Podczas oglądania ostatniego odcinka przeszło mi to przez myśl. Dziennikarz to zbyt oczywiste, na pierwszy rzut oka psychopata. Ten mąż w ciąży też znika podejrzanie, ale to też nie on. A o tym malarzu koleżanka Anki mówiła, ze jest w nim coś przerażającego. O ile dobrze pamiętam;-)
Zgadzam się z przedmówcami, że jest to kochanek pierwszej ofiary. Z dwóch conajmniej powodów.. Po pierwsze jego rola nie została do końca wyjaśniona tylko przykryta przez "fenomenalne" rozwiązanie sprawy że to niby dziadek wymordował rodzinę. Co jest chyba naciągane. Potem nagle typ pojawia się w okolicy z wystawą, nie zwracając niczyjej uwagi. Po drugie przez pół sezonu oglądamy perypetię sprawy Szułowiczów a przez kolejne pół seryjne morderstwa innych ofiar. Brak związku z pierwszymi morderstwami uczyniłby ten serial sztucznym. A tak chyba nie jest..
Ale mamy pokazane zabójcę elektryka Szymona Borka chodź nie dokładnie ale mamy więc możemy się domyślać że to on jest tym seryjnym mamy również pokazane jak ktoś przychodzi i dusi Borka, Ta straszna pani obok pogotowia elektrycznego powiedziała że ktoś obserwował elktownie i przebywał w samochodzie wychodzi że to garbus samochód Agnieszki Zalewskiej. Więc albo to jest jakiś inny wątek albo Seryjny to jest ten co zabił Borka i założył podsłuchy na komendzie.
No tak, dokładnie....Przecież nie napisałem że nie... I jak wspomniałem poniżej tu następuje pewna niekonsekwencja w profesjonaliźmie. Widać od tyłu że zabójca to człowiek młody, ciemne włosy, niezbyt rosły, z kamer można poddać analizie jego motorykę, wagę, wiek. Czego policja serialowa nie robi :-) Uważam więc że zabójca z kamer to kochanek Anny, ojciec jej nienarodzonego dziecka, malarz, narcyz, być może ma swoją rodzinę gdzieś w Polsce. Przyjechał do Suwałk, zabił rodzinę swojej letniej miłosći i ją samą. A potem się rozkręcił seryjnymi morderstwami ponieważ zabijając Szumowiczów obudził w sobie uśpione demony, zna teren, bywa tu od lat i bawi go pogrywanie z policyjną psycholożką..
Ale czy pasuje głos mordercy do Olgierda Wolińskiego tego kochanka bo mamy chyba mordercy głos w momencie kiedy dzwoni ktoś z komendy do pogotowania elektrycznego i on odbiera mamy delikatnie jego twarz ale czy to ten kochanek hmm, co o tym uważasz?
Co do twarzy cieżko powiedzieć - widac tylko potylicę i kości policzkowe. Głos ... telefon zniekształca. Zresztą dzwoniąc do Julii modyfikuje głos. Cóż, zobaczymy już w sobotę :-)
Uważam że to nie będzie ten kochanek ale może się mylę. W odcknku finalnym pewnie tylko przeciągną dołożą wątki i nie będzie zakończenia śledztwa. Kto jest seryjnym okaże się w 2 sezonie żeby zachęcić ludzi do oglądania 2 sezonu ale moze zakończą śledztwo. Zobaczymy :)
Czytał ktoś może książkę i zna zakończenie ?
Jednak sprawdziły się twoje podejrzenia i seryjny to jest Olgierd Woliński, kochanek. Nie przypuszczałam takiego rozwiązania ale te obrazy jak Prokurator jest uwięziona się potwierdziły. Teraz jak jeszcze raz przeglądam i myślę to seryjny a Olgierd są trochę podobni po dokładnym obejrzeniu urywek z nimi jeszcze raz.
Kiedy morderca wydzwania do Julii wszyscy policjanci sa wokół niej. Poza tym by założyć podsłuch na komendzie, policjant nie musiałby zabijac elektryka, powodowac awarii i wkradać się do pomieszczeń służbowych. W pewnym momecie widac też że morderca ma ciemne włosy, na pewno nie jest łysy. Przy okazji... fabuła ma sporo niedciągnięć. Profilują portret psychopaty skupiając się na cechach psychicznych. Tymczasem mając jego nagranie z kamer nie ustalają wizerunku fizycznego - wiek, cechy motoryczne, waga itp.
No oczywiście mają nagrania się kamer wiedzą że to on będzie tym seryjnym a kompletnie zapomnieli o nagraniach widocznie specjalnie pod scenariusz.
Moim zdaniem śledząc trochę streszczenia do 12 odcinka porwał prokuratorke żeby im pokazać kim niby on nie jest i jej pewnie nic nie zrobi kończąc rozmowę z Julia odgrazał się ,, Jeszcze zobaczycie na co mnie stać,, po streszczeniu okazuje się że ani Wenet bo by było to za proste ani Zembalski, Urbański. Morderca jest ten co zabił Borka elektryka, założył podsłuchy na komendzie.
Tak, prokuratorka będzie lub ma być wg planu wiesienką na torcie. Przygotowywał to od początku, był u niej w domu. W którymś odcinku montował jej chyba podsłuch w lampce nocnej.
Dokładnie a Wenetowi podrzucił ten telefon i tyle zadzwonił do Juli a potem wyznaczył sobie kolejna ofiare która wrabia, bardzo dobrze zna teren wie co dokładnie gdzie ma wszystko przemyślane z ruchem na przód ale ciekawe czy miał przewidziane że policjanci przyjadą do domu Szułowiczow jak on będzie na miejscu z kolejną ofiarą ale gdyby tak się stało to serial by się skończył a tak to dalej trwa i będzie trwał. Może ten trójkąt w którym on grasuje też ma jakiś znaczenie. A streszczenie możesz poszukać wpisując Profilerka odc 12 tam są też zdjęcia ciekawe i wątki całe streszczenie rowniez. :)
Wiesz co może zaciekawi cię to ale w necie poszukałam opisu 2 sezonu profilerki i tam pisze wkleje ci - W drugim sezonie „Profilerki” będziemy świadkami kontynuacji śledztwa, które rozpoczęło się w pierwszej serii. To oznacza że dowiemy się kto jest seryjnym morderca w 2 sezonie. Tytuł to Profilerka – 2 sezon: Data premiery. Wpisz sobie tam jest cały opis i kilka fajnych wątków :)
I jak teraz jeszcze myślę to znalazłam gdzieś zdjęcie jak uwięziona prokurator siedzi i tam są różne płótna i obrazy takie właśnie podobne jak były na wystawie kochanka, Olgierda Wolińskiego więc ciekawe, ciekawe. Może rzeczywiście to on
Co myślisz o zwiastunie finałowego odcinka ? Można go zobaczyć jak wpisze się profilerka odc 12 :)
Olgierd Woliński, nie spodziewałam się. Wybacz że pytam ale w książkę jest już zakończenie śledztwa seryjnego mordercy? Złapali tego Olgierda?
Wyjaśniło się, dużo osób podejrzewało Olgierda Wolińskiego więc gratuluję. Co myślisz o ostatniej scenie jest to chyba zwiastun 2 sezonu, ale taką osobę jak Olgierda powinni zabić natychmiastowo a nie robić jeszcze operacje takiemu człowiekowi który skrzywdził tyle osób i okrutnie zabił, Pani prokurator będzie jeździć teraz na wózku inwalidzkim. 2 sezon jesienią 2025 pozostało nam tylko czekać :)
Pewnie tak, zapowiedź kolejnego sezonu. W książce też był ten fragment opisany, jak dzwoni do Julii. Ale jak? - o to jest pytanie :) Pozostaje nam czekać, oczywiście. Pozdrawiam serdecznie
Ale teraz go skaza na dożywocie a jak do Julii dzwonił mówił coś takiego że dopóki będzie żył to nie da jej spokój więc jak ucieknie z więzienia jakimś sposobem. Dzwonił z szpitala widocznie. Również pozdrawiam serdecznie :)
"Historia zmusza mnie do tego, by profilerka przeniosła się na Wybrzeże, do Gdyni, skąd pochodzi. Tam będzie rozwiązywać pewną zagadkę z własnej przeszłości. Akcja, oprócz Gdyni, będzie miała miejsce na Półwyspie Helskim, w Kuźnicy. W historię zaplątani będą rybacy, będzie trochę o Bałtyku, o tym, jak nie mamy już ryby. Przede wszystkim będzie o ludziach. Będzie się działo - zapowiedziała autorka".
"Historia zmusza mnie do tego, by profilerka przeniosła się na Wybrzeże, do Gdyni, skąd pochodzi. Tam będzie rozwiązywać pewną zagadkę z własnej przeszłości. Akcja, oprócz Gdyni, będzie miała miejsce na Półwyspie Helskim, w Kuźnicy. W historię zaplątani będą rybacy, będzie trochę o Bałtyku, o tym, jak nie mamy już ryby. Przede wszystkim będzie o ludziach. Będzie się działo - zapowiedziała autorka".
Z własnej przeszłości czyli chodzi o sprawę jej mamy kto ją zamordował. Gdzie znalazłas ten fragment?
https://jedynka.polskieradio.pl/artykul/3430679,Profilerka-ju%C5%BC-w-TVP1-za-ch wil%C4%99-w-ksi%C4%99garniach-Gra%C5%BCyna-Molska-mam-pomys%C5%82-na-ci%C4%85g-d alszy