Znalazłam wywiad na temat 5 sezonu ;)
http://www.youtube.com/watch?v=GCx_1_VkY3A
Series 5 is gonna be darker. An older and wiser Merlin will struggle between making some
very difficult decisions and having to tread a very careful path between what is good and
what is bad.
Ale miałby już spokój z Merlinem, który byłby dla niego najgroźniejszy. Ze swoją magią jakoś uporałby się z Gwen.
chyba że morgana rzuciła jakieś zaklęcie na aithuse żeby nie mogła się z nikim porozumiewać oprócz niej. a co do mordreda to będzie chciał zabić artura ale za coś co się dopiero stanie.
Też myślę, że może tak być... Artur zrobi coś co zwróci Mordreda przeciw niemu i to dlatego ufo powiedziało, że jest swoją zgubą.
Przecież Merlin miał wizje jakieś wojny? To w tej wojnie wszystkie wojska się wytłuką Mordred zabije Artura i tron jego o to chodziło. ;)
CZyli co? Mordred chce się zbliżyć do Artura i przejąć jego tron, ale nie chce mieć nic wspólnego z Morganą bo jest ona szalona?
To po co go ratował? Naciągane to trochę. Ponoć ta sytuacja z Mordredem ma nie być taka prosta i nie jest. :P
A może on mówił prawdę, a tylko twórcy chcą mroczną muzyka i zbliżeniami na twarz wszystko skomplikować, żebyśmy zaczęli w to wątpić, a tedy nagle z zaskoczenia się okaże, że mówił prawdę. Ha, szok.
Prawda jest taka, że w tym serialu nigdy nic nie było za bardzo skomplikowane.
No to nareszcie mamy jakąś odmianę :P Pewnie z tych wszystkich teorii które zostały tu wysnute żadna nie jest zgodna z prawdą :D Ani bliska prawdy.
Jak na mnie to on po prostu się odwdzięczył Arturowi za uratowanie życia i teraz są kwita :P
Ja mam wrażenie, że za uratowanie życia to się odwdzięczyl już wcześniej nad przepaścią ;)
Mordred Arturowi? Przecież on nie skoczył bo nie mógł, a jeszcze do tego Artur go oszczędził. Myślę, że jego dług tylko urósł.
Ja to bardziej odebrałam, jako: nie powiem gdzie jesteście, idźcie. Obopólna umowa.
Racja, też tak myślę. Już był jeden odcinek gdzie Merlin próbował zabić Artura (to było przekomiczne) i nie sądzę, żeby to powtórzyli. Poza tym chyba sam w siebie by nie rzucił włóczniami XD
I mścił się na wszystkich do których ma żal ... To będzie bardzo długa lista biorąc pod uwagę jego charakter;-D
Oj tak :P Na pewno Gwen: Jak to służąca królową?! , Merlin(pewnie w zaświatach się dowiedział o jego magii), dużo tego będzie :D
Zły to chyba mało powiedziane :P Przecież Artur miał być w niej zakochany tylko przez zaklęcie starego czarodzieja :D
Też się nie dziwię, że Uther będzie wściekły.
Jego prawa złamane, magia znów w Camelocie, A służący jest nadwornym czarownikiem? No bo jak to?
.
.
.
.
A nie, jeszcze nie. Kurde.
A niech was twórcy!!! My chcemy, żeby Artur się dowiedział.
Tak, a razem z nim Lancelot, ta dziwna i ohydna trollica, Morgouse, Goku, Voldemort i Darth Vader ;D
Ale tak na serio, to może być prawdopodobne.
Z wypowiedzi Artura można tak wywnioskować i któż inny by rozwalał wszystko po zamku oraz dręczył m.in.: Gwen, Merlina? Tylko Uther jest tak wredny :>
A jeszcze się zastanawiam, dlaczego nikt nie spytał o Merlina jak Mordred wynosił Artura. Nikt po niego nie wrócił, ani nic.
Na zwiastunie ta niewidzialna siła chyba duch która atakuje Merlina i Gwen to chyba Uther
Mi też wydało się to dziwne. Zazwyczaj przecież interesowali się Merlinem. Tak go zostawili -_-
Wiecie może, gdzie mogę obejrzeć (już dziś) wczorajszy odcinek z napisami po polsku?? :)) <gdyż wczoraj obejrzałam tylko kawałek..)
Można ściągnąć, ale czy gdzieś w sieci jest to nie wiem. Ale poszukaj w innych tematach, może coś znajdziesz ;)
no właśnie szukam online, a nie ma :/ bo tak to jutro będę mogła na ekino obejrzeć, ale chcę dziś :D
ale dzięki :)
Ja właśnie ściągam z chomiczka, dotrze za 15 minut. Jak masz konto to użytkownik "cat84" dodał ;D
Ja 5x01 oglądałam z napisami tu: http://www.przygodymerlina.blogspot.com/2012/10/przygody-merlina-5x01-odcinek-on line.html
o mam szkoda tylko że bez napisów:( http://www.filmytv.net/video/14489/Przygody-Merlina--The-Adventures-of-Merlin-Se zon-5-Odcinek-2
no i jeszcze tutaj : htt p ://iit v. info/przygody-merlina/s05e02-arthurs-bane-part-2.html
A pamiętacie jak Mordred wyniósł Artura z jaskini i oddał go Percivalovi i innym rycerzom, na chwilę odwrócił się w tył jakby myślał o Merlinie i poszedł dalej. Nie chciał po niego wrócić, zostawil go tam rannego. Myślę, że Mordred może na razie czuje się lojalny w stosunku do Artura ale na pewno będzi ekopał dołki pod Merlinem i jeszcze mu zaszkodzi. Może to co wydarzyło się w jaskini to była gra by dostać się do Camelotu i zbliżyć do Artura.
Ja myślę, że on do Artura na razie nic nie ma. Za to Merlina chyba niespecjalnie lubi, bo jak pamiętamy w 2 sezonie stwierdził, że nigdy mu nie zapomni i nie wybaczy tego, że Merlin chciał uniemożliwić mu ucieczkę.
streszczenie odcinka 3
Kiedy nieznajomy daje Arturowi moc przywoływania zmarłych, król czuje się rozdarty pomiędzy rozumem a sercem. Nie mogąc się oprzeć pokusie korzysta z szansy porozmawiania z osobą, za którą najbardziej tęskni - swoim ojcem, Utherem Pendragonem. Ale świat duchów jest mrocznym i niebezpiecznym miejscem, a Artur wie, że jego decyzja ma swoją straszną cenę. Wbrew wszystkiemu Merlin musi naprawić błąd Artura zanim Camelot i wszystko co zbudowali zostanie zniszczone na zawsze.
Jest to możliwe i niepokojące :P Zresztą Morgana też go uratowała kiedyś i ją dziabnął w plecy, także dla mnie jego zachowanie ciągle jest tajemnicą.
No nie kumam czemu dźgnął Morganę, może zauważył, że z zemsty jej trochę odbiło no i ona też by się ubiegała o tron, a Merlin jak to Merlin. Robi za ochroniaża artura to lepiej jest go zabić bo Mordred ze swoimi czarami i bez Merlina jako przeciwnika moze zabić artura kiedy mu sie żywnie podoba.
Kurde jak Mordred dźgnął Morganę w plecy to się przestraszyłem że Morgana już nie będzie grała.. hehe ale pod koniec ulga :d a co do Mordreda to mi się wydaje ze Agga_95 ma nieco racji bo w stosunku do Merlina nie miał zbyt ciekawej miny jak rozmawiali pod koniec odc. A jeśli chodzi o zgubę Artura to Diamair powiedział wszystko na ten temat..