Dlaczego tytuł który oceniło tylko 360 osób jest na pierwszym miejscu. W ocenie rankingowej
wagę powinna mieć też liczba ocen. Inne gry mają po 2-5 tys. głosów.
No to mnie zaskoczyłeś. Może trochę źle sformułowałem to zdanie, ale to są skutki picia piwa w tym cholernym upale. Chyba jednak nie trudno się domyśleć, iż chodziło mi o to, że gdyby te gry wyszły na PC to miałaby niższą średnią. Po pierwsze dlatego, że głosowałoby 100% graczy, a nie tylko jakieś 30% + trolle. A po drugie dlatego, że gracze pecetowi, są z reguły bardziej wymagający, co w szczególności widać na tym forum, gdyż jest to forum filmowe, więc głosują tutaj również "niedzielni gracze", którzy zazwyczaj nie wchodzą na strony typu ChłamOnline, gdzie redakcja sama sobie ustawia ranking, wedle własnych upodobań.
Trochę cie nie rozumiem człowieku.Mam 33 lata i gram od 5 roku życia.Na pc przegrałem masę lat i gram dalej ale wogóle nie porównuje grania na blaszaku do grania na konsoli.Wiem to jest moje zdanie ale powiedz szczerze ilu pc-towców(fanboyów) podpina naprawdę pc do tv??pisze co drugi a tak naprawdę to siedzą na monitorze w 99% bo ojczulek na więcej nie pozwoli a konsoli nie kupi.Na dzień dzisiejszy mimo że pc wyprzedził jakieś dwa ,trzy lata temu graficznie konsole (niektórzy piszą ze kolosalnie,ale pieprzą durnoty bo aż takiej różnicy nie ma)to i tak po sto kroć wole grę na konsoli!!!Pc mam do innych rzeczy a gram na nim głównie w stare giery np:diablo czy nawet deluxe ski jump,oraz strategie!!!kompa mam nie byle jakiego i nie ma produkcji na rynku która mi w full detalach by nie ruszyła ale jakoś wole konsole!!I uważam że nie masz racji(a siedzę z zagorzałym pecetowcem z boku przy piwku)i obaj uważamy że jakby THE LAST OF US wyszło na blaszaka przy jego możliwościach graficznych i reklamie jaka była na konsoli to by się sprzedał jeszcze lepiej jak na ps3!!!Bo to po prostu wielka gra!!!!I uwierz mi mówię to jako fan GIER ni konsol!!!
Nadużywanie wykrzykników świadczy o byciu cofniętym w rozwoju według mnie, choć tak naprawdę znaczy to egzaltacje
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! pokaz gdzie pisze że nadużywanie pewnych znaków interpunkcyjnych oznacza jakieś cofnięcie w rozwoju?jak masz wypowiadać się w tak mało inteligentny sposób to lepiej zamilcz na zawsze
Kolega hantos to chyba lubi wykrzykniki.... Ale jeżeli chodzi o ciebie, to wyglądasz bardzo negatywnie, niemal w każdym swoim wpisie, a te odzwierciedlają twoją osobę. Egzaltacja tyczy się również ciebie, jest to nic innego jak przesadne okazywanie uczuć w wypowiedzi lub uzewnętrznianiu myśli. W wielu swoich wpisach obrażasz innych, nie potrafisz się wypowiedzieć na poziomie, kultura widocznie nie jest twoją mocną stroną, no cóz, nie każdemu jest ona dana jak i rozum. Ale myślę że gdybyś się bardziej postarał to mógłbyś jej trochę nabyć, na pewno by ci ona nie zaszkodziła. Powinnieneś poszerzyć zakres swoich słów i wyzbyć się wulgaryzmów które kierujesz do innych, a te można przeczytać w twoich postach które mam nadzieję zostaną niedługo usunięte. Druga kwestia, nie grałeś jak sam napisałeś w TLOU, ale pomimo tego ją oceniłeś. Każdy kto jest związany ze światem gier, nie tylko zawodowo, ale amatorsko, jest zdania że nie ocenia się gier w które się nie grało wyłącznie na podstawie gameplayów, a te wiem po sobie że potrafią być bardzo mylące i oczywiście mówię o tych graczach którzy posiadają ów rozum. Z pozdrowieniem....
Ja wiem że są mylące dlatego nie oceniam gry dogłębnie tylko jej fragment i po tym co widziałem całą grę to uważam, że no...,aż tak nie ma co się jarać. Przereklamowana ta gra jest, dobra ale zbyt ceniona ponad inne....głupio też nnazywana najlepsza gra tej generacji lub historii
Ale klasę pokazałeś wyrażając kulturalnie swoje zdanie bo trafiają się buraki co rozumu za grosz nie mają.A tak szczerze zapytam konsole posiadasz?i skończyłeś np: GOD OF WAR 3,UNCHARTED 1,2,3 HEAVY RAIN,THE LAST OF US, IN FAMOUS 1,2, ???wymieniłbym całą masę innych wspaniałych gier w które pc-towcy by na bank pocieli!!:) ps jakie piweczko popijasz??skoro juz mowa:) pozdro i zapraszam do znajomych!!!lubie ciekawych i normalnych ludzi!!
aha a co do tego że uważasz że te gry by mogły mieć niższą średnią na pc to się również zgadzam ale tylko w tym punkcie a wiesz dlaczego??bo jakieś 90% graczy musiałoby detale ustawić na średnie lub minimum ( co by już gorzej niż na ps3 wyglądało) i jeszcze mimo to by im gra chrupała to zapewne już ze 2 lub 3 oczka ocena by na dół poleciała.Niestety nie każdego stać na konkret peceta.Kiedyś zjechałem kolesia bo uparcie twierdził ze kupi za 2- 2,5 tys całego kompa i na 5 lat czy 6 starczy mu jak konsola i twierdził że po 6 latach każda nowa gra mu na full detalach pujdzie!!skierowałem go do psychiatry:)!!
Niestety nie mogę się zgodzić z tym co napisałeś. Cóż to pewnie kwestia indywidualnego podejścia. Dla mnie osobiście konsole to przeżytek minionej epoki. W czasach gdy laptopy były dużymi kalkulatorami, a podłączenie kompa pod tv, tematem tabu, konsole były ciekawą alternatywą dla PC. Dzisiaj kiedy laptopy dorównują przeciętnemu PC, a każdy nowy tv ma HDMI i wejście na PC, konsole są dla mnie bezużyteczne. Pomijając te "exclusivy", argumentem przemawiającym za konsolami jest oczywiście grafika. Tu się zgodzę, choć nowe kompy aktualnie wyprzedzają konsole, to większość graczy takich nie posiada, a "za chwilę" wyjdzie nowa generacja konsol. Tylko że dla takiego gościa jak ja, grafika ma niewielkie znaczenie i jest to ostatnie kryterium jakie biorę pod uwagę w kwestii oceny gry. Minimalne detale bywają niekiedy paskudne, ale średnie w zupełności mi wystarczają. Gram od wczesnych lat dziewięćdziesiątych, ale nie mam dużego "dorobku". Liznąłem po trochu każdego gatunku, ale gustuje głównie w grach cRPG. Jak wychodzi coś ciekawego na PC, to zapisuję to sobie, w tej chwili mam listę składającą się z kilkunastu tytułów, na większość z nich prawdopodobnie nie znajdę czasu albo chęci. Czekam na Wasteland 2, Project Eternity i inne szumnie zapowiadane erpegi z kickstartera, jeśli chociaż w połowie będą tak dobre jak Fallout 2 czy Planescape: Torment, to w ogóle pewnie przestaną mnie interesować nowe "superprodukcje", no może poza Mass Effect 4:)
Dlatego nie jest mi przykro, że nie mogę sobie zagrać w The Last of Us i nie krytykuje tej gry, prawdopodobnie nawet by mi się podobała, jednak uważam że nie zasługuje na tak wysokie miejsce. Najlepiej wyjaśnię to na przykładzie gry Tomb Raider 2013. Gra wyszła na wszystkie platformy, ale rozgrywka jest typowo konsolowa. Wszędzie się tym zachwycają, zagrałem i faktycznie gra jest fajna, jednak ode mnie dostała 7/10 i uważam że na więcej nie zasługuje. Moja krótka opinia o tej grze:
http://www.filmweb.pl/videogame/Tomb+Raider-2013-612896/discussion/Zmarnowany+po tencja%C5%82,2213744
Niezliczone hordy przeciwników, są zapewne również domeną TLoU, dlatego tą grę pewnie też oceniłbym na 7-8.
W tym momencie nasuwa się pytanie, na które nie potrafię odpowiedzieć bo nie mam konsoli:) Czy seria Uncharted faktycznie jest o wiele lepsza niż TR? Czy może gdyby TR 2013 był "exclusive'm" na PS3 to też byłby tak wysoko w rankingu?
P.S. Co do piwa to nie preferuję określonego browaru, zazwyczaj biorę coś co przyzwoicie smakuje i jest w dobrej promocji:)
Co do znajomych, to jacy z nas znajomi? To chyba pierwszy temat w którym dyskutujemy, chyba nie myślisz że jestem aż tak łatwy:p A tak na poważnie, to może wyjdę na aspołecznego typa, ale nie podoba mi się to, że Filmweb powoli staje się kolejnym Facebookiem i nie zamierzam dawać temu poklasku:) Ale dzięki za zaproszenie i pozdrawiam.
"Dla mnie osobiście konsole to przeżytek minionej epoki."
Ja bym tak napisał o graniu na PC. I mówię to jako były pecetowiec (chociaż zaczynałem od konsol - Atari i Pegasus) :)
Taak te chordy przeciwników które trzeba zabijać niczym,m terminator bardzo psują grę.. To gra przygodowa ! Jak będę chciał postrzelać do masy wrogów to pójdę grać w Battlefielda! Konsole ciężko nazwać przeżytkiem kiedy lada moment wychodzi nowa generacja :) Moim zdaniem Walking Dead powinien być wyżej od TLOU i ciesze się że te dwie gry prowadzą w rankingu (''hirosów'' ignoruje bo to jakaś paranoja że okupują 2 3 4 miejsce. Gra jest dobra ale bez przesady.), liczę na więcej gier przygodowych !!!!!
Action adventure a przygodówka to kompletnie dwa gatunki. Mianem przygodówki określa się takie gry jak Heavy Rain, Fahrenheit, Syberia czy Runaway i przy tym pozostańmy. Gra akcji, czy też rzadziej stosowane action adventure, pasuje do np. właśnie The Last Of Us.
Muszę w końcu kiedyś zagrać w ten cały The Walking Dead, ale odstrasza mnie klimat zombie. Sam nie wiem czego nie trawię bardziej, zombich czy wampirów, ale chyba jednak wąpierzy. Dodatki do gier, w ogóle nie powinny brać udziału w rankingu, a podstawka Heroes III to arcyklasyka, a TLoU miał premierę niecały miesiąc temu...
TWD wbrew pozorom nie jest o zombie, choć stanowią one bardzo ważny element rozgrywki. Tam chodzi głównie o relacje z bohaterami i wystawienie na próbę człowieczeństwa.
Skoro obaliłeś ostatni bastion przewagi pc nad konsolą(niby)czyli lepsza grafika to znaczy że dla kogoś jeśli grafa nie jest priorytetem to właśnie po sto kroć lepsza jest konsola!!!Ale jeżeli jak sam uważasz nie masz zbytnio czasu na granie to faktycznie się nie zagłębiaj w konsole.A co do THE LAST OF US to akurat nie uświadczysz tyle przeciwników co w Tomb Raiderze np.A co do Uncharted??to tak!! jest lepszy od nowej Lary.Może dlatego że był pierwszy i tomb się na nim wzorował??ja uważam że ma po prostu o wiele lepszą historię(co nie znaczy że tomb raider jest zły!!wręcz przeciwnie!!).A co do znajomych to więcej nie namawiam.Uznałem że w przyszłości można by ciekawie pogadać a szukać cie nie mam zamiaru po wszystkich postach.Ale znajdzie się ktoś inny zawsze.I Serio???masz w znajomych na filmwebie samych ludzi z reala??
Ps :polecam browarek Namysłów:)
Jak już wspomniałem gustuje głównie w grach cRPG, erpegi konsolowe nigdy nie będą miały tak dobrej mechaniki, wolności i możliwości jak Fallout 1&2, ani też tak rozbudowanej i dojrzałej opowieści, składającej się z kilkuset stron dialogów jak Planescape: Torment. Erpegi z kickstartera na które czekam wyjdą tylko na PC. Gry pecetowe są dla mnie o wiele bardziej grywalne. To już kwestia gustu, pomijając same gry i grafikę, niby dlaczego granie na konsoli jest lepsze? Możesz podać jakieś sensowne argumenty? Jeżeli lubię grać na padach, mogę sobie je podpiąć pod PC, jeżeli chcę sobie zainstalować mod lub spolszczenie, nie ma problemu, w przypadku konsoli już jest problem.
Uncharted starszy niż Lara?! Pomijając już nawet wczesne TR z lat 90, nawiasem mówiąc o wiele bardziej grywalne, to nowoczesny, konsolowy tryb rozgrywki miał już TR: Legend z 2006 roku.
W ogóle nie mam znajomych na FW:p Tak się niefortunnie składa, że żaden z moich bliskich znajomych nie interesuje się za zbytnio filmami. Brat sobie kiedyś założył konto, wysłałem mu nawet zaproszenie, parę miesięcy temu, jednak ostatnio logował się w zeszłym roku:p Może jak za parę lat, tutaj zajrzy to mnie doda:) A Namysłów znam, często go spożywam w osiedlowej knajpce:)
Ja uważam, że współczesny gracz powinien posiadać 2 platformy - PC i konsole.
Inna sprawa na ile gry pozwala człowiekowi czas i inne obowiązki.
Sam osobiście mając już blisko 30 na karku lubię czasami zrelaksować się wieczorem na kanapie przy konsoli. Sęk w tym, że takich gier jest raptem kilka, ale każda z nich wyjątkowa - m.in Red Dead Redemption, Heavy Rain czy omawiany tu The Last of Us.
Jeśli chodzi o PC - do dziś lubię wracać do klasyki - Settlers, Civ, Hereos 2,3, Transport Tycoon, Mortal Kombat 2, a nawet Dyna Blaster. W nowsze produkcje nie gram, nie ciągnie mnie już do tego, czas też nie pozwala, a jeśli coś się trafi wartego uwagi to najczęściej jest to exclusive od Sony.
Yyyy rozmawiamy chyba o Tomb raiderze najnowszym nie?? Bo nowy tomb ze starym nie ma nic wspólnego poza tytułem. Rpg o których wspomniałeś to wspaniałe klasyki i nie ma ich nawet jak porównać do konsolowych bo są zupełnie inne,ale na konsoli też jest masa wspaniałych rpg(szczególnie na psx:final fantasy 7,8,9,legend of dragon,persona2,grandia,chrono cross,kingom hearts 1,2 z ps2,final fantasy 10,diablo,baldurs gate vagrant story heroes i naprawde wiele innych!!)ps3 z tym kuleje.Jak wcześniej pisałem na pleju wrzucasz płytę i pomykasz (ja na 65 calach i kinie o sporej mocy)a pc?Laptopy pomimo że coraz lepsze to od stacjonarki za podobną kasę znacznie słabsze a latać do tv z całymi bambetlami od blaszaka??sorry ale nie!!Mi to nie przeszkadza mocno ale większość ludzi gry ściąga pirackie i zaczyna się walka z instalacją(nie zawsze),(na pleju też się instaluje ale szybko i samoczynnie) cracki,sterowniki i cała masa innego szajsu a pomimo że sprzęt 4 razy mocniejszy od wymagań to i tak coś chrupie,skacze nieraz..A i granie na klawiaturze do dupska porównując do grania padem(a nie każda gra na pc obsługuje pada a w szczególności stare tytuły)Na pc rzadko gram w coś nowego(przeważnie klasyka a sprzęt uwierz mam konkretny)Tak więc ja nie mam zamiaru cie nawracać na konsole ale uważam że, to granie na pc to właśnie przeżytek (poza wiecznie żywą klasyką)A grać dalej będę na tym i na tym ale zdecydowanie więcej na konsoli!!!Pozdrawiam prawdziwego gracza doceniającego klasyczne tytuły bo młodzież dzisiaj przeważnie na grafę patrzy:)
A mnie rozwalają tacy ludzie jak założyciel tematu który ma problem z akceptacją faktu że jego ukochana gra straciła przodownictwo na rzecz gry którą uważa za coś "gorszego" ponieważ jest exclusivem na ps3 i nie ma żadnych szans w nią zagrać szczyt obłudy nie zna granic