wydaje mi się, że Sulejman w ostatniej chwili zrobił transfer Bajazyda do dalszej prowincji. Nie pamiętam dokładnie, ale jutro będę miała źródełko więc doczytam :))
Eunuch pod nazwą Hiacynt (Sumbul) występuje w książce Colina Falconer'a. "Nazywali go
Hiacynt - wszyscy ci eunuchowie przybierali imiona kwiatów
- i był typowy: otyły, bez zarostu, z wysokim głosem." Więc pewnie z tej książki go zapożyczono.
Czy ten brat Sulejmana Yahya to postać autentyczna czy fikcyjna?
I jeszcze jedno jak naprawdę umarła Valide ?
Beşiktaşlı Yahya Efendi, Molla Şeyhzade jest postacią autentyczną.
Kiedy Selim był gubernatorem Trabsonu, jego żona Aisha Hafsa urodziła syna Sulejmana. Przy porodzie straciła dużo krwi, przeżyła, ale miała zbyt mało mleka aby wykarmić księcia. W tym samym czasie co książę na świat przyszedł Besiktas Yahya, ojcem jego był sędzia i człowiek bardzo wykształcony Omar Effendi, jego matka została mamką dla Sulejmana a tym samym jej syn nazywany został " bratem mlecznym sułtana " .
Beşiktaşlı Yahya Efendi był otomańskim uczonym, poeta i mistykiem. W Konstantynopolu uważany był za bardzo dobrego człowieka, znającego prawidła życia, sens egzystencji, jako filozof dużą wagę przywiązywał do odczytywania snów. Był profesorem, geometrii i nauk medycznych Sahn-i Seman Madrasa,uczelni która na tamte czasy prezentowała najwyższy poziom wykształcenia w Cesarstwie Osmańskim. Skrytykował sułtana po tym jak zabił Mustafe a Mahidevran skazał na banicję napisał aby sułtan zmiłował się nad Mahidevran bo jego działanie jest złe" orginałyaptığı hareketin yanlış olduğunu bildirerek Mahidevran Sultan’a merhamet etmesini". Wtedy został odwołany ze stanowiska profesora. Przez całe życie pomagał ubogim.
Historycy nie wiedza co było powodem śmierci Valide. To już chyba pozostanie tajemnicą. Jedni są za śmiercią ze starości, inni mówią o zakażeniu, zawale i jeszcze inni ze wykończyła ja Hurrem, bo matka nie godziła się na ślub jej z Sulejmanem. Jednak dowodów brak dla którejkolwiek wersji.
Witam:)
Bardzo ciekawy wątek, czytałam wcześniej, dziś nadrobiłam zaległości, ale mam pytanie, które może pojawiło się wcześniej, a ja zapomniałam, także z góry przepraszam jeśli tak jest.
filmona81 czy wiadomo coś o związku Selima Okrutnego z Hafsą? Nie mam na myśli tutaj dzieci, ale ich związek. W którymś odcinku Sulejman mówił, że Selim bardzo kochał Hafsę, pisał dla niej wiersze, a ona z kolei mówiła (w serialu), ze wiele przez niego wycierpiała. Domyślam się, że nie była ona zwykła faworytą zanim została żoną, więc kim? Została mu ofiarowana na żonę? Czy w ogóle coś wiadomo o ich relacjach, miłości?
Będę wdzięczna za odpowiedź:)
Witam :)
Hafsa pochodziła z dynastii Krymskiej, to stawiało ja trochę wyżej od innych kobiet Selima. Była drugą żoną, pierwszą była, już sprawdziłam dzięki rafal4792 z forum, Aysha Hatun , ale nie dała Selimowi syna i poszła w odstawkę. Hafsa mimo, że została oddana do ożenku, najpierw trafiła na drugą stronę haremu, Selim ponoć chciał ja wypróbować sprawdzić czy da jemu syna. Dla pretendującego do tronu, choć trzeba zaznaczyć nie pierwszego w kolejności, księcia potomek męski był najważniejszy. Więc Hafsa została żoną dopiero po narodzinach Sulejmana.
Na pewno była piękna i niezwykła. Miała w sobie taką dostojność i klasę. Ładnie ukazaną zresztą w serialu. Była damą a Selimowi zależało na wyjątkowej żonie. I była "płodna". Selim jakimś sposobem szanował Hafsę skoro inne kobiety zabijał razem z dziećmi. Uważał że nie potrzebuje robić sam sobie konkurencji, a skoro Sulejman przeżył okres dziecięcy, raczej nic mu się nie stanie.
Selim był tyranem i bardzo pragnął władzy i głównie władza była dla niego najważniejsza. Odsunął własnego ojca od władzy i zabił brata Ahmeda faworyzowanego przez ojca na przyszłego sułtana. Kiedy objął władzę usunął wszystkich męskich potomków z dynastii, kuzynów, wujów...wszystkich kazał podusić.
Raczej Hafsa nie kochała swojego męża, trudno kochać kogoś, kto kocha wyłącznie władzę.Tym bardziej że czuła zagrożenie ze strony męża w stosunku do kochanego syna. Bała się jego i miała świadomość że jest on zdolny do wszystkiego. Niewykluczone, że Hafsa znała faworyty które kazał zabijać. On zapewne skoncentrował się na walkach i powiększaniu terytorium, nie miał czasu na nowe uczucia. Jego miłość do Hafsy nie minęła, ani nie znalazł sobie nowej żony, bo nie miał na to czasu. Tak jak już pisałam, dla mnie nie było lepszego sułtana, bardziej krwawego i żądnego walki. Za jego sprawą terytorium Osmańskie powiększyło się prawie trzykrotnie. Był sułtanem 8 lat, kto wie może gdyby był dłużej pokochałby inna faworytę a tak faworyt używał tylko dla urozmaicenia. Hafsa pewnie odetchnęła z ulgą kiedy zmarł, a na tron wstąpił Sulejman.
dziękuje Ci bardzo za odpowiedz :)
może wiesz jakie to są dokładnie słowa jak słudzy zapowiadają że wchodzi np. sułtan : sultan sulejman chan hazetere czy jak? bo nie moge tego wyłapać i czy takimi słowami naprawdę zapowiadali nadejście kogoś znaczącego?
Czy Hurrem mogła mieć jakieś kontakty z wezyrami i innymi obywatelami tak jak jest to przedstawione w serialu, gdy np rozmawia z Iskenderem Çelebim ? I czy faktycznie Iskender spiskował przeciwko Ibrahimowi ?
śmieszy mnie to jak Hurrem biega sobie po pałacu i nie tylko i rozmawia z kim chce:) Żona sułtana wolna, czy nie wolna nie mogła poruszać się sama gdzie oczy poniosą. Rozmawiać z mężczyznami, mieć wspólne interesy. Takie spiski odbywały się na odległość, za pośrednictwem sług.
Ale to tylko serial. Gdyby sułtanki, niewolnice, służące od stóp były zakryte, ciągle siedziały w komnatach i kontaktowały się przez służbę nie byłoby na co patrzeć ;)
fakt, ale mogli trochę inaczej to zrobić choć z Iskanderem. Kontakt przez Sumbula albo jakieś grypsy :))
Na anglojęzycznej wikipedii wyczytałam coś, że Esmahan Sułtan tj. córka Sah Sułtan była podobno zakochana w Mehmecie i wzięli ślub, a gdy umarł Mehmet ona zamieszkała z matką i zmarła kilka lat później. Czy mogłabyś opisać jak to było i czy to prawda? A w ogóle związki między kuzynami tak jak w ich przypadku czy Hurcihan Sułtan i Bajezyda były tak poprostu czymś zwykłym, normalnym ?
Tak, są źródła, które tak podają. Nie było to jednak niczym niezwykłym, w tamtych czasach związki pomiędzy kuzynostwem były czymś normalnym. Bardziej zastanawia dlaczego Hurrem im nie przeszkodziła, bo ponoć ona i Sah Sułtan nie przepadały za sobą :) Jednak muszę zaznaczyć,że nie jest w 100% wiadomym czy doszło do zaślubin.
Jeśli sie nie myle owocem tej miłości by mały książę, który niestety zmarł wkrótce po ojcu na ospę.
Hej. Przeglądając turecką wikipedię natrafiłam córki Suleymana -Nuriye Gul oraz Fatmę Sultan(chyba córke pierwsze żony sułtana -Fulane) oraz dwójkę żon Suleymana Gül-Şah Haseki Sultan i Mahidevran Hânım. Chciałam się spytać czy słyszałaś coś o nich czy one w ogóle istniały(czy są jakieś inne źródła potwierdzające ich istnienie(turecka wikipedia jest troche ''zawiła'' jeśli chodzi o żony sułtanów i matki książąt).Z góry dzięki.:)