PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249599
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Legolas pojawia się w 2 części, a dlaczego nie ma aragorna?

Pitch_Black

Bo Viggo Mortensen odmówił Jacksonowi, stwierdził, że nie chce naciągać historii, bo przecież jego postaci w książce nie było.
A tak zupełnie poza tym to musieli by go odmłodzić o jakieś 30 lat, bo w czasie gdy dział się "Hobbit" Aragorn miał dwadzieściaparę lat ;)

ocenił(a) film na 8
GodsmackShit

wszyscy byli młodsi o dobre parędziesiąt lat, poza tym sam fakt, że w książce nie ma ich postaci powinien być wzięty pod uwagę :)

ocenił(a) film na 10
GodsmackShit

"Bo Viggo Mortensen odmówił Jacksonowi, stwierdził, że nie chce naciągać historii"
Myślisz, ze Viggo obchodzi co jest w książce to tylko aktor zagra to co mu dadzą i jeśli mu się spodoba postać...Nie jest jakimś raczej fanem postaci Aragorna owszem może go lubić może nawet czytać książki Tolkiena, ale jeśli chodzi o role w filmach weźmie każdą, która jest dobrze płatna i nie będzie się przejmować, że adaptacja nie jest podobna do książki. to jest Show Biznes ;)
"musieli by go odmłodzić"
Gdzby go naprawdę chcieli wziąść do roli w Hobbicie odmłodziliby go ich tam o to dvpa by nie bolała ;D

ocenił(a) film na 5
LiliBlue22

Moim zdaniem jednak kasa nie liczy się dla Viggo tak bardzo jak dla Orlando, zwłaszcza, że rolę we Władcy Pierścieni przyjął ze względu na syna. Tak, wiem, bardzo naciąganie to brzmi, ale informacja, że obu aktorom proponowano role w "Hobbicie" jest pewna.
Myślę, że kolejnej postaci, której nie ma w książce bym nie ścierpiała.

ocenił(a) film na 10
ShieldWombat19779

wiem przeczytałam artykuł i już wiem że naprawdę mu proponowali przepraszam za nidociągnięcie...Lubię Viggo, ale Orlando to po prostu kara boska nie umie grać Legolas w ekranizacji LOTR zamiast naprawdę uronć jakąś choćby łzę to on robi miny jakby miał zatwardzenie w książce lubię Legolasa w filmie ujdzie ale aktora po prostu nie trawię

ocenił(a) film na 7
Pitch_Black

Bo Aragorn miał wtedy dziesięć lat. A Legolas dobre dwa tysiące.:)

ocenił(a) film na 6
Lady_Eowyn

Historia dzieje się i w książce i w filmie gdy Bilbo ma około 50 lat (nie pamiętam ile dokładniej miał) we Władcy Pierścieni ma 111 lat a więc historia dzieje się 60 lat wcześniej niż przygoda Pana Frodo Bagginsa, co jest pokazane w pierwszych scenach filmu Hobbit... Więc na początku Hobbita, Aragorna nie ma jeszcze na święcie co najwyżej jogo ojciec mógłby się wtedy urodzić.

ocenił(a) film na 7
Tasok

Czytałeś Władcę? Akcja ma miejsce w 2941 roku TE, 60 lat przed imprezą Bilba, a 77 lat przed przygodą Froda. Bilbo w dniu zjazdu na beczkach miał 51- sze urodziny. Aragorn urodził się 1 - szego marca 2931 roku TE, dziesięć lat przed wyprawą. Jego ojciec zginął dwa lata później, najprawdopodobniej miał około 40 lat. Aragorn wtedy dwa lata, a jego matka ok. 25, a sam Tolkien podał, że jej rodzice nie byli zadowoleni, bo Arathorn był sstarszy jakieś 10 - 15 lat. Wiem, że Mortensen wygląda młodo, był wtedy dwa razy młodszy niż jego postać. (Aragorn ma w książce 88 lat, natomiast gdy premierę miał Powrót Króla Mortensen miał 44 lata).

Lady_Eowyn

Tasok, w momencie trwania akcji "Hobbita" Aragorn ma 10 lat, więc już jest na świecie. Aragorn z racji przynależności do królewskiego rodu jest Dunedainem, Numenorejczykiem obdarzonym długim życiem (są to słowa zresztą samej Eowiny u góry :-) ) zatem we "Władcy" chociaż ma 86-87, wygląda na 40.

ocenił(a) film na 6
kacpi_3

Spoko , tak wiem co innego myślałem co innego wyszło. Zasugerowałem się za bardzo postem GodsmackShit. Przepraszam za wprowadzenie w błąd.

ocenił(a) film na 7
Tasok

Spoko. Nic się nie stało.:)

ocenił(a) film na 8
kacpi_3

Skoro w LOTR ma 83 lata to w Hobbice powinien mieć ok. 20. A że starzeje się 2 razy wolniej to musiałby by go grać 10-latek.

Lady_Eowyn

Według filmu Aaragorn miałby mieć 27 lat

straightlines

We Władcy sam Aragorn mówi, że ma 87 lat (Dwie Wieże). Tak jest w filmie wiem, bo oglądałam wczoraj a jak jest dokładnie w książce nie pamiętam, ale też coś koło tego. Czytałam Tolkiena już dobrych siedem lat temu! ;)

aneant89

Ja też już nie pamiętam dokłądnie:)

aneant89

Tak we władcy można wywnioskować że Aragorn ma około 80 lat, a poza tym akcja władcy zaczyna się 60 lat po hobbicie , a o ile pamiętam zanim Frodo wyruszył z do Rivendell minęło jakieś 20 lat(gdy Bilbo odszedł Frodo kończył 33 lata , a potem było wspomniane że Frodo kończy 50 lat i w ogóle się nie starzeje)

kamild130

Ach! Zapomniałam o tym, że Frodo w ogóle się nie starzeje a to zasługa pierścienia!! Zupełnie o tym nie pomyślałam. Jak to możliwe? Sama nie wiem ;)

Lady_Eowyn

Zgadza się, ale Aragorn w wieku 88 lat wyglądał młodo bo pochodził z rodu Numenoryjskiego w którego żyłach płynęła elfia krew :)
Ludzie Ci żyli o wiele dłużej niż normalni i dłużej zachowywali młodość :)

ocenił(a) film na 7
Popow85x2

Ja pierw oglądałam film, więc myślałam pewnie koło 40. A tu hit. W powieści prawie 9 dekad.:D

Lady_Eowyn

Bo na około tyle Aragorn wyglądał :).W sumie w filmie wiek postaci i tak nie miał zbytniego znaczenia. Nie było szczegółowych dat ani odniesień, ale to taka ciekawostka :)
Aragorn zmarł po długim panowaniu jako król Gondoru w wieku 157 (167)lat jeśli dobrze pamiętam. (ze względu na ogromną ilość bohaterów mogę się mylić, dlatego głowy nie oddam, jednak był to na pewno wiek nieosiągalny dla zwykłego człowieka)
:)

ocenił(a) film na 7
Popow85x2

Dokładnie to 210;) ale fakt, zwykle ludzie Gondoru żyli 2 razy krócej. (No żyli w dobrym zdrowiu do ok. 100 lat.

Lady_Eowyn

Jak dokładnie to się nie kłócę ;). Czytałem Władce Pierścieni 3 razy, ale ostatnim razem z 8 lat temu :P
Moja pamięć sięga bliżej Silmarilionu, Niedokończonych Opowieści i Dzieci Hurina :)

ocenił(a) film na 7
Popow85x2

Ja czytałam w zeszłym roku 2 razy;) Zazdroszczę Ci DzieciHurina, ja zamówiłam na Allegro, ale mi nie przysłali:(

Lady_Eowyn

Spokojnie, na pewno sobie poradzisz ;)

ocenił(a) film na 10
Pitch_Black

A no nie wiem, może dlatego, że to byłoby pierońskie nagięcie fabuły?
Gratuluję głupoty.

Pitch_Black

Jedynie może być o nim wzmianka jak z Gimlin w Pustkowiu, ale przypuszczam, że nawet tego nie będzie.

ocenił(a) film na 6
Pitch_Black

można by wprowadzić wątek Aragorna jak najbardziej, bo brał czynny udział w wydarzeniach dziejących się wówczas. Beka z was ludzie xD

Pitch_Black

Hobbita, a początek Władcy Pierścieni dzieli 60 lat (początek, czyli urodziny Bilba i jego odejście...bo od tego momentu, a momentu kiedy Frodo opuścił Shire minęło kolejne 7 lat - w filmie trwało to 5 minut :P) Wtedy Aragorn jeszcze się tak nie udzielał tylko przebywał wśród elfów. Dopiero lata póżniej Gandalf wysłał go na północ wraz ze swoimi pobratymcami aby potajemnie pilnowali pokoju w regionie.
:)
Ale jak wiadomo, w filmie można wszystko ;)

Popow85x2

17 lat* poprawiam się ;p - między urodzinami Bilba a odejściem Frodo z Shire.

ocenił(a) film na 6
Pitch_Black

Nic o tym nie słychać, więc pewnie nie. A szkoda. Poza tym, jeśli miałby wystąpić, to musiałby być bardzo młody.
No, ale Viggo w którymś z wywiadów mówił, że nie miałby nic przeciwko zagraniu w Hobbicie. Mówił, że chętnie spotkałby się jeszcze raz z ekipą itd. :)

ocenił(a) film na 6
Pitch_Black

Viggo odmówił Peterowi zagrania w Hobbicie. Najwyraźniej dlatego (jak sam Viggo powiedział) że Jego Postać w tej o to Trylogii była by zbyt naciągana. Legolas jakoz byl Elfem przeciez mógł jak to określe' żyć'. Ale co robił by tam Aragorn ?

ocenił(a) film na 6
LadyArwen

Aragorn nie wystąpiłby jako bohater w trakcie trwania akcji hobbita. Nie pojawiłby się nagle jako bohater podczas bitwy 5 Armii, robiąc piruety i zabijając 10 orków na jedno uderzenia ;). Jak sam mówił, mógłby wystąpić jako taki zapychacz :D. Kończy się akcja Hobbita, ale jeszcze jakieś gratki dla fanów lotra. Może jakiś prolog czy coś :). Ale to tylko marzenia, pewnie już byśmy wiedzieli, gdyby rzeczywiście Aragorn miał wystąpić. Ale znowuż Jackson często po skończeniu kręcenia, robi różne "dokrętki" i wtedy może Viggo wkroczyć ;)

Pitch_Black

Tytuł trzeciej części to "Tam i z powrotem" czyli na bitwie Pięciu Armii się nie kończy. Dość mocno rozbudowano wątek pierścienia, więc warto by dokończyć. Innymi słowy niewykluczone, że PJ wypełni jakoś te 60 lat między HB a LOTR. Biorąc pod uwagę, że Boromir specjalnie wystąpił w Powrocie aby na zakończenie trylogii każdy główny bohater znalazł się w napisach niewykluczone, że chcąc mieć Vigo gdy kinowa historia Śródziemia dobiegnie końca, Peter zatrudni go właśnie po to by zakończyć tą przygodę symbolicznie, pełną Tolkienowską ekipą.