PejaI

Ryszard Waldemar Andrzejewski

8,2
194 oceny występów osoby
powrót do forum osoby Peja

człowieczkiem, żeby na koncercie nawoływać do bicia człowieka, który nie lubi pana Peji?
Jak ubogie trzeba mieć słownictwo i wykształcenie, żeby nawołując rzucać takim mięsem, że aż uszy bolą?

I to ma być IDOL???

Dla mnie to zwyczajny prostak!

Vena_Poetica

Oczywiście masz racje.Peja zle zrobił,że nawoływał do agresji,ale ten pijany czy naćpany małolat ,który mu ubliżał, wyzywał i pokazywał obrazliwe gesty przez blisko 20 minut.Nie wiem gdzie była ochrona,to ona powinna wynieść takiego delikwenta.Rozumiem zachowanie Peji.Szczególnie w tej kulturze i stylu muzycznym,który prezentuje bardzo ważny jest szacunek,dlatego musiał zareagować,a że za ostro,no cóż...Chyba atmosfera koncertu mu się udzieliła i poniosło go.

Ready2

jak śpiewa tak jest... reprezentuje biedę - intelektualną.

A niewulgarne słowa w jego wypowiedzi można policzyć na palcach jednej ręki.

ExOblivione

Osiagnij chociaz 1/10 to co on, a potem obrazaj, chyba ze sie dostosowujesz w taki sposob.

kejsik

Człowieku, powinieneś dostać nagrodę złotej łopaty :P

ExOblivione

Miało być "Dowartościowujesz" Przepraszam, szybko pisałem, ty powinieneś dostać nagrodę zawistnego Polaka i osoby, która ocenia człowieka po jednym incydencie, a nie patrzy na jego pracę itd :) Tak, rap to też praca, wkładasz wiele pracy, pieniędzy itd.

kejsik

No dobrze, ale ta rozmowa miała miejsce prawie 8 lat temu, więc ochłoń i wróć do realnego życia.

ExOblivione

Co z tego, jeśli nie zmieniłeś swojego śmiesznego toku myślenia, tak jak autor tego postu, to zawsze jest czas by odpowiedzieć na takie brednie ;)

Vena_Poetica

No i to wszystko u mnie w mieście ;////////. Debil jeden!

Hitek

Agresja budzi agresję, przemoc rodzi przemoc...

Mnie się wydaje, że ten człowiek ma pomylone wartości...czuje się wielki, bo ma kasę...
Żal tylko, że wykorzystuje tę kasę na tak "szczytne" cele, jak bicie nastolatka!!!

Vena_Poetica

poprawka - namawianie do bicia. On się tylko publicznie onanizował swoją przewagą ze sceny

ExOblivione

;)

Brzydko mi się to kojarzy...

Ale serio mówiąc, to on był chyba nieźle naćpany.
Jak w radio słuchałam tych tekstów, myślałam, że jest wypity, ale jak obejrzałam na yt i w tv, to chyba się naćpał...

Tak już kończąc...

Wydaje mi się dość przykrą rzeczą, że u nas tacy ludkowie dochodzą do takiej kasy i sławy, ze robią za idoli i autorytety:((

Ja już nawet nie oczekuję, że ludzie zaczną czytać Prousta, czy choćby Vonneguta, ale takie teksty, jakie produkuje ten pan, to naprawdę przykra sprawa:(

Vena_Poetica

zgadzam się... ale gdzieś tak czuję czasem że Vonnegut nie byłby Vonnegutem gdyby go wszyscy czytali;)

Vena_Poetica

Ja bym napisała odwrotnie: Vonnguta, czy choćby Prousta...

Swoją drogą Vonngut Jr. serio kopnął w kalendarz, czy płata nam figle i nziknął jak Bin Laden???:P

Pozdro i sorry za wtręt...

<Peja... Brzyyyyyydaaaal...>

Vena_Poetica

Posluchaj jego starych kawalkow a potem go obrazaj.

Vena_Poetica

Po co nastolatek poszedl na koncert i go obrazal?

Vena_Poetica

Mam beke z twoich pseudo inteligentnych rozkmin, pani psycholog sie znalazla:) Jakim trzeba byc zakompleksiony itd itd, kto przychodzi na koncert rapera, ktorego sie nie lubi i sie go obraza, zrozum to ;)

Vena_Poetica

Głupi frajer z Jeżyc, dobrze że się właśnie przeprowadziłem stamtąd bo wstyd.

Boskigrom

A takie ładne książki o tych Jeżycach produkuje Małgorzata Musierowicz;)))

Vena_Poetica

to kłamstwo, na Jeżycach śmierdzi i ludzie (nie wszyscy oczywiście) są bardzo nieprzyjaźni - po prostu widać miejscami tą hołotę. Mieszkałem tam 5 lat.

Boskigrom

Nie znam Poznania dobrze, na Jeżycach nie byłam...
Ale nie podoba mi się absolwent podstawówki z Jeżyc i już!!!

Peja...zwykła wesz!

Vena_Poetica

rdzenny mieszkaniec Jeżyc to zazwyczaj pener w czarnym dresie z tą narysowaną białą i wykrzywioną mordą z tyłu bluzy. Żałosny widok. Cwaniactwo, sępstwo o głupiego papierosa nawet jeśli nie palisz. Młode dzieciaki chodzą po klatkach i żebrzą niby to na jedzenie a tak na prawdę na coś innego. Po prostu takie młode Peje.

Boskigrom

Dobrze, ze sie z nich wyprowadziles, dobrze dla Jezyc, a ty dalej obrazaj go bez powodu, bo ma hajs, a ty masz kompleksy:)

kejsik

Bez powodu? naucz się czytać ze zrozumieniem albo się nie wypowiadaj publicznie bo sobie wstyd robisz. Skoro ma hajs to może nawoływać do linczu? A jeśli ktoś go za to krytykuje to ma kompleksy... co za żałośnie głupie stwierdzenie.

Boskigrom

"po prostu mlode peje" Skad wiesz, ze peja tsk sie zachowywal w mlodosci? Jestes w jego wieku? Znales go? Mial trudne dziecinstwo, ale wybral sport, a potem rap, jest uczciwym czlowiekiem, placi podatki, jako raper, zarobil pierwszy milion w PL, polsuchaj jego starych kawalkow, a potem wyzywaj go. Lincz? Kuzwa nastolatek przyszedl do klubu i wyzywal rapera, wiec to bylo pewne, ze skonczy sie tak, jak sie skonczylo, o ile wiem chlopak zachowal sie porzadnie i nie wniosl sprawy do sadu, ale nie wiem ile w tym prawdy. Gdyby tak zrobil w Stanach, to by wyladowal w spiaczce.

kejsik

wieczna wymówka - miał trudne dzieciństwo... więc wolno mu wszystko.
nie uważam peji za starego, w trakcie nawoływania do linczu nadal był młody. jestem w podobnym wieku jesli cie to interesuje choc nie wiem czemu. uczciwy czlowiek nie nawołuje do linczu. co mnie obchodza jego finanse? po co o tym piszesz? co mnie obchodzi to co by było gdyby USA? a gdyby to było w chinach lub togo to co by się stało? albo w tadżykistanie? a jak ma się sytuacja w san marino? a na antarktydzie to w ogóle... chyba nie wiesz co to jest lincz, a jest to to samosąd czyli dokładnie to co uczynił peja, to czy kolo sam sobie zasłużył czy nie, nie zmienia faktu że peja nawoływał do linczu co jest niezgodne z prawem. na tym polega lincz, ktoś robi coś złego a inny wymierza mu bezprawnie "sprawiedliwość" .

Boskigrom

Nie, nie wolno mu wszystkiego, ale jak myslisz,ze jeden incydent to wszystko, to okey:) Dlatego go tak wyzywasz, przez jeden incydent ?

kejsik

Już nie wyzywam, raz go zwyzwałem, a ty odgrzałeś kotleta po 6 i pół roku.

Vena_Poetica

PEJA - OŚWIADCZENIE

Przekazujemy do publicznej wiadomości oświadczenie naszego artysty – Peji. Apelujemy też do wszystkich jego fanów, by wsparli go w tych trudnych dla niego momentach. Dziękujemy w jego i naszym imieniu za wszystkie wyrazy życzliwości, które od wczoraj docierają do nas. Pamiętamy wszyscy , ile znaczy Peja dla Polskiej muzyki i żadna chwila słabości nie będzie w stanie tego zmienić.

Jednocześnie informujemy, że oświadczenie jest jedynym komentarzem, jaki pojawi się w sprawie i jedyną autoryzowaną wypowiedzią artysty.

W związku ze zdarzeniem, które miało miejsce podczas mojego koncertu w Zielonej Górze, w dniu 12 września bieżącego roku chciałbym przekazać wyrazy ubolewania nad zaistniałą sytuacją oraz przeprosić opinię publiczną, władze Zielonej Góry, a przede wszystkim uczestników koncertu oraz fanów za moje zachowanie.

Chciałbym zapewnić, że nie było moją intencją wywoływanie jakichkolwiek negatywnych emocji publiczności, a na pewno nie nawoływanie do przemocy. Moje zachowanie było wynikiem emocji i silnego wzburzenia w skutek prowokacyjnego zachowania jednego z uczestników koncertu. Nie przewidziałem gwałtowności reakcji tłumu oraz tego, iż zdarzenia przybiorą taki obrót. Nie może to jednak tłumaczyć do końca mojego zachowania. Jestem świadom, iż na artyście ciąży wielka odpowiedzialność, obejmująca także panowanie nad emocjami w sytuacjach podobnych do tych, jakie miały miejsce podczas koncertu w Zielonej Górze. Przyznaję, że tego wieczoru nie udało mi się sprostać temu zadaniu, za co jeszcze raz wszystkich przepraszam.

Chciałbym także podziękować firmie Aspe Sp.z o.o. – organizatorowi koncertu, za podjęte działania i natychmiastową reakcję, które umożliwiły zminimalizowanie negatywnych skutków zdarzenia i docenić profesjonalne przygotowanie i zabezpieczenie imprezy przez organizatora.

Oświadczam, że pragnę rzeczowego i rzetelnego wyjaśnienia przyczyn i przebiegu zajścia. Wbrew temu co sądzą niektórzy, mam odwagę przyznać się do błędu, nie unikam odpowiedzialności i potrafię przeprosić za niewłaściwe zachowanie. Chciałbym podziękować wszystkim, którzy udzielili mi wsparcia w tych trudnych dniach i zapewnić, że także w obliczu tej trudnej sytuacji pozostanę sobą. Chciałbym zwrócić uwagę, że przez lata mojej działalności artystycznej brałem udział w wielu akcjach charytatywnych i nigdy nie odmawiałem pomocy potrzebującym. Ufam, że to negatywne zdarzenie nie przekreśli tego wszystkiego, co Ryszard Andrzejewski zrobił dobrego. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za wsparcie, organizatorowi koncertu za podjęte działania, a tych którzy poczuli się dotknięci moim zachowaniem przepraszam.

Wilkinson

A od siebie dodam, ze moim zdaniem koles slusznie dostal w ciry. Nalezalo mu sie i to nie podlega dyskusji. A styl w jakim oberwal, to druga strona. Glupio wyszlo.

Wilkinson

"Chciałbym zapewnić, że nie było moją intencją wywoływanie jakichkolwiek negatywnych emocji publiczności, a na pewno nie nawoływanie do przemocy. Moje zachowanie było wynikiem emocji i silnego wzburzenia w skutek prowokacyjnego zachowania jednego z uczestników koncertu. Nie przewidziałem gwałtowności reakcji tłumu oraz tego, iż zdarzenia przybiorą taki obrót."

Wierzysz w to tłumaczenie?

ExOblivione

ja wierze w to co widzę... peja ze slumsów podburzał do linczu sam nie wiedząc że tłum jest tak na prawdę nieobliczalny. Bo skąd by on miał wiedzieć cokolwiek na ten temat.

Wilkinson

A kogo tu wspierać?

Przecież wszystko miło być na jego koszt!
No to niech teraz płaci za głupotę, która lata!

Vena_Poetica

Zacznijmy od tego, kto wogóle wpuścił 15-latka na koncert? Według mnie wina jest po wszystkich stronach: organizatora, 15-latka i Peji. Organizatorzy powinni zadbać o to aby dokładniej sprawdzano wiek koncertowiczów. Po co 15-latek przyszedł na koncert Peji skoro go nie lubi i dlaczego go obrażał? Peja mógł się zachować inaczej no ale cóż...

__Alien__

No, ale brakuje mu KULTURY.

Po prostu.

Vena_Poetica

Poniosło go,każdemu się może zdarzyć...ale przeprosił za swoje zachowanie.
Czy Ty Vena nigdy się nie uniosłaś,nie zdenerwowałaś na kogoś i nie puściłaś wiązanki w czyjmś kierunku?
A po za tym fakt jest taki,że sprawy by nie było gdyby gnojek nie wymachiwał paluchem.

Ready2

Najśmieszniejsza argumentacją jaką można wysnuć, a mimo wszystko najczęściej podejmowana przez jego obrońców. Jeżeli za taki obraźliwy gest (który już we współczesnym społeczeństwie tak się spopularyzował i nie robi na nikim wrażenia) uważacie, że zaszczucie kogoś wściekłym tłumem jest odpowiednią ripostą, to najzwyczajniej w świecie nie jesteście przystosowani do życia. Wiązanka wiązanką, ale chyba nie trzeba być zbyt inteligentnym, żeby przewidzieć co może się stać po takiej zachęcie.
A to, że przeprosił mnie nie rusza. Przeprosić może każdy i równie dobrze każdy mógł mu te przeprosiny napisać.
Muzyk z założenia jest artystą i powinien zdawać sobie sprawę z powagi tego słowa... a nie mongolskim naganiaczem. Pewnych granic się nie przekracza... a przynajmniej nie powinno.

ExOblivione

Ok,jeżeli gest ten ci mignie raz czy dwa nie ma sprawy,ale 20 minut patrzeć na jakiegoś gnojka który ubliża? Co miał udać,że nie widzi?
Jak w twarz naplują to powiedzieć,że deszcz pada?

Ale zle to rozegrał.Powinien zachować się jak Busta Rhymes,który w identycznej sytuacji kazał Djowi zatrzymać bit i grzecznie gościowi wytłumaczył,że on (Busta) szanuje każdego przybyłego na koncert i tego samego domaga się od przybyłych.To ,że fani rozerwali po chwili typa na strzępy to już inna sprawa.Busta ich nie musiał do niczego namawiać i nie miał żadnych problemów z tego powodu,a tam chodziło o jakieś złamania o ile dobrze pamiętam,nie tylko rozciętą wargę.

Ready2

no więc sam widzisz, że można rozegrać inaczej.

Zresztą... aktorzy w teatrze średnio co występ spotykają się z takim zachowaniem - zwłaszcza kiedy przychodzi wycieczka szkolna. Totalna pogardza, okazywana co prawda nie środkowym palcem ale szeleszczącymi torbami, telefonami czy rozmowami.
To jest praca jak każda inna i nie widzę powodu żeby Peję traktować za taką reakcje łagodniej (można mówić o misji w społeczeństwie ale pomińmy to lepiej). Są ludzie, którzy szanują to co robisz i znacznie więcej tych którzy mają to gdzieś. Założę się, że sam chociaż raz zachowałeś się w stylu tego chłopaka np. na zwykłej poczcie, banku czy spożywczym. Zlinczował Cię ktoś?

ExOblivione

Jasne ,jak idę do spożywczaka po chleb to na dzieńdobry ekspedientce wlepiam tekst -"siemano ty w morde je@#!a,dawaj mi tu szybko pieczywko ruro" i pokazuje faka.Normalny Ty jesteś?

Ready2

powiedziałem "w stylu"... czyli z pogardą i arogancją. Ok nie mówi, że Ty, ale już nie zaprzeczaj, że w życiu nigdy niczego takiego nie widziałeś?

ExOblivione

Pewnie,że widziałem i często zwracałem uwagę różnym takim jak uważałem,że nie mają racji i robią to tylko po to by się wyładować na innych.Trzeba reagować na takie chamskie zachowania,a nie udawać ,że nic się nie dzieje, bo w końcu stanie się to powszechnie akceptowane.

Ready2

niestety - to już jest powszechnie akceptowane. Ale reagowanie na takie zachowanie nie równa się linczowi.

ExOblivione

No cała ta sprawa to kpina:

- organizatorzy koncertu się nie popisali najbardziej, zwłaszcza ochrona, która ponoć była, od tego właśnie są żeby wyganiać takich idiotów. Nie tylko tu, ale i potem wykazali tą bierność gdy tłukli dzieciaka. Kto to w ogóle był, kim byli ów ochroniarze?

- 15 latek robi takie rzeczy... po pierwsze pokaz prostactwa i to w taki wieku po drugie jakiś skrajny debilizm, równie dobrze wejść na sektor Ultrasów i zacząć wyzywać ich klub,

- 33 letni Peja daje się sprowokować i nawołuje do linczu oczywiście wyzywając dzieciaka od najgorszych, otaczające do dresy oczywiście by pokazać jacy są fajni też go klepią.

Nigdy nie przepadałem za takimi typami jak Peja, Popek itp. To zwykłe dresy, w środku zawsze będzie prostakiem, człowiekiem z blokowisk. Szkoda, że to tacy ludzie dostają szansę na promocję, a nie ludzie z talentem, bo nie oszukujmy się - jeżeli Peja ma do czegoś talent to na pewno nie do muzyki, raczej żeby z kumplami komuś dać w mordę.

Abukashi

"Nigdy nie przepadałem za takimi typami jak Peja, Popek itp. To zwykłe dresy, w środku zawsze będzie prostakiem, człowiekiem z blokowisk. Szkoda, że to tacy ludzie dostają szansę na promocję, a nie ludzie z talentem, bo nie oszukujmy się - jeżeli Peja ma do czegoś talent to na pewno nie do muzyki, raczej żeby z kumplami komuś dać w mordę."

Do oceniania to wszyscy pierwsi,nazywasz prostakiem,a powiedz mi co daje Ci prawo do takiego twierdzenia, czy Ty go znasz osobiście?
I powiedz dlaczego mówiąć,że jest człowiekiem z blokowisk sądzisz,że mu ubliżasz? 90% ludzi z miast mieszka w blokach.ja też.czyli co? wszyscy jesteśmy blokersami-prostakami,a Ty mieszkasz sobie w jakimś konstancinie i czujesz się lepszy?
On jest promowany? Kolejna bzdura.W TV pokazują ciągle jakieś beztalencia typu Feel czy inny Rubik.Peja ma swoje grono fanów i nie potrzebuje promocji.Często gra koncerty charytatywne,kompletnie za darmo.Może poznaj go trochę zanim zaczniesz wygłaszać sądy,nie oceniaj tylko po jednym zdarzeniu,które bez wątpienia było jego wpadką.Masz tu kilka linków może zmienisz zdanie
http://www.youtube.com/watch?v=CiH6Ibyrrw0&feature=channel_page
http://www.youtube.com/watch?v=JZt5Pzr8JK0&feature=channel_page
Polecam serie wyprawy z tego linka:
http://www.youtube.com/profile?user=Pejaslumsattack&view=videos
można go poznać jaki jest naprawde jak ktoś ma chęć,po za tym niezła rozrywka.

Ready2

"powiedz mi co daje Ci prawo do takiego twierdzenia, czy Ty go znasz osobiście? "
Spójrz na występ, o którym jest mowa to masz odpowiedź. To jest fakt. Doszedł do czegoś i tu ma szacunek, bo ma to co wielu ludzi albo w ogóle w życiu nie ma albo haruje jak wół, robiąc coś z przymusu. Peja dorobił się niezłej kasy robiąc to co lubi. Nie zmienia to faktu, że jest dresem a o dresach to ja mam wyrobioną opinię nie z tv czy internetu.

W kwestii promocji to grupka fanów nic do tego nie ma, ale koneksje, znajomość odpowiednich ludzi, szczęście. Tak jest z każdym. Nikt nie patrzy na to na dobrą sprawę co on potrafi, po prostu promotor miał łeb na karku, zobaczył, że gwiazdę można wypromować. Tak to z grubsza wygląda przy każdym o kim słyszysz w telewizji.

Naprawdę to nie jest tak, że "nienawidzę Peji" czy nawet nie powiem, że go nie lubię, bo tak jak mówisz nie znam go, ja osobiście nie mam powodu żeby go nie lubić. Oby zmądrzał trochę, bo jak znowu coś takiego mu się omsknie żeby zlinczować kogoś na koncercie to może kogoś doprowadzić do kalectwa ciężkiego.

Abukashi

A ja od siebie chciałbym tylko dodać, że ReadyToFight również nie zna Peji osobiście, więc - idąc jego blokerskim tokiem myślenia - nie ma prawa oceniać go dobrze, tak samo jak kolega AbukKibleik nie ma prawa mówić o nim źle ;-) Hipokryzja, synku! :-)

Witeczek

Tylko czy ja mówię o nim dobrze? Potępiam także jego zachowanie na koncercie w ZG,ani nie jestem jego fanem,żeby go bronić.Drażni mnie tylko jak ktoś wiesza psy,gdy kompletnie nie ma pojęcia o człowieku.Rozumiesz przekaz dzieciaku?

Ready2

Dzieciaku do mnie mówi tata. Tobie nie wolno ;-)

Rozumiem przekaz, aczkolwiek nietrudno wywnioskować, że Peja jest prostakiem. Z tych wykładów również :-) Aaaale jakby nie było zwracam honor. Nie burz się tak, nic się nie stało ;-)

Witeczek

Tak samo do mnie tylko ojciec może mówić synku,Ty tak nie mów,bo wychłostać każe ;-)
Nikt się nie burzy,pewnie,że nic sie nie stało.Każdy ma prawo do swojego zdania.Akurat ja z tych filmów na YT wnioskuje,że Peja to człowiek z niezłomnymi zasadami,który nie ściemnia i mówi co myśli,a bardzo cenię tą cechę u ludzi...ale co ja tam mogę wiedzieć w końcu mieszkam w bloku ;))

Ready2

ReadyToFight masz racje na tym koncercie to wszyscy postąpili głupio i nie odpowiedzialnie.

Ochrona i organizatorzy-Bo wpuścili dzieciaka na koncert a według mnie wstęp na koncerty takiej muzyki powinien być od 18lat

Dzieciak-Jego postawy to w ogóle nie rozumiem. Jak się nie lubi artysty to się nie słucha jego muzyki i nie chodzi na koncerty (takie rzeczy to rozumie nawet mój 12 letni kuzyn) a ten dzieciak ma 15 lat i nie kapuje. A przyjść na koncert żeby wyzywać artystów to głupota totalna

Peja-Który powinien być z nich wszystkich najmądrzejszy i albo na to nie zwracać uwagi, albo przerwać śpiewanie i wyprosić delikwenta z koncertu

Tłum-Że posłuchał tego co Rychu do nich powiedział. Jestem ciekawy czy jak by Peja powiedział do nich np. "popodcinajcie sobie żyły" czy też by posłuchali.

Ja też cenie Peję, jest według mnie jednym z najlepszych polskich raperów, a i poglądy też ma niezłe mam nadzieję że jakoś się ta afera rozwiąże. Moim zdaniem Rychu zasługuje na drugą szansę. Wspiera akcje charytatywne itp. za to należy mu się uznanie.