mam pomysł dla cikawskich i tych którzy nie śledzili uważnie HP. Ułużmy słownik zpisując inkantacje zaklęcia i jak ono działa. DODAWAJCIE TYLKO PO JEDNYM ZAKLęCIU NA RAZ Z ODSTęPAMI. Zeby dać szanse innym. Ja zaczne:
Expelliarmus- zaklecie rozbrajające powoduje że różdżka przeciwnika wylatuje mu z ręki.
Cave mugolteum, Salvo hexia, Protego totalum(chyba tak to się pisze)- zaklęcia ochrone używane przez Hermione w insygniach
tak jak już wcześniej mówiłem można dodawać eliksiry
felix felicitis (czy jakoś tak)- eliksir szczęścia. Po łyknięciu masz pare godzin czystego szczęścia. Nie można go pić za częto bo ma się za dużą wiare w siebie. Nie wolno używać go podczas meczy egzaminów itd.
nawet slughorn (który potrafi go uwarzyć) pił go tylko 2 razy w życiu. Harry wygrał buteleczke dzięki Księciu półkrwi.
a nie przypadkiem mufalldo^^^
reparo- zaklęcie naprawiające uszkodzone przedmioty
Partis Temporus
przekształca wyczarowany wcześniej ogień w tunel.
Użyto go w jaskini do obrony przed Inferiusami Voldemorta.
piertotum locomotor - zaklęcie ożywiające przedmioty np. zbroje, posągi.
ponadto wymusza na tych przedmiotach posłuszeństwo i nakaz obrony miejsca.
hmm, co do tego nie byłbym takie pewien. Prawda, ożywia, ale raczej nie wymusza nakazu obrony danego miejsca. To McGonagall wymusiła na nich obronę zamku, ponieważ to ona je ożywiła dzięki czemu miała nad nimi kontrolę. No i zbroje były w zamku właśnie po to, by bronić go w sytuacji zagrożenia ("Brońcie naszych granic, chrońcie nas, spełnijcie waszą powinność wobec szkoły" IS 619)
Anapneo - zaklęcie 'odkrztuszające'
Hmmm... Tego chyba nie było
Lumos/Lumos maxima!- sprawia, że nak ońcu różdżki zapala się światło.
Nox (chyba tak się pisze)- gasi różdżkę po lumos
Zaklęcie Fideliusa- rzuca się chyba na strażnika tajemnicy i na dom, jezeli strażnik nie powie ci gdzie jest ten dom, nie wejdzisz (no mniej więcej :D)
Ascendio - zaklęcie pociągające różdżkę do góry wraz z jej użytkownikiem
Homenum Revelio - zaklęcie ujawniające obecność człowieka na obszarze użycia
Engorgio (chyba tak się pisze) - powiększa daną roślinę, zwierze, przedmiot itp..
Ridikulus - zaklęcie, które pozwala ochronić się przed boginem
Repello Mugoletum - sprawia, że mugole nie widzą danego obiektu.
Protego Horriblis - Prawdopodobnie najsilniejsze zaklęcie ochronne.
Incarcerous - powoduje pojawienie się pęt krępujących ofiarę.
Wywar Żywej Śmierci - eliksir powodujący omdlenia, które dla niedoświadczonych czarodziejów mogą być podobne do śmierci. Jest też wykorzystywany jako środek łagodzący ból. Lecz nie należy używać go w dużych ilościach, gdyż może spowodować uszkodzenie mózgu lub nawet śmierć.
levicorpus - sprawia że osoba na którą zaklęcie zostało rzucone unosi się w powietrzu jak uwiązana za kostki u stóp
Engorgio - powiększa różne obiekty :)
a ja jestem zdziwony że nikt nie podał Protego :P
Protego - zaklęcie ochronne, pozwala na absorbcję innego zaklęcia
Episkey
Wymowa:Episkej
Opis:Formuła zaklęcia leczącego.Jest przydatne podczas różnego rodzaju złamań.Pomaga podczas zrastać się różnym kończynom.
Przykład: Tonks (w filmie Luna ) doprowadziła tym zaklęciem do porządku nos Harry'ego po tym, jak kopnął go w twarz Draco Malfoy.
hokus pokus czary mary tinki winki to twój stary-
sprawie że stajesz się dzieckiem neostrady