PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 327 tys. ocen
7,6 10 1 326947
6,3 52 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Przeczytałam książkę dużo wcześniej i może go nie pamiętam, ale spytałam się taty, który bardzo
lubi Tolkiena i też go nie pamiętam. Był w tej ksiażce? A jeśli nie, to co robi w filmie?

parvati14

We Władcy było napisane, ze Legolas jest synem Thranduilla, więc logiczne ze go umieścili w filmie. A w Hobbicie go nie ma, bo wtedy Tolkien go jeszcze nie wymyślił.

parvati14

Przeszkadza to ci w czymś?

kamilxxx09

Weź się nie wykłócaj. To tylko jakaś Bogu ducha winna użytkowniczka, której nie chciało się przeszukiwać forum, więc założyła kolejny temat o tym samym.

Georgiana_1

Zaśmieca forum zbędnymi tematami, bo nie chce się jej użyć wyszukiwarki Google, więc będę się wykłócał.

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

Kamil, z całym szacunkiem dla Twojej pasji i imponującej wiedzy jaką posiadasz na temat Śródziemia, ale odpowiedzi typu "Przeszkadza to ci w czymś?" jeszcze bardziej zaśmiecają forum.

Mógłbyś być prawdziwym GURU na tym portalu (szczególnie, że znasz takie drobiazgi z kręcenia Trylogii, na które mało kto trafił - nawet redakcja tego portalu),
a wybierasz rolę Trolla. Pomyśl o tym.

S_T_P

Dziękuję za szacunek:)

ocenił(a) film na 6
parvati14

Już dzisiaj komuś odpisywałem na to samo pytanie, ale skopuję swoją wypowiedź:

Legolas żył w tamtych czasach, tylko, że Tolkien wymyślił go dopiero we Władcy Pierścieni i teraz PJ musiałby tłumaczyć gdzie w danym czasie był syn króla Elfów.
Pominięcie Legolasa w filmie byłoby w brew pozorom bardziej niespójne z książkami niż dodanie go :))
Dlatego cieszę się, że Legolas będzie jednak ukazany w Hobbicie.

ocenił(a) film na 8
S_T_P

Lee Pace - 34 lata
Orlando Bloom - 36 lat

Wiem, że elfy się nie starzeją itd. Ale jednak powinno to wyglądać mniej więcej tak jak Elrond - Arwena.

ocenił(a) film na 9
fabcio93

Jeśli jest jak mówisz z wiekiem to podziwiam speców od charakteryzacji ..bo Lee Pace wygląda starzej i dostojniej od Blooma mi tam akurat ta postać pasuję ma odp rysy dostojne dumne przywodzi na myśl stare wyniosłe i dumne elfy z Beleriandu... przy tym są do siebie podobni i faktycznie wyglądają jak ojciec i syn ponad to po między Elrondem a Arweną jest większy odstęp czasu niż Thranduilem a Legolasem.

ocenił(a) film na 8
S_T_P

Dziękuję za odpowiedzi. Po prostu nie miałam czasu przeszukiwać wszystkich tematów.

ocenił(a) film na 9
parvati14

Legolas synem króla elfów był. A że liczy sobie ponad tysiąc lat, to z pewnością widział wyprawę krasnoludów i Bitwę Pięciu Armii. Co sprowadza nas do pomysłu Jacksona, żeby ową postać wprowadzić (wzbogacenie fabuły, większa obsada, znajoma twarz dla widza, co książek nie czytał).