Zakładam temat , w którym spróbujemy wyłapać elementy prawdziwe i fikcyjne w serialu Wspaniałe stulecie. Proponuję aby na początku wspólnej analizie (jak to mówią w jedności siła) poddać : postaci, wydarzenia, sytuacje i prawa:)
Zapraszam do dyskusji, mile widziane źródła historyczne :).
Tyle,że mi chodziło o dziecko które miał ze swoją pierwszą żoną(Fatma Sultan),która często widnieje jako nieznana.Na angielskiej wikipedii jest napisane,że nazywała Fulane Hatun,wcześniej słyszałam również,iż została zabita na zlecenie Sulejmana,a teraz się dowiaduje,że umarła dopiero w roku 1550 w starym pałacu w Edirne.Odnoszę się do tego artykułu -> http://en.wikipedia.org/wiki/F%C3%BClane_Hatun
Tak nawiasem mówiąc to chyba nigdy nie będzie do końca wyjaśniony temat za dużo w nim zawiłości.
Witam :)
Ja znam taka wersję :)
Fülane Hatun według niektórych tak miała na imię, jednak nie jest to pewne, była pierwszą żoną księcia Sulejmana Wspaniałego podobno była mulatką lub kobietą o ciemniejszej skórze i pochodziła z Afryki. Zmarła w 1520 r. tuż przed objęciem tronu przez Sulejmana. Jej syn umarł rok póżniej. W roku 1521 zmarł także syn Gulfem i syn Mahidevran. Wszyscy synowie zmarli na ospę. Fulane podobno z racji tej, ze pochodziła z ciepłego kontynentu źle znosiła różnice temperatur w Cesarstwie, często chorowała.
Na wikipedii zdarza się dużo błędów. Często sama zaprzecza sobie.
" Pierwsza jego żona pozostaje nieznaną z imienia. Poślubił ją w 1511 r. gdy przebywał w Kefie. Urodziła syna Mahmuda. Zmarł on podczas epidemii ospy 29 października 1521 r. W życiu Sulejmana nie odegrała znaczącej roli. Zmarła w 1520 r. "
To pytanie z innej epoki niezwiązane z serialem. Czy Kosem sultan była kobietą sułtanem?
Nie była kobietą sułtanem,takiego stanowiska nawet nie było.Jest natomiast przez wielu uznawana za najbardziej wpływową kobietę w historii Imperium Osmańskiego.
Nie wiem jak skończyły dzieci Ibrahima. Nie trafiłam na konkretne źródło. Być może czytałam coś na ich temat jednak naprawdę nie pamiętam. Głównie ich historia opiera sie bardziej na domysłach. Córka Ibrahima miała ponoć romans z Bajazydem. Syn zamieszkał z rodziną Ibrahima, bo rodzina Paszy mieszkała w Stambule. Dzieci Ibrahima i Hatice nie odznaczyły się w historii. Trudno sie dziwić, były sierotami.
Mam pytanie lżejszego kalibru.
Zauważyłam, że różne łakocie były wydawane w haremie z różnych okazji. Np. jak była chałwa padło pytanie, kto umarł. Przy okazji wiadomości o ciąży dzielili czymś na literę "l" chyba, o ile dobrze pamiętam. Ostatnio uśpili harem (a przynajmniej Affife)baklavą (mniam, uwielbiam, aż mi ślinka pociekła najej widok) ale to chyba bez okazji. Czy coś wiadomo na ten temat ?
I drugie pytanie.
Czy w Imperium Osmańskim nie obowiązywała tajemnica korespondencji? Zauważyłam co najmniej dwa przypadki jej naruszenia. Pierwszy, kiedy Ibrahim przejął list od Hurrem do sułtana, w którym pisze o próbie zabicia jej, drugi- list od sułtana do Firuze, wykorzystany przez Hatice. Rozumiem czytanie urzędowej korespondencji przez Ibrahima, jakoś bym zrozumiała, gdyby list Sulejmana czytał Mustafa, jako chwilowy jego zastępca, ale Hatice? Właściwie sprzeciwiła się woli sułtana, który miał pragnienie wysłać list do swojej nowej kobiety, i co? Nic jej za to?
Z góry dziękuję!
Wydaje mi się, że tak jak wszędzie słodycze w postaci smakołyków jedzono z jakiś okazji. Najczęściej były to okazje wesołe lub smutne. To chyba nie miało znaczenia jaki smakołyk był podawany. Oczywiście były tradycje żywieniowe, ale chałwe, baklave, rachatłukum, szerbet można było jeść i pić sułtankom na zawołanie, oczywiście nie podczas postu. Nie mniej jednak robienie smakołyków w dużych ilościach tak aby dziewczęta w haremie mogły zasmakować słodyczy odbywało się juz wyłącznie z jakiś okazji.
W serialu najczęściej powód ten radosny do świętowania miała Hurrem. Dlatego jeśli ktoś inny miał powód do rozdawania słodyczy, Sumbul myslał, ze ktoś umarł :)
Cała korespondencja prywatna, nie polityczna, urzędowa, kierowana była do zarządczyni i skarbniczki Haremu, wcześniej to była Daye, teraz Afife. To Afife musiała oddać list Sulejmana do Firuze sułtance Hatice. Hatice jednak przyznała się przed Firuze więc to nie było ukrycie czy zniszczenie.
Znacznie gorszą i podłą rzecz zrobił Rustem niszcząc list do sułtana od Afife.
Radzę zajrzeć do wątku "O serialu - różne wątki i postacie (sezony 1- 4) cz. 5",a odpowiedź z pewnością się znajdzie.
Dlaa zainteresowanych historią kilka ciekawych artykułów dr Radosława Sikory dotyczących tej epoki
Demografia rządzi światem, czyli jak chrześcijaństwo wygrało z islamem
http://www.kresy.pl/kresopedia,historia?zobacz/demografia-rzadzi-swiatem-czyli-j ak-chrzescijanstwo-wygralo-z-islamem
„Imperium Osmańskie, najpotężniejsze państwo islamskie, które przez stulecia zagrażało Europie, ratowało swą demografię poprzez sprowadzanie (dobrowolne lub przymusowe) na swe terytorium chrześcijan i asymilację ich. Czyli postępowało podobnie do zamożnych krajów Unii Europejskiej, które próbują ujść katastrofie demograficznej łatając niedobory własnych dzieci imigrantami…..
Do tego tematu Ricaut wrócił w rozdziale XXI, przy opisie małżeństw tureckich: „Czytamy też w historiach, że kraje wschodnie miewały czasem wielkie kupy ludzi, którzy tylko jednego ojca mieli, a matek siła i w Egipcie często się przydawało, że który pan możny prowadził na wojnę stu synów swoich, wszystkich i laty i ćwiczeniem sposobnych do wszelkiego dzieła rycerskiego. Ale tego teraz nie znać, aby u Turków w tenże skutek miał być z wielu żon, czyli to pochodzi z przeklętego i plugawego nałogu sodomskiej nieczystości [homoseksualizmu], czyli też Bóg nie błogosławi tego zwyczaju [poligamii], który się tylko póty zdał być potrzebny, póki niewiele ludzi było na świecie. Moim zdaniem największą jest przyczyną przeszkadzającą rozmnożenia dzieci u Turków piekielna zazdrość i gorliwość między żonami, ponieważ albowiem czary i gusła w tamtym kraju panują, najczęściej ich żony na zepsowanie płodu jedna drugiej zażywają. Rzadko która brzemienną zostawszy donosi dziecięcia, a jeśli nie poroni, tedy po staremu dzieci schną i więdną, i tak giną ni[czym] trawa, i rzecz jest doświadczona, że ci co więcej żon chowają, mniej miewają dzieci aniżeli ci, co z jedną tylko spokojnie i przystojnie żyją. Takowe nienawiści i swary ustawiczne między żonami bywają przyczyną, że siła ludzi, lubo się w rozkoszach cielesnych kochający, nie chcą sobie tym kłopotem głowy obciążać. Znałem ja sam niektórych, co woleli żyć z jedną żoną nie mając dzieci, aniżeli ich więcej pojmować i przekładali swój spokój nad spodziewaną domu swojego pociechę.”
(…) chcąc zwiększyć populację Imperium, masowo sprowadzano do niego czy to niewolników (wielka ich część pochodziła z terenów Rzeczypospolitej i państwa moskiewskiego, gdzie łapali ich Tatarzy), czy też zachęcając do imigracji. A nie tylko sprowadzano, ale miano sobie za najwyższą zasługę doprowadzenie do ich konwersji na islam…”
* * *
Targi białych niewolników
http://www.kresy.pl/kresopedia,historia,rzeczpospolita?zobacz/targi-bialych-niew olnikow
„Przeciętnemu mieszkańcowi Europy i USA wydaje się, że w czasach nowożytnych niewolnictwo dotyczyło tylko czarnych ludzi. Jest to jednak wyobrażenie z gruntu błędne. Aż do końca XVII wieku południowo-wschodnie tereny Królestwa Polskiego dotykała plaga najazdów tatarskich. Najazdów, w trakcie których porywano mnóstwo ludzi. Jako niewolnicy trafiali później nawet do najbardziej odległych rejonów Imperium Osmańskiego…..Los białych niewolników był zdumiewająco różnorodny. Jedni z nich byli traktowani bardzo brutalnie. Na przykład gwałcono nie tylko kobiety, ale i mężczyzn oraz dzieci. Niektórzy mężczyźni trafiali na galery, a kobiety do haremów. Inni jednak trafiali na dobrych muzułmanów. Ci szczęściarze byli traktowani jak członkowie rodziny…”
* * *
Czy Polska powinna domagać się odszkodowań od Izraela?
http://www.kresy.pl/kresopedia,historia?zobacz%2Fczy-polska-powinna-domagac-sie- odszkodowan-od-izraela#
„Cały handel niewolnikami w Stambule pozostawał w rękach około 2 tysięcy zorganizowanych w osobny cech Żydów, którzy zarówno tutaj, jak i w innych miejscowościach nad Morzem Śródziemnym (w Tunisie, Liworno) prowadzili ten dochodowy proceder…..
Nie ma dokładnych obliczeń określających ilu mieszkańców Królestwa Polskiego zostało sprzedanych przez żydowskich handlarzy żywym towarem. Są jednak pewne źródła, które pozwalają oszacować skalę zjawiska……. Nie wyjaśniłem jednak, iż liczbę 150 tys. niewolników mieli podać sami Turcy i „wiadomi [znający się na rzeczy] Grecy”. Liczba ta nawet dzisiaj robi wrażenie. A przecież są to dane tylko dla roku 1640, w którym to Wojciech Miaskowski posłował do Imperium Osmańskiego. Na dodatek nie obejmują one całości Imperium!....”
Witam.
Dziękuję za te informacje. Ja ze swojej strony polecam poszukanie źródeł dotyczących rodziny Mendes, bo właśnie ta rodzina utworzyła za Sulejmana sieć społeczności żydowskiej w Stambule, która uciekała przed hiszpańską inkwizycją. I jej członkowie Gracia i jej bratanek wsparli Selima w walce o tron. Tak samo dawali łapówki Rustemowi Paszy, który to wprowadził jako pierwszy sprzedaż urzędów Wielkiej Porty. Krótko mówiąc jak do władzy w cesarstwie dochodzili Żydzi. Jak doszło do upadku kalifatu. To wszystko jest bardzo ze sobą powiązane jak i wspomniane targi niewolników.
p.s Istnieją przypuszczenia, ze Hurrem była Chazarkom.
Pozdrawiam.
Ten pierwszy artykuł jest słaby. Praktycznie nie wyjaśnia w jaki sposób niska demografia przyczyniła się do upadku Imperium Osmańskiego ? Cały artykuł jest raczej stwierdzaniem faktów i podawaniem gotowych liczb niż dogłębną analizą tego procesu.
Polskie państwo wygasa ale z drugiej wciąż jest tyle ludzi że nie ma pracy dla wszystkich. Po za tym dzieci się nie rodzą ale za to ludzie żyją coraz dłużej dzięki rozowojowi medycyny.
Cześć. Wydaje mi się, ze książę nie mógł mieć takiego stanowiska. Stanowiskiem księcia było gubernatorstwo prowincjonalne i to ze był następca tronu. W cesarstwie tylko jeden syn mógł byc sułtanem i nawet jeśli pozostali nie byłi zabijani, to nie wolno im było piastować stanowisk w polityce. To bardzo skomplikowane potem wkładano rywali do tronu do tzw. klatek, więc kiedy brat zostawał władca oni żyli nadal w klatce, ale co to za życie.
Ja mam małe pytanie - Co się działo z Raziye Sultan (nie ukazanej w serialu) po śmierci Mustafy? Bardzo ciekawi mnie ogółem ta postać, dlatego żałuję że nie ma jej w serialu :/
Witam:) Również żałuję,że jej nie ma...
wklejam odp. wcześniejszą na pytanie o córkę Mahidevran :)
Według legend córka Mahidevran życie miała straszne, cały czas w cieniu Mihri. Jeśli chciała pobyć z ojcem raczej zdana była na obecność Hurrem i jej córki. Sułtan bardzo mało spędzał czasu z Mahidevran i siłą rzeczy z druga córką. Ponoć Valide bardzo kochała Raziye i było jej przykro, że wnuczka została zepchnięta na boczny tor.
Z legend także można się dowiedzieć, że Raiye była śliczną dziewczynką, zachował się jeden jej portret, zresztą podobną do pięknej matki, Mihrimah była bardzo zazdrosna i ponoć zawistna. Między dziećmi nie było dobrej więzi. To trwało krótko, bo w 1534 r. po śmierci Valide, Mahidevran z córka i Mustfą wyjechała lub została wyrzucona do prowincji Manisa. Od tego czasu nie miała kontaktu z Sulejmanem. Szybko została wydana za mąż. Tutaj ponownie odezwały się legendy. Według nich w ożenku Raiye palce maczała Hurrem, której zależało na tym aby rozdzielić Mahi z córką, po za tym chciała nawiązać współpracę z mężem Raiye Taşlıcalı Yahya Efendi. On jednak odmówił i był wierny księciu i żonie. Mieli dwie córki, Elif Sultan i Safiye Sultan. Postrzegany jest jako dobry człowiek, poeta i zaufany doradca Mustafy. To własnie on napisał elegię dla zmarłego Mustafy. Wyśpiewaną przez wojsko i janczarów podczas pogrzebu w 1553 roku.
Po wyroku banicji Mahidevran i żona Mustafy, nie mogła widywać się z córka, rodziną a nawet przyjaciółmi. Był to więc ciężki okres dla Raiye. Dopiero Selim anulował wygnanie Mahidevran i przywrócił jej zaszczyty i pensję, kiedy został sułtanem. Więc po 1566 roku córka odzyskała kontakt z matką. Po pięciu latach jednak zmarła. 1571 roku została pochowana w Stambule w grobowcu razem z mężem.
Pozdrawiam.
Dziękuję za odpowiedź :)
Jejku, teraz jeszcze bardziej żałuję że Raziye nie ma w serialu. Wydaje się być na prawdę pozytywną postacią, która dodała by więcej akcji.
Chwilka... Yahya? Czy to nie ten sam z którym obecnie kręci Mihrimah?
Witam :-)
Bardzo wiele interesujących rzeczy dowiedziałam się z tej strony. Serial mnie bardzo interesuje, bo raz że lubię historię a dwa, dawno temu byłam w Stambule i byłam również w Topkapi.
Jedna rzecz nie daje mi spokoju i przyznam się, ze nigdzie nie znalazłam wyjaśnienia.
Dlaczego Bali Bej a w szczególności Matrakci nadużywali alkoholu będąc wyznawcami islamu. Przecież alkohol jest tam chyba zakazany. Można go było nawet kupić w gospodzie.
I druga rzecz, która mnie zaintrygowała. Czy w kraju islamskim mogły istnieć gospody takie jak ta, gdzie Matrakci topił swoje problemy a Bali Bej zażywał tzw. uciech cielesnych. No i jak postrzegane były kobiety dotrzymujące towarzystwa mężczyznom.
Pozdrawiam :-)
Tawerny istniały. W tawernach pracowały wyłącznie niewolnice, ale same decydowały z jakim klientem pójdą do łóżka, mogły odmówić cudzołożenia jeśli tego nie chciały. Głównie zabawiały klientów tańcami i rozmową . Nie było tam muzułmanek. Sypianie z kobietami z tawerny nie było traktowane jako grzech jeśli z usług korzystał wolny mężczyzna.
Jesli chodzi o alkohol jest on w islamie zakazany. Domysły występowania w serialu scen z alkoholem, winem były jedna z przyczyn protestów. wytłumaczono to tak ze tak naprawdę nie widać i nie jest powiedziane co bohaterowie piją w kielichach. Nawet zarzucano ze wino pije sułtan. To chyba był taki zamierzony chwyt reklamowy aby wzbudzić sensację, tak mi sie wydaje:)
Bardzo dziękuję za wyjaśnienie. Cały czas nie grało mi to upijanie się Matrkaczego. Będąc w Turcji nie spotkałam nikogo nietrzeźwego, natomiast niejednokrotnie widziałam mężczyzn palących nargille. Ale w serialu wszystko wskazywało na to, że raczej popijali sobie jakieś napoje wyskokowe.
Ale mam jeszcze jedno pytanie. W serialu ciężko rannego Ibrahima zawieziono do jakiejś jaskini z leczniczymi źródłami. Ciekawa jestem, czy rzeczywiście w pobliżu Istambułu znajduje się podobne miejsce.
Pozdrawiam serdecznie :-)
Ja z kolei chcialabym się dowiedzieć, czy jakakolwiek kobieta ( wolna lub niewolnica) mogła odmówić sułtanowi bądź księciu ślubu? I czy mogła się z nim rozwieść?
Ślubu odmówić nie mogła ani niewolnica ani wolna kobieta mieszkająca, przebywająca na terenie Cesarstwa Osmańskiego. Wolna kobieta mogła odmówić zostania nałożnicą. Rozwód z inicjatywy kobiety był tylko możliwy przez sąd. Argumentem mogło być nierówne traktowanie uczuciowe i materialne na tle innych żon.
Witam ponownie :)
Wiem, że trochę zamęczam, ale mam kolejne pytanie - z jakiego powodu zmarła Mahidevran i gdzie?
Witam:)
Zmarła w Bursie w 1580 roku. Jej śmierć była naturalna, ze starości. Została pochowana w grobowcu Mustafy, który pomógł zbudować Mahidevran, Selim.
Dziękuję ponownie :D
Więc wychodzi na to, że Selim nie nienawidził Mahidevran tak jak jego matka. Przywrócił jej pensje, tytuł sułtanki, no i pomógł zbudować grobowiec Mustafy.
Proszę bardzo :) Polecam się na przyszłość, tylko ostatnio mam więcej zajęć więc nie daje rady odpisywac od razu, liczę na odrobinę cierpliwości.
Pozdrawiam :)
Witam :) Tez mam pare pytan do Ciebie Filmona:) Jaka byla hierarhia w rodzinie Sulejmana. Hurrem pomimo ze stala sie pierwsza zona Sulejmana klaniala sie Mahidevran. Wiadomo ze byla nizej niz siostry Sulejmana bo pomimo ze byla zona wladcy to nie miala odpowiedniej krwi. Ale jak bylo miedzy corka sultana a siostrami?? W serialu sa momenty ze gdy Hurrem byla obrazana przez siostry Sulejmana niebardzo miala jak odpyskowac ale bez problemu robila to Mihrimah czy uzywala wladzy by chronic matke czy poprostu pyskowala? No i czemu Hurrem klaniala sie mahidevran skoro byla wolna (Mahidevran nie) i byla glowna zona w koncu miala nikah???
Mahidevran była tak samo jak Hurrem zoną sułtana. Była matką najstarszego księcia. Kiedy Hurrem została żoną Sulejmana stała wyżej od Mahi do momentu zaprzysiężenia Mustafy. Kiedy Mustafa został jedynym pretendentem do tronu Mahidevran jesli tak można ująć była ważniejsza od Hurrem. Kobiety zrównały się w hierarchii po przysiędze Mehmeda. To ze Hurrem jest wolna nie ma tutaj nic do rzeczy. Żony muszą być wobec siebie uprzejme. Zarówno Mahi jak Hurrem nie dygają przed soba, jedynie lekko muszą oddać wzajemny szacunek schylając głowę lub spuszczając wzrok na chwilę. W ich przypadku to zwykła uprzejmość. Obie są Valide książąt, ale nad nimi stoją siostry sułtana i im muszą sie kłaniać. :)
Mihrimah jest sułtanką od urodzenia jednak sama nie jest jeszcze matką i musi być miła dla żon ojca, dlatego kłania sie Mahidevran. Mihrimah nie powinna pyskować do " ciotek" , chamstwo i brak szacunku dla starszych z rodziny nie było częścią praw sułtańskiej córki. Była po prostu rozpuszczona i źle wychowana.
Jesli chodzi o Mihrimah to mialam na mysli sytuacje kiedy owe ciotki obrazaly Hurrem w obecnosci innych wtedy to Michrimah odpowiedziala ze Hurrem juz nie jest niewolnica tylko matka ksiazat i zona sultana wiec ciotki sie zapedzaja obrazajac Hurrem. Mysle ze to raczej nie jest chamska pyskowka kazda normalna osoba by tak zareagowala w obronie matki. A co z hierarchia jesli chodzi o corke sultana a siostry? w sumie siostra to siostra a corka to krew z krwi aktualnie panujacego....
Mihrimah według mnie naprawdę jest pod wieloma względami kopią matki. Dziwiłem się, dlaczego Hurrem kłania się przed Hatice, mimo że jest prawowitą żoną sułtana i szefową haremu, ale z tego co zauważyłem to ona absolutnie nie kłaniała się przed Mahi. Robiła to tylko na początku
Chciałabym poznać więcej szczegółów odnośnie śmierci Hurrem, czy wiadomo coś więcej niż tylko to, że zmarła po wieczerzy rodzinnej? Czy istnieje prawdopodobieństwo, że została otruta?
Pozdrawiam
Śmierć Hurrem to temat rzeka ile ludzi tyle teorii,każdy dokłada swoją.Wkleję wypowiedz najbardziej kompetentnej osoby na tym forum (Filmona81).
" Śmierć Hurrem jest zagadkowa bardzo. W filmie sułtanka choruje, w rzeczywistości była ponoć zdrowa jak ryba, zmarła po rodzinnej wieczerzy, nagle. Sa historycy którzy twierdza, ze została otruta. To takie w sulejmańskim stylu, najpierw wieczerza, uśmiechy a potem smierć. Ale istnieją także podania, ze Sulejman kazał wywieść Hurrem na prowincje."
Dodam również treść jednego z artykułów:
"Sułtanka Hurrem aż do swojej śmierci w 1558 roku,o ile nie była sfingowana, była doradczynią swojego męża w sprawach wagi państwowej oraz w polityce zagranicznej. Istnieje możliwość, że została przez Sulejmana usunięta po cichu z dworu, z powodu rzekomego wykrycia i nagłośnienia sprawy ochrzczenia najmłodszego syna w cerkwi prawosławnej w Konstantynopolu, co dla muzułmanów oznacza odstępstwo od wiary i śmierć matki, która formalnie przyjęła islam."
Radzę przeczytać ten artykuł,zawiera wiele ciekawych informacji:
http://sufi-chishty.blogspot.com/2015/04/roksolana-radosna-sultanka-hurrem.html
Filmona 81 jeśli mogę spytać , to co stalo sie z roďzeństwem Sulejmana , bo w serialu jest tylko Hatice ijeszcze dwie czy trzy siostry , kim one wogóle były co się z nimi stało i co z resztą rodzeństwa
A i jeszcze czemu rodzina nie zgadza się na ślub Mustafy z Heleną?
Uprzedziłaś mnie, miałam dodać ten sam link. Też jestem zdania, że Mustafa prawdopodobnie sam napisał ten list. Ojciec się starzał, dziwaczał, a on miał dość bezczynności. Sulejman w chwili wstąpienia na tron miał 26 lat, a Mustafa 38 i bycie wiecznym następcą tronu, zwłaszcza wobec potencjalnego zagrożenia ze strony dorastających braci musiało mu ciążyć. Miał za sobą wojsko, być może liczył, że z pomocą janczarów i Persów zasiądzie na tronie. Może sułtan, wyczuwając zniecierpliwienie swego najstarszego syna, uprzedził jego działanie i zabił go, zanim sam został zabity.
pytanko mam, czy posiadanie przez Ibrahima brata bliźniaka to fakt historyczny?
Co tak naprawdę wiadomo o jego życiu zanim poznał Sulejmana?
Z góry dziękuję i pozdrawiam!
Ibrahim był chrześcijaninem greckiego pochodzenia, synem greckiego żeglarza z Pargi, która w XVI wieku była pod panowaniem Wenecji. Urodzony w 1494 ponoć w tym samym tygodniu choć niektórzy mówią nawet o dniu , jak Sulejman. Został ochrzczony jako Teofil .Więc prawdziwe imię to Teofil, raczej nie miał brata bliźniaka. W dzieciństwie, w wieku 4-6 lat został schwytany przez tureckich piratów . Następnie został sprzedany jako niewolnik do pasania owiec do majątku bogatej wdowy w Magnesia w Azji Mniejszej. Nie pasał tam owiec zbyt długo, inteligentna kobieta szybko dowiedziała się o wyjątkowych zdolnościach chłopczyka. Według legend mały Ibrahim strugał samodzielnie drobne instrumenty muzyczne. Rozmawiał ze starszyzną o prawach natury a nawet zjawiskach dnia i nocy. Szybko opanował język turecki. Budował zegary słoneczne aby umiejętnie organizować sobie czas. Zachwycona zdolnościami małego niewolnika pani sprowadzała dla dziecka najlepszych nauczycieli w okolicy, którzy zaczęli uczyć Teo geografii, historii zwłaszcza o Aleksandrze Wielkim i Hannibalu, muzyki w tym nauki gry na skrzypcach, języków : perski, włoski a nawet podstaw filozofii Platona. Ponoć bezdzietna kobieta chciała zaadoptować chłopaka zaraz po przechrzczeniu jego na islam. Wtedy dziecko otrzymało nowe imię Ibrahim.
Grecki wezyr: Prace i dni Ibrahima Paszy Hester Donaldson Jenkins
To prawda że Mahidevran po śmierci matki sułtana rządziła haremem przez jakiś czas?
Po smierci Valide Hurrem sprowokowała Mahidevran i ta podrapała ją po twarzy. Za taki czyn sułtan wygonił Mahidevran z pałacu wraz z Mustafą, bo ten stanął w obronie matki. Więc Mahidevran nigdy nie rządziła Haremem.