PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=500891}

Incepcja

Inception
2010
8,2 644 tys. ocen
8,2 10 1 643881
7,9 100 krytyków
Incepcja
powrót do forum filmu Incepcja

Recenzent Filmwebu wspomina o utworze "Time", pisząc cyt. " to prawdziwe mistrzostwo świata". Przeglądałem forum i widzę, że wielu użytkowników ma podobne zdanie. Faktycznie utwór jest fajny, dlatego puszczam sobie go sobie czasem za pośrednictwem YouTube. Pod jedną z zamieszczonych tam wersji, ktoś napisał cyt. :Reminds me of "Ali d'oro - Zucchero " a bit..i dont know why :)". http://www.youtube.com/watch?v=elj8rw8He-Y Jak na mój gust, główny motyw jest podobny, żeby nie powiedzieć "taki sam"- choć może mi się tylko tak wydawać ;).

Jeśli zajrzy tu ktoś, kto względnie zna twórczość Zimmera, będę miał do niego pytanie o inny Soundtrack tego kompozytora.

ocenił(a) film na 9
Okciuk

Uważam, że lepszy od "Time" jest "Dream is Collapsing". Ale to rzecz gustu. Uwielbiam Hansa Zimmera, choć jest krytykowany za stawanie się "kompozytorem popkulturowym". Faktycznie, zdarza mu się wykorzystywać podobne tematy. Czasami, gdy słucham jego muzyki, mam wrażenie, że gdzieś już to słyszałam:).

ocenił(a) film na 7
2night

"Czasami, gdy słucham jego muzyki, mam wrażenie, że gdzieś już to słyszałam:)"
Świetna puenta do twórczości pana Zimmera z ostatniej dekady.

ocenił(a) film na 8
Lukaan

Mi "Time" przypomina główny motyw Zimmera z "Cienkiej Czerwonej Linii".
A jeszcze lepszy jest motyw towarzyszący Fischerowi i jego ojcu (rozpoczyna np. utwór "528491")... taki motyw jest w prawie każdej ścieżce Zimmera... posłuchajcie początek "Am I Not Merciful" z Gladiatora (swoją drogą zdecydowanie najlepszy kawałek Zimmera), "Watch The World Burn" z Mrocznego Rycerza i "Immolation" z Anioły I Demony.
Ale pomijając to, ścieżka do Incepcji jest genialna.
Strasznie mi się (mimo wszystko) podoba 528491, a poza tym Dream is Collapsing, Dream Within A Dream, Projections (różne wariacje tego gitarowo-skrzypcowego motywu) i One Simple Idea.