PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=313990}

Dynastia Tudorów

The Tudors
2007 - 2010
7,8 37 tys. ocen
7,8 10 1 37293
7,5 4 krytyków
Dynastia Tudorów
powrót do forum serialu Dynastia Tudorów

Pytanie

ocenił(a) serial na 9

Mam takie pytanie do osób, które dużo wiedzą na temat Tudorów. Otóż kiedyś obiło mi się o uszy, że kiedy Henryk VIII po swojej śmierci był niesiony w trumnie, owa trumna pękła pod ciężarem jego ciała i psy królewskie zaczęły zlizywać krew, która wyciekła z martwego ciała Henryka. Chciałem się dowiedzieć czy jest to mit ,czy prawda?

Ponadto na wikipedii piszą, że Henryk przed śmiercią uścisnął dłoń biskupowi Cramnerowi na znak, że umiera w wierze chrześcijańskiej. Prawda to?

Nie mam na razie dostępu do żadnych książek na temat Tudorów, więc kieruje te pytania tutaj, bo jakoś nie mogą dać mi spokoju. :)

A sam serial The Tudors, jak i finałowy odcinek mają ode mnie 10/10 :)

Darth_Vojtek

na wikipedii również jest napisane, ze jego otatnimi slowami było 'Anna,Anna Boleyn'.
Hm, nie mam pojęcia o tej krwi czy coś..Nie slyszalam, nigdzie sie na tę wzmiankę nie natknełam.
A co do uścisku dloni, to raczej prwdopodone.

ocenił(a) serial na 10
Qdom

Też nie natknęłam się nigdzie na to, że coś takiego jak pęknięcie trumny i te psy liżące jego ciało miało miejsce :D chętnie poszperam, aczkolwiek wygląda mi to na jakąś pogłoskę ;)
Możliwe, że Henryk uścisnął jego dłoń, ale czy to był znak odejścia w wierze chrześcijańskiej? Prawdą jest, że umierając wołał Annę. Ciekawe czy dlatego, że to ją najbardziej kochał, czy bał się, że w końcu ją spotka haha :D a może miał zwidy? ;)

ocenił(a) serial na 9
czixxxa

Z tą trumną i psami to oglądałem taki program dokumentalny na Planete i tam to właśnie usłyszałem.
A jeśli chodzi o Cramnera to on się zapytał Henryka czy umiera w wierze chrześcijańskiej, a ponieważ Heniek nie mógł już mówić, to po prostu uścisnął Cramnerowi twierdząco dłoń.
Co do wołań "Anna, Anna Boleyn", to podobno wołał coś jeszcze o jakichś zakonnikach - to pewnie były zwykłe majaki.

Darth_Vojtek

Anna Anna Boleyn zabiłem cię niesprawiedliwie..może uznał że popełnił błąd xD

ocenił(a) serial na 10
poxx

No cóż, uścisnął mu pewnie dłoń, bo w ostatniej chwili się przestraszył, że pójdzie do piekła hehe :D Skoro uznał, że popełnił błąd zabijając Annę, to oznacza, że ją kochał... Może nadal? Boże, ale głupek z niego był :D żeby na łożu śmierci dotarło do człowieka, że zabił kogoś, kto był dla niego ważny :P

czixxxa

Nienormalni ty ty ty ty xD

ocenił(a) serial na 10
poxx

Czemu? :D

czixxxa

To się powinno nazywać ,,Nienormalni'' i mieć melodie jak ,,Śmiechu warte''
No wyobraź sobie taką rodzinę w naszych czasach xD

ocenił(a) serial na 10
poxx

Trochę mnie dziwi z tą krwią bo przecież krew po kilku godzinach krzepnie więc co tam jeszcze mogło lecieć?;D

ocenił(a) serial na 10
poxx

Ey w sumie... można by tak oryginalnie nakręcić tę historię... jako komedię:D haha :D

czixxxa

O Tudorach?
Komedię...ja chcę zagrać................................................................Muńka z Czarnobylna

ocenił(a) serial na 10
poxx

No o Tudorach :) wszystkie filmy/seriale są takie poważne, ale jak widać (po nas :P) można to nieźle obrócić w żart :D

czixxxa

Ale Muniek z Czarnobylna istnieje!
To jest aktor Henry Czerny!

ocenił(a) serial na 10
poxx

aaaaaaaaaaaaaahahahahahahahahahahhahha :D

czixxxa

Nooo...ale kogo on grał?xD

ocenił(a) serial na 10
poxx

Czerny kogo grał? :P Norfolka :D

czixxxa

A on był dobry?

ocenił(a) serial na 10
poxx

Norfolk? Raczej nie, to on przewodniczył sądowi który skazał Annę na śmierć, był jej wujem który razem z Thomasem Boleynem zaplanowali to jak Anna uwiedzie Henryka. Skazał własną siostrzenicę na śmierć...

Ann_180395

To on!?
Jakie jaja ja jestem Muniek z Czarnobylna..ale w Dynastii on był całkiem z tymi wąsami..a w ,,Kochanicach....''' był brzydki

ocenił(a) serial na 10
poxx

No a skąd kojarzyłaś Czerngo, skoro nie z Norfolkiem? :)

w Kochanicach inny aktor ;) ale faktycznie gorzej wyglądał ;)

ocenił(a) serial na 10
czixxxa

W Kochanicach wszyscy gorzej wyglądali, a Eric Bana nie wypadł przekonującą w roli Henryka, że już nie wspomne o całkiem nieudanej Annie;/

ocenił(a) serial na 10
RoseMarie92

Cały film był bez sensu :) co prawda, kiedy go pierwszy raz ogladałam spodobał mi się, ale wtedy byłam tudorowym laikiem :P
Teraz mogę stwierdzić, że nie dość, iż film nie jest zgodny w dużej części z historią, to jest też całkowicie różny od książki, na której podstawie przecież powstał... Historia w filmie mega skrócona, nieciekawa, dużo fajnych wątków z książki pominiętych...
Aktorzy nie zagrali dobrze. Eric Bana (choć jako aktora ogólnie go bardzo lubię, głównie za rolę Hectora w "Troji") mógłby buty czyścić JRM ;)
Natalie Portman choć jest o wiele sławniejsza od Natalie Dormer mogłaby u niej pobierać lekcje aktorstwa...

RoseMarie92

Natalia Portman, wydaje mi się, że dobrze wypadła w roli Anny! Momentami perfidna, okropna wręcz - scena gdy Maria rodzi syna a Henio odwraca się plecami do niej, bo właśnie Anna powiedziała mu, że może mieć nadzieję :)
Ten uśmieszek...
Trochę gorzej wypadła jako rozhisteryzowana królowa, ogolnie akcja jej panowania jakos tak bladoi szybko wypadła...
Ale Portman Szczególnie fizycznie bardzo mi przypomina Annę z najsłynniejszego portretu :P

Qdom

Bo jest szczupła i nie ma biustu?
Właśnie dlatego Natalie Dormer wydała mi się zbyt seksowna na Annę
Choć jest wspaniała aktorką i z twarzy Annę przypomina trochę
Natalie Portman nie jest złą aktorką ale nie dorównuje Dormer
ja za to ubóstwiam Annę Torrent i Marię Doyle Kennedy bo są świetne jak sama Katarzyna :D

ocenił(a) serial na 10
poxx

Ja bym się tymi portretami Anny Boleyn tu nie kierowała, jak juz gadałyśmy w innych tematach, nie wiadomo który z nich ją przypomina
Moim zdaniem Anna była bardzo seksowna i uwodzicielska, dlatego lepiej do tej roli pasuje Dormer. Zagrała kobietę z pasją - taką jaką była Anna Boleyn.
Natalie Portman natomiast owszem w tej scenie, o której napisałaś wyszła ok, ale ogólnie jakos marnie wypada wg mnie. Nie pasuje mi do roli Anny. Tak po prostu.

czixxxa

No to Dormer
Ale w każdym filmie oprócz Dynastii Annę przedstawiają
jako słodziutką dziewczynkę a jednak sukę

A dla mnie Anna Torrent i Maria Doyle Kennedy i Frances Cuka są idealne do roli katarzyny :D

ocenił(a) serial na 10
poxx

Anna może na swój sposób słodziutka była :P
mnie tylko dziwi przedstawienie Marii jako skromnej dziewczynki ;)

czixxxa

Taka słodziutka jak pieprz xD
Nie podoba ci się Sarah Bolger?:D
Dla mnie wspaniale ją przedstawili..w młodości nie była taka straszna
jak się kłóciła z Howard miodzio xD

ocenił(a) serial na 10
poxx

Kiedy Maria po kłótni z Kitty się rozpłakała, ja też normalnie zaczęłam ryczeć. Strasznie podoba mi sie to jak przedstawili Marię. W ostatnich epizodach już zaczęła pokazywać różki xD

Ann_180395

Sarah Bolger też genialna skorka
Albo ja umarł ambasador...albo jak ja pocieszał właśnie po kłótni ja też się popłakałam xD

Ann_180395

Sarah Bolger genialne zagrała, zwłaszcza w ostatnim sezonie :) Smutna, poruszająca historia całęgo prawie jej życia...

ocenił(a) serial na 10
poxx

chodziło mi o Marię Boleyn w "Kochanicach" :)
a Sarah super :)

czixxxa

No a co nie była cichą myszą?

Sarah młoda a pomimo to pobiła tamzin na głowę xD

ocenił(a) serial na 10
poxx

Maria Bolyn? Kochanka Franciszka i Henryka, nie wiadomo kogo jeszcze :P kobieta lekkich obyczajów, raczej spokojna nie była :P może dopiero jak wyszła za Stafforda.

czixxxa

A Anna to co/
kobieta ciężkich obyczajów?
też spała z Franciszkiem...prawdopodobnie

ocenił(a) serial na 10
poxx

Anna z Franciszkiem???? w szoku jestem, nie słyszałam o tym! co wiesz? :)
domyślam że sie ten teges z Wyattem i Percym możliwe, ale z Franciszkiem?
Chociaż, jeśli wyglądał jak w DT to się jej nie dziwię hahaha :D

czixxxa

Nie nie wyglądał tak xD
była u jego żony we Francji..i coś ich łączyło
więc z nim nie spała?xD

ocenił(a) serial na 10
poxx

była dwórką królowej Klaudii - to wiem ;) ale nie wiem, że coś ich łączyło :P nie natknęłam się na to nigdzie ;)

noooo może tak nie wyglądał, ale ponoć Franciszek by baaaaardzo urodziwy :)

czixxxa

A ja tak
Ale rusz głową..Anna lubiła mieć władze...a tu trafia się Franciszek

Możliwe :D

ocenił(a) serial na 10
poxx

no tak, ale... ona była dzieckiem :P

czixxxa

Miała...powyżej 15 roku życia
ile lat miała Kaśka H. jak straciła dziewictwo xD

ocenił(a) serial na 10
poxx

no15 to gdześ Anna miała myślę jak wyjeżdzała z Francji ;) ale masz rację, mogła :P tylko jakoś mi się nie chce wierzyć, że Anna mu do łóżka wlazła :P ona mierzyła wysoko, a Franciszek by żony nie zostawił :P

czixxxa

Franciszek by żony nie zostawił?
Zmysły postradałaś!?
On miał miliony metres w szafach!
Klaudia nie była ładna

ocenił(a) serial na 10
poxx

Zdradzać ją zdradzał na prawo i lewo :D ale myślę, że nie rozwiódłby się z nią tak jak Henryk z Katarzyną :P
ładna nie była, ale ponoć w sumie ją kochał ;)

ocenił(a) serial na 10
czixxxa

Są opinie i głosy,że Anna mogła być metresą Francisza, ale to są niepotwierdzone historie. W Tudorach zostalo to przedstawione tak,że Anna prosiła Franciszkowi,żeby nie mówił Henrykowi wszystkiego co o niej wie ;) Hehe, gdyby Henio wiedział,że jego ukochana dziewica Anna spała z jego wrogiem, wyrzuciłby ją z dworu z hukiem :D

ocenił(a) serial na 10
PoeticDreams

No właaaśnie :) przecież Franciszek na dobrą sprawę nie uznawał Anny za królową, nie chciał zaręczyć swojego syna z Elżbietą. Wystarczyłoby, żeby powiedział Henrykowi, że Anna była jego kochanką i miałby problem z głowy.

Darth_Vojtek

Prawdopodobnie tak było, tzn. z trumny Henryka (a była to olbrzymia trumna - a i tak pękła) wylewała się ciecz, którą zlizywały psy. Nie była to krew, tylko produkt rozkładającego sie ciała Henryka - taka cuchnąca ciecz. Opisane to jest w książce o henryku -jeśli interesują cię szczegóły to przepiszę je z książki.

ocenił(a) serial na 10
PORCELLA

Obrzydliweeeee

czixxxa

Co do trumny to feee xD

Mówiłam ona mogła być jego kochanką!A czy była się nie dowiemy
Henryk i Franciszek udawali kuzynków a byli rzeczywiście wrogami więc Henryk nie uczynił by z niej królowej gdyby wiedział xD

ocenił(a) serial na 10
poxx

dlatego mnie dziwi, czemu Franciszek o tym nie powedział, jeżeli to była prawda :)