PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=617239}

Grzech Fatmagül

Fatmagül'ün Suçu Ne
2010 - 2012
7,4 1,2 tys. ocen
7,4 10 1 1210
Grzech Fatmagül
powrót do forum serialu Grzech Fatmagül

Opinie

ocenił(a) serial na 6

Pierwsza osoba którą po włączeniu widzę: Fatih :) Kto śledził poprzednie seriale tureckie transmitowane u nas ten wie :)

Ale rzecz która rzuciła mi się w oczy, to dynamiczna praca kamery, której szczerze nienawidzę.

Fabuła jak na razie wiadomo, pierwszy odcinek to raczej wprowadzenie. Reszta wkrótce.

ocenił(a) serial na 6
Vanessa100

Dokładnie, ja jestem za kastracją w takim przypadku. Jak nie umiesz używać porządnie, to nie będziesz używał wcale. Żeby potem nie było tych pożal się Boże tłumaczeń typu: "Poślizgnąłem się i przypadkiem ją zgwałciłem".

ocenił(a) serial na 7
mistrzyniF1

Niestety, ale żyjemy w państwie, które cacka się z takimi ludźmi. Średnia kara za gwałt w Polsce to 4 lata. A maksymalna w wyjątkowych przypadkach to nawet 15 lat. 40% gwałcicieli dostaje karę w zawieszeniu. Więc Polska i Turcja wcale się jakoś pod tym względem specjalnie nie różnią.

ocenił(a) serial na 10
HotChocolate90

ale może w Polsce by nie twierdzili, że Twoja wina, chociaż może zależy od środowiska, ale moim zdaniem kobieta może chodzić nago po ulicy i nikt nie ma prawa jej zgwałcić... przed dzisiejszym odcinkiem oglądałam właśnie Galileo i dziennikarka przebrała się w ten czarny strój, ale najbardziej restrykcyjny, że było tylko oczy widać, miała nawet rękawiczki i obserwowała reakcje ludzi - bodajże w Szwajcarii to było, więc chłopy szczególnie po zmroku byli jeszcze bardziej nagrzani niż jak by była w dżinsach albo sukience...

ocenił(a) serial na 6
darjaa

W Polsce obwinia się ofiary. Jak najbardziej tak. I to ofiara musi udowadniać winę sprawcy.

mistrzyniF1

Kastracja to według mnie najlepsze rozwiązanie ale ta końcówka 2 odcinka była bardzo brutalna nic tylko powiesić ich na drzewie.
Czytałam co nieco o tym jak to będzie dalej i ta trójka sfałszuje podobno wyniki badań dalej nie będę spojlerować bo być może nie wszyscy chcą wiedzieć.

ocenił(a) serial na 10
Cherry21

ja chce możesz mi napisać na priv

darjaa

Oki :)

Cherry21

Czyli pewnie dopiero zostaną schwytani w ostatnich odcinkach trochę sobie poczekamy.

Kinomaniaczka_95

Pewnie tak.

ocenił(a) serial na 9
Kinomaniaczka_95

Gdyby puszczali odcinki w całości to czekalibyśmy mniej a tak trzeba się uzbroić w cierpliwość.

Ja zobaczę odcinki jutro wieczorem :-D

ocenił(a) serial na 6
mistrzyniF1

Hahhahahaha rotfl
"Gile Gile!" jako "do widzenia!" dla głównego wielkiego możnego zleceniobiorcy mnie rozwaliło na łopatki
leże i kwiczę

Po gwałcie nie następuje śpiączka... No i mogli trochę sukienkę bardziej rozedrzeć, krwi na dole i na nogach dac, zadrapań więcej.
Tacy schlani byli w 3 dópy, a podópczyć jeszcze dali radę.

ocenił(a) serial na 10
Korekta

Ty jesteś tą osobą, która na stronie Tysiąca i jednej nocy jechała po wszystkich i zaczynała awantury ? jak tak to wypad!!!

ocenił(a) serial na 10
Korekta

Gile gile było do zarządcy. oglądaj uważnie dziecko.

darjaa

A co to znaczy?

agneszko

Narazie.

ocenił(a) serial na 6
mistrzyniF1

Po 4 odcinkach bratowa doprowadza mnie do szału. Fatmagul wydaje się strasznie jałowa. Za to dorośli mężczyźni zachowują się gorzej niż dzieci.

mistrzyniF1

Mnie denerwuje ten Kerim. W ogóle widzę w tym wszystkim jego wielką winę. Stał i się przyglądał całemu zdarzeniu jak jakiś idiota. Do tego ten fakt ze będzie miał się z nią ożenić - przecież jej będzie jeszcze ciężej z myślą, że musi żyć pod jednym dachem ze swoim oprawcą, w końcu on nie pamięta, że tylko się patrzył a koledzy dokonali tego czynu. I jeszcze może na końcu filmu będzie happy end i oni będą szczęśliwi. Przecież to jest chore!

ocenił(a) serial na 6
lidia_agnieszka

Ja to jestem trochę zdezorientowana, bo była taka scena, w której wydawało się że na końcu i on ją zgwałcił. Mogłam jednak nieuważnie śledzić fabułę. Pisałam już kiedyś, kto nie reaguje na zło, tylko biernie się przygląda, jest za nie tak samo odpowiedzialny.

mistrzyniF1

Dokładnie. Powiem szczerze, Ze ja tej scenie zbyt dokładnie się nie przyglądałam bo była straszna ale do momentu w którym śledziłam co się dzieje to Kerim stał i gapił się z uśmieszkiem na twarzy. Sory ale dla mnie on jest takim samym winowajcą jak pozostali i jego wytłumaczenie, że wypił i coś wziął nie zmniejsza jego winy. Biedna ta Fatmagul ze bedzie musiała żyć z kimś takim. Uważam, że niemożliwe jest w kimś takim się zakochać. Co więcej czytałam, że on będzie jej pomagał w walce o sprawiedliwość. W takim razie sam też powinien iść siedzieć za nieudzielenie pomocy. Ot taka sprawiedliwość.

ocenił(a) serial na 10
lidia_agnieszka

Będzie siedział na ławie oskarżonych z tamtymi ale do więzienia nie pójdzie

ocenił(a) serial na 10
mistrzyniF1

On tylko nad nią stanął ale ja to odebrałam tak jak by on chciał jej pomoc ale nie wiedział co ma zrobić.

ocenił(a) serial na 10
lidia_agnieszka

No będa, ona będzie w ciąży

mistrzyniF1

Ta bratowa też mnie wkurza jej mąż też taka pierdoła np dzisiaj wydziera się i szarpie Fatmagul powinien ją wyrzucić z sali ,a nie dopiero lekarze interweniują.
To samo rodzice Mustafy jego matka przeżywała to jak jej syn zareaguje i jak będzie się czuł ,a nie pomyślała co teraz przechodzi Fatmagul...

Kinomaniaczka_95

Ten jej brat jest trochę opóźniony i dlatego nie reaguje. A ta matka mustafy to koszmarna baba. Nie współczuła Fatmagul tylko zastanawiała się co teraz zrobi jej synek i ze ich rodzina przezyla tragedię a kto się pomartwi o Fatmagul. Pewnie jeszcze mamuśka powie, ze Fatmagul sama ich sprowokowała. Aż żal patrzec.

lidia_agnieszka

Matka Mustafy jest taka sama jak Mukades.

lidia_agnieszka

No dzisiaj nawet jego żona wspominała temu żandarm anowi to by wyjaśniało jego zachowanie.
Ten Mustafa to jest jakiś wariat myślałam ,że coś zrobi Fatmagul.Żałosne jest to ,że wszyscy mu współczują zapominając kto najbardziej jest poszkodowany.
Koledzy Kerima niezłe cwaniaczki jeden na drugiego zwala winę.
Ja się dziwię ,że on poszedł na ten uklad pozwalając by na niego cala wina spadła gdyby Fatmagul powiedziała jak było to by się tak łatwo nie wywinęli ,ale pewnie ta Mukades zmusi ją do złożenia fałszywych zeznań.
Z nich wszystkich to jedynie ta ciotka Kerima jest w porządku osobą.

Kinomaniaczka_95

Niestety ale w wielu społecznościach nadal funkcjonuje mit, że to kobieta jest winna gwałtu na sobie. Ten właśnie wstyd i strach powoduje, ze wiele gwałtów nie zostaje zgłoszone. Teraz jest to przestępstwo ścigane z urzędu, ale kobiety nie zgłaszają się do lekarzy i na policję. A prawda jest taka, że nawet jeśli dziewczyna wyjdzie na ulicę w stroju Ewy to żaden facet nie ma prawa jej tknąć.

Kinomaniaczka_95

Jak to określił prawnik facet jest głupi o rodzicach Mustafy można napisać to samo pogrzało ich? Zachowują się tak jakby ktoś zgwałcić ich syna przejmują się tylko co ludzie powiedzą. Zamiast cieszyć się, że ta biedna dziewczyna jakoś to przeżyła a ci dranie zostawili ją w spokoju gdzie tu ludzkie uczucia?
Matka Vurala przyprawia rogi mężowi i to z wujem Selima jaki ten świat mały, gdy Mukades znalazła tę obrączkę myślałam, że pójdzie ją sprzedać dobrze chociaż że poszła do domu Selima tylko co będzie dalej.
Ci dranie są sprytni przekonali Kerima, że też w tym uczestniczył.

ocenił(a) serial na 8
Cherry21

Zapraszamy do Grupy na fb :-) https://www.facebook.com/groups/1721828208092088/

mistrzyniF1

Muszę przyznać że serial mnie zainteresował a nie planowalam go oglądać.

ocenił(a) serial na 10
madzik_867

A ja planowałam i jak na razie nie jestem zawiedziona, trzeba brać poprawkę na to ze turecka kultura jest trochę inna i momentami dziwna, chociażby fakt ze nie akceptują antykoncepcji a aborcja jest u nich na porządku dziennym.

darjaa

Niestety taka prawda. U nas jest to nie do pomyślenia a u nich takie zachowanie jest normalne. Mimo to serial mi się podoba chociaż nie przepadam za dramatami ;) ale czasem lepiej obejrzeć coś poza słabym komediami.

ocenił(a) serial na 10
madzik_867

Albo pustymi romansidłami

darjaa

te romansidła coraz gorsze się robią
Po kiralik ask mam dość
W fatmagul przynajmniej coś się dzieje

madzik_867

Jest dużo tureckich seriali w których coś się dzieje :)

Cherry21

Na wszystkie nie mam czasu. A ten mi w zupełności wystarczy ;)

madzik_867

Rozumiem tak tylko napisałam :)

Cherry21

Spoko. Widziałaś dzisiejszy odcinek?Ja jeszcze nie...

madzik_867

Widziałam
Mustafa to debil potrząsał w szpitalu biedną Fatmą, rodzina Yasaranów zamierza wszystko zamieść pod dywan. Już znaleźli kozła ofiarnego co za kretyni myślą, że kasa załatwi wszystko. Najgorsze, że wszyscy stwierdzili, iż po przyjęciu Vural, Selim i Erdogal byli w domu tylko Kerima nie było i tak cała wina spadła na niego ciotka nie mogła w to uwierzyć. On nie może się bronić bo nic nie pamięta.

Cherry21

Jak zwykle obrywa nie ten,który powinien. A na Mustafę to brak słów. Z resztą pozostali wcale nie są lepsi.

madzik_867

Połowę serialu to bym wystrzelała słowo daję a tych gwałcicieli to powiesiła za j*** dalej załatwiłabym bratową i Mustafę który jeszcze pokaże na co go stać poza tym dla mnie facet jest fałszywy i widać to w jego spojrzeniu.

Cherry21

Z tej bratowej to niezła kretynka. Też jest kobietą i zamiast stać po stronie Fatmagul to jeszcze jej dokłada i całą winę zwala na nią.
Jedyną normalną osobą jest ta,która znalazła Fatmę ( nie pamiętam imienia,nie wszystkich jeszcze kojarzę )

madzik_867

Tak to jedyna szczera osoba w tym serialu - Ebe Nine, Kerim nie jest zły tylko to towarzystwo ma na niego zły wpływ. Co do tej Mukades (bratowej) to ona zgrywa taką porządną, męża wyzywa od głupków a sama ma zboczone myśli i ukrywa tajemnicę. Sądzę, że gdyby ludzie się o tym dowiedzieli to miałaby bardziej przechlapane niż Fatma.

Cherry21

Racja,Kerim nie jest taki zły- przynajmniej żałował tego,co się stało. A ci jego "koledzy"martwią się tylko o to,żeby nikt się nie dowiedział o gwałcie. Jeden z nich zdaje się ma narzeczoną,jeśli dobrze kojarzę.W takim razie współczuję tej dziewczynie. Nie ma to jak chłopak-gwałciciel

madzik_867

No właśnie biedna nie ma o niczym pojęcia ale ona mimo wszystko okaże się dobrą osobą nie to co ta zadufana śmietanka.

Cherry21

domyślam się,że oglądasz odcinki do przodu.
Ja sobie właśnie zerkam na niektóre sceny bo bez spoilerów nie umiem funkcjonować XD

madzik_867

No co ty :) musiałabym zostać lektorką tureckiego albo zamieszkać w Turcji a to bardzo trudny język z tureckiego nie rozumiem nic.
Spojlery przeczytałam żeby wiedzieć co i jak są podobno na yt odc z hiszpańskimi napisami to już dużo lepszy język. Jednak skoro nasza tv emituje serial to nie zamierzam oglądać z hiszpańskimi napisami bo i tak turecki będzie słychać.

Cherry21

jest też sporo filmików z angielskimi napisami,które ratują sytuacje :D
ale i z hiszpańskim sobie radzę,więc nie mam z tym problemu.
Turecki jest bardzo trudny zarówno w mowie jak i w piśmie,także nie ma szans na zrozumienie czegokolwiek

madzik_867

Właśnie obejrzałam powtórkę. Mustafa jest nienormalny,powinien się leczyć. Bratowa Fatmy jeszcze lepsza,nie ma co,nie wspominając już o gwałcicielach. Masakra

madzik_867

Właśnie a to bratowa Fatmy gada, że ma męża przygłupiego on jest 100 razy mądrzejszy od Mustafy tylko siedzi pod pantoflem.