PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=687215}

Batman v Superman: Świt sprawiedliwości

Batman v Superman: Dawn of Justice
2016
5,8 129 tys. ocen
5,8 10 1 129308
4,5 55 krytyków
Batman v Superman: Świt sprawiedliwości
powrót do forum filmu Batman v Superman: Świt sprawiedliwości

Domyślam się, że film jest na podstawie komiksu. Wychowałem się m.in. Na komiksach o Batmanie i Supermanie, także Lidze Sprawiedliwych, ale potem moje uwielbienie komiksami gdzieś ucichło. Dlatego jako laik w sprawach komiksu mam pytanie o co chodzi z tą walką? Jaki ma ona sens?

TomasT

Filmy nigdy nie są kopią komiksów .................np podczas walki super-mana w filmie człowiek że stali w jednym z budynków zginęli pracownicy Batmana, wiec batman może go uważać za zagrożenie dla świata lub super-man będzie pod czyjaś kontrolą....

wort801

Wiem, że nie są kopią komiksów, dlatego napisałem na podstawie komiksów;). Byłem jednak ciekawy czy powstał komiks Batman vs Superman i jakie ma to odniesienie do Ligi Sprawiedliwych. No i oczywiście dlaczego Superman chce zniszczyć Batmana. No i z tego co się dowiaduję na temat filmu, to właśnie Superman chce aby Batman ponownie ukazał się światu, dzięki czemu bedzie mógł doprowadzić do konfrontacji. No ale dlaczego?

ocenił(a) film na 6
TomasT

Motyw walki obu herosów został zaczerpnięty z komiksu "Batman: Powrót Mrocznego Rycerza" Franka Millera, na podstawie tego komiksu powstały dwa animowane filmy "Batman DCU: Mroczny rycerz - Powrót, część 1" (2012) i "Batman DCU: Mroczny rycerz - Powrót, część 1" (2012).

Scena Batman vs Superman:
* [ https://www.youtube.com/watch?v=Mx6l39BR_FM ]
* [ https://www.youtube.com/watch?v=cQYmDcNCGKs ]

ash_williams85

Dzięki za konretną odpowiedź i linki:). A jeśli mgoę jeszcze spytać skąd się wziął ten motyw walki Supermana i Batmana oraz dlaczego Superman nagle zdecydował się walczyć z Batmanem?

TomasT

Konkretną*:)

ocenił(a) film na 6
TomasT

U Millera Batman pozostał nieugiętym mścicielem, który działał na własną rękę (no, może korzystał jeszcze z pomocy babo-Robina - Carrie i Green Arrowa). Natomiast Superman stał się marionetką rządu (był pupilkiem prezydenta, parodii Ronalda Reagana). W komiksie przewijał się mytom zimnowojennej paranoi. Kiedy na skutek eksplozji bomby atomowej półkula zachodnia została pozbawiona elektryczności i zapanowała zima nuklearna, rząd widząc, że jedynie Gotham sobie jakoś radzi dzięki Batmanowi, postanawia wysłać Supermana by rozprawił się gackiem. Konflikt między nimi narastał od początku, jednak pod koniec doszło do starcia.

W "Batman v Superman: Świt sprawiedliwości " chodzi o zniszczony budynek Wayne Financial w Metropolis, w którym zginęły osoby znane Bruce'owi (to był ten budynek, w którym Zod pierwszy raz użył laserowego wzroku w "Człowieku ze stali"). Przypuszczam, że Luthor dorzuci też swoje trzy grosze.

ash_williams85

Dzięki za odpowiedź. Czyli to nijak się ma do głównego nurtu komiksów. Całkowicie inna wizja świata i tychże superbohaterów.

użytkownik usunięty
TomasT

Owszem. "The Dark Knight Returns" jest jedynie inspiracją do powstania "Batman v Superman". Snyder powiedział na panelu, że chce oddać hołd tej wybitnej historii, ale nie będzie to jej ekranizacja. Mimo wszystko warto obejrzeć wspomniane animacje, bądź przeczytać komiks. W filmie znajdzie się masa nawiązań do tego dzieła. Już w samych zwiastunach można kilka wypatrzeć.

TomasT

Co do walki, pewnie Batman będzie obwiniał Supermana za śmierć pracowników rodzinnej firmy BW (ostateczna walka MoS vs GZ) i będzie dążył do zemsty. Superman z kolei będzie marionetką LL i będzie chciał udowodnić, że jest najpotężniejszym Ziemianinem :) (

Wydaje mi się (po obejrzeniu ostatniego trailera), że Superman będzie kontrolowany przez Luthora czerwonym kryptonitem (klęczący Superman przed Luthorem - trailer). Mogę się mylić, ale sądzę, że LL będzie kontrolował Supermana, by zobaczyć jego słabe punkty i tworzyć zbroję z zielonego kryptonitu. (podniecenie LL w ostatnim trailerze "Czerwone peleryny nadchodzą", "Bóg kontra człowiek, dzień kontra noc")

Mam wielką nadzieję, że już w BvS zobaczymy Luthora w zbroi, a w walce Batmana z Supermanem Dark Knight będzie posiadał włócznie z zielonego kryptonitu.

użytkownik usunięty
Gargamel9998

Jest też bardzo popularna teoria, że Luthor mógł stworzyć klona Supermana z ciała Zoda. Moje przypuszczenia: Batman pokona w walce Supermana i ten będzie przez jakiś czas mocno osłabiony. Tymczasem pojawia się klon Supka, z którym Batman nie może sobie już poradzić (powiedzmy, że skończył mu się kryptonit przez walkę z prawdziwym Człowiekiem ze Stali). Wtedy do akcji wkracza Wonder Woman. Oboje stają do walki i gdy już prawie przegrywają pojawia się prawdziwy Superman i rzeźbi ziemię podróbką. Bruce zdaje sobie sprawę ze swojego błędu i daje kredyt zaufania Supermanowi. Tworzą się podwaliny pod Justice League. :3

Może po części masz rację. Chociaż również prawdopodobna teoria jest taka, że po walce Batmana z Supermanem (wygrywa Batman) Superman jest osłabiony, i LL tworzy swoją zbroję. Świat stoi u progu zagłady. Batman z WW zjednoczeni proszą o pomoc Supermana (może WW wtrąci się w ich walkę?). Po przegranej walce LL "odwraca się" od Supermana. Zbroja ukończona. Zbliża się ostateczna walka....;)

ocenił(a) film na 7
TomasT

Przeczytaj sobie Powrót Mrocznego Rycerza, będziesz wiedział :)