Jak myślicie? IMO Saruman wygra, bo ma ciało, gdyby Sauron je miał i pierścień to by wygrał. I czy
sądzicie, że podczas pojedynku Sauron jakoś "skorumpuje" Sarumana, że pojawi się w nim jakaś
skaza mroku czy już ona była wcześniej i chce się zająć Sauronem, bo ma w tym interes.
Nie no ciało dodaje Sarumanowi jakieś + 1 do rzutów obronnych przeciwko zaklęciom ze szkoły śmierci i +3 do obrażeń z przerzutami, także bez ciała Sauron nie pogada.
Wystarczy poczytać książki. Wiadome, że Sauron zostanie wypędzony z Dol Guldur. Powodem zdrady Sarumana są pierścienie władzy. Z zestawu LEGO "Bitwa w Dol Guldur" (który po rozszerzeniu filmów na 3 części i zmianach chyba się zdezaktualizował) i wyciętych scen z Thrainem można się domyślać, że Sauron dąży do zgromadzenia 7 pierścieni krasnoludów (może chce stworzyć kolejne upiory, jak to zrobił z ludźmi).
Myślę, ze do walki nie dojdzie, ale dojdzie do jakiegoś zalążka sojuszu. Podobno w Dol Guldur znajduje sie Palantir. Kto wie, moze to własnie tam Sauron przekaze go Sarumanowi. Wiem, że u Tolkiena tak nie było, ale tym się nie sugerujmy. To historia filmowa, która musi się jakoś łączyć z Lotrem (filmami), więc ksiażek aż tak bardzo w to nie mieszajmy.
Ja palantir zauważyłem jak jest scena z upiorami w zwiastunie. Posąg chyba go trzyma.
Tak, jest tam pewna kula, tylko ze chyba mniejsza. W zasadzie o tym posągu kraza plotki od czasu Niezwykłej Podóży. No, jestem ciekaw jak to wszystko zrobią.
W książkach Sauron posiadał ciało.Mówił o tym sam Tolkien w listach.Ale w filmach zupełnie inaczej to zrobił Peter dając Sauronowi formę wielkiego oka.
Błąd, koledzy dobrze piszą, Sauron posiadał ciało rzec z jasna. Nie był żadnym okiem :)
A racja tylko że nie wyglądał tak jak wcześniej nie mógł pokazac swojego ciała w bitwie potrzebował pierścienia. Jeśli nie to kurde zapomniałem książkę. Biorę ją i czytam jeszcze raz ;P
Miałem racje ;P "W Trzeciej Erze po utracie Pierścienia potrzebował tysiąca lat na wytworzenie powłoki cielesnej (hröa). Później manifestował swą obecność głównie jako Oko."
Gdzie to wyczytałeś? Przeciez pisali Ci konkretnie co Gollum mówił:) I co sam TOLKIEN pisał.
Bo jak tam pisze miał ciało zwane hroa i mógł się objawiać. To że gollum powiedział nie znaczy że Sauron nie był okiem
W trylogii filmowej Władca Pierścieni (reżyseria Peter Jackson) jego postać odgrywał Sala Baker. W początkowych scenach Sauron ubrany jest w czarną zbroję i walczy buzdyganem. W jednej z usuniętych scen Powrotu Króla miało dojść do pojedynku Saurona z Aragornem, jednak ostatecznie Saurona zastąpił troll, który jest pokazany tylko przez kilka sekund. Sceny tej nie ma w wersji reżyserskiej filmu, ale w dodatkach jest omówione, jak miałaby wyglądać. Ciekawe no nie? Ciocia wikipedia nie kłamie :P
haha to ty zamiast Tolkienowi wierzysz wikipedi hahaha a to dobre, zdykredytowałeś sie hahah
Nie mam,trafiłem na jego cytaty odnośnie wyglądu Saurona w dyskusji o tym czy posiadał fizyczne ciało po utracie pierścienia.
Tu masz cytat jak wyglądał Sauron w 3 Erze:
"Sauron should be thought of as very terrible. The form that he took was that of a man of more than human stature, but not gigantic.”
O ile kojarzę to we Władcy Pierścienia było gdzieś tam wspominane, że egzotyzował jako żywa zbroja w czerni czy coś takiego. Ale IMO wersja Pterera jest lepsza w tym zakresie.
"egzotyzował jako żywa zbroja w czerni "
Niczego takiego sobie nie przypominam,łap cytat od samego Tolkiena:
"Sauron should be thought of as very terrible. The form that he took was that of a man of more than human stature, but not gigantic.”
Gollum jeszcze gadał że Sauron posiada tylko 4 palce(ten na którym miał pierścień jak widać nie odrósł hehe)
Do walki nie dojdzie. WG. książki saruman już wtedy służył sauronowi, a uderzenie przeprowadził tylko by samemu zdobyć pierścień.
Wydaje mi się, że jakieś konszachty między tymi dwoma miały miejsce wcześniej ;) W Niezwykłej Podróży Saruman coś za bardzo krytykował wszystkie pogłoski o Nekromancie, więc coś jest na rzeczy. Pewnie Saruman zrobi pokazówkę z pokonaniem Saurona w pojedynkę, co by reszta Białej Rady myślała, że się pozbyli problemu, a tymczasem to będzie tylko kolejna część planu ;)