Pierwsza osoba którą po włączeniu widzę: Fatih :) Kto śledził poprzednie seriale tureckie transmitowane u nas ten wie :)
Ale rzecz która rzuciła mi się w oczy, to dynamiczna praca kamery, której szczerze nienawidzę.
Fabuła jak na razie wiadomo, pierwszy odcinek to raczej wprowadzenie. Reszta wkrótce.
Zaczęło się kilkanaście lat temu, jak Turcja wygrała Eurowizję w 2003. Potem to zainteresowanie osłabło i ożyło na nowo, kiedy zaczęli puszczać Wspaniałe stulecie.
U mnie się zaczęło od WS i od SnM,a potem było już tyle innych seriali,że ciężko zliczyć. Jednak najmilej wspominam WS :)
Dla matki dwójki dzieci na wychowawczym pora jest doskonała :-) kiedy akcja się rozkręci kolarzysz?
Koło krórego turekiego odcinka?
Szczęściara z Ciebie. Jak odcinek się zaczyna to ja akurat wychodzę do pracy na popoludniu,a jak powtarzają rano to jestem na rannej zmianie ;( wolałabym ogladać w tv,ale cóż zrobic...
Rozumiem moja kumpela robi tak, że zgrywa na pendrive a potem odpala w tv. Też twierdzi, że w tv lepiej się ogląda poza tym jak ktoś ma duży tv to już w ogóle.
jak dla mnie to ruszy do przodu gdzieś koło 20 odcinka :D wg polskiej numeracji to gdzieś 40 więc jeszcze trochę poczekamy :( ale warto, podoba mi się jak jest budowana relacja między glównymi bohaterami, no i Kerim moim zdaniemj jest bardzoooo przystojny :)
Co do Kerima to zgadzam się najprzystojniejszy z całego serialu a do tego będzie się starał naprawić swój błąd.
Oglądałam fragmenty na yt tam ciągle będzie się coś działo zwłaszcza po przeprowadzcce F i K do Stambułu. Zobaczycie jaką Kerim będzie miał "rezydencję".
Przyłączę się tylko do opinii, że serial wspaniały :) Byłam pewna, że nie przebije Tysiąc i jedną noc, ale po obejrzeniu większości odcinków po angielsku, potwierdzam, że to przepiękna historia o miłości, dużo bardziej ciekawa i skomplikowana niż wszystko co pokazują w większości telenowel :) Chętnie zobaczę ją jeszcze raz w polskiej wersji językowej. Pozdrawiam wszystkich oglądających! :)
TiJN przypominało bajkę dla dzieci :) Turcy naprawdę robią świetne produkcje (w mojej ocenie jest kilka świetnych seriali i GF do nich należy).
Nie oglądałam trochę serialu. Ale dla mnie Kerim jest po prostu żałosny! Może nawet bardziej, niż Mustafa. Najpierw przyglądał się, jak gwałcą Fatmę. Bierze winę na siebie i kryje tyłki swoim bogatym kumplom. A teraz udaje bohatera. Myśli, że robi coś dobrego, ale to nie prawda. Najbardziej pomógł by jej, gdyby poszedł na policję i po prostu powiedział jak było na prawdę.
co powiecie o dzisiejszym odcinki?
mi strasznie szkoda było dziś fatmagul..
no i nie rozumiem jak po tym jak się zachował mustafa ona się jeszcze o niego zamartwia, żeby czasem do więzienie nie trafił.
Kerima tez nie rozumiem, myśli, ze zrobił wielką łaskę jej rodzinie .. na dodatek wziął kasę i chce wiać za granicę... no ciekawie, słabo dziś było te jego wyrzuty sumienia widać.
Fatma powinna spotkać na swojej drodze trzeciego mężczyznę, który obdarzy ją prawdziwą miłością i współczuciem. Bo ta cała pomoc Kerima dla mnie jest jakaś taka dziwaczna. Żal mi Fatmy, bo na chwilę obecną jeśli chodzi o partnera ma do wyboru jedynie mniejsze zło. Albo narzeczony, który odwrócił się od niej w chwili w której najbardziej go potrzebowała. Albo "mąż", który żeni się z nią z musu by chronić tyłki swoich bogatych kumpli, którzy zgwałcili jego pseudo-żonę. Dziwią mnie wpisy na forum. Ja jakoś nie widziałam u żadnego z gwałcicieli jakichkolwiek wyrzutów sumienia, jedynie ulgę, że udało im się wywinąć i uniknąc krary.
W sumie to ona nie ma żadnego wyboru, bo Mustafa jej nawet nie chcę.. a drugi wziął ślub dla pieniędzy.. swoją drogą mógłby tak nie paradować z tą kopertą wypchaną kasą..
ale myślę, że do Kerima się przekonasz bo okażę się naprawdę wspaniałym człowiekiem.. póki co dalej stoimy w miejscu z akcją, te cięcie odcinków jest porażką :p
Porażka, ale konieczna. W tureckich serialach odcinki trwają nieraz po 2 godziny.
Gdyby Mustafa zabiłby oboje to na pewno nie byłoby lepiej. Ten człowiek to kompletny psychol i debil (zostawił Fatmę gdy najbardziej potrzebowała opieki i miłości) i sprzeda się za przysłowiowe "parę srebrników" to łajdak.
Stworzyłam temat ze spojlerami i tam możecie przeczytać co odwali ten koleś.
Dzięki za stworzenie tematu ze spojlerami. Ja także obejrzałam już cały serial i jestem zainteresowana opiniami innych na temat oceny historii w szerszej perspektywie. Co do Mustafy to masz 100% racji.
Nmzc :) Najlepsza jest przemiana Kerima mimo, że na początku postąpił jak łajdak to przez cały serial starał się naprawić swój błąd.
Zobaczycie co będzie później sam zgłosi się na policję i namówi Fatmę aby walczyła o sprawiedliwość w sądzie. Z tego co czytałam największą świnią okaże się właśnie Mustafa. Co tego jak Kerim zachował się gdy widział jak gwałcili Fatmę nie był świadomy tego co się dzieje. Jednak mimo wszystko to nieusprawiedliwia jego zachowania.
Witam
Z niektórych wypowiedzi wiem ze sa osoby co wiedzą na temat serialu więcej :) chciala bym dodać watek o serialu ze spojlerem tylko nie wiem jak :(
Jak chcesz utworzyć jakiś wątek, w tym przypadku miały to być spoilery, to wchodzisz na stronę główną GF , poniżej aktorów są opisy, recenzje, pozostałe informacje i forum serialu Grzech Fatmagul. I po prawej stronie forum serialu Grzech Fatmagul jest kółeczko z plusem i lornetka, aby dodać temat należy kliknąć w to kółeczko z plusem, po kliknięciu wyskakuje okienko z "dodaj nowy temat na forum Grzech Fatmagul" poniżej jest "tytuł" ( tutaj powinnaś napisać Spoilery), a jeszcze niżej "treść" i tutaj wpisujesz co chcesz wiedzieć. I najważniejsze, poniżej "treści" jest kwadracik z tekstem: Uwaga Spoiler! Ten temat może zawierać treści zdradzające fabułę i musisz kliknąć w ten kwadracik, aby pojawił "ptaszek". Gdy skończyłaś, klikasz w prostokąt, który znajduje się na samym dole z napisem "dodaj temat".
W skrócie: forum serialu Grzech Fatmagul -> kółeczko z plusem w środku -> dodaj nowy temat na forum Grzech Fatmagul -> tytuł -> treść -> "ptaszek" w Uwaga Spoiler -> dodaj temat
Gdy temat nie dotyczy spoilerów, tylko bieżących odcinków nie musisz klikać w "Uwaga Spoiler".
Już jest, ale wytłumaczyłam jakby chciała kiedyś sama założyć temat ze spoilerami, albo chciała zapytać o jakiś spoiler, a nie chciałoby się jej szukać w temacie ze spoilerami, lub chciała założyć zwyczajny temat, bez spoilerów.
Odcinek już leci. Mustafa chce jechać do Stambułu. Czyżby jednak mu zależąło na Fatmie? Już wiem mniej więcej jakie jest zakończenie. Po tym co zobaczyłam do tej pory, to raczej Kerim pasuje do rzeczy, które odstawi Mustafa, jest dla mnie póki co niewiarygodny. Ale widać, już że zaczyna się zmieniać :)
Dziś K już się trochę ogarnął, chociaż już dawno powinien zerwać kontakt z tymi potworami, nie mogę patrzeć na ekran jak ich widzę... jeszcze takie durnoty gadają... okropność.
biedna F dalej w złym stanie, nie dziwota, że chce go zabić.
ogólnie odcinek za krótki..
Mustafa to pokręcony gość. Widać, że ciągle kocha Fatmę. Przynajmniej takie sprawia wrażenie.
Muszę przyznać, że mam dziwną słabość do tej postaci.
Póki co jakoś nie po drodze mi z tym serialem. Oglądam w necie teraz Sezon na miłość.
Mi też, nie mam czasu nadrabiać. Może w wakacje uda mi się wygospodarować trochę czasu.
A Sezon na miłość achhh, tyle wspomnień ;) Warto trochę obejrzeć.
Osobiście polecam też Kontrakt na miłość ;d Czasami jest nawet lepszy.
Mam pewne zdanie na temat Ayaza. Założyłam nawet temat. Jak chcesz przeczytaj co o nim myślę.
Ahhh, Sezon na miłość to był fajny serial, ale niestety później było jak było. Jednak w moim przypadku od KM się zaczęło oglądanie seriali tureckich.
Kerim jednak jest beznadziejną i żałosną postacią. Vural chciał pojechać na policję i wreszcie powiedzieć, jak było na prawdę. A Kerim próbuje go jeszcze przekonać by tego nie robił. Cóż, znów nie wierzę w jego przemianę.
Kerim cały czas się czuje winny. Wie, że jeśli wszystko się wyda, to praktycznie wszyscy będą mieli problemy i chyba o to mu chodzi. Nie chce by ucierpiała rodzina Fatmy. (Mukkades, jej mąż, a brat Fatmy, a przez to i ona sama, są przecież mocno związani ze sobą). Jest mi tak bardzo smutno jak patrzę na tych wszystkich ludzi... Tylko nie żal mi Mukkades, Resata, Selima, Erdogana i super, genialnego Mustafy, który ją tak bardzo kochał. -.-
Co jest dla Ciebie bzdurą? Może rozwinęłabyś swoją myśl? Bardzo chętnie podyskutuję. Ja tylko wyraziłam swoje zdanie i to jak odczuwam zachowanie bohaterów serialu. Nie musisz się ze mną zgadzać, ale chciałabym wiedzieć o co Ci konkretniej chodzi.
Vural chce powiedzieć prawdę. Kerim ma szansę oczyścić się z historii z gwałtem. A on co robi? Próbuje przekonać Vurala by milczał. Niby czuje się winny i brzydzi się swoimi kumplami. A z drugiej strony, nie chce by prawda wyszła na jaw i winni ponieśli zasłużoną karę. Nie uważasz, że coś tu jest nie tak?
Ale to bardziej Erdogan i Selim nie chcieli by Vural o wszystkim powiedział. Kerim ma małą siłę przebicia, w ogóle jest tak jakoś nieobecny czasami. Zadaje się z nimi, ale wie, że robią źle...
A może jak się już dowiedział, to najpierw chciał wszystko powiedzieć Fatmie, tylko, że mu nie wyszło.
I zastanawia mnie czemu on jedyny został wypuszczony :D Za Selima zapłacił przyszły teść, a Vural i Erdogan zostali przewiezieni do więzienia. Tylko Kerim jak gdyby nic w nocy wraca sobie do 'domu'. :D