PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=120032}
6,7 1,5 tys. ocen
6,7 10 1 1456
4,0 2 krytyków
Helter Skelter
powrót do forum filmu Helter Skelter

Manson

ocenił(a) film na 9

to dla mnie bardzo interesująca postać. Oprócz tego filmu czytałem książkę Helter Skelter, oglądałem dokumentalny film Manson i obejrzałem sporo wywiadów z samym Mansonem na youtubie i główne zastrzeżenie jakie mam do filmu do kreacja Jeremy'ego Davies'a która mało przypominała zachowanie Mansona. W filmie Charlie jest przedstawiony tak jak go ludzie chcą widzieć, bardzo stereotypowo - groźny, sfrustrowany wariat z zaciętym wyrazem twarzy jednak w rzeczywistości taki nie jest i odbiera się go jako stukniętego faceta, który w gruncie rzeczy jest całkiem sympatyczny i wesoły:) i pewnie między innymi na tym polegał jego sukces w manipulowaniu ludźmi. A mistrzem manipulacji był chyba do tego stopnia, ze potrafił oszukać samego siebie i wmówić sobie, że niczemu nie jest winny.
Druga ważna sprawa, którą bardzo po macoszemu potraktowano to to, ze Manson był muzykiem i w dużym stopniu, zawód sprawiony tym, że nikt nie doceniał jego twórczości doprowadził do tych wszystkich tragedii. Wydaje się też jakby twórcy filmu próbowali wybielić Denisa Wilsona z Beach Boysów.
Tak na marginesie Manson ciągle wydaje płyty ze starymi piosenkami, nawet jedna wyszła w tym roku;) Miałem nadzieję na to, że w filmie wykorzystane zostaną jego utwory jednak był chyba tylko fragment jednej piosenki.
Ogólnie sam film bardzo dobry i oprócz powyższych zastrzeżeń dosyć dobrze oddaje rzeczywistość

mAs5

" W filmie Charlie jest przedstawiony tak jak go ludzie chcą widzieć, bardzo stereotypowo - groźny, sfrustrowany wariat z zaciętym wyrazem twarzy jednak w rzeczywistości taki nie jest i odbiera się go jako stukniętego faceta, który w gruncie rzeczy jest całkiem sympatyczny i wesoły:) i pewnie między innymi na tym polegał jego sukces w manipulowaniu ludźmi. " Boże człowieku, może się za niego wyjdziesz? Sorry, ale jak inaczej można odbierać postać kogoś takiego? Inaczej niż psychopatycznego mordercy?
Jestem w trakcie oglądania filmu i oczom nie wierzę, że tacy ludzie żyją na tym świecie. Po raz kolejny czytam Twojego posta i oczom nie wierzę, że to napisałeś.

ocenił(a) film na 6
keshia21

to, że ktoś jest psychopatą nie oznacza że nie może się wydawać sympatyczny i wesoły. I właśnie w tym tkwiła siła Mansona jako guru kontrolujacego umysły, co zresztą kolega wspomniał. Nie rozumiem więc koleżanki zastrzeżeń. Kolega przedstawił bardzo interesujące zestawienie postaci Mansona zagranej w filmie, a Mansona takiego jakim był w rzeczywistości

Nicolis

No przepraszam ale kolega nie napisał, że Manson w y d a j e się sympatyczny, tylko, że jest sympatyczny. Według mnie chodziło u o to, ze w rzeczywistości był fajnym, sympatycznym facetem, a to, że przedstawili go jako zaciętego psychopatę to źle, bo wcale taki nie był...
Gdyby napisał, że w wywiadach na YT Manson wydawał się sympatyczny i tym zjednywał sobie ludzi, a w filmie przedstawiono go tylko jako psychopatę, nie miałabym żadnych zastrzeżeń.

ocenił(a) film na 9
keshia21

ale masz problemy.....
ja się w 100% podpisuje pod pierwszym postem.

Deddlith

nie mam problemów...to że ktoś jest psychopatą podającym się za Jezusa i takim go pokazują to akurat dobrze świadczy o filmie. Siła Mansona tkwiła w jego perswazji i to też było pokazane, a koleś nie był potulnym pastuszkiem sprowadzającym swoje baranki na dobrą ścieżkę, tylko fanatykiem mordującym za nic, wyjątku nie stanowiły nawet kobiety w ciąży. Ja tu nie widzę wytłumaczenia...

ocenił(a) film na 9
keshia21

wytłumaczenia? czy ktoś coś tłumaczy?
przeczytaj jeszcze raz pierwszy post, przemyśl co tam jest napisane i przeczytaj jeszcze raz bo póki co to jedni o gruszce a inni o pietruszce.
logiczne że Manson jest miłą i sympatyczną osobą wzbudzającą zaufanie. przecież jakby zaczął od wyklinania i straszenia ludzi to by mu się nie udało ich tak zbajerować. Przecież on ma do tej pory rzeszę fanów którzy do niego listy miłosne wysyłają!

Deddlith

logiczne jest jedynie to że bredzisz

ocenił(a) film na 7
einhander

I owszem właśnie był niezwykle sympatyczny,a nie groźny, jego uczniowie mówili,że biło od niego czyste dobro, poza tym wiele poświęcił inicjatywie ATWA, znakomicie manipulował ludźmi, ale ich nie zastraszał

ocenił(a) film na 7
keshia21

Przecież Jezus był psychiczny... i owszem uważam go za sympatycznego inteligentnego faceta, ma rację w wielu kwestiach i przewyższa umysłowo z 99 % ludzkości