PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=391798}
8,2 33 tys. ocen
8,2 10 1 33194
8,0 2 krytyków
Naruto Shippūden
powrót do forum serialu Naruto Shippūden

KIM JEST TOBI??

ocenił(a) serial na 10

Wszyscy myślą że TOBI to Uchiha Madara ale moim zdaniem mogą się mylić TOBI to Uchiha napewno ale nie MADARA tylko OBITO kolega KAKASHiego z dzieciństwa który ofiarowam mu Sharingan.A czemu tak uważam:

-Uchina Madara miał by w Shippuudenie około 100lat co by było troche bezsensu że jeszcze żyje i tak śmiga sobie

-imie TOBI jest bardzo podobne do OBITO<tu przestawisz tam usuniesz O i wychodzi TOBI>

i z tego co wiem TOBI w mange nie mówi że jest UCHIHA MADARA tylko że zna jego jakiś techniki

-a pozatym w spomnieniach KAKASHiego OBITO ma jakieś GOGLE-OKULARKI a TOBI po zdjęciu swojej maski też ma coś takiego na twarzy

Oczywiście w mojej dedukcji mogę się mylić i stwierdzam tylko wyłapane fakty możecie się z nimi nie zgadzać.I proszę o wasze założenia na ten temat i przyłączyć się do rozmowy na temat:"KIM JEST TOBI??"

ocenił(a) serial na 9
s86enix

Myślę że Tobi to po prostu Uchiha Obito w którego wstąpi duch czy tam moc Uchiha Madary

Antonio_Montana

Stary no masz ciekawą rozkmine. Otóż Obito oddał swoje swoje prawe oko Kakaahiemu, podczas jakiejś wojny a Tobi ma (we wszystkich wydanych chapterach) lewe oko tylko widoczne. Ale jest jeden szkopół Tobi w którymś rozdziale mangi ujawnia sie i tytułuje jako Mandara i nawet Uchiha Itachi to opowiedział bratu. Myślę że dopóki manga niedojdzie do końca to będziemy tylko spekulować nad tym.

pozdrosz

ocenił(a) serial na 10
draging

odwrotnie :) Obito oddał lewe oko, a Tobi miał osłonięte prawe :P ale myślę poobnie. ciało obito, ale dusza Madary. coś jak Orochimaru, który co jakiś czas zmieniał ciało

ocenił(a) serial na 6
s86enix

"i z tego co wiem TOBI w mange nie mówi że jest UCHIHA MADARA tylko że zna jego jakiś techniki"

Zetsu, Itachi oraz Pain mówią, że Tobi to Madara. Sam Tobiasz mówi, że jest Madarą, chociaż nie w sensie dosłownym. Są wspomnienia z młodości Madary, jak zabrał oczy swojemu bratu by uratować się od ślepoty. Raczej nie zostały one wprowadzone od tak sobie by potem okazało się, że Tobi to Obito. Jak na razie wszystko wskazuje na Madarę o którym jest cały czas mowa w mandze. Ale poczekamy zobaczymy, jednak ja nie wierze już w Obito bo to by była lekka przesada. Chłopak aż taki zdolny nie był by nagle być założycielem Akatsuki. No chyba, że coś się ciekawego wydarzyło po przygodzie w Krainie Traw.

ocenił(a) serial na 9
Skaza

Dla mnie Tobi to Madara

Darth_Carnage

Tobi to Uchiha Madara tylko ze w ciele Obito, na jednym z forum to wyczytalem nawet jest objaśnione jak to sie stalo i tyle :D pozdro

ocenił(a) serial na 9
J4nosik

A podasz linka ??

Darth_Carnage

Mnie się również wydaje, że Tobi i Madara to ta sama osoba... Tak to przynajmniej wygląda po chapterach, które przeczytałam... Być może coś nie doczytałam... Pożyjemy zobaczymy ^_^

ocenił(a) serial na 10
s86enix

Tobi jest Madarą... Sam powiedział to Sasuke... Poza tym moze miec i 300 lat to nic nie zmienia zalezy jakiej techniki uzył zeby wejsc w ciało Obito

ocenił(a) serial na 9
ocenił(a) serial na 10
s86enix

Kolega zaznacz chociaz spoilery.

Jak narazie wg Mangi Tobi to Uchiha Madara i nie ma najmniejszych przesłanek by uważać inaczej

s86enix

powiedzieć wam coś jestem w Fan clubie naruto shipuuden i w odcinku 121 shipuudena (jeszcze niema ale dostałem wiadomości) kakashi i naruto
będą walczyć z tobim i Kakashi przetnie mu maske a Tobi podniesie głowe i powie (najprawdopodobniej tak było w recenzji) "Kakashi nie chce ale musze cię zabić" i w tym momencie podniesie głowe a Kakashi powie "Codziennie chodziłęm nad pomnik a Ty mnie poprostu oszukałeś" i rzuci w niego 5 kunaiami które złapie Naruto. Wynika z tego że Tobi to nikt inny jak OBITO UCHIHA

ocenił(a) serial na 10
tuning32

Banialuki

s86enix

Wiesz o nowej technice Shikamaru Przekleństwo Cienia?

ocenił(a) serial na 10
tuning32

Kolonie wciskaj tu kitow czegos takiego nie ma w mandze a ty piszesz ze oni stodwudziesty odcinkek shippuudena planuja umiescic XD XD XD XD

użytkownik usunięty
s86enix

Panie tuning32 nie mam pojecia w jakim jesteś fan clubie i kto ci przesyła takie wiadomości ale: obecnie mamy 79 odcinek shippuudena. Średnio na jeden odcinek anime wypada około 2 odcinki mangi (pi razy oko tak to wypada), a to co widzimy w anime (śmierć asumy) w mandze ma miejsce około 330 chapteru. Prosty rachunek, to o czym piszesz ma stać się za 42 odcinki czyli mniej więcej 80 chapterów mangi. Problem w tym że obecnie mamy 420 chapter czyli do przeniesienia na ekran czeka 90! Nie wydaje mi się żeby nagle przyspieszyli, co więcej musiałoby przez prawie rok nie być fillersów, a w co akurat nie wieżę. Poza tym przeciek jeśli juz taki mógłby być, to mógłby tyczyć się tylko i wyłacznie mangi a w żadnym wypadku anime, gdyż powstaje ono na jej podstawie.
Co zaś do Tobiego wszystko co do tej pory zobaczyliśmy w mandze wskazuje że to Madara.
Madara mógłby mieć grubo ponad sto lat gdyż poprzez przejęcie oczu brata zyskał nieśmiertelność. Tak opisuje sytuację Itachi a nie miał powodów aby okłamywać Sasuke. Co więcej jeśli chciał go chronić przed Tobim, gdyby był to Obito a nie Madara, wydaje mi się że nie omieszkałby wspomnieć o tym Sasuke. Gdy Tobi opowiada o Madarze opowiada o sobie. Przedstawia się Sasuke jako Madara i do samego końca nie mówi nic co mogłoby temu zaprzeczać. Używa techniki Czasoprzestrzeni na poziomie wyższym od Czwartego, co pomijając fakt jak i od kogo nauczyć się jej miał Obito, nie pasuje po prostu do chłopca którego poznajemy w Kakashi Gaiden. Czegoś takiego dokonać mógłby jedynie geniusz, którym Obito raczej nie był. Jeśli już mowa o KG to widzimy tam wyraźnie śmierć Obito. Ponadto jaki powód miałby Obito w stworzeniu Akatsuki i zniszczeniu klanu Uchiha? Takie powody miał Madara.
Nawet jeżeli Obito przeżył w Kraju Traw, skąd wiedział tyle o Kyuubim i innych Bijiuu. Skąd wiedział jak je uwięźić. Kiedy zdobył całą tą wiedzę i umiejętności i potęgę by stworzyć Akatsuki. Zginął 10 lat przed 1 odcinkiem Naruto. Do wycięcia klanu miał więc zaledwie 6 lat.
Na nieszczęście jednak wszystkich, którzy są pewni że to Madara, jest też kilka rzeczy podejrzanych. Imię Tobi rzeczywiście jest jakby wskazówką, która może prowadzić do jednej tylko osoby - Obito. Jest kwestia maski z jednym otworem na jedno tylko prawe oko - to które ma Obito. Kiedy zdejmuje maskę w rozmowie z Sasuke odsłania też tylko pół twarzy. Co jednak najbardziej zastanawiające ten, który zdjął maskę wcale nie przypomina Madary z przeszłości a raczej właśnie Obito.
Nie zmienia to jednak faktu, iż dostychczasowa manga jasno wskazuje że Tobi to Madara. Jeszcze jedno. Tobi stanął oko w oko z Kakashim i ani Kakashi nie miał żadnego dziwnego odczucia że zna tego osbnika ani Tobi nie puścił w kierunku Kakashiego żadnej, najmniejszej aluzji. Mówi jedynie (do wszystkich również Kakashiego i Tenzou): Zabawię się z wami kiedy indziej, dzieciaki. Wydaje mi się że dgyby był to Obito już na tym etapie powiedziałby coś bardziej osobistego w stronę Kakashiego.

ocenił(a) serial na 10
s86enix

mi sie dalej wydaje że Tobi to Obito a dokładniej Uchiha Madara który może znać jakieś techniki podobne do tej co orochimaru chciał przejąć ciało sasuke i po części jakoś opentał Obito ale moge sie mylić.

I też że tak napisze słyszałem ze Naruto i Kakashi będa walczyć z Tobim i coś tam się stanie z maska Tobiego i Kakashi się zdziwi jak zobaczy twarz Tobiego ale to mogą być wkręty fanów jak w przypadku Dragon Ball AF

ocenił(a) serial na 10
s86enix

tobi to zapewne madara ale na 99% w ciele obito. To dlatego nie rozpoznał kakashiego bo madara po prostu go nie znał.Zapewne używa podobnej techniki jak orochimaru(zmienia ciała)i dlatego określa się jako nieśmiertelnego.Inna sprawa że obito mógł już nie żyć gdy przetransportowano jego ciało na terytorium wroga(wioska deszczu?).Jeżeli tak to by się wszystko zgadzało gdyż tobi pokazuje twarz kisame a ten nazywa go kage wioski deszczu...

s86enix

tobi to madara uchiha ponieważ madara miał wieczne sharingan a jak sie ma wieczne sharingan to jest sie nieśmiertelnym
co za ludzie czytajcie troche na stronach.
a pozatym kakashi nie umrze bo naruto przybędzie i zabije kakazu.
a hidan niby zginie od shikamaru bo go zakopie żywcem w ziemi

ocenił(a) serial na 10
kiler_12

Tobi to Madara, było jasne w mandze powiedziane

Luk72

I jak niby Mandara miałby żyć tyle lat? Tobi to Obito i właśnie wszystko na to wskazuje. A to że się tytułuje Mandarą... Hmmmm nie znam jeszcze jego zamiarów:) Jak to się mówi każdy ma swój fetysz... Jedni lubią kobiece stopy inni tytułować się Mandarą:)

ocenił(a) serial na 9
DjStanley

''Mandara''- Chyba Madara

Tobi to jest Madara! Ludzie, nawet to w Mandze było mówione. Itachi to potwierdzał.
Mówicie, że jak się pokombinuje z imieniem Tobi to wyjdzie Obito, chyba jak się doda jeszcze jedno ''O'' bo tak to wyjdzie Obit. Następna sprawa. Jak Tobi to Obito skoro przyjaciel Kakasha został pod gruzami? w pół zgnieciony? Jedynie sprawa nie wyjaśniona, to jak Madara żyje tyle lat, na Kazika też się każdy dziwił, a tu proszę serca podbierał. Nie wiemy jaką moc daje EMS,więc może nieśmiertelność, skoro nawet gdy Shodaime walczył z Madarą, a ten drugi został przebity mieczem na wylot, a mimo to przeżył. Ostatni argument. Chapter w którym Yondaime rozmawia z Naruto mówił o członku Akatsuki, o człowieku w masce, podkreślał, że to nie był zwykły shinobi, że był z unikalnymi zdolnościami, Obito nie wyglądał na kogoś kto był nie wiadomo jak uzdolniony i że to on rządzi całym Aka, nawet Peinem...

MK24

Wybacz za błąd... A po co miałby mieć maskę tylko na jedno oko? Co więcej po co mu google hmmmm podobne do googli Obito? No i czemu na szkicach jakich pełno na necie po zdjęciu maski ma opatrunek na prawym oku? Co więcej z fryzury też podobny do Obito. A to że nie wyglądał? Dla mnie nie za specjalnie wyglądał Sasori. Ot taki miły chłopaczek. A potrafił dosłownie zatruć życie:) Niczego się też nie spodziewałem po Akimichi Chouji że będzie silny, a okazał się najsilniejszym po Naruto członkiem zespołu ścigającego Saskosia. Powiedz czy byś podawał swoje personalia jakbyś kierował najpotężniejszą organizacją przestępczą? Ja wątpię. Zresztą czas pokaże kto ma rację. Ale znając Naruto (troszkę monotonne się robi najgorsze fillery) to będzie właśnie Obito.

ocenił(a) serial na 10
DjStanley

wszystko układa sie w logiczny ciąg. Madara po walce z 1 hokage nie umiera i dociera do wioski ukrytej w deszczu.Zostaje tam reikage co jest prawie pewne i było powiedziane w mandze(patrz rozmowa Kisame i Tobiego) Starzeje sie i zaczyna tracić moc.Myśle że opanował jakąś technike podobną do tej Orochimarau. no i w końcu trafia mu sie ciało członka jego klanu czyli Obito. Nikt nie powiedział że Obito zginął a plusem tej teori jest to że drużyna 4 z kakashim na czele walczyła wtedy z ludzmi z wioski dzeszczu. Moim zdaniem na wpół żywego obito dostarczono do wioski w celu zebrania informacji(zbadaniu ciała)jak powszechnie sie w świecie ninja postępuje, a madara "posiadł" jego ciało.Inna teoria jest też taka że Madara był już wtedy duchem, energią i posiadł ciało z sharingamem, co też było by logicze bo niby dlaczego zaczął działać dopiero pare lat wcześniej a nie 20-30lat. Przypominam że Obito byłby w wieku kakashiego obecnie więc Madara aka Tobi spełnia te wymogi.

ocenił(a) serial na 9
kaka893

To powiedz mi jeszcze jak Obito wyciągnęli z pod gruzów. Dźwigiem??

ocenił(a) serial na 10
MK24

możliwe że obito już nie żył i podczas przeszukiwania miejsca walki znaleźli ciało.jeśli chodzi o problem wyciągnięcia z pod gruzów to nie było by problemem do "odkopanie" tych kamieni dla doświadczonych silnych ninja;p. Szukajcie a znajdzieta:)

ocenił(a) serial na 9
kaka893

o problem wyciągnięcia z pod gruzów to nie było by problemem do "odkopanie" tych kamieni dla doświadczonych silnych ninja;p.

Tylko, że połowę ciała miał zmiażdżoną, pzdr poćwicz

ocenił(a) serial na 10
MK24

Z tego co wiem to Zetsu pochodził z kraju trawy gdzie Obito rzekomo zginął, w mandze nie widzimy jak Obito umiera - jak zamyka oczy. Jestem pewny że to Zetsu go wygrzebał a tak poza tym... pierwszy raz widzimy Tobiego właśnie razem z Zetsu - daje do myślenia prawda ?

pozdrawiam

ocenił(a) serial na 10
WujekAngelo

tyle że nie wiemy czy tak naprwadę połowę ciała miał zmiażdżoną.Może nie była aż w tak złym stanie.Myśle że domysły że Tobi to obito nie są bezpodstawne, za dużo zbiegów okoliczności.Z drugiej strony kishimoto może nas specjalnie wkręcac....

ocenił(a) serial na 9
kaka893

Wiem,że to głupie,ale ciekawe czy mogło by tak być,że zetsu to obito.

ocenił(a) serial na 10
Satou_Kain

Wtedy Kishimoto został by mistrzem suspensu ,a Hitchcock to by mu co najwyżej buty mógł polerować <oczko>.....

ocenił(a) serial na 9
WujekAngelo

''Z tego co wiem to Zetsu pochodził z kraju trawy gdzie Obito rzekomo zginął, w mandze nie widzimy jak Obito umiera - jak zamyka oczy. Jestem pewny że to Zetsu go wygrzebał a tak poza tym... pierwszy raz widzimy Tobiego właśnie razem z Zetsu - daje do myślenia prawda ?''

Wytłumacz mi jak go wygrzebał, bo to bardzo ciekawe...
Co z tego, że Tobi'ego widzimy po raz pierwszy z Zetsu? potem śmiga z Deidarą i co?

''tyle że nie wiemy czy tak naprwadę połowę ciała miał zmiażdżoną.Może nie była aż w tak złym stanie.Myśle że domysły że Tobi to obito nie są bezpodstawne, za dużo zbiegów okoliczności.Z drugiej strony kishimoto może nas specjalnie wkręcac....''

Nie no skąd, skały utrzymywały się w powietrzu....Tu się zgodzę, że Kishimoto specjalnie daje podstawy by myśleć iż Tobi to Obito, a jest całkiem inaczej.
Uważasz, że to Obito nasłał Lisa na Konohę? no proszę Cię...Biorę tu pod uwagę słowa Yondaime, że jest prawie pewien iż człowiek w masce stał za atakiem Kyuubi'ego na Konohę.

''Wiem,że to głupie,ale ciekawe czy mogło by tak być,że zetsu to obito. ''

Tak masz rację to głupie...

MK24

Jejku, jejku, jejku.
Z tego co pamiętam ,to twarz Tobiego nie została ukazana, ale tutaj dodam, że czytałam te chaptery gdzieś w grudniu więc mogę sie mylić, i jak dla mnie Tobi to Madara, a wy tu snujecie jakies domysły o Obito. Ludzie?! Obito umarł dawno temu! Zresztą, wątpie by po zmartwychwstaniu przeszedł na złą drogę, to nie Konoha go zabiła więc czemu miałby doprowadzić do jej rozpadu?

paczek93

W mandze do tej pory Tobi nie zdjął maski, więc dopóki tego nie zrobi, nadal możemy snuć tylko teorie. Wszystko wskazuje na to, że faktycznie to Madara, ale jednak liczę na zaskoczenie. ; )

ocenił(a) serial na 10
paczek93

Ale tu wcale nie chodzi o to że to Obito aka Obito. To jest najprawdopodobniej tylko CIAŁO Obito którym zawładnął Madara.I jak dla mnie to albo sie całkowicie mylę i kishimoto robi nas w konia albo to jest TO:D

Co do przygniecenia skałą...czy naprawdę jesteś pewien że ta skała była całkowicie płaska i od razu zmiażdżyła zakrytą połowę ciała obito? może poprostu spanikował bo nie miał czucia w kończynach co Wcale nie oznacza ciało było zmiażdżone. Zresztą wydaje mi sie logiczne że gdyby większa połowa jego ciała została szybko zmiażdżona to od razu by umarł.

ocenił(a) serial na 10
MK24

"Wytłumacz mi jak go wygrzebał, bo to bardzo ciekawe... "

Już nie przesadzaj, jeden członek akatsuki zdmuchnął całą wioskę jednym atakiem to jakim problemem dla akatsuki jest wygrzebanie kogoś spod gruzów ? poza tym zetsu potrafi poruszać się w ziemi czy coś takiego wiec mógł się tam dostać bez odkopywania

"Co z tego, że Tobi'ego widzimy po raz pierwszy z Zetsu? potem śmiga z Deidarą i co?"

Pomyśl trochę, to znaczy że historie Zetsu i Tobiego splatają się ze sobą, skądś Zetsu musiał go w końcu wytrzasnąć prawda ?

DjStanley

ma załoniente drugie oko żeby tracić mniej chakry bo nie może go wyłonczyć ale muś widzieci wiec po to żeby nie traćci chakry a z tego co wiem tobi to w 100% madara uchiha raz pokazał całą twarz kisame zetsu i sasuke na 524 chapterze

ocenił(a) serial na 9
s86enix

no a Kakuzu to też miał ponad 400 lat i co w tym dziwnego? Poza tym w mandze jest przedstawiony jako Uchiha Madara i nawet opowiadał swoją historię więc masz już 100% pewność.

ocenił(a) serial na 9
FanOfAkatsuki

''Pomyśl trochę, to znaczy że historie Zetsu i Tobiego splatają się ze sobą, skądś Zetsu musiał go w końcu wytrzasnąć prawda ?''

Tylko, że Zetsu wie iż Tobi to Madara ;]

''wygrzebanie kogoś spod gruzów ? ''

Hym..no to teraz powiedz na co im był Obito? o_O naprawdę wierzysz, że Tobi to Obito? ...czy, że Madara ma tylko jego ciało??

''Poza tym w mandze jest przedstawiony jako Uchiha Madara i nawet opowiadał swoją historię więc masz już 100% pewność. ''

Nic dodać nic ująć

ocenił(a) serial na 10
MK24

Ależ ja nie neguje że jest to Uchicha Madara. Tak jest to Uchicha Madara. Ale najprawdopodobnie ma ciało dawnego przyjaciela kakashiego i spólki czyli Obito.Jedno nie wyklcza drugiego.Dzięki takiemu teoretycznie podczas spotkania kaksahiego twarzą w twarz z Madarą może dojść do ciekawych rozwiązań np.Madara wykorzysta zawahanie kakashiego na widok dawnego przyjaciela i mu kicka zada czy coś w tym stylu;p. Ludzie przeczytajcie i ZROZUMCIE co napisałem a dopiero później comentujcie bo zaczyna wychodzić z tego niezła kiszka;/

kaka893

nie możliwe jego ciała nie móg przejąć nie miał takiej techniki a ni sie w takich nie specjalizował

ocenił(a) serial na 10
MK24

Nie sądzę żeby to był Obito, myślę że Madara posiada jego ciało. Może się okazać że Madara potrzebował ciała z oczami Sharingan - to się okażę ;]

ocenił(a) serial na 9
WujekAngelo

''Może się okazać że Madara potrzebował ciała z oczami Sharingan - to się okażę ;] ''

Po co?? Skoro wydłubał oczy swojego brata, a jak wiadomo po EMS się nie ślepnie...

ocenił(a) serial na 10
MK24

Może kontrolowane ciało musi również posiadać Sharingana - może na tym polega część mocy EMS... ?

ocenił(a) serial na 10
WujekAngelo

jeszcze dwa małe szczegóły;

Tobi ma podobne włosy co OBITO a z tego co mi wiadomo Madara miał długie włosy i watpie ze poszedł do fryzjera żeby je skrócić
a drugi szczegół z tego co czytałem OBITO był troche tchórzliwy a TOBI odwagą to nie grzeszy przykład spodkanie z Sasuke chyba że to jakiś nowy styl walki:)

ocenił(a) serial na 10
s86enix

ale ludzie... przeciez Tobi udaje takiego głupka, pozniej zachowuje sie calkiem inaczej... czytajcie mange zanim cos powiecie

s86enix

gdy spotkał go pierwszy raz itachi z wspomnieni miał długie obiąć sie można

FanOfAkatsuki

kakuzu miał 92 lata tylko tak poprawiam

ocenił(a) serial na 8
s86enix

ludzie przestańcie szerzyć te durne ploty ze tobi to obito! Dlaczego tobi to nie obito? Otóż..(spoilery)
Madara był założycielem klanu uchiha jak również samej wioski liścia wiec obecnie musiałby mieć trochę lat na karku, a historie kakashiego i obito poznajemy gdy żył 4ty kage, obito był wtedy dzieckiem jaki to ma związek z madara który już w momencie założenia wioski liścia był dorosłym mężczyzną?... Jedyną najgłupszą możliwością byłoby gdyby madara jakoś użył ciała obito. Czemu to jest najgłupsza możliwość? Po co lider jednego z najsilniejszych klanów w wiosce liścia miałby odkopywać spod ziemi ciało młodego nie doświadczonego chłopca który dopiero co uaktywnił swojego sharingana? Tobi to Madara który być może w jakiś sposób zyskał długowieczność ale napewno nie przez użycie ciała obito predzej przez oczy swojego brata lub jakieś silne jutsu. Dziękuje za uwagę :)

ocenił(a) serial na 10
alan666

Było by to możliwe gdyż np: madara miałby stare ciało i chciałby przedłużyć swoją żywotność używając do tego ciała Obito- ciała z sharinganem. I to wcale nie jest bez sensu a wręcz zawiązało by fabułę Naruto