Mam pytanko, czy ta gra wyjdzie na X360 i PS3? W CDA pisało, że wyjdzie na konsole starej i
nowej generacji, ale chciałbym się upewnić.
Dlaczego nie ma wyjść na konsole gra będzie wyglądać tu i tu tak samo a fakt ze gra na konsoli a nie na pc to dla mnie jak kino a tv sprawia ze na pewno nabędę na xbONE.
Poza moim subiektywnym zdaniem to sprawia to że gra zyska dodatkowe miliony nabywców i jest to dobre dla twórców jak i dla polski jako nasz towar exportowy.
Bo przez konsole wiele wspaniałych serii stało się banalnym gównem, żeby konsolowcy na swoich joysticzkach umieli przejść, np. GTA IV.
Na PSX i GBC również były. Tylko jedynka wyszła najpierw na PC, ale to zrozumiałe. Nowa marka i robienie gier na PC wiązało się wtedy z mniejszym ryzykiem i kosztami. Dwójka wyszła w podobnym czasie (5 dni wcześniej na PSX)
Od GTA III to już stricte konsolowa seria które wychodzi z cholernym opóźnieniem i masą niedopracowań (przede wszystkim skaszanioną optymalizacją) na PC dlatego mówienie, że 4 została zepsuta (co jest dla mnie głupotą, bo to świetna gra, ale na PC miała jedną z najgorszych optymalizacji) przez konsolowców jest śmieszne skoro seria to od dawien dawna konsolowa.
Dobrze zgadzam się !
Ale da się robić dobre porty z konsol na PC chyba !
W tym wypadku im się nie chciało albo szkoda im kasy było ?
Skoro już podjęli tego wyzwania mogli to zrobić dobrze ! a nie zrobili i dlatego masa krytyki się polała ;)
Oczywiście, że można, ale tylko jak twórcy są zaangażowani w projekt (np port w odwrotną stronę czyli Wiedźmin 2), a z konsol na PC to chociażby starsze gry Bioware jak KOTOR (pierwszy, bo drugi był zabugowany jak cholera) czy Jade Empire miały świetne porty.
Porty GTA robi zewnętrzne studio, a nie Rockstar o ile mi wiadomo i to jest problem. Dostają zlecenie które mają zrobić w danym czasie i przez to beta testy leżą, a potem trzeba milionów patchów żeby to działało ;). Dlatego z RDR na PC chyba zrezygnowano, a z GTA się nie da, bo za dobrze się sprzedaje.
Słyszałem, że z LA Noire było jeszcze gorzej i w ogóle nie dało się grać jak wyszła na PC.
Złudna? Przecież CDPR RED potwierdził, że Wiedźmin 3 będzie na PS4 (20 lutego 2013 na konferencji PS) i XONE (na konferencji Microsoftu na E3 w czerwcu).
I mówią, że zrobią wszystko, aby premiera na wszystkie platformy była w jednym terminie.
A to, że na konsolach poprzedniej generacji Wiedźmin 3 ie zagości jest już pewne od dawna (Adam Badowski cały czas powtarza to samo w różnych wywiadach). Silnik jest next-genowy. Tyle w tym temacie. Szata W2 na X360 już była strasznie mocno przycięta, nie ma co się spodziewać cudów :)