Horror-odmiana fantastyki polegająca na budowaniu świata przedstawionego na wzór rzeczywistości i praw nią rządzących po to, aby wprowadzić w jego obręb zjawiska kwestionujące te prawa i nie dające się wytłumaczyć bez odwoływania się do zjawisk nadprzyrodzonych.
"Celem filmowego horroru jest wywołanie u widza klimatu grozy, niepokoju lub obrzydzenia i szoku(...)","Horror nie musi jednak zawierać elementów nadprzyrodzonych. " http://pl.wikipedia.org/wiki/Horror , reszta definicji pod podanym adresem. Interpretując definicje wybiórczo można poprzekręcać wszystkie tytuły na inne gatunki.
Thriller - "Wykorzystuje on głównie napięcie, niepewność i tajemniczość jako główne elementy utworu(...), W zależności od podgatunku fabuła thrillera opiera się zwykle na obronie jakiegoś dobra - życia ludzkiego, państwa, społeczności; zaskakujące rozwiązanie akcji następuje pod koniec utworu."
"Thriller psychologiczny - występuje w nim konflikt między głównymi bohaterami, który leży na granicy ich psychiki i emocji."
Również za wikipedią. Proponuję odwołać się do całości tekstu, nie do moich wybiórczych cytatów. Moim zdaniem jest to thriller psychologiczny z elementami science fiction oraz dramatu.
science fiction? ale gdzie i dlaczego?
bo chyba nie przypisujesz duchow do elementow s-f??
mozna sie dlugo zastanawiac nad tym czy to bardziej horror czy thriller ale science fiction to sobie w tym filmie jakos nie przypominam
Thriller z elementami horroru, bo były momenty straszne. Prędzej nazwałbym horrorem ten film aniżeli np. Piłę, która IMO nie jeat w ogóle straszna.
jak setki innych horrorow,, ktore nie sa dla mnie straszne co nie zmienia faktu, ze to horrory
i jak setki komedii, ktore mnie nie smiesza, a dalej sa komediami
jezeli wyznacznikiem tego czy cos jest horrorem ma byc tylko to czy dany film jest dla mnie "straszny" to bylby to strasznie skromny gatunek jak chodzi o liczbe pozycji, zawieralby pewnie kolo 10pozycji, ciekawe tylko jak zakwalifikowac cala reszte
a wg mnie to powiedzialby, ze ten film to dramat, moze dramat psychologiczny z elementami horroru i thrillera, o!:)