Zakładam temat , w którym spróbujemy wyłapać elementy prawdziwe i fikcyjne w serialu Wspaniałe stulecie. Proponuję aby na początku wspólnej analizie (jak to mówią w jedności siła) poddać : postaci, wydarzenia, sytuacje i prawa:)
Zapraszam do dyskusji, mile widziane źródła historyczne :).
Filmona, mam pytanie, czy Hurrem przyjaźniła się z kimkolwiek z rodziny Sułtana? Na razie wygląda na to, że nie była specjalnie lubiana...
to serial.wszystko zostalo wymyslone, bo mieli malo info na temat zycia w haremie
Właśnie dlatego, że w serialu jest pokazana jako nielubiana osoba to chciałam się dowiedzieć, czy tak było w rzeczywistości. Czytałam, że Hurrem robiła wszystko, żeby dobrze żyć z matką Sulejmana a tymczasem w serialu jest zdecydowanie inaczej...
Hurrem jakoś żyła z Valide, nie miała wyjścia.Nie mogła jej straszyć, pyskować itp. Chciała ponoć aby Valide stała po jej stronie, ale matka była bezstronna. Tylko konserwatywnie przestrzegała tradycji Osmanów. Nie zgodziłaby się na slub, to na pewno.Gdyby Valide chciała ja zabić dawno by jej nie było. Z Mahidevran tez jakoś żyła, było ciężko, jednak Mahidevran jej nie truła, ani nie zabijała, choć Hurrem musiała się dzielić sułtanem az do 1534 roku. Dopiero wtedy się rozkręciła.
Dziękuję za odpowiedź. Odnośnie Mahidevran to czytałam, że rzeczywiście pobiła Hurrem, sprowokowana jej docinkami. Ale stało się to dużo później niż wg serialu. Sułtan odesłał ją wtedy do Manisy razem z Mustafą. A wiesz może jak kształtowały się relacje Hurrem z Hatice i Sah?
Hatice i Sah były rywalkami Hurrem do rządzenia Haremem. W serialu jest ukazane, że Hurrem zalezy na rozwodzie Hatice, to kolejna fikcja. Gdyby Hatice rozwiodła się z Ibrahimem, Ibrahim straciłby tytuł i musiał odejść. Hatice wróciłaby z dziećmi do Topkapi i jako królewska córka Valide objełaby zgodnie z tradycja rządyHaremem, aż do zaprzysiężenia Mehmeta, a moze i dalej bo wtedy na pewno Hurrem musiałaby wyjechać z synem na prowincję. Hurrem chciała zniszczyć Ibrahima ale nie przez rozwód, bo to by jej najbardziej zaszkodziło. Sah wiadomo stałaby po stronie Hatice.
Widzisz wcześniej tak na to nie patrzyłam, a rzeczywiście to nielogiczne,żeby Hurrem chciała rozwodu Hatice. Chyba, że miała nadzieję, że Ibrahm straci nie tylko stanowisko ale i główkę oraz była tak pewna swojej pozycji. W końcu Sulejman udowodnił, że nie bardzo przejmuje się tradycjami.
tak, jednak królewska córka nie musi mieć nadanych praw po śmierci matki do wtrącania sie w sprawy Haremu. Pilnowanie Haremu to jej obowiązek i może sie wtrącać jeśli coś jej nie gra.
filmona moze wiesz cos na temat makijazu mam wrazenie,ze makijaz w serialu jest zbyt wspolczesny czasami za mocne usta np firuze ma mocno umalowane oczy valide tez mocno podkreslala oczy czy kobiety muzelmanskie w tamtych czasach sie malowaly
z pewnością makijaż w serialu nie jest w 100 % wiernym odtworzeniem tego z XVI wieku. ale należy pamiętać, ze akcja nie toczy się na ulicy lecz w Haremie. Tam kobiety wyglądały trochę inaczej niż typowe muzułmanki.
Do Haremu trafiały dziewczyny, kobiety z różnych stron świata. Przywoziły ze sobą swoją kulturę zwyczaje, także sposoby pielęgnacji urody i upiększania, które wpoiły im własne matki. Harem na takie nowości nie był obojętny. Robiono wszystko aby niewolnice sułtana były najpiękniejsze. Jedną z części poza masażem, obowiązkową depilacją, nawilżaniem kremami, olejami był makijaż. Wiele technik makijażu zaczerpnięto z Egiptu, Persji, Albanii, Europy...wszystko to w cudowne spa połączyło się w Hamamie w Topkapi.
W Egipcie 4000 p.n.e kobiety używały maści do nawilżania skóry. Z wykorzystaniem sadzy malowały sobie oczy.
Było pytanie o Firuze i jej oczy. To bardzo mozliwe, bo pochodzi z Persji. A to własnie tam 1000 lat p.n.e kobiety farbowały włosy, robiły z henny piękne tatuaże i stosowały ten barwnik własnie do makijażu oczu. Można wiec założyć że Firuze ma makijaż trwały :))
Szminki były także używane. Ten sposób upiększania ust znany był w Europie jeszcze przed zdobyciem przez Osmanów Konstantynopola, ale przyszedł z Egiptu.Niestety szminki nie były zdrowe, bo robiono je na bazie ołowiu i rtęci. Sułtankom nie wolno było malować ust w okresie postu, z uwagi na to że mogła taka szminka być zjedzona podczas zakazu pożywienia. Do alkowy także ponoć nie wolno było malować ust.
Raczej nie robiono kolorowych makijaży oczu.
Stosowano róż do policzków z buraka lub soku z malin.
Makijaż w Haremie miał upiększać i podkreślać naturalną urodę pięknych kobiet i oczywiście z męskiej widowni upiększać się można było tylko dla sułtana :))
wiem, ze nawet w XIXw bylo slabo z kosmetykami do upiekszania.jak cos bylo to na bazie zwiazkow silnie trujacych czasami.dlatego sie zastanawialam jak to wygladalo w czasach hurrem
dzieki
Gdzieś coś obiło mi się o uszy że nawet Sułtan pod koniec życia przed publicznymi wystąpieniami też się malował.... Czy faktycznie tak było?
Hej .(To znów ja ):). Mam do Ciebie pytanie. Ile lat musiał mieć książe ,aby posiadać własny harem? Czy to prawo dotyczyło każdego księcia(weźmy np.księcia po zniesieniu prawa Fatiha i wprowadzenia pierwszeństwa,młodszym książętom nie wolno było mieć dzieci,choć żyli w''złotych klatkach'' albo Dżihangira ,dzieci nie miał,ale czy pomimo schorzenia mógł mieć własny harem? Hurrem traktowała go po macoszemu ,jak wcześniej wspomniałaś ,więc sądzę ,że raczej nie pozwoliła mu posiadać haremu. ) Z góry dzięki :)
Hej(To znów ja ):)Mam właściwie 3/2(?)pytania:
a) Ile lat musiał mieć książe aby ''założono'' mu harem
b)Czy każdy książe miał harem? (mam na myśli sytuacje zaistniałą po zniesieniu prawa bratobójstwa ,prawa Fatiha oraz czy Dżihangir miał harem ? ( dzieci nie miał ,zmarł dość szybko,co do jego śmierci mam pewne wyjaśnienie ,ale to innym razem )Czy Hurrem ,która nie traktowała go na równi z innymi pozwoliła mu na coś takiego? A może sam zrezygnował z powodu schorzenia?.Choć znalazłam kilka inf. że miał jakąś ukochaną konkubinę ...Także tu nasuwają się wątpliwości,choć jestem za tym,że ten harem jakiś miał.
c) Gdyby wszyscy synowie Suleymana zgineli ,to czy Dżihangir pomimo schorzenia mógłby dziedziczyć tron ,albo mogliby to zrobić synowie Mihrimah ?
Pozdrawiam i dziękuje :)
Jak wygląda podział kompetencji w haremie? Obecnie w serialu jest Hurrem, Hatice, Afife i niżej. Teoretycznie haremem powinna rządzić Hurrem. Z tego co tutaj wyczytałem rządząca haremem powinna być ważniejsza również od kobiet z dynastii. Ponadto jest jeszcze jakaś skarbniczka której wolno posyłać kolejne konkubiny. Teraz ma to robić Afife. Jaka w ogóle jest jej obecna fukcja? Zarządczyni?
Urzad Skarbowy i ZUS w jednym :))
Sułtan uznał, ze Hurrem nie jest wystarczająco kompetentna aby rządzić Haremem. Więc będzie miała " opiekunkę".
To żart oczywiście. Nie wiem po prostu dlaczego. I nie wiem czy tak było w rzeczywistości. Wątpię, ale mogę się mylić.
Miłego dnia. Pozdrawiam :)
Czy prawdą jest,że żona Bajezida w obawie przed żoną Selima wypiła wraz ze swym synem truciznę,aby nie dać jej satysfakcji,że Nurbanu sama go zabiła?
Czy Hurrem w rzeczywistości pozostawiła po sobie pamiętnik zawierający momenty z jej życia,czy to tylko fikcja wymyślona na potrzeby serialu?
przykro mi, ale na pierwsze pytanie nie znam odpowiedzi. Bajazyd z rodziną uciekł na dwór szacha perskiego. Co sie stało z jego żoną, tego nie wiem.
O pamiętniku tez nic mi nie wiadomo. Kiedy istniałby taki pamiętnik wiedzielibyśmy więcej choć jednostronnie ale więcej.
Pozdrawiam :)
Słyszałam coś o pamiętniku... Bodajże w jakimś programie dokumentalnym go czytano, ale nie pamiętam dokładnie...
A Giulia Gonzaga była jakąś kochanką sułtana? Czytałam że została porwana przez Barbarrosę na polecenie Ibrahima Paszy, bo miała ponoć zastąpić Roksolanę, ale uciekła czy jakoś tak. Dzisiaj w serialu o niej właśnie było, a myślałam że nie będzie :)
Była ona ponoć córką weneckiego doży ? Tak przynajmniej jest w powieści "Harem"
Witam :)
Giulia Gonzaga uważana była za najpiękniejszą kobietę we Włoszech. Urodziła się w Gazzuolo w 1512 roku, jako 14-latka wyszła za mąż za Vespasiano Colonna , który zmarł 3 lata po ślubie. Uważa się, że małżonkowie pokochali się szalenie i był to związek wielkiego uczucia. Tuż przed śmiercią książe Collona oddał żonie w testamencie prawo do swojego księstwa wraz z pałacem i pełnią władzy Małżonkowie mieli podobne zainteresowania w dziedzinie kultury i sztuki. Dlatego piękna wdowa przekształciła swój pałac w centrum kultury, gdzie swoje talenty mogli rozwijać artyści z całej Europy. Często malarze oddawali swój kunszt portretując Gonzage. W ten sposób wizerunek jej urody uznano za najpiękniejszy a wieść ta rozeszła sie po świecie. Giulia nie pogodziła się ze śmiercią męża i nie chciała mimo wielkiej urody i masy adoratorów wyjść ponownie za mąż.
W nocy 8-9 sierpnia 1534 roku Corsair Barbarossa napadł na miasto, splądrował je, a Gonzage porwał i chciał jako prezent wysłać do Sulejmana Wspaniałego do Haremu. Są dwie wersje tego porwania:
Pierwsza mówi o tym, ze doporwania doszło z rozkazu Ibrahima Paszy, który chciał sprowadzić Giulię dla sułtana aby w ten sposób osłabić pozycję Hurrem.
Druga głosi, ze Barbarossa działał na prywatne zlecenie dynastii Collona, która za wszelka cenę chciała odebrać Gonzadze władzę nad księstwem, ziemie po Vespasiano Colonna . A ze Barbarossa był piratem i chciał upiec dwie pieczenie na jednym ogniu, wpadł na pomysł aby dodatkowo ugrać cos dla siebie i nie zabił Gulii tylko chciał wysłać jako upominek dla Suleja.
Kobiecie udało się jednak uciec, legenda głosi, że pomógł jej jeden z rycerzy jednak z racji tej ze ucieczka miała miejsce w nocy, rycerz zobaczył księżną bez odzienia, musiał więc umrzeć
Giulia znalazła schronienie w klasztorze w Neapolu. Zmarła w 1566 roku w wieku 53 lat. Nigdy Sulejman jej nie zobaczył :)
Hejka :) zaznaczam ,że przeczytałam dużo tutaj na temat Mahidevran ,ale coś nie daje mi spokoju , jak ona 10 lat i więcej wytrzymała bez hmmm... igraszek łóżkowych ? chyba że kobiety w tamtych czasach jakoś sobie wmawiały że tak ma być ? bo oglądałam odcinek ,jak Valide mówi do niej ,żeby nie narzekała bo nie raz do alkowy Cie Sulejman zapraszał ,a Mahidevran ,że nawet jej nie tknął , a potem się dziwicie że chodzi taka naburmuszona :D , no chyba że chodziła jednak i było inaczej niż w serialu , bo tylko sceny z Hiurrem a z nią nie ..
Ale przecież Sulejman miał z nią jeszcze córkę Razyie a ona urodziła się chyba nawet po Mihrimah więc to nie jest tak jak w serialu..
Mihrunnisa-piękna kobieta, nie każdemu jej uroda odpowiada lecz pod względem charakteru i zachowania idealnie do siebie pasują( w serialu oczywiście)
Natomiast w rzeczywistości wydaje mi się,że Rümeysa Sultan.
czyli zaloty fatmy odrzucił po tym jak wyjechał do Manisy ? a co z tą piękną Heleną?
Fatma będzie w ciąży z Mustafą,niestety mały Sulejman zachoruje i umrze,Fatma nie będzie mogła sobie poradzić ze stratą dziecka i powiesi się.Helena trafi do haremu Mustafy,lecz po pewnym czasie go opuści.
Mam do Pani kolejne pytanie.Jakim sposobem w rzeczywistości zabijano dzieci tych książąt,którzy zostali uznani za zdrajców?Duszono ich,czy uciekali się do innych sposobów?
Tak ciało w Konstantynopolu w mauzoleum, a serce w Mohaczu.
Synów książąt najczęściej chowano z ojcami. Jednak w przypadku kiedy ojciec ginął z dala od dziecka, a był uważany za zdrajcę, nie przewożono specjalnie zwłok, aby chować w jednym grobowcu :(
Polecam wątek "O serialu - różne wątki i postacie (sezony 1- 4) cz. 3" są jeszcze część 1 i 2, tam znajdziesz wszystkie odpowiedzi na swoje pytania, pisane przez osoby, które sa w serialu o wiele dalej niż TVP.
Tutaj głownie porównuje sie prawdę z fikcja w serialu :)
Pozdrawiam :)
Mam pytanie. Czy już wtedy znane były metody antykoncepcji? Jak Efsun zaszła w ciąże, sułtanka Matka mowiła do niej że miała zapobiegać ciąży bo teraz Mustafa nie może mieć dziecka.
Witam :)
Już w starożytności starano się uniknąć zapłodnienia. Skwapliwie wykorzystywano różnego rodzaju rośliny, które miały mieć właściwości antykoncepcyjne. Kobiety korzystały zatem między innymi z ruty, granatu, jałowca, wierzby czy piołunu. Od drugiego tysiąclecia p.n.e. używano dzikiej marchwi, blokującej rozwój pęcherzyków jajowych. Te metody były znane w cesarstwie osmańskim a uczące się jak zadowalać księcia, bo tutaj jest ta różnica, nałożnice musiały poznać tę wiedzę od samego początku. Oczywiście stosowano stosunek przerywany i kalendarzyk. Trzeba zaznaczyć, że był to inny świat bez chemii, kobiety miały cykle jak "w zegarku". Prowadzono dokładne zapisy niewolnic, tak aby, nie stawiać w kolejce do alkowy dziewczyny tuz przed okresem. Wiedziano, że ciąże pojawiają się u tych nałożnic, które odwiedzały sułtana w połowie cyklu.I jeśli ten nie miał faworyty wysyłano do alkowy nałożnice w połowie cyklu. Każda ciąża nowej nałożnicy była finansowym awansem dla czarnego eunucha.
Natomiast harem młodego księcia, miał przygotować głównie potencjalnego następcę do ożenku. Jednym słowem młody książę miał się uczyć na takich niewolnicach technik aktu seksualnego i zadowalania przyszłej żony, bo wierzono ze szczęśliwa, dopieszczona i zadbana kobieta, da mężowi piękne zdolne i zdrowe dzieci. Nałożnice księcia same musiały nadzorować swój cykl i w przeciwieństwie do niewolnicy sułtana, mogły a nawet powinny odmówić stosunku jeśli ten groził ciążą. Najczęściej wtedy do alkowy księcia szła inna dziewczyna, więc jeśli dziewczyna miała plany w stosunku do księcia lub była zakochana wolała ryzykować niż oddać wizytę innej. Tak było z Efsun.
filmona z calym szacunkiem ale kobiety nigdy nie mialy cyklu jak w zegarku.wystarczy stres zmiana diety albo przeziebienie by cykl ulegl zmianie.gdyby kontrolowano urodzenia pewnie naloznice selima zrobilyby wszystko by mu nie urodzic dziecka, gdyz on zabijal kobiety ktore rodzily wraz z niemowleciem.umowmy sie, ze probowali cos robic natomiast kontroli nad tym nie mieli.starozytne prezerwatywy z jelit roznych zwierzat byly malo uzywane bo byly niewygodne a inne metody praktycznie w profilaktyce zapobiegania sie nie licza
Ale niewolnice Selima były niewolnicami sułtana, bo przecież był on sułtanem więc nie mogły mu odmówić jak w przypadku księcia
ale gdyby byla antykoncpecja to staralyby sie nie zachodzic w ciaze, bo on zabijaj te ktore w ciaze zachodzily.wiadomo, ze odmowic nie mogly