PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=671}
8,1 848 tys. ocen
8,1 10 1 847861
8,1 91 krytyków
Leon zawodowiec
powrót do forum filmu Leon zawodowiec

z tego co wiem istnieją trzy wersje - kinowa 110 minut, reżyserska 132 minuty, nieocenzurowana 136 minut. miał ktoś okazję oglądać tę najdłuższą ? czym się różni od reżyserskiej ?

ocenił(a) film na 7
adamulator_2

Lol 1 raz slysze o czyms takim. Ja niewiem jaka wersje ugladalem. wiem tylko ze ugladalem 4 wersje filmy czyli "TELEWIZYJNA" :p

ocenił(a) film na 10
MARZYCIEL_5

To ja nie wiem która to jest telewizyjna ;D
A jeszcze widziałem wersję która miała 127 minut ... skoro 132 minutowa to "UNcut international version" to może ona jest właśnie "CUT ..."

ocenił(a) film na 9
adamulator_2

Różni się kilkoma scenami. Między innymi tymi, w których Leon uczy Mathildę "sprzątać" i w której kupuje Mathildzie sukienkę, po czym M. prosi go, by się z nią przespał (na co L. oczywiście się nie zgadza). Więcej nie pamiętam bo dawno oglądałam, ale jak dla mnie to jest jedyna pełnoprawna wersja filmu.

użytkownik usunięty
adamulator_2

ja widziałem ten film w kinie pod tytułem "The Professional" i pamiętam że różniła się ona od pokazywanej w tv, sceną erotyczną z udziałem rodziców Matyldy(ojciec bierze matkę od "tyłu") na krótko przed przybyciem oprychów Oldmana.
Czy ta wersja jest do nabycia na polskim rynku,lub jakakolwiek inna niż ta krążąca np.w marketach lub dodawana do gazet?

ocenił(a) film na 8
adamulator_2

Jest jeszcze wersja z gazety wyborczej 102 min.

ocenił(a) film na 9
grypek5

W wersji nieocenzurowanej była jeszcze taka akcja, w której Leon z Matyldą wpadają do mieszkania "bodajże staruszki" i o ile dobrze pamiętam Matylda uczy się tam używania zwykłego pistoletu (mogłem coś przekręcić, bo tę wersję widziałem lata temu, ale taka akcja z mieszkaniem była na bank i było to związane ze szkoleniem Matyldy na zabójczynie).

ocenił(a) film na 10
adamulator_2

Ja oglądałam wersje, która ma 127 minut i w porównaniu do kinowej były dodatkowe sceny:
- Dziewczynka sprząta (uczestniczy w zabójstwach na zlecenie).
-Matylda pije szampana w restauracji. Świętują jej pierwsze wykonane zlecenie.
-Matylda przeżywa swoją samotność. Przykłada sobie rewolwer do głowy .
-Matylda zakłada sukienkę, którą dostała w prezencie. Opowiada, jak myśli czasem o swoim pierwszym razie. Matylda i Leon zasypiają przytuleni do siebie.

ocenił(a) film na 10
pati96

A gdzie dostac tą nieocenzurowaną wersje bo ja mam wydaną przez monolith video w cyklu wytrawne kino, i do tej pory nie wiedziałem że istnieje wersja nieocenzurowana

ocenił(a) film na 10
Faser_2

Media Markt na BlueRay.

ocenił(a) film na 10
pati96

Heee, ona nie opowiada o swoim pierwszym razie, tylko o tym, że jej koleżanki już "to" zrobiły.
A ona chce aby jej pierwszy raz był wyjątkowy i prosi o "to" Leona.