mam pomysł dla cikawskich i tych którzy nie śledzili uważnie HP. Ułużmy słownik zpisując inkantacje zaklęcia i jak ono działa. DODAWAJCIE TYLKO PO JEDNYM ZAKLęCIU NA RAZ Z ODSTęPAMI. Zeby dać szanse innym. Ja zaczne:
Expelliarmus- zaklecie rozbrajające powoduje że różdżka przeciwnika wylatuje mu z ręki.
Sectumsempra - zaklęcie wymyślone przez Snape'a. Zaklęcie to powoduje powstanie w ciele przeciwnika głębokich ran.
btw. ciekawy temat ^^
i taki mały bonusik dla tych, którzy nijak nie mogą wpoić sobie nawet jednego zaklęcia do głowy:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zakl%C4%99cie_(Harry_Potter)
expecto patronum- zaklęcie odpędzające dementorów (strażników azkabanu) by przywołać potronusa trzeba przypomnieć sobie najszczęśliwsze wspomnienie.
patronusy bohaterów:
harry- jeleń
hermiona- wydra
ronald- pies (lub wilk)
luna- królik
simus finegann- dzik
cho chang- łabędź
ginni- koń
więcej nie przychodzi mi do głowy
Avada Kedavra - nieodwracalnie uśmierca osobę, na którą je rzucisz. Towarzyszy jej śliczny, zielony błysk.
levicorpus- urok wynaleziony przez księcia półkrwi (snape) unosi przeciwnika za kostke u nogi do góry. przeciw zaklęcie brzmi liberacorpus
diffindo lub jakoś tak zaklęcie do przecinania różnych rzeczy np. torbe diggorego w 4 części
Crucio (Cruciatus) - kolejne z Zaklęć Niewybaczalnych. Najczęściej stosowane do tortur, zadaje ofierze straszny ból.
ferawerto- zamienia zwierzęta w "puchary na wode" (cytat z HP i KT prof. McGonadall)
chyba veravertum.
to może Rictusempra rozbrajające i Wingardium Levioosa nie leviosaaaaa
do lewitacji pzedmiotów.
Pertotuum Locomotor , zaklęcie które tchnęło życie w puste zbroje na korytarzach, które później broniły Hogwartu :)
Confundo (znane in. jako confundus)- Osoba na którą rzucisz to zaklęcie uwierzy we wszysto co zechcesz np. Hermiona rzuciła confundo na McLigana (czy jakoś tak) podczas sprawdzianów do drużyny quddiytch wmawiając mu że Ginni strzela w odwrotnym kierunku
Imperius - ostatnie z trzech zaklęć niewybaczalnych. Służy do manipulacji innymi osobami, które pod działaniem tego czaru są całkowicie podległe twojej woli.
1 Bombarda ,2 Bombarda-maxima.
ad1) zaklęcie wysadzające (wysadzenie zamka przy drzwiach)
ad2) silniejsza forma tego zaklęcia (wysadzenie dziury w ścianie)
widze że mamy tu speca od czrnej magii wampiratka a szczególnie od zaklęć niewybaczalnych. UAU!!! (nie mówie tego obraźliwie)
Szatańska pożoga - zaklęcie ognia niszczące wszystko na swej drodze. Płomienie przybierają postać żywych
stworzeń. Nie do ugaszenia przez wodę ("aquamenti"). Jeden z rzadkich i śmiertelnie niebezpiecznych
sposobów zniszczenia horkruksów. Usłyszany przez Crabbe'a od Carrow'ów i wypróbowany w "pokoju
życzeń" podczas II bitwy o Hogwart.
Szatańska pożoga - zaklęcie ognia niszczące wszystko na swej drodze. Płomienie przybierają postać żywych
stworzeń. Nie do ugaszenia przez wodę ("aquamenti"). Jeden z rzadkich i śmiertelnie niebezpiecznych
sposobów zniszczenia horkruksów. Usłyszany przez Crabbe'a od Carrow'ów i wypróbowany w "pokoju
życzeń" podczas II bitwy o Hogwart.
Pieprzony komputer!!!!
(za krótki) (za krótki) (za krótki) (za krótki) (za krótki) (za krótki) (za krótki) (za krótki) (za krótki) (za krótki) (za
krótki) (za krótki)
chyba Oblivate ^^^
episkey- naprawia złamania kości (Tonks Harremu naprawiła nos tym zaklęciem
Flagrante- zaklina przedmiot tak, że dotknięty przez kogokolwiek rozgrzewa się do wysokich temperatur.
Imovilus- czy jakoś tak;p efekt zatrzymania ciała (chochliki kornwaliński 2 cześć harrego
expllarmus- nie rtylko powoduje wywalenie różczki ale też popchnięcie przeciwnika lub lub gwałtownie uderzenei w przeciwnika Snape w 3 i voldemort w 4
Moje ulubione to niewybaczalne ^^ Ale jest jeszcze fajne ^^
MORSMORDRE !- ukazuje się Mroczny Znak na niebie ;)
Serpensortia- wyczarowuje z różdżki jadowitego węża ^^
Lokomotor Mortis- Zwieracz nóg. Złancza dwie nogi tak by można było tylko skakać, czołgać itp.
Mam fajny dodatek może spróbujemy również z eliksirami jeśli są znane, można podać składniki (zaklęcia ciągle można dodawać)
wywar żywej śmierci- wywar usypiający na zawsze dają go zmieszany asfotelus i piołun (nie mylić z "piorón")
Mam fajny dodatek może spróbujemy również z eliksirami jeśli są znane, można podać składniki (zaklęcia ciągle można dodawać)
wywar żywej śmierci- wywar usypiający na zawsze dają go zmieszany asfotelus i piołun (nie mylić z "piorón")