PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=489795}

Przygody Merlina

Merlin
2008 - 2012
7,4 38 tys. ocen
7,4 10 1 37745
6,0 4 krytyków
Przygody Merlina
powrót do forum serialu Przygody Merlina

5 sezon

ocenił(a) serial na 10

Znalazłam wywiad na temat 5 sezonu ;)
http://www.youtube.com/watch?v=GCx_1_VkY3A

Series 5 is gonna be darker. An older and wiser Merlin will struggle between making some
very difficult decisions and having to tread a very careful path between what is good and
what is bad.

ocenił(a) serial na 10
Zielonoo

Dla tych, którzy nie znają ang:

5. sezon będzie mroczniejszy. Starszy i mądrzejszy Merlin będzie walczył i podejmował
bardzo trudne decyzje i będzie się wahał w wybieraniu dobrej i złej ścieżki.

Tłumaczenie może nie oddaje całości, ale mniej/więcej.

ocenił(a) serial na 10
Zielonoo

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=395464240469825&set=a.216059325076985.65 617.199750096707908&type=1&theater
zdjęcie scenariusza z 5 sezonu ;D

politemonkey

Czyli w Polsce będzie hm... za jakieś 4 miesiące?

ocenił(a) serial na 10
Bellox

sądzę, że będzie tak jak z 4 serią. Tak na początku października. Ale to tylko moje domysły. ;D

ocenił(a) serial na 10
politemonkey

Jednak wtedy wychodzi też nowy sezon Doctora Who, a producenci nie chcieli z tym "kolidować", więc Merlin miał być opóźniony. Nie wiem jak teraz jest, bo może to już przestarzała informacja.

ocenił(a) serial na 10
Julia_20

Tak miało być przy 4 seri rok temu a teraz to nie wiem

ocenił(a) serial na 10
iwek33

Potwierdzone informacje :
-Morgana rośnie w siłę i staje się bardziej zangażowanym wrogiem niż kiedykolwiek wcześniej
- Zobaczymy w serii 5 legendę o walce dwóch smoków
-Teraz gdy Artur został królem i przyszłość Albionu jest tworzona, Merlin jeszcze bardziej walczy dla niego i chroni go .
- Teraz gdy Merlin starzeje się on przetestowany jako postać, bo wszystko na świecie staje się coraz bardziej poważne.

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

kurcze jestem ciekawa, bo skoro akcja przenosi się po jakiś czas do przodu, to czy Gajusz będzie jeszcze żył...

ocenił(a) serial na 10
politemonkey

będzie na 100% Elion ( Gawain) ujawnił na swoim tanerze że był obecny w Londynie na czytaniu skryptu był tam też Colin i Gaius

politemonkey

Czyli wybiegną trochę w przód z akcją? Ale super już nie mogę się doczekać. Może w tym sezonie Morgana dowie się kim jest Emrys!!!

ocenił(a) serial na 10
carolina8977

Ja czytałam, że 5 sezon pojawi się na jesieni jak zwykle.
Na pewno wybiegną w przód, ale nie będzie to jakiś wielki skok, pewnie dwa, trzy lata.
Pytanie czy Artur dowie sie prawdy :))

Zielonoo

Na to, że Artur się dowie to bym chyba nie liczyła chociaż nigdy nic nie wiadomo. Ale to dopiero 5 sezon myślę, że jeszcze kilka pociągną a to jest dobre na zakończenie więc chyba jeszcze za wcześnie. Ja nie mogę się doczekać kiedy dowie się Morgana ale będzie mieć minę, taki zwykły służący który fakt faktem wchodził jej ciągle w drogę miałby być tym sławnym Emrysem, którego tak się obawia. Myślę że ona się dowie pierwsza a dopiero potem Artur i to niedługo po bo wątpię że Morgana utrzymała by tę wiadomość w tajemnicy.

ocenił(a) serial na 10
carolina8977

no dobra - wątek tajemnicy magii Merlina nieodkryty, żeby ciągnąć na kolejne sezony ok, tylko, że jeśli znowu przez cały 5 sezon nikt się o Merlinie nie dowie, to spadnie im oglądalność i nie wiadomo, czy będą kolejne sezony! Ja mam nadzieję, że chociaż Gwaine się dowie, może też Gwen i oczywiście Morgana! Artur pewnie będzie nieuświadomiony tak długo jak tylko się da, ale jeśli nikt znowu nie będzie wiedział, to będzie przegięcie!

ocenił(a) serial na 10
simene

Ja chciałbym aby nie było w serii 5 Mordreda ani Wielkiej Wojny z wizji Morgany (4x01) może być inne zakończenie 5 serii :
-Morgana wraz z królem Lotem i Aithusą atakuje Camelot podczas wojny jest walka dwóch smoków , Merlin się ujawnia przed Arturem i walczy z Morganą i ją pokonuje i Morgana z Lotem ucieka a Artur przywraca magię do Camelot

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

Weszłam właśnie na fanpage Katie Mcgrath na facebooku i co zobaczyłam ?

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=327171933996826&set=a.113993618647993.581 2.113986845315337&type=1&theater

Katie's currently filming the 5th and FINAL season for Merlin BBC

Więc albo koniec z Merlinem, albo z Morganą, albo po prostu fałszywa informacja.
Life is over.

ocenił(a) serial na 10
Zielonoo

Producęci mówili że zawsze planowali 5 serii więc oto jej chodziło ale ostatnio (kilka miesięcy temu) mówili że jest sansa na kontynuację serialu po za 5 sezonem ale to zalerzy od popuralności 5 serii

http://cultfix.co.uk/merlin-series-6-possible-15091.htm

ocenił(a) serial na 10
Zielonoo

Cooo.ooo? :o Nie, nie, nie, niech będą jeszcze przynajmniej 2 sezony :(
Hmm w sumie nigdzie nie ma potwierdzenia od producentów, że sezon piąty=ostatni, więc może to nieprawda (mam nadzieję).

ocenił(a) serial na 10
Julia_20

Ja myślę, że będzie 6 sezon. Do czwartego sezonu byłam powściągliwie nastawiona. Pierwsze 2 były kiepskie z wyjątkiem ostatnich odcinków, 3 znacznie podniósł moją ocenę, a czwarty zachwycił. Właśnie tym, że było znacznie bardziej mrocznie i poważnie. Zamienili komiczne wróżki, gobliny i trolle na prawdziwych wrogów, prawidzwe zło i mieliśmy jasny przykład czarnej magii a nie tylko wspomienie o niej. Widzieliśmy czego tak naprawdę mógł doświadczyć Uther, że znienawidził magię. Piąty sezon będzie utrzymywał podobny klimat czwartego, może będzie nawet lepszy (ja chcę by Arthur miał dziecko :( ) więc jeśli odniesie sukces ( a odniesie) to szósty jest pewniakiem.

ocenił(a) serial na 10
Morgana_Le_Fay

Dla mnie każdy sezon był wspaniały i nie wyobrażam sobie , żeby to nagle miało się skończyć , więc mam nadzieję, że 6 się pojawi.
Moja wizja jest taka, że koniec piątego sezonu to będzie jakaś wielka bitwa z udziałem Morgany, Mordreda i smoków, Artur dowie się o magii Merlina, będzie wielka kłotnia, wygna go z Camelotu. A MErlin pojawi się znowu na początku szóstego i tu już wszystko ostatecznie się wydarzy.

ocenił(a) serial na 10
Zielonoo

Ja mam inną wizję po tym jak Artur go wygna minie rok i w tym czasie Merlin odwróci się od Artura i zawrze sojusz z Vortigernem i wtedy mogą się pojawi nowe dwa smoki :
Merlin uwalnia dwa uśpionee smoki spod fortecy Vortigerna i razem z nim na czele armii Sasów wyrusza na Camelot .
Gdy Artur widzi Merlina na czele armii Sasów pd murami Camelotu i smoki uświadomił sobie że popełnił błąd i błaga go o przebaczenie

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

Merlin nigdy by się nie odwrócił od Artura. Nie ma takiej opcji.

Zielonoo

Zgadzam się, opcja odwrócenia się Merlina od Artura wydaje mi się nie możliwa i w ogóle mi się nie podoba. Z tym wygnaniem to bardzo prawdopodobne i tez bym na to stawiała i w szóstym sezonie Artur miałby dziecko z Gwen :)

ocenił(a) serial na 10
carolina8977

z tym dzieckiem to nie tak szybko bo producęci mówili że dziecko artura i Gwen może pojawi się w 8 serii

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

1. Seria 5 jeszcze bardziej się wgłębi w legendy 2.pojawi się kilka nowych postaci z legend . Oto moje przypuszczenia :
1.
-Król Artur i Królowa Ginewra
- Merlin nie jest już sługą tylko doradcą Artura
- Więcej Rycerzy Okrągłego Stołu
-Walka dwóch smoków

2.
-Król Lot, Bors, Tor, Hektor, Kay, Gereath i Geheries

michal_12_filmweb

Ta w 4 sezonie pisali że Merlin miał mieć Romans z Morgana itp.Co do "Król Artur i Królowa Ginewra" to raczej nie nowina...

ocenił(a) serial na 10
Legion212

Hahahha ;)
Nie sadze aby Merlin został jego doradcą.
Ale Uwaga !!

Dziś zaczynają kręcić 5 sezon !!!

A to zdjęcie z nowej sesji Colina i Katie :D
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=343944225647986&set=a.132454560130288.155 64.132211556821255&type=1&theater

ocenił(a) serial na 10
Zielonoo

Ale żeby w 5 serii miał na stałe zupełnie nowe ubrania i żeby cześciej przebierał się za rycerza camelot

użytkownik usunięty
Zielonoo

o ludzie! na poczatku go nawet nie zauwazylam, widze Katie i sie zastanawiam, gdzie tu niby jest Colin.. potem sie przyjrzałam... matko! wyglada genilanie, brak mi slow:P

Tez mam nadzieje na nowe szaty Merlina xD

Zielonoo

Świetne zdjęcie ;p A kto to jest ta druga kobieta??

Jak już kręcą to kiedy mogą pojawić się jakieś pierwsze zwiastuny bo kurcze nie mogę się doczekać, chcę choć namiastkę nowej serii ;p

ocenił(a) serial na 10
carolina8977

Jeszcze sobie poczekamy zwiastuny pojawiają się zawsze miesiąc przed premierą

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

Nawet później, ale zdjęcia mogą zacząć się pojawiać za miesiąc, dwa ; p

ocenił(a) serial na 10
Zielonoo

Jak chcielibyście aby wyglądali bohaterowie w tym sezonie ? Oto moje oczekiwania :
- Merlin
Nowa fryzura, zarost i nowe ubrania :
-takie same czarne ubrania jakie miał Lancelot (4x09)

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

No na pewno nie będzie miał takiej fryzurki jak na tym zdjęciu :P
A swoją drogą, za pierwszym razem w ogóle go nie poznałam xD

ocenił(a) serial na 10
Julia_20

ale może mieć taki zarost jak na tym zdjęciu

michal_12_filmweb

Mnie wydaje się, że będzie miał nowe ubrania jeśli już nie będzie sługą Artura. Jeśli awansuje to mógłby mieć takie jak Lancelot. Co do zarostu to wątpię ale nigdy nic nie wiadomo ;p

Nowa fryzura? Ale jak według ciebie miałaby ona wyglądać? Bo mnie się podoba jak jest :)

ocenił(a) serial na 10
carolina8977

taki zarost i fryzura jak na tym zdjęciu
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=277861875589555&set=a.132454560130288.155 64.132211556821255&type=3&theater

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

Wczoraj kręcili sceny walki w kamiełomach z ludźmi ubranymi w futra i skury
myślę że są 2 opcje :
1. Sasi
2. ludzie Lota
ale stawiam na tą 1 bo sasi ubierali się w futra i skury i mógby by się pokjawić w serii 5 Vortigern władca sasów i mugby zatakować camelot w 1 z 3 pierwszych odc i mugby mieć jakiś związek z Merlinem z przeszłości co wy na to ?

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

A skąd to wiesz co wczoraj kręcili?

ocenił(a) serial na 10
Zielonoo

http://www.tv.com/shows/merlin/forums/series-5-spoilers-thread-90585-3342857/

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

Potwierdzone informacje :
- Seria 5 koncentruje się na rozwoju Merlina i Arturze jako Królu Okrągłego Stołu
-Merlin staje się o wiele bardziejukierunkowany, potężny i mocniejszym czarodziejem on staje się czarodziejem z legendy.
-Seria 5 będzie mówiła o tym : że będzie na drodze z wszystkimi niebezpieczeństwami i pokusami
- Producęci w tym sezonie będą się bawić z pomysł z walczoncymi dwoma smokami
czerwony i biały z własnym akcentem.
-Mordred ma zadanie do wykonania na końcu opowieści.
-Otwarcie podwójnego parter będzie skok naprzód w czasie i będzie to
zaskakując do zrealizowania, gdy wszystkie znaki są.
-Gwen będzie odgrywać bardziej znaczącą rolę powiernika Artura.
-"Długość Merlin jest wszystko o tym, czy publiczność cieszą
to. Jeśli nadal cieszyć się szereg będziemy trzymać co to, ale będziemy
absolutnie zawinąć go poprawnie, gdy nie dobiegła końca "

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

Trailer nowego filmu z Katie ;)

http://www.youtube.com/watch?v=F2xmnUmfnQw&feature=player_embedded
Zapowiada się ciekawie

ocenił(a) serial na 10
Zielonoo

W najnowszym wywiadzie producęci zasugerowali że Nimue może wrócić w 5 sezonie a także że mogą powstać kolejne 5 sezonów ale to zależy od populalności 5 sezonu :
Legendy jakie się pokawią i inne :
-Legenda Okrągłego Stołu : ''Artur gromadzi zaufanych rycerzy wokół Okrągłego Stołu''
- Merlin będzie częściej zabijał i mniej nie chętnie
-Seria 5 skupi się na ewolucji Merlina i Artura jako króla Okrągłego Stołu i legend
-Morgana nie traci mocy , rośnie w siłę i staje się wrogiem bardziej zdeterminowanym niż kiedykolwiek wcześniej.
-Legenda o walce dwóch smoków : ''Wezmą kierunek z legendy o walce dwóch smoków na swój sposób''
-'' Oprócz smoków pojawią się nowe stworzenia w Camelot i zły charakter podejrzewamy że morze to być Nimue ''
- Wszyscy bohsterowie zmienią się
- Johnny Capps powiedział, uśmiechając się. "Istnieją książki i książki z legendami, to nadal może skończyć mówić o tym w ciągu 10 lat. "To zdecydowanie uszkodzić jeśli Merlin zakończył się z ryzykiem, że tajemnica nie zostanie wykryta. "Czas trwania Merlin zależy czy publiczne nadal cieszyć się nim "zapewnia Julian Murphy. "Jeśli on nadal kocha serię i chociaż będziemy nadal, ale są chętni do zawarciarzeczywistego dzień, kiedy to się skończy.

W ostatnim punkcie chodzi o to że jeśli serial będzie utrzymywał populalność i jeśli fani będą chcieli go oglądać producęci podpiszą kontrakt na kolejne 5 sezonów.

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

Byłoby cudownie ! Ciekawe czy Mordred zabiłby Artura. A jaki to wywiad?

ocenił(a) serial na 10
Zielonoo

http://merlin.hypnoweb.net

Jest na tej stronie w dziale prasa tv na samym dole w wywiadach

A co do sezonów oby było jak najwięcej było by super gdyby podpisali kontrakt na kolejne 5 sezonó a tym bardziej gdyby było razem 15 lub 11 sezonów

carolina8977

Jeżeli 5 sezon będzie na tym samym poziomie co 4 to na pewno zdobędzie uznanie widzów i oglądalność będzie na wysokim poziomie. My Merlina na pewno będziemy oglądać, trzymajmy kciuki żeby dużo osób oglądało ;p 11 sezonów to by było coś :)

Trailer jest interesujący, chętnie obejrzę ten film tylko ciekawe czy bedzie w polskich kinach .

ocenił(a) serial na 10
carolina8977

Chciałbym zobaczyć jak w którymś odc Morgana lub Nimue zabija Merlina na oczach Artura i jego reakcje i poźniej Merlin jakoś wraca np w przebraniu rycerza na turniej tak jak Lancelot (4x09) tylko że Merlin nie będzie cieniem tylko pozornie umarł co wy na to ?

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

Dobrze byłoby zobaczyć rozpacz Artura, żeby przekonał się ile Merlin dla niego znaczy. I zemste Artura

ocenił(a) serial na 10
Zielonoo

Jestem pewny że jeśli Nimue wróci będzie nowym sprzymierzęcem Morgany i będą chciały zabić Merlina

michal_12_filmweb

Piąta seria zostanie wyemitowana jesienią 2012 r. Zostało to potwierdzone przez Johnny Capps i Julian Murphy podczas ich mowie dziękczynnej o Nagrodę SFX Phenomenon . Oznaczałoby to, że zostanie on pokazany w tym samym czasie co Doctor Who's siódma seria.

donnia123

A zdjęcia do filmu zaczęły się dopiero 12 Marca 2012 roku