PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=313990}

Dynastia Tudorów

The Tudors
2007 - 2010
7,8 37 tys. ocen
7,8 10 1 37293
7,5 4 krytyków
Dynastia Tudorów
powrót do forum serialu Dynastia Tudorów

Pytanie

ocenił(a) serial na 9

Mam takie pytanie do osób, które dużo wiedzą na temat Tudorów. Otóż kiedyś obiło mi się o uszy, że kiedy Henryk VIII po swojej śmierci był niesiony w trumnie, owa trumna pękła pod ciężarem jego ciała i psy królewskie zaczęły zlizywać krew, która wyciekła z martwego ciała Henryka. Chciałem się dowiedzieć czy jest to mit ,czy prawda?

Ponadto na wikipedii piszą, że Henryk przed śmiercią uścisnął dłoń biskupowi Cramnerowi na znak, że umiera w wierze chrześcijańskiej. Prawda to?

Nie mam na razie dostępu do żadnych książek na temat Tudorów, więc kieruje te pytania tutaj, bo jakoś nie mogą dać mi spokoju. :)

A sam serial The Tudors, jak i finałowy odcinek mają ode mnie 10/10 :)

poxx

odnosnie trumny to jest to w tej książce:
Ostatnie Lata Henryka VIII. Spiski i Zdrady na Dworze Tyrana autor Hutchinson Robert.
Bardzo ciekawie napisana. A oto o książce:
Nie lęka się nikogo i nie zważa na nikogo na świecie”, pisał ambasador Hiszpanii na dworze angielskim. Henryk VIII Tudor rządził strachem i podstępem, z okrucieństwem największych tyranów. Zgładził 150 000 ludzi (Anglii miała wówczas 2 700 000 ludności). Był „pionierem” wielu metod XX-wiecznych dyktatorów. Wynalazł procesy pokazowe, nieodłączny element przerażająco nowoczesnej machiny propagandowej, gdzie wyrok zapadał, zanim rozpoczął się proces. Cynicznie manipulował dworskimi frakcjami. Nagradzał hojnie i karał okrutnie. Na jego dworze każdy ze strachem oczekiwał pukania do drzwi w środku nocy. W cieniu Tower nikt nie był bezpieczny.

Ale po 35 latach rządów absolutnych najbardziej despotyczny władca w dziejach Anglii był starcem: chorym, odrażającym, potwornie grubym, o rozdętym ciele, z ropiejącymi ranami na nogach. Poświęcił życie, by zapewnić ciągłość dynastii, ale jego jedynym męskim potomkiem był 9-letni Edward. Stawało się jasne, że po śmierci Henryka władzę przejmie regent. Lecz kto będzie regentem? O to toczyła się na dworze umierającego Henryka zażarta walka – wśród zdrad, zbrodniczych intryg i zabójczych spisków.

Ta książka – żywa historia, którą czyta się jak trzymający w napięciu thriller – po raz pierwszy skupia się na mało znanych ostatnich latach Henryka VIII Tudora. Robert Hutchinson – wykładowca archeologii sakralnej University of Sussex Centre for Continuing Education, członek londyńskiego Society of Antiquaries, specjalista w dziedzinie angielskiej reformacji, konsultant do spraw zabytków w komitecie doradczym diecezji Chichester, autor licznych prac poświęconych historii Kościoła i zabytków architektury sakralnej – w pasjonującej, chwilami wręcz makabrycznej opowieści rzuca nowe światło na postać króla. Ujawnia dramatyczne relacje świadków, rozkazy egzekucji, akty przyznania się do winy, rozpaczliwe błagania o łaskę, dowody szantażu i zdrady, a nawet zaginione listy miłosne Katarzyny Parr, szóstej żony władcy. Wysuwa nową teorię jego choroby i przyczyny śmierci, i odsłania motywy ostatnich rozkazów umierającego tyrana.

Co do feee.... to czysta fizjologia. W filmie widzimy Henryka jeszcze w miarę szczupłego, ale Henio umierał chorobliwie otyły, z ropiejącymi i cuchnącymi ranami na nogach.... po jego smierci ten stos ludzkiego truchła musiał byc jakoś zapakowany i upchniety w trumnę. I uwierzcie, że mieli z tym duzy problem.
W książce opisują, że K.Paar wydawała mnóstwo pieniędzy na rozmaite kadzidła, wonności i olejki. Nie zapominajmy że Henio oprócz tego że gnił za życia to raczej z tytułu swojej tuszy, raczej nieczęsto się mył. ( Pozatym zbyt częste mycie w tych czasach było uważane za szkodliwe). Kasia Paar raczej rzadko przebywała w komnatach Henia - smród ponoć było czuć aż u niej, a Henio miał dwóch służących którzy opiekowali się nim, przemywali rany i czynili takie pielęgniarskie posługi.
W filmie pewne rzeczy, co jest dla mnie zrozumiałe pokazane są wogóle inaczej.
Henio i tak był za młodych lat propagatorem czystości, i nie "srania" za przeproszeniem po kątach pałacu. Wiem że starał się unowoczesnić system sanitarny, miał chyba nawet w swojej komnacie bieżącą wodę-oczywiście zimną. Nie da się ukryć, że pałac był ciemny, zimny i ponury i dworzanie chętnie załatwiali swoje intymne potrzeby wypróżnienia w pierwszym lepszym jego kącie. Nie muszę dodawać, że nie myli po tym rąk i jedli przy stole? Częsta smiertelność kobiet po porodzie była spowodowana tym, że położna infekowała srom i pochwę rodzącej po prostu brudem, bakteriami, stąd gorączka połogowa i. śmierć.

ocenił(a) serial na 10
PORCELLA

Poluję na tę książkę jakiś czas, mam nadzieję, że ją znajdę w końcu ;)
Nowa teoria jego choroby? Od dawna wiadomo, że przypuszcza się ostrą cukrzycę, która dopowadziła do owrzodzenia nogi i była przyczyną tego, że się nie goiła. Mogła też doprowadzić do miażdżycy, co ewentualnie miało wpływ na jego humorki. Chociaż co do tego otatniego nie ma pewności, czytałam też, że podczas tego niefortunnego turnieju, w którym Henryk ucierpiał przez niezpuszczenie przyłbicy, został u niego uszkodzony płat czołowy mózgu i od tego czasu miał zmienne nastroje, wpadał w furie itd.

czixxxa

Ja książkę zakupiłam na allegro za śmieszną cenę. Sześć żon Henryka VIII autorstwa Davida Starkeya mam w formie ebooka. Ktoś chętny to prześlę:)
Ostatnie Lata Henryka VIII. Spiski i Zdrady na Dworze Tyrana cytuję rozdział ."psy będą zlizywać jego krew"
Przez trzy dni zwłoki Henryka leżały w prywatnych apartamentach monarchy w pałacu westminsterskim, podczas gdy członkowie rady ustalali formę rządów nowego króla, młodego edwarda.......
Zachowała się osobliwa legenda na temat tego czuwania. W nocy, relacjowano póxniej z trumny zaczęła wyciekac cuchnąca ciecz i w czym najwyraźniej spełniła się przepowiadnia z kazania, które wygłosił w roku dla henia w greenwich pewien zakonnik, że psy zlizywać będą jego krew jak to się stało z krwią achaba. bezpańskie kundle zbłądziły do kościoła i właśnie to uczyniły. W innej wersji tej historii olbrzymi ciężar trumny sprawił ze spadła na posadzkę tak, że pękło zarówno drewno jak i wieko ołowianej skorupy wewnątrz. Z pewnością szczatki Henryka były juz dobrze podgniłe, skoro od smierci upłynęły dwa tygodnie....
Ciekawe jest na końcu ksiązki to, ile razy zaglądano do grobu Henryka i w których latach...
Dzisiaj wielu turystów zwiedzających kaplice przechodzi po płycie nie wiedząc że w krypcie pod spodem spoczywają królewskie szczątki, za bardzo pochłania ich widok wspaniale rzeźbionych ław za nimi oraz wielobarwnych sztandarów i tarcz herbowych. Mimo całej swojej władzy i potęgi, mimo całej dumy i próżności, mimo wszystkich wielkich planów Henryk jest dziś upamiętniany inskrypcją zredukowaną do niezbędnego minimum- imienia i daty śmierci zapisana skromnymi mosiężnymi literami wtopionymi w posadzkę kaplicznego chóru, po której co roku przechodzą tysiące nieświadomych niczego turystów. W sumie to trochę smutne.

ocenił(a) serial na 10
PORCELLA

Ja chcę ja chcę prooooooszę;)

RoseMarie92

na jakiego maila mam przesłać?

ocenił(a) serial na 10
PORCELLA

Ja też poproszę :) w sumie nie lubię ebooków, ale książki znaleźć nie mogę :P
czixxxa@wp.pl

Dzięki :)

ocenił(a) serial na 10
czixxxa

Ja także poproszę książkę starkeya. Szukam jej już od pół roku.

hermionka_95@interia.eu

Z góry dziekuję ;)

Ann_180395

Poszło;), życzę miłej lektury:) Właśnie nie można jej znaleść z formie papierowej-ja zaszalałam wydrukowałam i oprawiłam;)

ocenił(a) serial na 10
PORCELLA

Ja tak zrobiłam z książką o 6 żonach autorstwa Antonii Fraser, ale teraz zrobię chyba to samo xD

Ann_180395

a autorstwo antoniny fraser masz moze na ebooku? Bo ja nie mam. Szukam i szukam i nic.

ocenił(a) serial na 10
PORCELLA

Właśnie przed chwilą odkryłam, że to co nam wysłałaś to właśnie "Sześć żon Henryka VIII" Antonii Fraser xD

Ann_180395

to się zakręciłam jak baranie rogi. Ostatnie Lata Henryka VIII. Spiski i Zdrady na Dworze Tyrana
postaram sie przerobic na ebooka. Nie mam pamięci do nazwisk, nie zauważyłam że to Fraser pisała.

ocenił(a) serial na 8
PORCELLA

Obejrzałam 3 sezony dynastii czekam na 4.
PORCELANA@ Czy i ja mogę poprosić Cię o ebook'a - imbb@op.pl. Z góry dziękuję:)

ocenił(a) serial na 8
imbb

PORCELLA@ sorki

ocenił(a) serial na 10
imbb

Widzę, że PORCELLI na razie nie ma, więc ja mogę ci wysłać tego ebooka ;)

ocenił(a) serial na 10
Ann_180395

Poszło ;)

ocenił(a) serial na 8
Ann_180395

DZIĘKUJĘ SERDECZNIE:)

ocenił(a) serial na 9
PORCELLA

Nie, wolałbym się aż tak nie zagłębiać w temat o ciele Henia ;-) Ale mogłabyś podać tytuł tej książki? Kupię sobie, bo chciałbym chociaż jedną o Henryku przeczytać, byłbym wdzięczny :)

W ogóle jeśli znacie jakieś dobre książki o Tudorach, to możecie mi podać tytuły?

ocenił(a) serial na 10
Darth_Vojtek

Ta książka o której mówiła PORCELLA to: "Ostatnie Lata Henryka VIII. Spiski i Zdrady na Dworze Tyrana" autorstwa Roberta Hutchinsona. Z ksiażek o Tudorach to ja posiadam i czytałam:
- Elżbieta I. Walka o tron. Davida Starkeya
- Cnotliwy Książę. Zanim Henryk VII został królem. Davida Starkeya
- Najcenniejszy klejnot. Bidwella
Czytałam także powieści historyczne Philippy Gregory uprzedzam że jest w nich dość dużo fikcji:
- Kochanice króla
- Wieczna księżniczka
- Błazen królowej
- Kochanek dziewicy

Teraz poluję na Królowe. Sześć żon Henryka VIII autorstwa Davida Starkeya. Zastanawiam się także nad kupnem jakiejś książki o Annie Boleyn po angielski, ale nie wiem czy poradzę sobie z językiem

ocenił(a) serial na 9
Ann_180395

Wy to tutaj chyba siedzicie 24h na dobę, bo nie mogę zgrać się w czasie z pisaniem postów :)

I dzięki wielkie za tytuły książek ;-)

ocenił(a) serial na 8
Ann_180395

Ann_180395@
podobno niezłe są biograficzne:
Eric Ives' "The Life and Death of Anne Boleyn",
Retha M Warnicke's "The Rise and Fall of Anne Boleyn" and
Joanna Denny's "Anne Boleyn: A New Life of England's Tragic Queen",

natomiast powieści zainspirowanych postaćia A. Boley jest podobno mnóstwo autorzy mi.in.: Robin Maxwell, Philippa Gregory, Laurien Gardner, Jean Plaidy etc.

Więcej na: http://www.theanneboleynfiles.com/q-a/best-anne-boleyn-books/#ixzz0xwLOW3wq

ocenił(a) serial na 9
Darth_Vojtek

oj sorry...nie zauważyłem drugiej strony........ale pytanie o książki aktualne :)

A jeśli przyjrzeć się tej całej fizjologii, o której napisała @PORCELLA, to wychodzi na to, że to co pokazali w "Dynastii Tudorów" było bardzo ugrzecznione :) Nie licząc ścinania głów itp. of course ;-)

ocenił(a) serial na 10
Darth_Vojtek

No nie wiem czy bym chciała oglądać serial w który ludzie "srają" po kątach xD

ocenił(a) serial na 9
RoseMarie92

Spokojnie, ja też nie :) Dobrze jest, jak jest.

ocenił(a) serial na 10
Darth_Vojtek

Wolę patrzeć jak robią hmmm... co innego xD

ocenił(a) serial na 10
RoseMarie92

Hahha święta prawda Rose :)

Darth_Vojtek polcam tak jak Ann wszystkie powieści Gregory :)
do tego "Ja Elżbieta" - te wszystkie czytałam :)
poluję też na pare innych, oprócz tych, których nie wymeniła Ann :)
- Henryk VIII
- Rubaszny król Hal
- Henryk VIII i reframcja w Anglii

ocenił(a) serial na 9
czixxxa

@czixxxa - Dzięki za tytuły :)

@RoseMarie92 - jak już zaczęłaś o tym "czymś innym" to zauważyłem, że najwięcej robili tego w 1 sezonie. Później trochę wyluzowali :)

ocenił(a) serial na 10
Darth_Vojtek

Wiesz, w 1 sezonie jeszcze Henio byl taki seksowny, no w sumie w 2 też, a potem to już nie bardzo byloby na co patrzec ;)

ocenił(a) serial na 9
RoseMarie92

No to już wiem dlaczego średnia ocena serialu spadła :D

ocenił(a) serial na 10
Darth_Vojtek

No cóż, można jeszcze rozważać wartość merytoryczna i artystyczną serialu...;D

ocenił(a) serial na 9
RoseMarie92

No ja właśnie za te wartości dałem 10/10 ;-) Żeby nie było...hehe

ocenił(a) serial na 10
Darth_Vojtek

Jakby się tak zastanowić to "tego czegoś" dosyć dużo robili też w 4 sezonie xD Głównie za sprawą Kitty i Culpepera ;)

ocenił(a) serial na 10
Ann_180395

No tak, Culpeper był fajny, ale wolałam oglądać Henia i Karola;)

ocenił(a) serial na 10
RoseMarie92

Karol i córka Buckinghama ^^ albo Henryk i Anna w lesie xD O Boże, muszę się uspokoić bo w nocy nie będę mogła spać xD

ocenił(a) serial na 9
Ann_180395

A teraz wyobraź sobie, że ja cały serial oglądałem z mamą :D Nigdy nie zapomnę co ja wtedy czułem <wstydzi się>

ocenił(a) serial na 10
Darth_Vojtek

Ja też oglądałam z mamą xD Pamiętam jak pewnego dnia na Polsat Cafe leciał 10 odcinek pierwszego sezonu, czyli gorąca scena Anny i Henryka w lesie, ja już wiedziałam, co będzie na końcu a mama oglądała to po raz pierwszy. Była godzina 23,00 a ja od połowy odcinka powtarzałam w duchy " niech ona już zaśnie, niech ona już zaśnie" xD

ocenił(a) serial na 10
Darth_Vojtek

Ja pierwszy sezon trochę z mamą oglądałam, szczególnie pierwsze odcinki, ale potem na szczęście wymiękła i stwierdziła, że za późno puszczają;)

Ann, wlasnie o Karolu i Buckinghamównej wspomniałyśmy w innym wątku i też stwierdziłam, że nie będę mogła spać xD

ocenił(a) serial na 10
RoseMarie92

Moja mama wymiękła przy trzecim sezonie stwierdziła, że cytuję " Ta Jane jest nudna jak flaki z olejem" xD Potem oglądała ze mną czwarty sezon. Co tydzień jak maniaczki siadałyśmy przed komputerem i oglądałyśmy ^^

ocenił(a) serial na 9
Ann_180395

Cieszę się, że nie byłem sam :)
Jeśli chodzi o scenę w lesie to miałem tyle szczęścia, że akurat zadzwonił telefon i mama wyszła odebrać, co za ulga XD Ale przed nami i tak były jeszcze trzy sezony :D

ocenił(a) serial na 10
Darth_Vojtek

A tam, niech mamy tez sobie popatrzą xD

RoseMarie92

Haha xD
Ja oglądałam sama
Ale moja mama wie i tylko chrząka xd

ocenił(a) serial na 10
poxx

Olaboga co się z tego forum zrobiło! :D
ja 1 i 2 sezon oglądałam sama, 3 oglądałam z tatą, bo zaczął trochę za późno oglądac, a teraz nadrabia 1 i 2 sam :P domyslam się, co tylko sobie mysli jak widzi Annę i Henia w lesie :P chociaż ja już mogę takie sceny oglądać :D a mojej mamie się serial nie podoba .... ;)
a co do scen erotycznych to moją ulubioną jest chyba jednak volta Henryka i Anny... przeplatana tymi scenami ostrej zabawy, a później wszystko od nowa :) bardzo fajnie zrobione i jakże naturalnie :)

ocenił(a) serial na 10
czixxxa

Moja ulubiona to bij zabij Karol na statku;]

RoseMarie92

Fajne jak Małgorzata rzucała Charlesa szklankami xDD
A dla mnie najlepsza to Culepper i Katarzyna H...można się zrzygać xD

ocenił(a) serial na 10
poxx

Wzystkie sceny eroyczne z Suffolkiem są boskie :P ale nic nie przebije tego z córką Buckinghama :P i ten tyłek :D
dooobra bo bd mieć sny :P
hahaha niech mnie ktoś przytuli :D

czixxxa

Już cię przytulamy na odległość :D
Ja i rose
a i ja się pytam..jak się wgrywa avatara?xD

ocenił(a) serial na 10
poxx

Właśnie doszłam do tego;) Bierzesz ustawienia i tam gdzie masz taki prostokącik na avatara wyswietli Ci się edytuj i tam kliknij;)

A tak w ogóle... czekałam na Was cały wieczór, a Wy przyszłyście jak muszę się zmywać:( Więc dobranoc, i życzę słodkich słów z Brandonem w roli głównej;*

ocenił(a) serial na 10
RoseMarie92

Tez długo dochodziłam do tego, jak się wgrywa ava :D
Dziękuję za przytulenie :*

Dobranoc Rose i niech Ci się Brandon przyśni na statku :D :*

czixxxa

Dzięki dziewczęta!I dobranoc Brandonico xD

Tak spełnienie marzeń xD
A ty w roli Małgośki xDD

ocenił(a) serial na 10
poxx

hahaha tyż chcę :D