PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=9063}

Rambo: Pierwsza krew

First Blood
1982
7,4 146 tys. ocen
7,4 10 1 145922
7,4 43 krytyków
Rambo: Pierwsza krew
powrót do forum filmu Rambo: Pierwsza krew

Co byście woleli

ocenił(a) film na 10

Jeśli oglądaliście alternatywne zakończenie http://www.youtube.com/watch?v=cg7wy4X0Y8c&mode=related&search= [www.youtube.com/watch?v...] Czy wolelibyście żeby Rambo zginął i skończyło się na jedynce czy lepiej że przeżył i są kolejne dwie częsci i będzie 4.
Wasze odpowiedzi.

ocenił(a) film na 8
Mateo_SF

......nie wiedzialem ze istnieje alternatywne zakonczenie. Szczerze mowiac kolejne czesci oczywiscie odbiegaja od pierwowzoru ale nie podoba mi sie to zakonczenie jak rambo ginie. Brakuje tego momentu gdy wychodzi z budynku i idac pokazuje kim sa w porownaniu z nim

ocenił(a) film na 10
koniak

Ja sam się dopiero wczoraj o nim dowiedziałem ale też mi się niepodoba że ginie. Lepiej jest tak jak jest.
Pozdro

ocenił(a) film na 10
Mateo_SF

Mojim zdaniem pierwsza czesc jest najlepsza reszta sie doniej nie umywa a 3 czesc jest zdecydowanie najgorsza. Co do smierco Rambo to, to mi nie pasuje. Koniec nie byl taki zly poczatek 2 trzymal jeszcze klimat 1 ale puzniej juz nie, no a co do 3 to juz wiesz.

Mateo_SF

kurteczka........ ja też dopiero teraz zobaczyłem zakończenie alternatywne choć kiedyś coś słyszałem. Ale faktycznie pierwsze ma jakąś siłę i przesłanie

ocenił(a) film na 10
Gregory

obejrzałem i szczerze dobrze że nie skończyło się śmiercią Rambo i to jeszcze w ten sposób jak pokazano w tym zakończeniu bo lipa by była straszna
pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
Mateo_SF

Nie wiem, czy wiecie ale jest także książka D.Morella "Pierwsza krew" na podstawie której powstał film. Tam zakończenie jest jeszcze inne Polecam lekturę:)

ocenił(a) film na 8
Mateo_SF

Nie wiem, czy wiecie ale jest także książka D.Morella "Pierwsza krew" na podstawie której powstał film. Tam zakończenie jest jeszcze inne Polecam lekturę:)

Krwawe_dziaslo

ale w książce rambo również ginie. czytałem książke kiedys i pamiętam że film mi się jednak bardziej podobał.

ocenił(a) film na 10
cannabinol

Mimo wszystko jestem za zakończeniem filmowym.
Dzięki temu powstała jeszcze świetna kontynuacja,natomiast trójka to wielka porażka.

ocenił(a) film na 7
Krwawe_dziaslo

czytałem książkę i jest lepsza od filmu, zakończenie jest inne i lepsze od obu a na końcu książki się naprawdę wzruszyłem. Poza tym w książce Rambo ma trochę inny charakter, jest zupełnie normalny i nie jest tylko dobrym partyzantem ale też dobrym myślącym człowiekiem i wcale nie lubił Wietnamu co podkreślał w filmie

Kain

Wolałbym zakończenie alternatywne czyli że Rambo popełnia samobójstwo. Nie widziałem filmu ze Stallone'm w którym by zginął. Myśle że to by było dobre
zakończenie..2 i 3 były gorsze od 1 trochę przesadzone więc myśle że powinno się to skończyć na pierwszej części.

ocenił(a) film na 8
Travis88

Swego czasu czytałem powieśc, na której podstawie powstał film i tam główny bohater ginie - tak powinien tez skonczyc sie ten film co uniemozliwiło by nakrecenie kiepskich kontynuacji.

Picard

bo to co mowi kolega u góry faktycznie zostalo nakrecone jak Richard Creena szarpiąc sięze Slyem odpala broń i Rambo ginie. Jednak chyba nie zostało nigdy ukazane w postaci zakończenia filmu. Za dużo kasy by stracili.

I po raz kolejny okazuje sie ze jedynka wymiata.

ocenił(a) film na 8
Gregory

Zakończenie w ksiażce jest dużo lepsze niż to alternatywne- to jest według mnie cienkie, nie ma wielkiej dramaturgii. A gdyby się miano wzorować ściśle na książce, to wyszłoby coś podobnego jak w "dwójce", czyli wiadomo...

Dirty

chyba kupię książkę, coś tak mi zaczyna świtać :>

ocenił(a) film na 8
Mateo_SF

Moim zdaniem śmierć Rambo byłaby lepszym zakończeniem niż to które widzimy . Nie powstałaby słaba moim zdaniem druga część tego świetnego filmu . Zresztą chyba nie było filmu w którym Sly udowodnił że potrafi być uśmiercany

ocenił(a) film na 9
Mateo_SF

Powstalo alternatywne zakoczneie zewzgledu ze Rambo jest na motywach powiesci, w ktorej na koncu ginie. Podobno artorowi ksiazki sie spodobalo ze filmowca jego bohatera ocalili i napisala pozostale ksiazki o nim. Czytałem tylko "First Blood" i również jest dobra jak film :D:D:D:D POLECAM .....

Mateo_SF

Alternatywne zakończenie jest nie do przyjęcia, gdyż wówczas nie powstałyby świetne kontynuacje, Rambo 2, 3 i 4.

ocenił(a) film na 8
Mateo_SF

Jak dla mnie alternatywne zakończenie byłoby idealne, gdyby nie to, że wtedy nie powstałyby sequele. Myślę, że śmierć Rambo, wyostrzyłaby jeszcze bardziej główne przesłanie filmu, jakim jest nieumiejętność przystosowania się głównego bohatera do normalnego "cywilnego" życia.

ocenił(a) film na 8
Mateo_SF

Chciałbym żeby John Rambo przeżył 3 części a w czwartej zginą.