Do filmu została trafnie dobrana muzyka, która wprowadza odpowiedni klimat. Przechodzą mi dreszcze na samą myśl o tej muzyce...
Pewnie że warto. Ten serial jest specyficzny, może ci się nie spodobać, ale jak go polubisz, to pozostanie na zawsze w twojej pamięci...
@Laciatek - weź odpuść sobie jedną czwartkową nockę i obejrzyj sobie jeden odcinek, będziesz wiedział czy warto ściągać, bo prawda jest taka że niektórym ten film się nie podoba. Z resztą na YouTube jest wrzuconych kilka scen. Dla mnie osobiście film jest wspaniały.
Ciekawostka muzyczna:
Główny temat muzyczny TP pojawia się w piosence MOBY'ego, tytuł tej piosenki to "GO". Oczywiście klimat już zupełnie inny.
Ten serial trzeba obejrzeć, zgadzam sie z ABLEM jak Ci się spodoba to już na całe życie.
zgadzam sie, ten serial bardzo działa na zmysły i moze dlatego jak ktos go lubi, to lubi, i tyle.
co do muzyki. jesli zobaczycie dodatki do DZIKOSCI SERCA to tam dokładnie widac jaką dużą wage przywiązuje LYNCH do oprawy muzycznej swoich filmów (!!!)
i jeszcze jedno... zupełnie przypadkiem złozyło się, że z tym tematem pokrywa sie pewno moje spostrzezenie- wczorajszy KLUB TRóJKI (to ta audycja po 21. w której zawsze sa dyskusje takiego madrego Pana na ciekawe tematy) zakończył temat z końcowych napisów MTP. znają się!! nie ma co.. ;D
właśnie dotarła do mnie płyta ze scieżką dżwiękowa do serialu. niestety nie ma tam mojego ulubionego motywu Rockin' Back Inside My Heart, o czym wiedziałem juz wcześniej oczywiście, ale trudno... fajny jest moment, kiedy ta płyta trafia w moje ręcę, bo telewizja pokazuje właśnie moje ulubione odcinki z motywem miłosnym howarda i donny.
Warto posluchac takze innych plyt Angelo Badalamenti w szczegolnoci muzyki do filmu Secretary, ktora jak dla mnie jest na drugim miejscu zaraz po Twin Peaks. Dodatkowo swietna muzyke do filmow robi tez Philip Glass, klimat ma troche podobny do Badalamentiego. Nagral przepiekna sciezke do filmu The Hours, ktora rowniez bardzo zapadla mi w pamiec.
Jak tu się nie zgodzić.. Muzyka jest niesamowita, a motyw główny to po prostu klasyka. Jeden z najlepszych soundtracków jakie słyszałem.
Obecnie muzyka do TW została wydana na trzech płytach:
Twin Peaks (1990)
Twin Peaks - Fire Walk With Me (1992)
Twin Peaks - Season Two Music And More (2007)
osobiście pierwszy raz słyszę o tej ostatniej. widać jest popyt, to wykombinowali następne nagrania. słusznie.
http://www.amazon.com/Twin-Peaks-All-Season-Music/dp/B000W4HFY8
Ostatnia płytka wymiata moim zdaniem. Warto się z nią zapoznać.
Ta płyta to muzyka z drugiego sezonu która nie znalazła się na pierwotnym soundtracku z serialu. Parę utworów jest naprawdę świetnych i warto się z nimi zapoznać.
https://www.youtube.com/watch?v=swiVa2LqO04
Dialog Kyle'a MacLachlana (agent Cooper) z przebranym za kobietę... Davidem Duchovnym:
- Myślałem, że nie interesujesz się już dziewczynami.
- Może i noszę sukienkę, ale majtki wkładam po staremu, jeśli wiesz, co mam na myśli.
- Nie bardzo.
:-)
I już jest dziwnie.
Dlatego ten serial jest jedyny w swoim rodzaju.
Dlatego jest ponadczasowy.
Na osłodę obrazek z epoki:
Goodbye horses!
http://theplaylist.net/remember-late-jonathan-demme-great-video-essay-use-close- 20170426/