Pierwsza osoba którą po włączeniu widzę: Fatih :) Kto śledził poprzednie seriale tureckie transmitowane u nas ten wie :)
Ale rzecz która rzuciła mi się w oczy, to dynamiczna praca kamery, której szczerze nienawidzę.
Fabuła jak na razie wiadomo, pierwszy odcinek to raczej wprowadzenie. Reszta wkrótce.
Ja tam wolę oglądać po rosyjsku, bo przynajmniej nie powycinali scen i mają dobry dubbing. Przynajmniej jakiś pożytek z tego oglądania będę miała, bo sobie język doszlifuję.
Ruski lektor mnie śmieszy i to bardzo polska tv o dziwo nie wycina żadnych scen bo sprawdzałam. W oryginale odc jest 80 u nas 160 więcej z 1 odcinka nasi zrobili 2.
Prawda ale na koniec serialu tam lecą takie marki, że nie dziwię się patrząc jak wyglądają ci bogacze.
Tak samo i mnie bardzo zainteresowal a nie planowalam go .. No i znowu mam 5 seriali :/
Nie dziwię się ze ten Mustafa będzie chciał iść zabić jak dowie się co ta ciotka opowiadala na policji. każdy by się wściekł gdyby okazało się ze jego narzeczona chciała uciec z innym, a on zarabia budowę na wspólnego domu.
Fakt jednak zamiast być takim porywczym mógłby najpierw ustalić jak było naprawdę serio nie znam nikogo o zdrowych zmysłach kto dowiadując się czegoś takiego idzie z zamiarem zabicia tych osób (chyba, że to jakiś wariat). Rozumiem, że mógłby ewentualnie pobić tego z którym narzeczona go zdradzała ale zabić? Wiem, człowiek w złości czasami nie wie co robi a tym bardziej w filmie musi to być pokazane.
Biedna Fatma gdy dowiedziała się, że ma poślubić Kerima zwymiotowała dobrze, że na końcu Kerim nie pozwolił się jej zabić tylko jaka będzie jej reakcja..
Na fb został dodamy ciekawy artykuł na temat obyczajów w Turcji. By zmyć hańbe na honorze musi iść zabić i tyletakie morderstwa nadal są w tym kraju popełniane. proponuje oglądając ten film nie myśleć co jest dla nas normalne a co nie, bo człowieka szlag może trafić .
Dokładnie tam mi kilkanaście postaci działa na nerwy i chętnie bym się ich pozbyła od razu mielibyśmy mniej nerwów :)
macie, gupie baby. miejcie mokro
hahahha
http://swiatseriali.interia.pl/newsy/seriale/grzech-fatmagul-1196/news-grzech-fa tmagul-szalikowiec-z-dyplomem,nId,2191948
Boże. Polska to nowoczesny kraj w porównaniu z Turcją. Ogólnie jak to oglądam to wydaje mi się, że Turcja się cofa w rozwoju, zamiast iść do przodu (bo Wspaniałe Stulecie miało mniej takich ludzkich debilizmów).
Teraz Fatma będzie musiała się hajtnąć z dupkiem, który tylko się przyglądał jak ją gwałcą, a potem nie pozwolił jej się zabić (no sorry, ale to było dla niej najlepsze. Nikt nie zasługuje na tyle cierpienia). Pięknie. Jeśli twórcy serialu chcieli pokazać Turkom, że gwałty są złe (niby oczywistość) to teraz wszyscy łącznie z tym dziwnie biegającym przyszłym mężem powinni pójść siedzieć.
Tego nie da się oglądać. Dawno czegoś tak złego nie widziałam.
No przecież oglądasz turecki serial mało tego na podstawie książki, więc nie oczekuje ze bohaterowie będą się zachowywac jak Europejczycy
Nie oczekuj. jak ludzie oglądali wspaniałe stulecie to też się tak dziwili ze ojciec karze zabić syna, albo brat brata? Takie czasy, takie okoliczności taka kultura. może bardziej by Ci Klan podpasował albo amerykańska moda na sukces?
Lol. Fajnie, że taka kultura, a czasy wyglądają na nasze, XXI wiek. To nie znaczy, że mają mi się te zachowania podobać.
A Klan i MnS mi się nie podobają ;)
Z czasami to miałam na myśli WS. a co do Fatmagul to ja nie wiem czy akcja toczy się powiedzmy w 2010 roku czy w latach 80 gdy została napisana książka albo jeszcze wcześniej.
Ale co tu jest do rozumienia? Że mają wyjątkowo seksistowską kulturę, w której kobieta jest niczym więcej niż maszyną rodząco-wychowującą dzieci? I ma być posłuszna swemu ojcu a potem chłopu, a seks tylko po ślubie, bo błona dziewicza ważna rzecz?
Oczywiście nie wątpię, by ludzie z miast mieli inną mentalność niż "wsiowi". Na polskich wsiach też prawdopodobnie dałoby się podobnych ludzi spotkać nawet dzisiaj.
A mogę prosić o link do serwisu, gdzie serial jest z angielskimi napisami? Na yt znalazłam tylko kilka odcinków, bo reszta jest niestety po turecku i kompletnie nie rozumiem ani słowa. Z góry dziękuję :)
Cześć wszystkim ! Z tego linku normalnie weszłam na tą stronę ale tam żeby zobaczyć odcinek trzeba wpisć jakieś hsło.. o co chodzi ? Proszę o pomoc. Pozdrwiam !
Wielka szkoda, ja dopiero teraz zaczęłam oglądać serial, jestem na bieżąco w tv ale chciałam zobaczyć dalej co będzie :) . Poruszyła mnie historia Fatmagul i całokształt serialu. Pozdrawiam fanów GF ! :D
Wiadomo :) dzięki za odpowiedż . Myślałam że nikt sie nie odezwie :P. Pozdrówka :)
dziewczyny powiem Wam, że ten serial jest wspaniały ;)
Na początku w ogóle nie miałam go oglądać jak przeczytałam o czym jest, poza tym pora emisji i cięte odcinki..
ale obejrzałam na necie wszystkie 80 odcinków (wg numeracji tureckiej ) i jestem zachwycona. Najpiękniejszy serial o miłości jaki oglądałam (wiem że to brzmi masakrycznie bo przecież wszystko opiera się na straszliwym gwałcie ) Warto było zarwać noce naprawdę :) ogólnie ciężko się oglądało i dopadał mnie smutek bo wiadomo.. dramatyczna, historia, dużo łez i bólu... w połowie serialu chciałam już się nawet poddać :p ale warto było przebrnąć przez to dla końcowych odcinków, są piękne :) naprawdę wzruszająca historia :)
Jak znajdziecie czas to zdecydowanie polecam obejrzeć ten serial :p
no jasne, że oglądam :D choć pora emisji trochę słaba ale na szczęście są na necie :)
coś mam strasznie słabość do tych seriali tureckich :p miałam sobie zrobić przerwę po tysiąc i jedna noc ale mi nie wyszło :d
nie mogę się doczekać jak akcja się rozkręci na dobre :D
tak to ja :D witam :D jak miło, że ktoś mnie pamięta :D
miałam mała przerwę z serialami ale zatęskniłam za tureckimi produkcjami :D :D
widzę, żę stara ekipia wciąż się tu trzyma :D
Fajnie,że wróciłaś :D pisałyśmy o Tobie z dziewczynami jakiś czas temu. Zmartwiłyśmy się,że usunęłaś konto,ale widzę,że jednak wróciłaś :)))
Ja,Vanessa,Margoargo i Słoneczko piszemy razem prawie codziennie,więc ekipa się trzyma XD
Wpadaj częściej :)
dziękuje :D miło Was znów " widzieć" :D
mam zamiar jak najczęściej , w końcu trochę mam luzu na uczelni więc mogę sobie pozwolić :D
cieszę się, że zainteresowanie tureckimi produkcjami nie słabnie :P
U mnie zainteresowanie Turcją nie słabnie. A od Grzechu Fatmagul od nowa wzrosło. Jak zobaczyłam naszego Fatiha to sobie dopiero uświadomiłam jak bardzo tęsknię za kontraktem na miłość i zaczęłam oglądać powtórki XD
u mnie tak samo :D szkoda tylko, że dalej mi się nie chce ogarnąć tego języka eh :p
mnie też wzięło na sentymenty, ostatnio obejrzałam sobie fragmenty sezonu na miłość :P co te seriale z nami robią hehe :D
kilka dni temu też obejrzałam KM,ale tylko pojedyncze sceny. Nie chce mi się od nowa tego przerabiać,zwłaszcza,że jest teraz taki wybór tureckich telek...ciężko to wszystko ogarnąć :D
ja też tylko pojedyncze sceny, głównie z początkowych odcinków :)
a ja akurat nic nie mam poza fatmagul :p nie wiem co teraz na czasie z tureckich tel? bo kiralik ask mnie nie interesuje :p
kiralik oglądałam,ale szybko przestałam. To,co zrobili z tym serialem...szkoda gadać. Ale wzięłam się za Kara Sevda,dziewczyny kończą właśnie tłumaczyć 3 odcinek. Bardzo mi się podoba.