PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=936}
8,1 787 tys. ocen
8,1 10 1 787127
7,4 83 krytyków
Gladiator
powrót do forum filmu Gladiator

Muzyka

ocenił(a) film na 10

Moim zdaniem muzyka z Gladiatora jest na 1. miejscu ścieżek dźwiękowych wszechczasów, a Hans Zimmer jest
niekwestionowanym mistrzem. A jaka według was jest najlepsza muzyka filmowa, jaka kiedykolwiek została
skomponowana? Czy się ze mną zgadzacie?

Matekes15

zgadzam się :) jest tylko jedno ALE (wybaczcie) w scenie bitwy z Germanami (na początku filmu) wyraźnie słyszałam motyw Piratów z Karaibów... chyba że mam omamy :P

ocenił(a) film na 10
ladyfiume

Faktycznie bardzo podobny motyw, jednak nie ten sam ;)

ocenił(a) film na 10
ladyfiume

też mi się tak na początku zdawało; odnośnie muzyki to ta z "Gladiatora" jest u mnie na pierwszym miejscu, ale lubię też tą z "Władcy Pierścieni" oraz z "Piratów z Karaibów"

Matekes15

Jak dla mnie Gladiator to najlepszy film, a Hans Zimmer rzeczywiście pięknie tworzy. Ładna jest też muzyka z filmu Incepcja.

ocenił(a) film na 5
Matekes15

Nie.

ocenił(a) film na 10
ocenił(a) film na 5
Matekes15

Sam zapytałeś :)

ocenił(a) film na 10
Banana_Power

Argumenty mile widziane, ale jak chcesz.

ocenił(a) film na 5
Matekes15

Może dlatego, że to plagiat?

http://www.youtube.com/watch?v=Pf0C5tzcQlg

Rozejrzyj się po tym temacie - http://www.filmweb.pl/person/Hans+Zimmer-307/discussion/%C5%BBaden+geniusz.+A+mo %C5%BCe+i+geniusz%2C+tylko+leniwy+strasznie.-2237275, a może dowiesz się więcej, więcej niż byś chciał.

ocenił(a) film na 10
Banana_Power

Jak dla mnie ta muzyka wcale nie jest taka sama tylko podobna, a to jest różnica. Może Hans Zimmer miał po prostu inspiracje? Ja go nie bronię i to jaką muzykę tworzy to jego sprawa, niemniej jednak i tak ta muzyka jest niesamowita i należy do moich ulubionych ścieżek dźwiękowych z filmów.
PS drugi link nie chce działać, więc nie wiem, co jest tam napisane na temat tego kompozytora.

ocenił(a) film na 5
Matekes15

http://www.filmweb.pl/person/Hans+Zimmer-307/discussion/%C5%BBaden+geniusz.+A+mo %C5%BCe+i+geniusz%2C+tylko+leniwy+strasznie.-2237275

ocenił(a) film na 10
Banana_Power

Plagiat to może trochę za dużo powiedziane. Z tego co wiem Zimmer spotkał się w sądzie ze spadkobiercami Holst ale tajemnicą owiany jest finał tej sprawy. Znam dość dobrze twórczość Holsta i zawsze traktowałam ją jak źródło inspiracji dla wielu kompozytorów muzyki filmowej. Wolę widzieć taką wersję "wydarzeń". Bardziej w przypadku Zimmera "przeszkadza" mi fakt kompletnego pominięcia w nominacjach za tę ścieżkę nazwisk Gerard i Badelta. O ile wiem mieli ogromny udział w tworzeniu tego materiału. Bez względu na to wszystko uwielbiam tę muzę. Jedna z tych, do których wracam z prawdziwą przyjemnością.

ocenił(a) film na 9
Matekes15

Shore oraz williams

ocenił(a) film na 10
pemmil

O też ich bardzo lubię :)

ocenił(a) film na 9
Matekes15

Muzyka fatalna szczególnie w początkowych scenach filmu(scena walki).Czułam się jakbym oglądała spaghetti western. Aż mi się chciało śmiać.
Wspaniale wyreżyserowany film, świetna gra aktorska, film trzyma w napięciu mimo, że nie jest to film historyczny,bardzo mi się podobał, jedynie ta muzyka. Jakieś muzułmaniskie wstawki ni z gruszki ni z pietruszki.

ocenił(a) film na 10
Kasica_9

Cóż, kto co lubi :) Dla mnie muzyka idealnie wpasowała się w klimat.

ocenił(a) film na 7
Matekes15

Mnie osobiścvie sountrack nie powalił na kolana. Przyzwoity i tyle. Znam znacznie lepsze. Pierwsze jaki mi przychodzą do głowy, to Morricone w Misji, Franticu, czy Dawno temu w Ameryce, Kilar w Ziemi Obiecanej, Lorenc w Zabić Sekala, muzyka w Czasie Apokalipsy, czy Ojcu Chrzestnym, wiele by można wymieniać.

ocenił(a) film na 10
chemas

Tych filmów niestety jeszcze nie oglądałem. Może jeszcze obejrzę jakiś film z jeszcze lepszą muzyką. Dla mnie muzyka w Gladiatorze jest najlepsza (albo jedna z najlepszych) z filmów, jakie dotąd oglądałem.

ocenił(a) film na 7
chemas

Do tej listy dodałbym jeszcze koniecznie "O jeden most za daleko".

ocenił(a) film na 10
chemas

moglbys jeszcze dodac kilara w drakuli coppoli

ocenił(a) film na 7
sobol1237

A tak, oczywiście.

Matekes15

Muzyka Michała Lorenca do "Bandyty" jest dla mnie nr 1.
"Gladiator" jak na razie na 2 miejscu:)

użytkownik usunięty
Matekes15

Nie.

ocenił(a) film na 10
Matekes15

1) GLADIATOR, 2) Ostatni Mohikanin, 3) Pearl Harbor.

ocenił(a) film na 10
Matekes15

Świetna jest jeszcze muzyka z Braveheart, bardzo klimatyczna :)