Ród smoka (2022)
Ród smoka: Sezon 2 Ród smoka sezon 2, odcinek 6
odcinek Ród smoka (2022)

Ród smoka | Prostaczkowie

Smallfolk 1h 8m
6,5 1,7 tys. ocen
6,5 10 1 1657
Ród smoka
powrót do forum s2e6

Postacie w HOTD

ocenił(a) serial na 6

To jak zarżnęli postacie, to zakrawa o sabotaż.

Rhaenyra totalnie wyprana z swojego buntowniczego, zdecydowanego charakteru, Daemon z ulubieńca fanów na postać, której widok na ekranie oznacza 5 minut najnudniejszego wątku. Nie ma następcy Viserysa, który spajał narrację, Alicent pozbawiona jakichkolwiek oznak intelektu. Seasnake też dużo więcej oferował w poprzednim sezonie, w tym jego rola ogranicza się do jakiegoś trzeciego planu, mimo że cały czas podkreśla się nam, że jest ważny.

A nowo wprowadzone postacie - bękarci Seasnake'a i dwóch gości z krwią Targaryenów z Królewskiej Przystani mają tak nudne i miałkie wątki, że nawet nie zdołałem zapamiętać ich imion.

Jakbym miał wymienić ciekawe postacie, to ich naprawdę nie jest dużo. Aegon (tak właściwie już out ze względu na stan), Aemond, Otto, trochę naciągając - Cole, Larys i Mysaria.

Showrunnerzy nie potrafią wypełnić luk w materiale źródłowym.

ocenił(a) serial na 8
kanver

Ród Smoka cały czas ma ciekawe postacie, według mnie to Aemond, Daemon(pomimo popsutego wątku w 2 sezonie to nadal jest ciekawa postać), Aegon, Otto. Co według Ciebie nie są ciekawi?, według mnie są a do tego świetnie zagrani. Sorry jeśli uważasz Mysarie za ciekawą postać a Daemona za nudną to coś tu jest nie tak.

ocenił(a) serial na 6
LodowySmok

Pisałem, że trochę naciągając Mysaria :) Zaimponowała mi tym, że jako jedyna osoba w stronnictwie Czarnych próbowała coś faktycznie zrobić, uknuć, miała swój pomysł na wojnę.
A Daemon faktycznie, jest ciekawą postacią, ale na czas wątku w Harrenhal wyłączyłem go z tego zestawienia. Problem jest taki, że w kwestii character-developmentu Daemon, Alicent i Rhaenyra zostali spektakularnie zmarnowani w 2 sezonie, bardzo ciężko oglądało się większość scen z ich udziałem.
Swoją drogą wymieniłeś tylko cztery postacie (z czego jedna była tylko w dwóch odcinkach, a druga jest w fatalnej kondycji i raczej za wiele nie zdziała), czy to nie jest potwierdzenie moich słów, że ciekawych postaci jednak zbyt wiele nie ma?

ocenił(a) serial na 8
kanver

Wymieniłam jak coś, wymieniłam te postacie bo według mnie są najlepsze w tym serialu, mają mnóstwo charakteru, charyzmy, są też najlepiej odgrywane przez aktorów. Nie mam zamiaru też ukrywać że Aemond i Daemon są moimi ulubionymi bohaterami. Zapomniałam jeszcze syn Rhaenyry Jaceherys jest bardzo fajną postacią.

ocenił(a) serial na 8
LodowySmok

Odpisałam Ci tutaj na komentarz ale niewiem czy widziałeś bo czasem powiadomienia nie dochodzą, chodzi mi o ten komentarz powyżej. Tak myślałam dzisiaj co było gorsze w 1 sezonie Rodu Smoka i na co ludzie wtedy narzekali a nie było tego w 2 sezonie i to były przeskoki czasowe i liczne porody, tego nie było w 2 to trzeba wziąć za plus. Inna sprawa pisałeś tam pod newsem dzisiaj że musi być jakiś powód że z 10 zmienili na 8 odcinków. Z tego co ja wiem to dali im za mały budżet lub im obcieli i myślę że dlatego powstało mniej odcinków.

ocenił(a) serial na 6
LodowySmok

Ano faktycznie nie dostałem powiadomienia...

Co do porodów, to muszę się zgodzić, ja akurat mocno po nich jechałem tutaj, za co zostałem zwyzywany od piwniczaka, postrzegającego kobiety jako dodatki do cycków. No, ale nic, niektórzy nie mogli przekłnąć krytyki nagminnie wpychanych do każdego odcinka scen porodów (z conajmniej kilkominutową ekspozycją). Jakby się uprzeć, to szło by z samych takich scen z S1 zrobić jeden, oddzielny odcinek, spokojnie uzbierałoby się ze 40 minut materiału.

Przeskoki czasowe natomiast mi nie przeszkadzały, historia ich wymagała. Miałem wręcz wrażenie że nadały trochę dynamiki serialowi, bo pierwsze 5-6 odcinków miało bardzo wolne tempo.

Cięcie odcinków oczywiście wpłynęło na jakość zakończenia tego sezonu. Przez nie zamiast klasycznego schematu wstęp-rozwinięcie-zakończenie, dostaliśmy wstęp-rozwinięcie-wstęp. Także końcówkę mogę im odpuścić, ale nie można tym usprawiedliwiać ogólnej jakości scenariusza, conajwyżej jego strukturę. Mieli rok na napisanie skryptu pomiędzy sezonami i oczekiwałbym, że chociaż te pierwsze odcinki będą dobre w tym aspekcie.

ocenił(a) serial na 8
kanver

Mnie porody bardzo przeszkadzały, przeskoki czasowe też trochę dlatego doceniam że tego nie było w 2 sezonie. Ubolewam nad tym że 2 lata czekało się na ten sezon choć uważam że w rok mogli go zrobić, zwłaszcza że nie było żadnych bitew. Na The Boys i Ród Smoka najbardziej czekałam i kurczę odczucia są średnie.

ocenił(a) serial na 6
LodowySmok

The Boys to też był zawód :/ W sumie w obu serialach sytuacja jest podobna, w obu dostaliśmy tylko build-up, rozszerzony zwiastun następnego sezonu.
A się zapowiadał taki dobry miesiąc serialowy :(
Ostatecznie najbardziej mi się podobało Dark Matter od Apple, o którym nawet nie wiedziałem że będzie w tym miesiącu wychodzić.

ocenił(a) serial na 8
kanver

Właśnie zapowiadał się taki dobry miesiąc serialowy, lato, oba seriale w tym samym czasie, no kurczę wszystko wydawało się idealne. O ile o The Boys jestem raczej spokojna, bo to finałowy sezon więc zakładam że będzie ciekawie, o tyle o Ród Smoka się obawiam bo totalnie niewiem czego się spodziewać, czy czegoś znów nie skrzanią, czy hbo nie będzie skąpe i da kasę.

ocenił(a) serial na 8
kanver

Niewiem czy są jeszcze w tym roku jakieś ciekawe premiery serialowe, z tych co wiem to interesuje mnie tylko Diuna. Ja to często wolę wrócić do seriali które już znam ale bardzo lubię np. GoT. Polecam dwa seriale.
The Last Kingdom (Upadek Królestwa) i Black Sails (Piraci). Znasz te seriale?

ocenił(a) serial na 6
LodowySmok

Ciekawe premiery w tym roku? Zapominasz o Pierścienicach Niedowładu od Amazona...

A tak na poważnie, to oprócz Diuny jest jeszcze Pingwin od HBO, na zwiastunach wyglądał świetnie.

Piratów i tego drugiego jeszcze nie oglądałem.

ocenił(a) serial na 8
kanver

Jeśli nie widziałeś TLK i Piratów to serdecznie polecam. Zakładam że o serialu Wikingowie co najmniej słyszałeś, a jeśli nie to też polecam, przynajmniej 3 pierwsze sezony.

ocenił(a) serial na 8
kanver

Co do tych premier to tak Pierścienie Amazonu ale ja jestem w teamie Rodu Smoka i na ten serial czekałam bardziej. Poza tym Diuna mnie interesuje a co Pingwina to ja za bardzo komiksowych nie oglądam ale być może spojrzę.

ocenił(a) serial na 10
kanver

Aegon jest świetny w serialu tylko dzięki niemu się nie nudziłam. Myślałam że będzie coś na podobieństwo Joffreya ale jest inny bardzo podobał Mi się wątek z Jego synem to jak był w rozpaczy po Jego śmierci albo kiedy rozmawiał z tym wieśniakiem wydawał się bardzo spoko. No i jest zabawny. Tylko On no i Jego rodzeństwo dają radę bo reszta szkoda gadać nuda i głupota