Zakładam temat , w którym spróbujemy wyłapać elementy prawdziwe i fikcyjne w serialu Wspaniałe stulecie. Proponuję aby na początku wspólnej analizie (jak to mówią w jedności siła) poddać : postaci, wydarzenia, sytuacje i prawa:)
Zapraszam do dyskusji, mile widziane źródła historyczne :).
Czy Bajazyd jeśliby ożenił się z Huricihan mógłby mieć dalej harem albo czy Mehmed miał harem gdy ożenił się z Esmahan?
Huricihan była siostrzenicą sułtana i córką siostry sułtana, stał wysoko, ale jej mąż mógł mieć Harem.
Znalazłem na angielskiej wikipedii dwa ciekawe fakty. Mustafa miał żonę Fatme, z którą miał syna Sulejmana. Później miał też 2 żony z dynastii Girejów ( tutaj nasuwa mi się wątek Aibige). A drugi to że Nigar Hatun istniała naprawdę, tyle że to matka Selima i żona Bajazyda. Oczywiście Selima I i sułtana Bajazyda, dziada Sulejmana. Czy to fakt historyczny?
Fatma była żoną Mustafy przez ożenek ale i tak urodziła syna Sulejmana. Fatma został pochowana w grobowcu Mustafy w Bursie.
Zagadnienia 2 żon o których wspomniano jeszcze nie rozwikłałam. W Bursie będą badania odnośnie 3 dam pochowanych przy Mustafie których tożsamości nie ustalono. Mogą to być żony, ale także spotkałam wersję, której bronią historycy, jedną z nich może być takze Fidan służąca Mahidevran. Przyznam szczerze, że moja sympatia do Mahidevran zrodziła się przed kilkoma laty kiedy dobyłam informacji o tym, że była jedyną sułtanką której życzeniem było aby spoczęła obok niej wierna służąca. To fakt bezprecedensowy. Ogólnie żony Mustafy to jeszcze nie rozwiązany temat.
Pozdrawiam :)
Ja jeszcze przeczytałam na wikipedii że miał jeszcze inną żonę Fatmę która była córką Barbarossy. Może to właśnie owa mihrunnisa przedstawiona w serialu tyle że pod zmienionym imieniem? :) Więc Fidan, Fatma i jej syn to postacie historyczne ?
Witam ponownie :D
Mam kolejne pytanie, które ostatnimi czasy nie daje mi spokoju. Chodzi o Gülfem Hatun. Jak trafiła ona do haremu i jakiej była narodowości?
Według niektórych źródeł była Polką lub Sycylijką z pochodzenia.Jej prawdziwe imię to Rosalina.
W osmańskich archiwach jej ojciec jest zapisany jako Abdullah Abdurrahman co może oznaczać
chrześcijanina nawróconego na islam.Według innej wersji Gulfem była córką albańskiego Beya nazywaną
pierwotnie Ayşe.
cześć :) pisze tu pierwszy raz ale forum śledzę już od dłuższego czasu, jestem pełna podziwu wiedzy isabelli95 a także filmony81, niesamowicie dużo się od Was dowiedziałam :)
Moje pytanie sie chyba powtórzy bo juz ktos o to pytał ale jeśli sie nie mylę nikt nie odpowiedział na to pytanie, a więc chciałabym sie dowiedzieć więcej o rodzeństwie Sulejmana zwłaszcza jego siostrach które zostały przedstawione w serialu, co o nich wiadomo i jakie relacje były ich z Sułtanem, za jakąkolwiek odpowiedź z góry dziękuję a także serdecznie pozdrawiam :)
Sułtanka Fatma żyła w latach 1500 -1570.Urodziła się w Trabzonie.Była żonata z Ahmedem Paszą,który był wielkim wezyrem Imperium Osmańskiego od 1553 do 1555 roku.Fatma miała córkę, prawdopodobnie była nią Aisha Neslishah z małżeństwa z Ahmedem Paszą. W 1555 Ahmed Pasza Kara został stracony z rozkazu Sulejmana Wspaniałego.Jedną z wersji wykonania tego wyroku był spisek Rustem Paszy i Hurrem:Rustem oskarżył Karę Ahmeda Paszę o korupcję i Sulejman potwierdził wyrok.Wiadomo,że Fatma miała szacunek do janczarów.Została pochowana z mężem, na zachód od meczetu Kary Ahmeda Paszy.Na cześć Fatmy w 1575 wybudowano meczet, zaprojektowany przez Mimara Sinana.
Sułtanka Sah.Urodzona w 1509 roku i wychowana w Manisie wyszła za mąż w 1523 za przyszłego wielkiego wezyra Lutfi Paszę. Jej małżonek stał się wielkim wezyrem w 1539. Para miała dwie córki:Esmehan Baharnaz Sultan (żona księcia Mehmeda i matka sułtanki Hümaşah) oraz Neslihan Sultan. W 1541 rozwiodła się ze swym małżonkiem, który został również obalony ze swego stanowiska.Rozwód odbył się z jej inicjatywy,rzekomo powodem było ukaranie kobiety za cudzołóstwo przez jej męża co doprowadziło do sporu między nimi. Jako argument zostało podane również pobicie Sah przez Lutfi Paszę. Po tym incydencie,Pasza został pobity przez jej urzędników.Sah poszła również na skargę do Sulejmana żądając wtedy rozwodu.Zmarła w 1572 roku w Konstantynopolu.
Beyhan urodzona w 1497 roku w Trabzonie,zmarła w 1559 roku w Amasyi.W 1513 wyszła za mąż za wezyra Ferhat Paszę z,którym miała syna Orhana.Jednak w dniu 1 listopada 1524 roku Ferhat Pasza został stracony na rozkaz brata sułtanki Sulejmana Wspaniałego.Była wyobcowana od brata i nie chciała wychodzić za mąż ponownie, mieszkała z daleka od Stambułu.Lojalność Beyhan w stosunku do męża przewyższała jej lojalność wobec swojej rodziny,która była rzadko spotykana.Prawdopodobnie w 1536 roku Beyhan poślubiła Ayas Paszę, który po śmierci Ibrahima Paszy, awansował na stanowisko wielkiego wezyra.Z tego małżeństwa urodziły im się dwie córki -Gevherhan i Rafiye. W 1539 Ayas zmarł w skutek zarazy i Beyhan ponownie stała się wdową.Beyhan zmarła w 1559 w swoim pałacu.
Hatice urodzona w 1496 roku w Edirne.Poślubiła Iskender Beya,który zmarł wkrótce potem. Potem wyszła za mąż Ibrahima Paszę, który stał się wielkim wezyrem w 1523 roku i pozostał na stanowisku przez 13 lat. W 1536 roku, Pargali został stracony przez brata Hatice Sulejmana, a jego majątek został skonfiskowany przez państwo. Para miała dwoje dzieci. Mieszkali w ich pałacu w Stambule.Istnieją spekulacje, że popełniła samobójstwo cały czas opłakując męża.Zmarła w 1538 roku w Konstantynopolu.Para miała dwójkę dzieci sułtankę Hurıcıhan i księcia Osmana.
Üveys Pasza był przyrodnim bratem Sulejmana i nieślubnym synem Selima I.Matka Üveysa była dziewczyną z haremu,której imię nie jest znane. Ale ze względu na jej niezdyscyplinowane maniery została wydalona z haremu.Selim otoczył opieką syna i szybko stał się wysokim rangą urzędnikiem imperium. Jednak, gdy w 1520 Selim I zmarł,Üveys nie wnosił żadnych roszczeń do tronu,ponieważ nie miał również do niego praw.W 1547 próbując stłumić rebelię,Üveys został zabity przez rebeliantów.Według osmańskiego historyka Ali Efendiego,na wieść o śmierci swojego przyrodniego brata Sulejman I zapłakał i powiedział: "On był moim bratem"
Witam. W serialu Sulejman zostaje w wieku bodajże ok 60lat po raz kolejny ojcem, czy to mogła być prawda, czy fikcja?
Wątpię aby to była prawda,twórcy serialu utworzyli po prostu fikcyjny romans,aby podsycić
emocje w WS.W rzeczywistości dziecko,które urodziła nałożnica Valeria miało na imię tak
samo jak córka Sulejmana i Mahidevran-Raziye.
Mi wychodzi na to , że dwóch synów Sulejmana, którzy byliby godnymi jego następcami byli Mustafa i Mehmed, ale zostali wyeliminowani przez intrygi, a Selim, podobno nie stroniący od alkoholu i innych uciech, nie bardzo znający się na polityce i militariach został sułtanem .
A i jeszcze w serialu Mustafa mówi iż dobrze wie co zrobiła Fatma i , że ma wracać do komnaty i opiekować się Sulejmanem. Co zrobiła Fatma ?
Z góry dziękuje za odpowiedź
Nennek proponuje,aby odpowiedź na pytanie dotyczące wyjścia za mąż Heleny za
Mustafę było dodane do tych na górze w drugim temacie,ponieważ pojawia się kilka
razy dziennie.
A ja chciałabym zapytać o wezyrów i ich nakrycia głowy w czasie obrad Dywanu. Ktoś wie co oznaczają te złote paski (wstążki) przyszyte na ich czapkach? Zauważyłam, że różnią się one między sobą i mnie to zastanowiło.
"Do najważniejszych dostojników dworu sułtana, dla których nakrycie głowy było atrybutem sprawowanej funkcji, należeli wielki wezyr (Vezir-i-Azam) i wielki mufti (Seyh ul-Islam). Pełniący funkcję wielkiego wezyra był pierwszym ministrem dworu sułtańskiego i najważniejszą po sułtanie osobą w seraju, miał władzę nad radą sułtańską, czyli Dywanem (Divan). Tym, co wskazywało na jego funkcję i wyróżnoną pozycję na dworze, było wysokie, usztywnione nakrycie głowy w formie ściętego stożka, tzw. kallavi, obciągnięte białą tkaniną i zdobione naszytą ukośnie na przodzie brokatową, złotą taśmą. Kallavi przysługiwało wyłącznie wysokim dostojnikom w randze paszy oraz wezyrom. Wielki mufti był najwyższym zwierzchnikiem w Imperium Osmańskim, wydawał orzeczenia (fetwy) we wszystkich kwestiach prawnych oraz stwierdzał moc wyroków prawnych."
Źródło: http://www.konkursmoda.wilanow-palac.pl/index.php?header_id=5&menu_id=123&lang=P L
Dobry wieczór. Mam kilka pytań odnośnie pałacu:
1. Gdzie znajdował się stary pałac? Czy był to Pałac Blacherneński cesarzy bizantyjskich?
2. W serialu często pokazywany jest pałac z lotu ptaka (w dzień lub w nocy). Za pałacem widać Hagia Sophię (znajduje się ona na południe od Topkapi). Jeśli pałac pokazywany jest od południa, to powinna ona być przed pałacem, jeśli zaś pałac pokazywany jest od północy, po tej stronie (tzn. północnej) nie powinno być bramy. Ktoś potrafi to wyjaśnić?
1.Siedzibą władzy w Stambule od 1453 do 1478 roku był tzw. Stary Pałac-Eski Saray,dzisiaj znajduje się tam Uniwersytet Stambulski.
Czy w haremie mogła przebywać muzułmanka, wolna kobieta - pod warunkiem, że nie spałaby nigdy z sułtanem ani żadnym księciem? Po prostu czy mogłaby tam tylko mieszkać.
Witam :)
Wydaje mi się, ze tak. Z tym wyjątkiem, że musiałaby mieszkać po tej drugiej stronie haremu. Harem czego nie ma w filmie mieścił się w starym pałacu i to az do 1541 roku jesli sie nie mylę, dopiero w wyniku pożaru został przeniesiony do Topkapi. Na czym skorzystała Hurrem wcześniej była oddzielona od Sulejmana.
Dużo przeczytałam, ale to chyba było za szybko. Trochę się pogubiłam.
Bardzo lubię w tym serialu postać Gülfem Hatun. Jak mi się wydaje przeczytałam, że było to postać historyczna, ale niewolnica? Wydawało mi się, że to ktoś z tak zwanej rodziny, bo ma ona dosyć wysoką pozycję w haremie.
Gdzie się pogubiłam?
Gülfem Hatun była niewolnicą,a później żoną Sulejmana Wspaniałego,matką księcia Murada,który umarł
młodo na ospę,po jego śmierci straciła tytuł sułtanki,prawdopodobnie była z pochodzenia Polką lub Sycylijką.
Gülfem była darzona sympatią,pogodziła się z utratą tytułu,nie stanowiła żadnego zagrożenia,dlatego została
obdarzona zaufaniem przez rodzinę sułtana i miała zapewniony byt i pewną pozycję.
Witam. Czy zdjęcia do filmu są kręcone w faktycznych miejscach (chodzi mi głównie o pałac Topkapi) czy kręci się też w studiu? I drugie pytanie, co by było, gdyby Hurrem urodziła jako pierwszą córkę? Pozdrawiam :)
Serial kręcony był w specjalnie powstałym na jego potrzeby studiu.Polecam obejrzeć serię
w,której jest to wszystko przedstawione.Pałac Topkapi jest bardzo chroniony nawet turyści
nie mają dostępu do większości komnat i miejsc nie mówiąc już o kręceniu tam filmu.
https://www.youtube.com/watch?v=Ija77wlNsXk
Gdyby Hurrem urodziła córkę z pewnością dostałby tytuł Kadin.
1. Jaka byłą ranga synów sułtańskich sióstr i córek? Wg wikipedii nosili oni tytuł "sultanzade". Czy mogliby oni ubiegać się o tron w razie wygaśnięcia męskiej linii, tzn. czy fakt bycia synem sułtanki uprawniał ich do walki o władzę w takiej sytuacji?
2. Podczas czytania koranu (np. po śmierci Ibrahima czy wtedy, gdy rzucono urok na Hurrem) kobiety noszą chusty z charakterystycznym obrzeżeniem: naprzemiennie trójkątny ząbek i coś w rodzaju ogona pawia. Czy ma to jakąś symbolikę?
1.Synowie córek sułtana byli całkowicie wykluczeni z sukcesji o tron Imperium Osmańskiego,nie byli w żadnym wypadku
brani pod uwagę.
2.Nie wydaje mi się żeby to coś oznaczało jest to raczej element ozdobny,który nie posiada żadnej symboliki.
Dziękuję, a czy w takim razie synowie córek mogliby zostać np. wezyrami lub bejlerbejami?
Czy w jakimś innym państwie (oprócz Turcji) w hierarchii dworskiej siostry monarchy były przed jego żoną? Nie było tak w Europie, ani na Dalekim Wschodzie, ale może w jakimś państwie azjatyckim (np. Persja, Indie)?
Witam. :) Na początku serialu Mahidevran razem z Mustafą przyjeżdżają do Topkapi, a Gulfem już tam jest i to od dawna. I stąd moje pytanie, czy jako żona (wtedy księcia) Sulejmana nie powinna mieszkać razem z nim w pałacu?
Mam pytanie. W serialu nie ma raczej pokazanych scen w którym bohaterowie odwiedzają groby bliskich, nawet krótko po ich śmierci, w czasie żałoby. Mam wrażenie że postaci są chowane na jakichś odludziach, w lesie. Pytanie nie dotyczy może bezpośrednio serialu ale po nim ni sie nasunęło. Jaki jest/był stosunek do śmieci i pochówku ?
Bohaterowie będą odwiedzać groby i modlić się przy nich, np. Hurrem grób Mehmeda, Sulejman grób Hurrem, a Nigar i Sah Sultan grób Ibrahima. Co do pochówku, to prawidła islamu głoszą, że musi się odbyć nie później niż dobę po śmierci.
Mam pytanie odnośnie rzekomego syna Cema, czyj jak w tym serialu mówili Dżema , Murata. Jakie były jego prawdziwe losy, jeśli istniał. Czy miał jakąś rodzinę tzn., żonę i dzieci? Czy faktycznie przyjął chrześcijaństwo? I jak skończył? Osmanowie go zabili, czy nigdy nie trafił w ich ręce?
Sułtan Cem istniał w rzeczywistości.Oczywiście potomków posiadał(książę Abdullah,książę Oghuz-Khan,książę Pierre-Muhammed oraz córkę Şah Ayşe i wyżej wymienionego księcia Murada).Sułtan Cem natomiast był przetrzymywany na dworze papieża Aleksandra VI Borgii, z racji pochodzenia i przynależności do dynastii Osmanów był ważnym pionkiem na scenie politycznej tego okresu.Cem miał zaledwie trzydzieści sześć lat gdy zmarł w niewyjaśnionych okolicznościach.Nieco ponad cztery lata później, jego ciało zostało zabrane z powrotem do Turcji i pochowane honorowo obok swojego dziadka Murada II w Meczecie Muradiye w Bursie. Jeśli chodzi o Murada to czytałam kiedyś,że był on drugim synem Cema.Ochrzczony został podobno przez chrześcijańskich fanatyków.Murad został znaleziony ze swym synem przez wojsko Sulejmana Wspaniałego podczas oblężenia Rodos.Po zdobyciu Rodos przez wojska osmańskie syn i wnuk sułtana Cema zostali złapani i uduszeni przez wojsko Sulejmana.
Zaznaczam,że nie dam sobie o te informacje uciąć ręki,bo wiele wersji jest sprzecznych i niektóre źródła nie podają Murada jako jego syna,który w ogóle istniał.
Gulfem była żoną Sulejmana jednak wypadła z łask. O Gulfem wiemy niewiele istnieją przypuszczenia, że Sulejman odsunął ją od siebie, bo jej pierwszy poród był bardzo ciężki, straciła wiele krwi i najprawdopodobniej nie mogła mieć więcej dzieci. Oczywiście mogła poskarżyć się sędziemu, ale tylko gorzej by na tym wyszła, jeśli była faktycznie bezpłodna. Natomiast od zawsze Gulfem przyjaźniła się z Hatice. Kiedy w 1520/21 roku jej jedyny syn zmarł na ospę, Hafsa wzieła Giulfem pod swoje skrzydła.
1. Czy obrzędy towarzyszące zaślubinowm (te tańce ze świecami i wkładania jakiegoś błota do rąk) są typowe dla Turcji czy też są w jakiś sposób powiązane z islamem?
2. Według wikipedii Sulejman Pasza był wrogiem Rustema Paszy, tymczasem w serialu jest pokazane, że reprezentuje Rustema na ślubie. Czy może była to tylko kurtuazja tzn., że przedstawicielem wezyra mógł być tylko inny wezyr?
Witam:)
Noc Henny jest odpowiednikiem naszego Wieczoru Panieńskiego oraz Kawalerskiego w jednym. Nie jest jednak radosnym, pełnym dobrej zabawy obrzędem. Podczas Nocy Henny kobieta symolicznie żegna się ze swoją rodziną i przechodzi do rodziny męża. Jednak w dawnych czasach owo pożegnanie nie było symboliczne. Często kobiety wychodziły za mężczyzn mieszkających bardzo daleko od ich własnej rodziny. Odwiedziny u krewnych były więc możliwe bardzo rzadko, a w okresie zimowym praktycznie niemożliwe(ze względu na utrudniony transport). Dlatego też podczas Nocy Henny narzeczona powinna… płakać!
Jak sama nazwa wskazuje, do wspomnianego obrzędu używa się henny. W Turcji zdobienia ciała nie są tak wymyślne jak np. w Indiach. Hennę nakłada się na środek dłoni i koniuszki palców– w przypadku kobiet- lub na koniuszek ostatniego palca lewej ręki – w przypadku mężczyzn"
Kina Gecesi
Często w hennie nakładanej na środek dłoni “zamyka się” złoty pieniążek – prezent od teściowej(ja również takowy otrzymałam).
Ważną rolę odgrywa również zasłona na twarz, którą nakłada się przyszłej pannie młodej. Nie może jej ona zdjąć tak długo, aż uroni łezkę.
Na drugie pytanie jeszcze nie znam odpowiedzi, bo nie widziałam wszystkich odcinków WS.
Dziękuję bardzo za szczegółową odpowiedź! Rzeczywiście, Mihrimah miała potem czerwone palce i czerwony "placek" na dłoni.
Witam ponownie :) Więc tak, ostatnio strasznie intryguje mnie pewno pytanie, niby mało znaczące ale zawsze. Mianowicie, jakie Razyie miała relacje ze swoimi przyrodnimi braćmi? Z Mustafą zgaduję że bardzo dobre, ale ciekawi mnie jak dogadywała się z resztą.
witam :)
Z Mehmedem takze ponoć miała dobre relacje. Mehmed odwiedzał Mustafe w Manisie. Selim, Bajazyd i Dzihangir byli zbyt młodzi, wydaje mi się ze sporadyczne odwiedziny nie sprzyjały zawiązywaniu mocniejszych relacji. Razyie szybko została wydana za mąż za poetę i przyjaciela Mustafy.