PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=875647}

Menu

The Menu
2022
6,7 96 tys. ocen
6,7 10 1 95602
6,2 72 krytyków
Menu
powrót do forum filmu Menu

Niejedno mrowisko. Nareszcie ktoś głośno obśmiał współczesne trendy kulinarne, w których często wyraźnie widać przerost formy nad treścią. . Obowiązkowo maźnięty, niby od niechcenia kleks sosu, lub kilka jego kropli, talerz niby niechcący oprószony przyprawami, składniki dań ułożone w stosik i lub odseparowane na specjalnym naczyniu. To już staje się nudne. Dziwię się tym wszystkim utalentowanym młodym ludziom, którzy poddają się tym infantylnym trendom. Film między innymi tego właśnie dotyka i mam nadzieję, że w skostniałej branży gastronomicznej coś w końcu drgnie i znajdą się odważni, kreatywni kucharze, którzy przestaną swoje dania układać w stosik, a sos podawany będzie w sosjerkach, by klient mógł go sobie serwować wedle uznania.

ocenił(a) film na 7
Alina23

Ty nie odróżniasz stylów restauracji ani gotowania xDD W filmie pokazano restauracje typu casual dining. One nie znikną tylko dlatego że ty do nich nie chodzisz bo sa za drogie. To nie jest kwestia żadnych czasowych trendów kulinarnych ani mody na 5 sezonów, tylko jeden ze stylów gotowania, serwowania. Zawsze masz do wyboru wiele innych miejsc z np. rustykalnym jedzeniem, domowym, bardziej przystępnym casual dyning, bary mleczne, bufety, fast foof, fast casual który w Polsce święci obecnie triumfy, bistro, food truck itp. Wiedza nie boli. To co może się jedynie dziać w obrębie mody i trendów w casual dyning to nowe propozycje coraz to dziwniejszych sosów, potraw, nowy plating, kolorystyka itp. Nikt tam nagle ci nie poda bigosu nasranego na cały talerz xD