PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 327590
6,4 65 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Zakładam ten temat, aby podzielić się z Wami ciekawostkami z Hobbita. Mam nadzieję, ze dla
tych, którzy nie posiadają książek o filmie, będzie to gratka :) Zapraszam do czytania :)

ZACZYNAMY
1. Kamienni giganci w poczatkowych projektach mieli posiadac głowy pośrodku piersi, ale
projekt nie przeszedł, gdyż wyglądało to zbyt abstrakcyjnie, a widzowie mogliby nie rozponać
ich sylwetek i działań.

2. Uszy elfów są wykonane z żelatyny, takiej samej, jakiej używa się do pieczenia ciasta.
Natomiast protezy krasnoludów wykonane zostały z silikonu wypełnionego żelem, co nadało ich
twarzom naturalny wygląd, a także pozwoliło na naturalna mimikę

3. Elfy tak naprawdę nie były krecone w 48 klatkach/s ale w 54 a nawet 60 klatkach/s. Potem te
klatki były synchronizowane z normalną predkością. Zabieg ten miał nadac elfom nieziemskiego
wyglądu :)

4. Galadriela nosi soczewki kontaktowe. Miały one rozjaśnić i podkreslić jej bladobłekitne oczy.

CHCECIE WIĘCEJ?

Nerwen_AG

ale w sumie to sie tak w oczy nie rzuca.

majeranek2013

No wiesz, dzisiejsza charakteryzacja jest lepsza niż dawniejsza :)

kamilxxx09

no pewnie :) ale wczesniej nawet nie zwróciłam na to uwagi. Dopiero jak przeczytałam tą ciekawostkę
:p

majeranek2013

:) Służe pomocą.

kamilxxx09

a dziekuje :)

majeranek2013

Przy Hobbicie muszą bardziej uważać, bo kręcą w jakości HD i 48 klatkach.

Tam widać bardzo dużo szczegółów, także strukturę skóry. Dopiero po obejrzeniu wersji 48 klatek zauważyłam ile brakuje zwykłym filmom ...

Nerwen_AG

cóż technika idzie do przodu...

Nerwen_AG

masz rację, że przy Hobbicie bardziej uważają. Są dosc konsekwentni jesli chodzi o charakteryzację.
W WP dziwię sie np że tak zmieniali kolor oczu Legolasa. No niby głupota a jednak to troche dziwne

majeranek2013

Tam w dalszych planach zostawiali naturalne oczy Orlanda, a w zbliżeniach musiał nakładać szkła kontaktowe. Może ich nie lubił i wolał jak najmniej używać?

Rozumiem, że elf powinien zgodnie z książką mieć jasne oczy, ale nie wiem po co zmieniali kolor Gimlemu. Też u niego takie 'wahania' występują, a przecież w książce nic nie było o oczach Gimlego - mogli mu zostawić brązowe Rhys-Davisa

Nerwen_AG

pewnie to żadna wygoda nosic kontakty wiec może byc jak piszesz.
Chociaż bardziej pasowały mi te jasne oczy.
Natomiast w Hobbicie miał z kolei za jasne wg mnie.

Co do oczu Gimliego- pewnie ktos miał wizje jego wyglądu i tak mu zrobili. Może po charakteryzacji stwierdzili że jaśniejsze dodadzą mu łagodnosci. Chociaż sama nie wiem

ocenił(a) film na 8
majeranek2013

Co do punktu 4 powiedzieć Ci gdzie ją znaleźć (figurkę) czy chcesz mieć frajdę z szukania ? ;)

calays

zaczekaj do jutra :p jak nie znajdę to mi podpowiesz :)
ps ładne zdjęcie :)

ocenił(a) film na 8
majeranek2013

ok ;D myślę, że łatwo znajdziesz.!
dziękuję bardzo ;)

ocenił(a) film na 8
majeranek2013

Aaaa widziałaś może nowe zdjęcia z planu Czystej Krwi? ;)

calays

nie. Są na ich stronie? Jutro zobacze :) ciekawa jestem...

ocenił(a) film na 8
majeranek2013

co prawda 3 ale zawsze coś ;p

https://www.facebook.com/TrueBlood?fref=ts

calays

świetne. Nie moge sie doczekać. Lafayette i te rzęsy...

ocenił(a) film na 8
majeranek2013

haha ;D "gwiazda" tego serialu

calays

niekwestionowana :p

calays

przejrzałam na szybko :P w tej skrzyni??

ocenił(a) film na 8
majeranek2013

nom w skrzyni :D na samiutkim początku filmu, znalazłaś ? ;)

calays

oczywiscie :))

ocenił(a) film na 8
ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Co raz ciekawsze te ciekawostki !!! :) moja ulubiona to o Dol Guldur jest coś jeszcze o Dol Guldur czy tylko tyle ????

kamilxxx09

DZISIEJSZE CIEKAWOSTKI:

1. Samolot, który przelatywał nad Wellington w dniu premiery Niezwykłej podróży był ozdobiony grafiką z Hobbita, która zajmowała aż 830 metrów kwadratowych i jest największa w historii grafika na samolocie.

2. Do Niezwykłej Podróży Weta Digital sporządziło około 2200 cyfrowych zdjęć.

3. Charakteryzacja Beorna każdego dnia zdjęć trwała 2,5 godziny.

4. Beorn jako niedźwiedź jest zrobiony techniką motion capture podobnie jak Gollum, Król Goblinów, Smaug czy 3 trolle.

5. Kaligrafia mieszkańców Dale przypomina alfabety Dalekiego Wschodu, a także cyrylice używaną w Rosji czy Europie Wschodniej.

6. Na jednej ze stron Oficjalnego Przewodnika po Filmie do Pustkowia Smauga można zobaczyć wysadzany bogatymi kamieniami kielich. Czyżby w wersji EE Pustkowia Smauga była scena z ksiażki, w której Bilbo kradnie Smaugowi taki własnie puchar?

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Kiedy nowe?

thorin3

Jutro.

kamilxxx09

ad 6 wszystko możliwe.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Dzięki za ciekawostki :).

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Fajne ciekawostki zwłaszcza jak ktoś nie posiada kronik :). Najbardziej to mnie zdziwił wzrost Sarumana, 2m? O rany. W życiu bym nie przypuszczała :). To o malowaniu na pomarańczowo panów grających elfów czytałam. Też nie mogłam się nadziwić, jak niektórzy tutaj, ich sprytu :D

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Bardzo fajne ciekawostki :)

AnnaCleves

dziękuję :)

kamilxxx09

ad 2
proste rozwiązania najlepsze :)
mnie sie strasznie uszy Legolasa w WP podobały :p

kamilxxx09

NAJNOWSZE CIEKAWOSTKI - 7 MAJA 2014

1. Pod płaszczem Galadriela nosi szyfonową suknie pokrytą kryształkami Swarovskiego, które wyglądaja jak spływajaca woda. Co ciekawe, żywiołem Galadrieli jest własnie woda.

2. Trzy trolle z Hobbita grają aktorzy, którzy wcieli się także w postaci Bifura, Doriego i Gloina.

3. Pomysł z królikami i saniami pochodzi o Petera.

4. W scenie, kiedy Azog traci rękę, aktor która go gra miał ją przywiazana do pleców, aby łatwiej mu było wczuć się w rolę.

5. Ćma w Drużynie Pierścienia na rękach Gandalfa była zywa, a w scenie, gdy odlatuje, jest zwykłą rurką ze skrzydełkami. W Hobbicie natomiast jest w pełni cyfrowa.

6. W Hobbicie wykorzystano około 250 peruk, ale dzieki odpowiednim przefarbowaniom i sztuczkom uzyskano ponad 600-700 fryzur.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Widzę, że niektóre wiadomości z kronik pookrywają się z przewodnikami.

Ad.3 Nie trudno się było domyślić :D

Ad. 5 "jest zwykłą rurką ze skrzydełkami" jak to rurką ze skrzydełkami?

Belief

Ad. 5. Nie wiem. Może jakas mechaniczna.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Dzięki. Jutro nowe?

thorin3

Tak. Prawdopodobnie.

kamilxxx09

1. Kreacje Galadrieli sa piekne. Pasują do jej majestatycznego wyglądu. Z resztą bardzo lubię Cate Blanchett. Moim zdaniem to jedna z najpiękniejszych aktorek. Zawsze wygląda rewelacyjnie i naturalnie

majeranek2013

Jedna z moich ulubionych.

kamilxxx09

moja tez, chociaz niewiele filmów z nia widziałam, ale cenię za skromność i za to, że w porownaniu z wieloma aktorkami Hollywood ona nie żyje skandalami, nie jest wulgarna.

majeranek2013

Mi się jeszcze bardzo podobała w Ciekawym przypadku Benjamina Buttona.

kamilxxx09

własnie nie widzialam tego filmu. Zawsze cos mi wypadnie i nie moge tego nadgonić.. :(

majeranek2013

Ja do niego kilka razy podchodziłem :) Warto :)

kamilxxx09

mam wiele filmow w planach i może ten też mi sie uda zobaczyć. Jak tylko znajdę czas na pewno obejrze choćby ze wzgledu na Cate :)

majeranek2013

Film jest świetny :)

kamilxxx09

może w weekend obejrze. Sama fabuła jest już ciekawa :)

majeranek2013

Poza tym jest świetna scenografia i charakteryzacja. Gra tam nie tylko Cate ale też Brad Pitt. No i mozna się wzruszyc szczególnie pod koniec :)

kamilxxx09

akurat za Bradem nie do konca przepadam :p
co do zakończenia filmu to mogę sie domyślać, że skoro on był coraz młodszy a ona coraz starsza, to pewnie różowo nie było.

majeranek2013

No niezbyt :(