Zakładam temat , w którym spróbujemy wyłapać elementy prawdziwe i fikcyjne w serialu Wspaniałe stulecie. Proponuję aby na początku wspólnej analizie (jak to mówią w jedności siła) poddać : postaci, wydarzenia, sytuacje i prawa:)
Zapraszam do dyskusji, mile widziane źródła historyczne :).
Jestem zdania, ze lepsza antykoncepcja jakakolwiek niż jej zupełny brak. Ciąże oczywiście się zdarzały, ale o wiele rzadziej niz w przypadku całkowitego braku kontroli.
Czyli Firuze jeśliby istniała byłaby córką szacha Tahmaspa I ? Sulejman był od niego 21 lat starszy czy możliwe by miał romans z jego córką? Przecież to nielogiczne.
Ze względu na wiek nie byłoby to możliwe, ale także pochodzenie. Szach perski w życiu nie wysłał by jako szpiega swojej córki na dwór Sulejmana Wspaniałego. Nie wysłał by jej nawet w niebezpieczną podróż. Pod tym względem Persowie tworzyli zamknięte dwory, podobnie jak Osmanie.
A czy byłoby to możliwe żeby jednak dostała się taką drogą jak w serialu? A i jeszcze skąd niby ona znała turecki ? Na początku mówiła w farsi to ok ale z drugie j strony czy to że mówiła po persku nie mogło być powodem do tego że jest muzułmanką dla Barbarossy ? A i jeszcze czy ta Sadyka miała lub mogła mieć pochodzenie z dynastii Jagiellonów bo chyba musiała być kimś bliskim dla Ludwika Jagiellończyka ?
Witam :)
Można założyć, że wszystko jest możliwe. Nie wiemy dokładnie kim jest Firuze, może być księżniczką, córka dostojnika lub innej ważnej persony z dynastii perskiej. Może być także szpiegiem, ale coż z niej za szpieg skoro nie szpieguje i nie przekazuje informacji dalej. Tak jak Sadyka. Zresztą szpiedzy perscy mieli małe tatuaże, dla rozpoznania tylko wsród wtajemniczonych, ten Firuze jest duży są na nim symbole odnoszące się do kosmicznych sił i mocy przyrody ... Jedna z dynastii perskich właśnie od kultu nazywała siebie księżycową – czciciele księżyca. Persowie mieli bardzo mocno rozwiniętą wiedzę o wszechświecie. Sensu życia człowieka szukali nie na Ziemi a w kosmosie. My Słowianie jesteśmy bardzo blisko mentalnie i i dosłownie kultury Persów. Mamy taka sama symbolikę, źródłosłów od którego wywodzi się nasze pismo, legendy. Dowodem tego jest symbolika używana do dekoracji prasłowiańskich pisanek, a także podania i mity o Świętych Wzgórzach Krakowskiego Oriona. To jednak bardzo obszerny temat na odrębną dyskusję :)
Turecki znały prawie wszystkie wyżej urodzone dzieci w Persji, uczyły sie tego języka, tak jak uczono w Turcji dzieci z wyższych sfer perskiego. Język perski znała Mihrimahi jej bracia, Mustafa także, dzieci Ibrahima itd.
Sadyka jest raczej postacią fikcyjną. Nic mi nie wiadomo o zamachu na życie Sulejmana w domu Ibrahima w dodatku przez kobietę. Trzeba jednak jeszcze poczytać. Poszukać jak to wyglądało podczas najazdu na Belgrad, czy faktycznie Sulejman trafił na "wesele". Ja jednak myślę że nawet jesli w życiu Viktoria nie mogłaby dotrzeć do Topkapi i w 100% Matrakczy musiałby umrzeć.
Pozdrawiam :)
Ciekawi mnie postać Taşlıcalı Yahya Efendi męża Raziye . Możesz mi przybliżyć tą postać jak równiez życie prywatne Taşlıcalı Yahya i Raziye. Czy ich małżeństwo zostało zawarte z miłości czy też z innych przyczyn.
Z góry dziekuje za odpowiedz.
Do wczesnego małżeństwa Raziye prawdopodobnie doprowadziła Hurrem, bo jej na tym zależało
Legendy głoszą, ze Roksolana po wygnaniu Mahidevran z Topkapi razem z Mustafa i córką ( chodzi o incydent podrapania twarzy w 1534 roku ), robiła wszystko aby Raziye nie wróciła juz do Topkapi, zeby odłaczyć Mahidevran od córki. Razie szybko została wydana za mąż. Tutaj ponownie odezwały się legendy. Według nich w ożenku Raiye palce maczała Hurrem, której zależało na tym aby rozdzielić Mahi z córką, po za tym chciała nawiązać współpracę z mężem Raiye Taşlıcalı Yahya Efendi. Młody, bardzo zdolny poeta, moim zdaniem Sulej do pięt mu nie dorastał, był wychowankiem Iskandera Celebi i jesli sie nie myle chodzi o tego poetę, który uratował Ibrahimowi zycie. On jednak odmówił i był wierny księciu i żonie. Ibrahim poznał poetę z Mustafą, zaprzyjaźnili sie bardzo. Yahya miał z żoną dwie córki, Elif Sultan i Safiye Sultan. Postrzegany był jako dobry człowiek. Raziye , mimo że była młodziutka i z początku nie chciała być żoną, Taşlıcalı kochał ją i córki nad życie. Stworzyli wspaniały związek :)
To własnie Taşlıcalı Yahya napisał elegię dla zmarłego Mustafy. Wyśpiewaną przez wojsko i janczarów podczas pogrzebu w 1553 roku. Jako jedyny poeta miał odwagę ocenić negatywnie postępowanie Sułtana Sulejmana Wspaniałego, omal nie stracił głowy za ta prawdę.
Hej Filmona :)
Obiecałaś kiedyś napisać coś więcej o historycznym Iskenderze Celebim...? ;)
I (znowu) mam pytanie... Czy kiedy faworyta, niewolnica urodziła dziecko sułtanowi musiała przejść na islam czy mogła zostać przy swojej wierze? W serialu jest tak, że niewolnica zostaje muzułmanką wtedy kiedy chce np. Efsun, Hurrem a z kolei takiej Firuze jakoś w ogóle do tego nie spieszno, faktycznie tak to wyglądało?
No tak ale utrzymywała to w tajemnicy. Zawsze mogła "przejść" na islam jedynie dla stworzenia pozorów a mimo to nie zrobila tego...
już aby zostać faworytą powinna przejść na islam, jednak jeśli sułtan nie miał nic przeciwko, póki nie zaszła w ciążę nie musiała. W przypadku ciąży już nie miała wyjścia, zgodnie z islamem zarodek obdarowany zostaje duszą ok. 120 dnia po zapłodnieniu i do tego czasu niewolnica powinna przejść na islam, bo po narodzinach dziecka ona nie otrzymałaby tytułu ani dziecko nie miałoby praw książęcych.
jutro napisze o Iskanderze :)
Iskender Celebi był długoletnim skarbnikiem, głównym sekretarzem w Cesarstwie Osmańskim za Sulejmana Wspaniałego . Pochodził z bardzo bogatej rodziny Osmańskiej. Od wczesnych lat młodzieńczych pomnażał swój majątek głównie za sprawą ciężkiej pracy niewolników na polach i galerach. Miał czynny zysk w handlu tkaninami i przyprawami. Posiadał na wyłączność ok. 7000 tysięcy niewolników. Był jedynym właścicielem takiej liczby taniej siły roboczej w cesarstwie, więcej miał już tylko sułtan.
Mimo że nie był biedny pracował czynnie dla sułtana i otrzymywał 950.000 akcze rocznie.
Część swojego majątku przeznaczał na krzewienie osmańskiej kultury, wiary muzułmańskiej wspierał bractwa religijne , młodych, zdolnych artystów w szczególności poetów i dramaturgów, ale takze uczonych. Był ich opiekunem. Jednak nigdy bezinteresownie, zawsze dla wspólnych interesów i wymiernych korzyści. Ponoć przywłaszczał sobie prawa do poezji finansowanych przez niego poetów.
Według legend i podań był to człowiek potężny z wielkimi ambicjami. Z pewnością marzył o stanowisku Wielkiego Wezyra, a nawet sułtana.
Historycy twierdzą, że Iskender tworzył pomiędzy Ibrahimem Paszą fałszywą więź przyjaźni, aby w konsekwencji zniszczyć Wezyra i przejąć jego obowiązki. Ibrahim Pasza uległ złudzeniu koleżeństwa i traktował rady Iskandera bardzo poważnie i z należytym szacunkiem. Na szczęście nie trwało to długo.
Przełomowym momentem stała się wyprawa podczas długo trwającej wojny 1532-1555 przeciwko Persom a dokładnie Safawidom. W październiku 1532 roku na rozkaz Sulejmana Ibrahim Pasza wyruszył na wojnę razem z Iskenderem Celebim w roli jego zastępcy, przeciw Persom. Plan był prosty Irak, Bagdad i Tebryz.
Turcy, dowodzeni prze Ibrahima Paszę z powodzeniem zaatakowali należący do Persji Irak, odzyskując Bitlis. Istnieją podania że Iskender Celebi wielokrotnie podczas wyprawy narażał wojsko osmańskie na niewyobrażalne straty. Pierwszy raz w wyniku sfałszowania wiadomości o rzekomym opuszczeniu miasta Tebriz przez szacha perskiego. W wyniku której Ibrahim Pasza zdecydował się zmienić plany wojskowe i zamiast na Bagdad objął kierunek na Tebriz, tak zreszta przyjęto także w serialu. Dodatkowo maczał palce w kradzieży zdobytego podczas najazdów skarbu. Kolejny raz okłamał Ibrahima, mówiąc że sułtan nakazał nie przerywać walk w Tebrizie, tymczasem było odwrotnie. Kiedy w 1534 roku dowodzenie nad armią osobiście objął sułtan Sulejman Wspaniały był zaskoczony że walka trwa nadal, wtedy wyszedł na jaw spisek Iskendera i wkrótce został wykonany na nim wyrok na polu bitwy w 1535 roku, egzekucję oglądał sam Sulejman.
Na tamten czas sułtan miał pod sobą 200 000 żołnierzy oraz 300 dział i moździerzy. Szach perski Tahmasp I mógł w tym czasie przeciwstawić w polu tylko 7000 żołnierzy i kilka dział, toteż unikał bitwy z armią sułtańską stosując taktykę spalonej ziemi. Turcy oblegli i zdobyli stolicę Safawidów Tebriz, a następnie przebyli Kurdystan i zdobyli Bagdad. Podczas przeprawy przez góry Zagros stosowana przez Persów taktyka spalonej ziemi przyprawiła Turków o ciężkie straty wielkości 30 000 żołnierzy, co skłoniło sułtana do odwrotu.
Istnieją przypuszczenia ze działania Celebiego były wynikiem tajnej działalności wrogiego dla Ibrahima Paszy, obozu Hurrem Sultana. Mimo śmierci Iskandera, cel zniszczenia Ibrahima, został po części osiągnięty. W dużej mierze, to Ibrahim został posadzony przez Sulejmana o niepowodzenie kampanii wojskowej przeciw Persom. Fakt tej klęski oddalił Ibrahima od łask Sulejmana i przybliżył ku śmierci 15 marca 1536 roku roku.
Wszystko bardzo podobnie jak w serialu...
Naprawdę podziwiam Cię za wiedzę i za cierpliwość z jaką odpowiadasz na wszystkie pytania ;) Filmona, jesteś Wspaniała ;))
Witam, mam tu kilka pytań odnośnie Hurrem
1) Czy faktycznie zdradziła sułtana?
2) Czy została otruta, czy po prostu zmarła naturalna śmiercią?
3) Była bardzo zła, jak podano w serialu?
1.Tego czy zdradziła to nie wiemy. Jednak najprawdopodobniej ochrzciła Dżihangira w cerkwi prawosławnej. Trwają badania naukowe. Rozwiązaniem byłyby badania genetyczne, ale na nie w obecnej chwili nie ma zgody.
2. Śmierć Hurrem jest zagadkowa bardzo. W filmie sułtanka choruje, w rzeczywistości była ponoć zdrowa jak ryba, zmarła po rodzinnej wieczerzy, nagle. Sa historycy którzy twierdza, ze została otruta. To takie w sulejmańskim stylu, najpierw wieczerza, uśmiechy a potem smierć. Ale istnieją także podania, ze Sulejman kazał wywieść Hurrem na prowincje.
3. Czy była zła, każdy musi odpowiedzieć sobie sam. Ja uważam, ze jednak tak. Czy na tyle podła jak w filmie, to oczywiście nie wiem. Wydaje mi sie, ze trzymała pozory i brak kultury na wodzy do póki nie osiągnęła władzy. Inaczej zostałaby zabita przez Valide.
Po jej śmierci władza należała do niej, Sulejman był duzo czasu po za pałacem, mogła robić co chciała i wydaje mi sie, ze robiła.
Po niej było jeszcze wiele sułtanek, ale tylko o niej mówiono wiedźma, coś w tym musi być.
Wersja o otruciu jej przez samego Sulejmana lub na jego rozkaz jest prawdopodobna. Na starość wszyscy władcy dostają lekkiego świra ze względu na zagrożenie ich życia. Hurrem była dość ambitna i kto wie co jej w głowie siedziało.
Osobiście raczej wątpię w zdradę Hurrem. Taka zdrada byłaby dla niej zbyt niebezpieczna i nieopłacalna.
Myślę, że teoria o zdradzie była raczej efektem niedowierzania w to, że tak silny i wspaniały władca może być ojcem, tak słabego syna. Jeśli do braku sympatii i złej sławy Hurrem , dodamy wiarę w przesądy twierdzące, że upośledzenie dziecka jest karą za grzech rodziców, dostajemy piękną bajeczkę o zdradzie.
Kim była Gracia Mendes Nasi? I czy faktycznie Rustem miał z nią jakiś romans ?
witaj filmona81, przepraszam ale przeczytałem to co piszesz i ciekawe rzeczy i ja sie podpieralem tym co pisałas o Imperium Osmanskim na innym forum i dalem nawet link do twej strony. Tylko pewna osoba zakwestionowala twojer żródła jako niepowazne i odrzuca to co piszesz o Roksolanie itd. To co napisała " Ciekawe rzeczy ,też tak myślałam ,aż odkryłam źródło owych rewelacji Niestety to nie jest źródło historyczne. Tylko rosyjska legenda ,książka Roksolana i Rycerze kalifa. Takie same literackie dzieło jak Harem Colina Farela ,który jest powieścią z gatunku romansu. Tylko co to ma wspólnego z historią ." Więc czy ztego zródła korzystałąs czy z jakis innnych, czy mozesz je podac w jednym poscie? Bo bardziej przyjmuje to co piszesz niz to co inni pisza. Przepraszam za kłopot jakby co. Pozdrawiam
podaje zeby zinnego zrodła korzystac "Jeśli interesuje cię temat kobiet w imperium otomańskim to szczerze polecam takie pozycje jak Aslı Sancar “Ottoman Women: Myth and Reality,”
Leslie P. Peirce The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire.
Dr Galina I Yermolenko, Roxolana in European Literature, History and Culture. Pozdrawiam ." Czy czytałas ta pozycje? bo ta osoba na to sie powołuje jako rzetelne opracowanie. To by tak na tyle i juz koncze. Czekam na odpowiedz. pozdrawiam
Witam:)
Zależy w jakim temacie podałam te źródła. Powołałam sie na Roksolane Osypa Nazaruka, ale tylko aby podać ciekawostkę o charakterach Mahidevran i Hurrem.
filmona81 w odpowiedzi na post: filmona81 | 27 lut 12:14
...jako ciekawostkę podam fakt z książki Osypa Nazaruka "Roksolana", że Mahidevran "ta, która jest zawsze piękna", "ta ,której uroda nigdy nie przemija" lub "piękno wszech czasów" była bardzo urodziwa, ale według legend i podań jej córka Raziye była olśniewająca.
To bardzo denerwowało Hurrem. Była zazdrosna o urodę i Mahidevran i Raziye. Tym bardziej , że Raziye "zabierała"komplementy Mihrimah. Pomiędzy sułtankami były zaledwie dwa lata różnicy. Hurrem kazała szyc sobie bardziej bogate w zdobienia suknie i kaftany. Nosiła monstrualną biżuterię. Mahidevran nosiła się skromniej, nie potrzebne jej były takie przesadzone ozdoby.
Najczęściej powołuję sie na źródła Kołodziejczyka i Łątki. Takie najbliższe i najłatwiejsze do zdobycia w Polsce. Swoja wiedzę mam jednak z literatury tureckiej. Z magazynów historii i książek,ze swojej strony mogę polecić pozycje tureckiej badaczki Hacer Topaktas, doktorantki na Uniwersytecie Hacettepe w Ankarze,
Leslie P. Peirce The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire jest mi znane, “Ottoman Women: Myth and Reality czytał chyba w 2009 roku, sama robiłam tłumaczenia ;) Yamolenko nie czytałam.Tak jak mówiłam cesarstwem zainteresowałam sie przed pięcioma laty. Mam wiedzę ogólną, nie tylko o Roksolanie.
Jerzy S. Łątka " Sulejman Wspaniały ".
Pod red. M. Kunta i Ch. Woodhead, przekł. W. Weinert " Sulejman Wspaniały i jego czasy " Ossolineum ( bardzo dobra książka, ale trudna do zdobycia żałuje,ze nie mam skanu)
Erhan Afyoncu Muhteşem Süleyman
( Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan) jest przekład w języku angielskim.
Dariusz Kołodziejczyk " Zaproszenie do osmanistyki "
Dariusz Kołodziejczyk " Królowie, książęta, dynastie "
" Turcja Od sułtanatu do współczesności "
Erik J. Zurcher
Wydawnictwo: WUJ
Historia Imperium Osmańskiego i Republiki Tureckiej
1808-1975 Tom II
Stanford J. Shaw,Ezel Kural Shaw
Wydawnictwo: Dialog
Szukaj także w internecie. Są bardo ciekawe artykuły o haremach, eunuchach,
Cesarstwie Osmańskim i oczywiście Sulejmanie i Hurrem. Zawsze jednak sprawdzaj autora. Ważne jest aby pisał przy pomocy znawcy lub historyka, lub sam był pasjonatem. takie artykuły są bardziej wartościowe. Cudownie jest znaleźć pracę magisterską, licencjacką pisaną pod opieką doktora lub profesora, to bardo wiarygodne źródło wiedzy.
SUŁTANKA ROKSOLONA : RÓŻA KIPCZAKU
ADAM WĘGŁOWSKI
Miłośnik antyku, dziennikarz, wieloletni redaktor „Metropolu”.
PIĘKNA ROSKOLANA - BÓSTWO Z LECHISTANU
Lech Kańtoch
Eunuchowie i mandaryni Autor: Bogusław Jeznach
Źródło: Nowy Ekran
Raczkiewicz kastraci pdf. ( bardzo dokładna czasami wstrząsająca historia kastratów )
Grzegorz Onichimowski
"Wolnomularstwo jako jeden z czynników przemian
polityczno-społecznych w Imperium Osmańskim
na przełomie XIX i XX wieku"
Praca magisterska napisana
pod kierunkiem Prof. dr hab. Selima Chazbijewicza
POTURCZEŃCY POLSCY. PRZYCZYNEK DO HISTORII
NAWRÓCEŃ NA ISLAM W XVI-XVIII W.
ANDRZEJ DZIUBIŃSKI
(Warszawa)
Miłej lektury :)
Serdecznie pozdrawiam :)
dzięki filmona81, jestes boska. Przekazałem Twa wypowiedz dalej z zaznaczeniem ze jest od Ciebie, zeby nie zarzucali ze wiadomosci o Turcji sa domysłami lub plotkmai, Pozdrawiam.
Dziękuję. Chciałabym poznać nazwę tamtego forum, jeśli to nie jest tajemnicą :) Proszę o odpowiedzieć na forum lub w wiadomości do mnie, chętnie poznam "nowych"miłośników historii, zdobędę nowe informacje z innego punktu widzenia, bo o to w tym wszystkim chodzi aby wymieniać się informacjami i wyrobić sobie własne zdanie w kwestiach tajemniczych i jeszcze, choć wierzę, że do niedalekiego czasu nieodgadnionych:)
Pozdrawiam serdecznie :)
nie wiem czy tam chcesz byc, to jest na FB taka grupa komentujaca film Wspaniałe Stulecie ale tam glownie to wymieniaja sie co i jak byłlo w filmie i sie nawzajem obrazaja, wiec dla ciebie bezsensu, ale podam ci, mozesz zerknac.
sorry, linki tu nie przechodza, ale to jest na FB, grupa "Wspaniałe stulecie"
Dziękuję za info. faktycznie, serial lubię choć ze względu na stek kłamstw, których można było uniknąć i tez byłoby ciekawie, coraz mniej. Natomiast wolę zostać tutaj. Kultura wypowiedzi ma dla mnie kluczowe znaczenie :)
Nataljet, wytoczyłaś ciężkie działa ;) Nie wszystko co wiem tutaj mogę napisać :)
Gracia Mendes Nasi (Beatrice de Luna) najbogatsza kobieta renesansu, pochodziła z żydowskiej rodziny Conversos ( Crypto-Żydów, marranów i tajnych Żydów ) z Aregonii, urodziła się w Portugalii w 1510 roku. Była bardzo bogata i wyszła za mąż za równie bogatego, handlującego czarnym pieprzem i niewolnikami, zajmującego się finansami etc. Francisco Mendes. Był on nowym chrześcijaninem, ale i tak pochodził z tej samej dynastii Conversos. Więc cała kasa została w rodzinie :) Wierzono, że para
zawarła katolicką ślub w wielkiej katedrze w Lizbonie. A potem, miał miejsce ożenek w Crypto-judaistycznym stylu.
Francisco Mendes i jego brat, Diogo, byli właścicielami potężnej firmy handlowej i światowej sławy banku, z agenturom w Europie i na całym Morzu Śródziemnym . Dom Mendes-Vienveniste prawdopodobnie rozpoczął interesy jako firma cennych obiektów handlowych i obrotu walut. Był to początek epoki odkryć geograficznych Portugali i wielkich interesów jakie stały na drodze morskiej do Indii. Bracia Mendes zbili fortunę na przyprawach, obrocie srebrem i niewolnikami. W styczniu 1538, kiedy Beatrice
miała tylko dwadzieścia siedem lat, Francisco zmarł. W testamencie swój majątek Francisco podzielił majątek między Beatrice i brata, Diego. W ten sposób kobieta została jedną z bogatszych, choć wielu twierdzi, ze najbogatszą kobietą XVI wieku.
Gracia razem z Jozefem Nasi, była jego ciotką, stworzyła tajną siatkę dla uciekających przed inkwizycją Crypto-Żydów.
Inkwizycja przegoniła Conversos az do Cesarstwa Osmańskiego, tam znaleźli schronienie. Oczywiście aby doszło do ucieczki z Portugali należało rozdać łapówki, wielkie pieniądze. Pierwsza dla króla Francji Henryka II, papieża Pawła III i Pawła IV za opóźnienie inkwizycji i oczywiście Sulejmanowi Wspaniałemu za mozliwość goszczenia na tureckich ziemiach. Nasi na miejscu wpadł na pomysł aby wesprzeć Selima II w walce o tron z Bajazydem. Szybko wkupił się do seraju, został dyplomatą i ministrem
spraw zagranicznych kwestii żydowskiej.
Jednak nie sadzę aby Rustem miał romans z Gracją, po pierwsze nie dla psa...;)
Przyjechała do Cesarstwa w 1554 roku. Rustem był mężem Mihrimah i był wtedy odsunięty od stanowiska Wielkiego Wezyra. Beatrice de Luna miała 44 lata. Nie wiem w którym momencie w serialu ona się pojawia ale zapewne nie od razu po przybyciu. Zmarła w 1569 roku.
Witam, ponownie :).
Jako że od niedawna oglądam serial więc nawiąże do początku serialu gdzie Sulejman otrzymuje głowę posła, który został ścięty prze króla Węgier, natomiast z tego co znalazłam (gównie w necie) poseł osmański przeżył ale został strasznie potraktowany (tortury). Taki potraktowanie posła było jeną z przyczyn wyprawy na Węgry. Zastanawiam się czy ktoś mógł faktycznie odważyć na taki krok i zabić przedstawiciela innego państwa.
Interesuje mnie tez postać Hatice. Co się stało z pierwszym mężem Sułtanki? Coś wiadomo na temat tego człowieka?
Pozdrawiam
Masz rację :) W roku 1521 Sulejman wysłał do Węgier poselstwo z żądaniem obowiązku oddania jemu hołdu. Poseł ten wrócił do Stambułu bez uszu i nosa.
Pierwszym mężem Hatice był Iskender Bey, zmarł wkrótce po ślubie. Jedni jako przyczynę śmierci podają chorobę inni że śmierć nastąpiła w winniku ran wojennych. Kiedyś spotkałam się z oskarżeniem Selima I o śmierć męża córki. Jednak to jest tylko przypuszczenie i bardziej taka ciekawostka.
Dziękuje bardzo. Fajnie mieć rację :
Przeczytałam jeszcze raz forum i widzę że się moje pytanie powtórzyło, ot nie dopatrzenie ale chce nawiązać do Twojego wpisu że gdyby Hatice nie była wdową to Sułtan nie zgodził by się na ślub z Ibrahimem. Rozumiem, że ta zgoda to było coś wyjątkowego. Siostra Sułtana zasługuje na kogoś lepszego niż niewolnika, choć na stanowisku :). A druga rzecz czy faktycznie przed ślubem z Ibrahimem Hatice była zaręczona? Wyjazd oraz porzucenie stanowiska, przez niego, w związku z tą informacją to też fikcja czy są na to jakieś dowody.
Trochę chaotycznie...
Mam pytanie o dziewictwo w religii muzułmańskiej.
Dawno temu czytałam o pani ginekolog, muzułmance, która odtwarza błonę dziewiczą i tak zrozumiałam, że wręcz ratuje te dziewczyny. Ostatnio w necie można znaleźć wypowiedzi młodziutkich, zgwałconych Jazydek, które czują się wybrakowane i czekają również na podobny zabieg, bo inaczej nie wyjdą za mąż.
W haremie wydawane były za mąż dziewczyny nie tylko te, które nie dostąpiły "zaszczytu" bycia w alkowie, ale również te, "napoczęte" przez sułtana (Gulnihal, miała być Hurrem). Czy ich przyszłym mężom to nie przeszkadzało? To nie były wdowy.
A już w ogóle zastanawia mnie sytuacja Nigar. Co by było, gdyby ślub z Nasuhem nie był fikcyjny. Ona była już po nocy z Ibrahimem. Czy by mu ściemniała, że przez te lata w pałacu była w alkowie? Czy Nasuh mógł to wiedzieć? Czy jednak nie przywiązywali wtedy takiej wagi do błony dziewiczej? Albo może przejęcie kobiety po sułtanie to był zaszczyt?
A co w takim razie z kobietami po Mustafe (vide: Elena)? Czy po opuszczeniu jego haremu skazana była na życie w samotności, czy dostała jakiś glejt, że to sam książę ją rozdziewiczył?
Pytam, bo miałam wrażenie,że religia muzułmańska jescze poważniej traktuje dziewictwo, niż katolicka, czy się myliłam?
Tak jak się domyślasz, zaszczytem było przejęcie sułtańskiej, książęcej dziewczyny. Rozdziewiczona przez Prawodawcę lub księcia kobieta niewolnica była nadal traktowana jak dziewica, gdyż do aktu doszło poza jej wolą, więc fakt utracenia dziewictwa nie był jej grzechem, gdyż władcy odmówić nie mogła. Dodatkowo sułtan uważany był za następcę, reprezentanta boga więc "święte ciało na niej leżało ;) "
Jeśli chodzi o Islam, to nadal rygorystycznie przestrzega się utrzymania dziewictwa do ożenku.
Dzięki za odpowiedź. :-)
Pozwolisz, że pociągnę temat. A co w przypadku Nigar. Chodzi mi o sytuację, gdyby związek z Nasuhem wypalił.
Czy, stwierdziwszy, że żona nie jest dziewicą, z automatu założyłby, że to sprawka sułtana? Czy imiona tych, z którymi Sulejman spędzał noc nie były "znane na mieście" ? Oczywiście zakładam sytuację, ze Nigar nigdy nie gościła w alkowie i została rozdziewiczona przez Ibrahima. Jaka mogła byś reakcja Nasuha?
Pytam, pamiętając o tym, że chociażby Gulszah posądzono o romansowanie ze strażnikiem, nawet Nigar się z niej później nabijała, że do śmierci zostanie dziewicą. Czyli nie można było zakładać, że każda z haremu na pewno została pozbawiona dziewictwa przez samego sułtana.
A i jeszcze przy okazji, jaka jest, czy też była, sytuacja kobiet, z którymi mąż się rozwiódł (np. z powodu braku dzieci) ? Czy one miały szanse na ponowny związek?
No i jeszcze co z dziewczynami zgwałconymi, ale to już pytanie o współczesność.
Z góry dziękuję i pozdrawiam!
Myślę, że Nasuh nie oglądałby prześcieradła po nocy poślubnej :) Dostał haremową kobietę więc normalnym jest, ze może ale nie musi być dziewicą. Chyba że miał zaznaczone podczas swatania, że jest. Zresztą z takim szczegółem Nigar dałaby sobie radę:) Nasuh nie był ginekologiem, był samotny, mieszkał bez matki, a to teściowe sprawdzały prześcieradła :)
Sułtani w latach tłustych posiadali do 1200 nałożnic. Nie możliwym było aby wszystkie straciły cnotę w haremie :)
Kiedy pojawia się uczucie w islamie i innych religiach cnota nie jest jednak najważniejsza. Kobiety rozwiedzione, wdowy maja szanse na ponowny związek. Nie każdy muzułmanim lokuje swoje uczucia wyłącznie u dziewic :)
To zależy od kraju w którym dochodzi do gwałtu. W Turcji zgwałcona kobieta, muzułmanka jest otoczona opieka i nikt jej nie kamieniuje. Jest wiele sekt, odłamów islamu, jak na przykład Talibowie, gdzie kobiety nie mają żadnych praw, ale Talibowie nie maja z tym prawdziwym islamem nic wspólnego. Z islamu zrobiono ostatnimi czasy medialny "wybieg dla bydła", dlatego nie powinno się budowac obrazu tej wiary na podstawie mas mediów.
Dzięki!
No tak, Nigar by sobie poradziła :-)
Ta pani ginekolog, o której wcześniej pisałam była muzułmanką, ale nie pamiętam jakiej narodowośći. Pisała, że odtwarza błony dziewicze nie tylko tym, które mają pierwszy raz za sobą, ale również dziewczynom po jakichś urazach, wypadkach, w przypadkach szczątkowych błon. Tak zrozumiałam, że gdyby nie ona, to jej pacjentkom groziłyby poważne konsekwencje.
Ale masz rację, wszystko zależy od człowieka, nie od religii. Niektórzy katolicy też miewają fioła na tym punkcie.
Pozdrawiam.!
Mam takie pytanie.Jest tak po śmierci Selima tron obejmuje Sulejman załóżmy, że rządzi przez okres jednego roku po czym w wyniku ran odniesionych na wojnie umiera.Mustafa jest jeszcze bardzo malutki,kto w takim razie obejmuje rządy nad Imperium Osmańskim?
Rozpoczyna się krwawa walka o tron pomiędzy osobami spokrewnionymi z Sulejmanem, jednak wyłącznie krwi Osmanów.
Każdy Osman ma prawo walczyć o tron. Podejrzewam że wtedy Iskender Celebi miałby wielkie szanse. Oczywiście w pierwszej kolejności zabito by Mustafę, Valide, Wezyra, Paszów, żony sułtana, konkubiny, faworyty możliwe że wszystkich. Ten , który przekona jako pierwszy do siebie wojsko i janczarów wygra tron. Pieniądze miałyby kluczowe znaczenie. Zawsze wojsko można przekupić. Pieniądze rządziły światem, cesarstwo nie było wyjątkiem.
Mnie zastanawia postać Firuze. Jest ona postacią historyczną czy po prostu wymyślili ją żeby coś się działo w serialu?
Nie sądzę, aby była postacia historyczną, aczkolwiek mogę się mylić. Bardziej traktowałabym Firuze jako taki symbol innej kochanki. Tak juz jest, że mężczyźni najczęściej zdradzają swoje kobiety z kobietami diametralnie odmiennymi. Jak już pisałam Sulejman w 100% miał wiele kochanek po za Hurrem, jednak ona nigdy nie straciła tej swojej pozycji. Zapewne dlatego ze była matką takiej liczby książąt. Wiedział, że z każdą "nowa żoną" wojna w haremie zacznie się od nowa, a miał już dosyć problemów. Nie potrafił posprzątać jednego bałaganu, związanego z sukcesją, wiec po co sobie dokładać nowy. Hurrem wygrała całą wojnę w dniu śmierci Ibrahima, tylko on byłby w stanie jej przeszkodzić, ale raczej nie zabić tylko odsunąć od Sulejmana. Sulejman dużo wojował, lubił wracać do kogoś zaufanego, był przyzwyczajony, że ona jest i czeka :) Tak to tłumaczą historycy.
To prawada że podczas wojny z Persami, Mustafa zamiast pojechac z ojcem na wojnę rządził imperium?
Filmona przepraszam,że Cię tak zamęczam ale nurtuje mnie wiele pytań.
Wyczytałam,że pierwszą żoną Sulejmana była niejaka Fülane Hatun urodziła mu dwójkę dzieci Mahmuda i Fatmę,chłopiec zmarł młodo na ospę,ale dziewczynka dopiero w 1561.Czy to prawda,mieszkała w pałacu?Co się z nią działo?Jakie były w takim razie jej relacje z resztą rodziny?
Mam również pytanie o dzieci Ibrahima co się z nimi stało,jakie były ich losy?
Witaj :)
Postaram się znaleźć odp. na Twoje pytania, ale potrzebuję trochę czasu 2-3 dni ;) Żony Sulejmana i Mustafy to bardzo "zagmatwany" temat ;)