dlaczego w uniwersum nie ma orczyc?? :) przeciez jakos Azog musial splodzic syna... w zadnej ekranzacji nie ma pokazanej orczycy... blad w uniwersum? jak myslicie?
W ksiażkach u Tolkiena tez o "orczycach" jak je nazwałes nie było mowy. Wydaje mi się, że orkowie rodza się trochę inaczej (wnioskuję to po scenach z Uruk-Hai w Isengardzie w Drużynie), ale nie jestem pewny. Poza tym ci synowie orków mogli nie być z nimi spokrewnieni.
W Silmarillionie jest wzmianka o tym, iż orkowie rozmnażają się normalnie:
"Orkowie bowiem byli istotami żywymi i rozmnażali się tak samo jak inne Dzieci Iluvatara..." Silmarillion' rozdział 3 pt. " Pojawienie się elfów i uwięzienie Melkora".
mi się wydaje że to nie jest błąd możliwe że Tolkien to pominął bo poco taki wątek .
Krasnoludek też nie ma, i co?
Orków w książkach Tolkiena widzimy w zasadzie wyłącznie w czasach działań wojennych, gdzie ich kobiety za bardzo nie miały czego szukać. Rozmnażali się tak samo jak ludzie i elfy, jest o tym wzmianka w Silmarillionie.
Tak, nazywała się Dis - matka Kilego i Filego :). Ale w książkach było, że kobiet krasnoludów jest znacznie mniej niż mężczyzn a dodatkowo nie każda chce wychodzić za mąż i zakładać rodziny co jeszcze przyczynia się do tego, że ta rasa powoli się kurczy.
A nie było czasem jakiejś wzmianki we Władcy Pierścieni? Kiedy Frodo i Sam zostali wzięci za orków i wcieleni do ich armii wydaje mi się, że jak orkowie zaczęli się buntować to mówili, że woleliby być w domu czy że chcą wrócić do domu (tam było zaznaczone jakby mieli rodziny - czy oni wprost powiedzieli, że mają rodziny). Coś mi dzwoni, ale nie do końca wiem w którym kościele. Albo usłyszeli to kiedy ich podsłuchiwali. Coś było na pewno.
A może to nie chodziło o nich tylko o easterlingów... Hmm...
O przepraszam są! ;D taka ruda się znalazła jedna ... 0:45-0:47 ;)
http://www.youtube.com/watch?v=6ZrJPiq9QGM
A tak serio, nie wiem;) nie natrafiłam też w książkach na ten temat ... no chyba, że coś pominęłam ;)
W Silmarillionie masz powiedziane, że orkowie to upodlone elfy a elfy rozmnażały się jak ludzie - normalnie. Sugerowałoby to, że w takim razie i orkowie w ten sposób się rozmnażają. A czemu ich nie możemy zobaczyć? Możliwe, że widzimy tylko ciężko je odróżnić od ich płci męskiej :).