PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=678629}
9,6 62 tys. ocen
9,6 10 1 61563
Wiedźmin 3: Dziki Gon
powrót do forum gry Wiedźmin 3: Dziki Gon

procesor:3.5 GHz
karta graficzna :2GB
ram:16GB
70GB miejsca na dysku
ktoś jeszcze ma pomysł niech wpisze jak podadzą to zobaczymy kto był najbliżej.

ocenił(a) grę na 10
DudzioWariat

płynnie 45-60 klatek w wysokich, jestem pewien, oczywiście nie maksymalnych ale na bank w wysokich.

D1999

Pójdzie mi?
Intel Core i7 Q 720 1,6 GHZ
8,00 GB RAM
ATI Mobility Radeon HD 5850

Progresywna

po odpowiednim sporym przerobieniu i ze słabą rozdzielczością ...

Progresywna

Chyba że będzie opcja całkowitego wyłączenia zaawansowanej fizyki...

grungehe

No cóż... najwyższy czas kupić nowego laptopa. :P

Progresywna

Lepiej jednostkę stacjonarną. Jak się postarasz to dostaniesz lepszą od laptopa w tej samej cenie.

grungehe

Wiem, że stacjonarne są lepsze do gier (i tańsze), jednak ja lubię komputery przenośne, bo podróżuję i też sporo piszę, więc laptop jest dla mnie bardzo przydatny. ;)

Progresywna

Niedawno wyszły karty od nvidi opracowane na nowej technologii. Mają sporo niższą od poprzedniej serii cenę, przy czym są wydajniejsze i bardziej energooszczędne. Dla posiadaczy laptopów doskonałe. :)
Jeszcze jak połączysz takie potworki w SLI to dostajesz istne monstrum. Takie rozwiązanie sprawia się dużo lepiej właśnie w laptopach, bo dostajesz 2x więcej mocy. ^_^.

ocenił(a) grę na 10
Progresywna

podłącz se lapka pod tv i gitara:)

D1999

Zalecane:
-8 GB RAM,
- 60-85 GB na twardym,
-Core i7 3.5 GHz,
-gtx seria 700(średnie góra 30 fps), bądź 900 (powiedzmy że to specyfikacja na średnie w ok 45-52 fps)

D1999

Jak myślicie, pójdzie na:
* Intel Core i3 530 @ 2.93GHz
* 8,00GB 2-Kanałowy DDR3
* 1024MBATI AMD Radeon HD 5670?
Gdyby trzeba było modernizować, to zacząć od procesora czy grafiki? :>

D1999

Procesor: Intela pewnie co njamniej i5
RAM: 8GB minimalne 16GB rekomendowane
Grafika: jak to zwykle najmocniejsza kosiarka we wszechświecie
Dysk: w ch uj
Ostatnie wymaganie którego 3/4 nie spełni, 18 lat i równo pod sufitem czyli nie dla gimbazy

D1999

Witam

Według mnie sporo zależy od optymalizacji samej gry,która de facto jeszcze nie wyszła.Ciężko jest stwierdzić na jakim sprzęcie gra ruszy i w ilu klatkach. Osobiście jestem zdania,że gra mimo wszystko będzie wymagać dość mocnej konfiguracji,o czym przypominają nam sami twórcy gry. Jako gracz uważam,że aby cieszyć się w pełni możliwościami technologicznymi chciałbym ruszyć grę od wysokich detali w górę.Oczywiście zakładam,że grę da się odpalić na low (nie każdego jest stać na sprzęt za ponad 5,6 tysięcy,). W dodatku pomniejszyło by to znacząco sprzedaż samej gry.Bądźmy więc dobrej myśli.Gdy gra już wpadnie w nasze ręce będzie wiadomo jaki suwaczek o ile zmniejszyć aby móc komfortowo cieszyć się rozgrywką.Co do samego tematu to jeśli miałbym zgadywać to:procesor od 3.6 w górę,grafika zieloni seria 6xx (bez ustawień ultra) i ram od 8 w górę.Sam posiadam doinwestowany sprzęt,który staram się na bieżąco rozbudowywać,więc sam jestem ciekaw co to będzie [i7 3.9, 2x780 , 16gb ram , 8.5TB-hdd +120gb ssd]

D1999

pójdzie mi wiedźmin 3 na średnich ?
Procesor:Intel Core i5-4590 3.3GHz
RAM: 8GB
karta graficzna: gtx 650

ocenił(a) grę na 10
matixus

trudno powiedzieć na jakich ale na pewno na jakichś tam płynnie pograsz

Rockman92

Witam wszystkich . Ja mam coś takiego proszę o opinie czy na ultra pójdzie plus physix on :
i7 4790K 4.0 ghz
Asus maximus VII ranger
2x4 gb ram 2133mhz kingston hyper X
Gigabyte gtx 970 G1 Gaming 4 gb 256 bit
Dysk 1tb plus ssd 120 gb
Zasilacz 750 w corsair
Windows 8.1
Mam ukonczone 18 lat już dawno w kwestii formalnosci :) pozdrawiam

Mateusz_W3

pochwaliłeś się bardzo ładnie
Gra ci pojdzie nawet pobiegnie poleci odfrunie
Masz 18 lat a nikt ci jeszcze nie wytłumaczył jaka to siara tak sie chwalić

użytkownik usunięty
D1999

Z tego co słyszałem , jest ten sam silnik graficzny , więc wymagania , nie powinny być jakoś o wiele większe niż przy W2.

Sami twórcy wspomnieli , że wymagania będą tak opracowane , aby można było zagrać choćby na słabym sprzęcie... Więc jeśli ktoś ma kartę graficzną , która obecnie jest warta co najmniej 700-800 zł nie powinien mieć problemów z odpaleniem na niskich/średnich detalach z zadowalającą płynnością... :)

Moim zdaniem wymagania minimalne przedstawią się następująco:
Karta graficzna: GeForce GTX 460 lub GeForce GTX 650 lub Radeon HD 6790 Radeon HD 5830 lub Radeon HD 7770(Coś w tej okolciy wydajnościowej , mające to 1GB pamięci video)
Procesor: Cokolwiek mające 4 rdzenie z taktowaniem 3-4Ghz , obecnie procesory nie odgrywają zbytniej roli , najważniejsza jest grafa! Więc , jeśli ktoś ma dowolną quadrę , albo i5 , z 4 rodzeniami w zupełności to powinno wystarczyć. :)
RAM: 4 (Na pewno nie 6-8GB to by była przesada , twórcy pomyśleli o biedniejszych graczach :) )

Zalecane:
Procesor: Tak samo w jak w minimalnych , nie musicie kupować , żadnych potworów powyżej 4 rdzeni. :)
Karta graficzna: GeForce GTX 660 - GeForce GTX 670 albo Radeon HD 7970 albo Radeon R9 270X Gaming(Coś co będzie miał te 2GB pamięci.) :)
RAM: 8GB

No także , więc nie ma co się martwić , że nie pójdzie , jak W2 ładnie poszedł , to W3 też pójdzie na podobnych detalach. :)

Jeśli ktoś chce konkretnie pograć , na ultra detalach w HD , to radzę jednak zaopatrzyć się w kilka kart z wyższej półki typu GTX 780 czy GTX 980 , Titany. :D A z AMD to HD 7990... :)

W obecnych czasach niestety , wszystko zależy od Karty graficznej i RAM'u a na końcu dopiero procek. :)

Takie są moje typy mniej więcej. :)

ocenił(a) grę na 10

Wiedźmin 3 jest na Red Engine 3, działający tylko na 64 bitowych Windowsach co automatycznie powiększa jego wymagania sprzętowe. Zaawansowana fizyka jaką widać po gameplayach sprawi, że założę się, że zalecany będzie jakiś i7 (coraz więcej next genów wymaga 8 wątkowych procków, tu nie może być inaczej) . Twoje porównanie że jak W2 ładnie poszedł to W3 pójdzie na podobnych detalach w ogóle jest moim zdaniem bezsensowne:) Wiedźmin 3 prawie nic nie ma wspólnego z Wiedźminem 2. Engine Wiedźmina 2 ogarniał tylko małe lub średnie przestrzenie do tego korytarzowe drogi, Wiedźmin 3 ma ogromne wielokilometrowe tereny dzięki właśnie nowemu specjalnie na potrzeby otwartego świata stworzonemu silnikowi, tak wspominali kolesie z CDP. . Nowu silnik - nowe wymagania. Całkowicie przeprogramowali SI, zrobili program do pisania scenariuszy zachowań każdego dowolnego npc (w samym Novigradzie będzie ponad 2000 npc) więc teraz sobie wyobraź jak to będzie zasobożerne. Do tego dochodzi podobno fotorealistyczne nowo opracowane dynamiczne oświetlenie i cienie. Nie będę już wspominał o takich smaczkach jak wolumetryczne chmury i dymy, dynamiczny wiatr (wszystkie ruchome obiekty reagują na jego siłę oraz kierunek) fizyka roślin czy niesamowicie szczegółowy LOD. Do tego fizyka ubrań i ich warstw... Nie ma się co oszukiwać.. Wiedźmin 3 będzie miał wielkie wymagania i jak komuś W2 chodził płynnie na wysokich to tutaj bym celował w średnio-niskie. :)

użytkownik usunięty
Rockman92

Hmm... W sumie ostatnie zdanie całkiem dobrze brzmi... :) Też uważam , że mniej więcej na takich detalach , może pójść , ale raczej bym się skłaniał w takim przypadku ku niskim detalom... Jeśli chodzi o ilość npc i detali , to raczej bardziej wszystko będzie zależeć od RAM'u i pamięci na karcie graficznej , procek nie odgrywa już większej roli obecnie jeśli o gry chodzi... No , ale może coś się zmieniło , bo nie na bieżąco jestem... W każdym razie moim zdaniem wystarczy tak jak pisałem 4 rdzenie a co do wątków to chyba masz rację , powinno ich być z 8 , ale mając 4 wątki , też powinno na "low" detalach pośmigać. :) Zobaczymy jakie te wymagania będą już wkrótce zapewne , ponieważ wymagania są publikowane zawsze kilka msc wcześniej... :)

ocenił(a) grę na 10

jak ogarną dobrze kod gry to nie powinno być problemów żeby odpalić to zadowalająco na średnim kompie:) Zresztą nawet na low założę się że gra będzie i tak dobrze wyglądać:) Tak jak mówisz 4 rdzenie na pewno w minimum ale możliwe że nie i5 tylko stare quady dadzą radę.. co do karty... trudno powiedzieć.. tanieją ostatnio te karty graficzne mocno. Za 1370 zł już można mieć kartę o wydajności sławnego Tytana:) Amd obniżyło swoje karty z kolei, taki r9 280x i wydajności równej gtx 770 już można kupić za 799 zł z 3gb vramu, także myślę że jakie by nie był te wymagania to nie będzie źle bo sprzęt tanieje cały czas.

użytkownik usunięty
Rockman92

Oczywiście , ja jedynie liczę na to , że poleci w zadowalającej jakości na moim kompie... :) Procek Intel i5-2500 , RAM 8GB , Karta GTX 560 , plusem w moim wypadku jest to , że gram na dość małym monitorze , więc mam nadzieję na detale medium... :) W2 chodziło mi na ultra dość płynnie , ale jak pisałem wina monitora. ;d Jakbym grał na choćby ponaromie 22" HD , to już by był problem. ;d

ocenił(a) grę na 10

no rozdziałka niższa odciąży grafikę a procek jest spoko - wyrobi:)

użytkownik usunięty
Rockman92

No tak , ale w przypadku gdyby zachciało mi się grać na 23-25" w HD , to karta niestety już sobie nie poradzi , musiałbym kupować ze dwie karty po 2k za jedną... :|

ocenił(a) grę na 10

Rozmiar ekranu nie wpływa na wymagania gry, tylko rozdzielczość na to wpływa. Gdybyś grał na 60 calowej plazmie w FULLHD gra działała by tak samo jak na monitorze 22 calowym w FULHD

Rockman92

Widzisz fajnie piszesz ale zastanów się po co powstaje ta gra ? Dla naszej uciechy ,,,nie .... dla producentów podzespołów ,,, nie,,,,, dla cd projekt red ....tak ,,,Muszą zbalansować gre jezeli chcą sprzedać te swoje 3 do 4 milionów kopii gdyby ustalili wymagania rzędu procesor i7 no to 90% powiedzała by pograne
Jak chcesz zobaczyć jakie będą mniej więcej wymagania gry to powiem ci ze nieco wieksze od nowego dragons age najwiekszego konkurenta wieśka w tym okresie
Trzeba pamiętać ze redzi licza na polski rynek a tu krezusów nie ma zbyt wielu , Rynek zagraniczny spróbują zawojować ale jest dragon age i on bedzie miał duzo mniejsze wymagania minimalne i żeby jakoś podjąć rękawice beda musieli dobrze zoptymalizować gre
Wymagania dragon age inkwizycja
Procesor czterordzeniowy procesor AMD 2,5 Ghz/czterordzeniowy procesor Intel 2,0 Ghz
Pamięć RAM: 4 GB
Karta graficzna: AMD Radeon HD 4870/NVIDIA GeForce 8800 GT
Pamięć karty graficznej: 512 MB
Karta dźwiękowa: w pełni zgodna z DirectX 9.0c
Miejsce na dysku: 26 GB
DirectX 10
No raczej dobrze zoptymalizowali gierke prawda

ocenił(a) grę na 10
lukasz321a

Przecież pisząc o i7 mam na myśli rekomendowane. Nie oznacza to tego że jak ktoś ma i5 albo starszego quada nie pogra sobie płynnie. Ale mogę się założyć że w rekomendowanych będzie figurował i7, Nie ma innej opcji, większość gier next genowych mają w rekomendowanych i7 i tak będzie też z Wieśkiem:) Co do Dragon Age Inkwizycja - uważam że się mylisz, Wiedźmin 3 będzie miał sporo wyższe wymagania. Dlaczego? Dragon Age to cross-gen, wychodzi również na stare konsole a więc to się też przekłada na wymagania na PC. Gra i jej engine musi być ograniczony ze względu na stare konsole co się automatycznie przekłada na niższą zasobożerność. Wiedźmin 3 wychodzi tylko na nowe konsole a nie na stare. Dlaczego tylko na stare? Redzi mówili - nie dałoby się go zrobić na stare konsole, trzeba by był tyle rzeczy wyciąć i usunąć że "nie byłaby to już ta sama gra" . A więc wymagania będą sporo wyższe. Uważam jednak że będą niższe od Assasin Creed Unity - na pewno. Takie jest moje zdanie wynikające z obserwacji:)

ocenił(a) grę na 10
D1999

Ciężko jest obstawiać wymagania gry przed jej premierą, często też wymagania oficjalnie podane są niepokrywające się z rzeczywistymi.
Zakładam że gra będzie wymagała 4 rdzeni do odpalenia ( AMD lub Intel), wiadomo ze i5 od Intela są mocniejsze praktycznie od wszystkiego co ma AMD więc być może na Quadach od Intela też poleci, w zalecanych możliwe że znajdzie się jakiś i7 lecz myślę że wystarczy dobra i5 zważywszy na to że w grach osiągają podobne wyniki. Ram na minimalnych pewnie z 4GB ramu , a w zalecanych 8-12GB. Karta graficzna obstawiam od 2GB, np. gtx 650 w minimalnych, gtx 960 w zalecanych,, 980 na ultra.

ocenił(a) grę na 10
Venedet

no to tak mniej więcej jak ja obstawiasz, pewnie tak będzie.

D1999

Czy mi pójdzie na:
i7 4790k
gtx 980
16 gb ram
???
I czy będzie się dało na 4K?

ocenił(a) grę na 10
p0m0

Myślę że wysokie/ultra w fullhd na pewno jeśli procesor podkręcony.

Venedet

A w 4k na jakich ustawieniach?

ocenił(a) grę na 10
p0m0

Full HD to 2.073.600 pikseli do zagospodarowania, 4K to już 8.294.400 pikseli, 4 razy więcej niż Full HD.
Ciężko jest stwierdzić jak będzie działało w 4K, miejmy nadzieję na dobrą optymalizacje ;D

Venedet

Cześć No lajfy o czym gadacie mogę się przyłączyć?

ocenił(a) grę na 10
Pavulon666

Jasne, ale wątpliwe żebyś miał coś sensownego do napisania.
Biorąc pod uwagę fakt że nie jesteś no lajfem tylko trolem to tematyka wypowiedzi może przerastać twoje możliwości intelektualne.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) grę na 10
Pavulon666

To po co komentujesz skoro prowadzisz "barwne życie"? ;D
Nie ma to jak oceniać czyjeś życie na podstawie forum o tematyce filmowej.
W ogóle po co ci internet i komputer skoro masz aż tak "barwne życie"?
Jeśli porównujesz No-Lifienie do zwykłej wiedzy z zakresu IT to gratuluje.
Nie znam cię i w nawet nie chce, więc znajdź sobie jakieś inne zajęcie skoro nauka cię przerasta.

Pavulon666

hahaha !

p0m0

AW18
i7-4700MQ 3,4GHz
16GB RAM 1600
2x GTX 880m 8GB DDR5 (256bit) działające na SLI (łącznie 16GB vRAM)

Shadow of Mordor w 4K na Ultra przycinał się na walkach, ale generalnie dało się grać... na Ultra. Na normlanych ustawieniach wysokich bez przesadzania z AA i innymi pierdołami śmigało elegancko w 4K.

AC Unity ze względu na badziewną optymalizację działa na Ultra ustawieniach, ale łapie różne spadki fpsów - tylko to jest problem również z ultra high-endowym desktopem.

Myślę, że W3 spokojnie odpali na tej konfiguracji na wysokich ustawieniach bez większego pierdnięcia.

D1999

A mi pójdzie na:
karta graficzna AMD Radeon R7 200 Series
procesor AMD A6-6420K APU with Radeon(tm) HD Graphics 4 GHz
i 4 GB Ram
Pytam bo ni ch*ja nie znam się na tym a niedługo planuję ograć 2 pierwsze części a później Dziki Gon :>
Z góry dzięki za odpowiedź :D

Ami24

Proponowałbym dokupić chociaż z 4gb ramu kolego;p

DudzioWariat

*koleżanko jak już :)
Na razie nie będę nic dokupywać (ale dzięki za rade), dorwałam Wieśka 2 w Biedronce po 30 zł i śmiga jak marzenie na wysokich detalach ^_^ Komputer kupiony miesiąc temu, może Dziki Gon uciągnie (oby). Pozdrawiam ;-)

Ami24

z 4-ema giga ramu nie bardzo

ocenił(a) grę na 10
Ami24

Dokładniejszy opis-konkretnie model karty graficznej byłby niezwykle przydatny.
Obawiam się że trzeba poczekać na pierwsze testy ponieważ procesor może być nie wystarczająco mocny do uruchomienia Wiedżmina 3.

użytkownik usunięty
D1999

To jest oczywiście wróżenie z fusów na chwilę obecną, ale wydaje mi się, że do spokojnego i bezstroskiego grania "wystarczy" :

i5 4690K (podkręcone w okolicach 4,2 - 4,4 ghz)
8GB Ram
GTX 770 4GB

Ustawienia 'Very High' pomieszane z 'Ultra', rozdziałka Full HD.
Na takim sprzęcie powinniśmy uzyskać gdzieś tak około 40 FPSów. (wg mnie ilość wystarczająca i w pełni grywalna)

oczywiście mogę się mylić, moja szklana kula jest już trochę porysowana ;)

ocenił(a) grę na 10

coś w ten deseń tak obstawiałem też już tutaj. Aczkolwiek myślę że w zalecanych będzie figurował i7.

ocenił(a) grę na 10
Rockman92

Będzie figurował, ale w praktyce podkręcony i5 zaoferuje to samo :D

ocenił(a) grę na 10
Venedet

a widziałeś wymagania AC:Unity? To dopiero kosmos.

ocenił(a) grę na 10
Rockman92

Wyczuwam prowokacje, pewnie okaże się że to wymagania do 4K. Taki chwyt marketingowy by ludzie sprzęt pokupowali.

ocenił(a) grę na 10
Venedet

http://natemat.pl/121927,jest-juz-pierwszy-gameplay-z-wiedzmin-3-dziki-gon-oto-c o-czeka-graczy-juz-w-lutym
Jak dla mnie wygląda genialnie.