PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=614988}

Tajemny krąg

The Secret Circle
2011 - 2012
7,0 20 tys. ocen
7,0 10 1 20262
Tajemny krąg
powrót do forum serialu Tajemny krąg

serial a książka

użytkownik usunięty

zaczęłam niedawno to oglądać, trochę to jest nudne, a czytałam książkę. jestem zawiedziona, że ominęli scenę pierwszego spotkania Adama i Casse... to było dość dobre. w ogóle pozmieniali wszystko i nic mi się nie podoba, ci tajemniczy rodzice też nie są za bardzo ciekawi. a postacie ? hm, też dają wiele to życzenia. Casse jest średfnoi dopasowana według mnie, przyznam, że trochę inaczej sobie ją wyobrażałam, Adam ? hm jest ładny, ale jak czytałam książkę miałam przed oczami innego faceta ; )) Fayue również inaczej sb wyobrażałam, a danie tejh byłej syrenki do roli wrednej suki ; ) to niebył najlepszy pomysł, ponieważ mi i tak kojarzy się z h2o. Diana, jest ładna, ale w książę opisywana była jako piękna najpięknisza, ładniesza niż Boginie. o pięknych oczach i wgl... ;] a grająca ją (...) może i jest ładns, ale nie pauje do tej roli, a reszta też mi nie pasuje. braukuje niektórych osób mi z 12 zostalo 6...
eh.
to tyle.
dzięki.,

ocenił(a) serial na 6

nie czytalam ksiazki ale gdyby nie twoj opis w zyciu bym nie pomyslala ze diana powinna byc piekna boginia a adam przystojniakiem : O
wgl to mogli sie bardziej postarac z tym serialem bo mial potencjal. jednak ostatnie odcinki sa naprawde dobre wiec ogladaj dalej, ostatnie 4/5 odcinkow sa na prawde niezle :)

użytkownik usunięty
sugarffree

mam nadzieję, ze masz rację, muszę ; )) ale na prawdę, nawet napisałbym ci cytat z ksiazki ,ale nie chce mi się tego szukac, Adam był opisany jak marzenie normalnie, a jak w serialu go zobaczyłam to...eh...

ocenił(a) serial na 6

noo wlasnie ja sie nie spodziewalam niewiadomokogo ale taki zawod ze nie ma na kogo popatrzec. no ale serio ogladaj ogladaj : D

użytkownik usunięty
sugarffree

hehe. wiem na pewno bede ogladac, lubię l.j. smith więc czemu nie, ale zawiodłam się, bo myslama ze producenci PW zrobią dobry serial ale. ; D nie wie,m dlaczego nie mogliby zrobić tak jak w książce jest.; ] gdzie go oglądasz ?:)

No jak dla mnie aktorka grająca Dianę jest zdecydowanie najładniejsza z dziewczyn w tym serialu a pojęcie "piękniejsza od bogini"można różnie tłumaczyć np. uroda bogini takiej jak Kali Durga...
Co do książkowego wyglądu problem leży w tym że ludzie mają różne pojęcie piękna i mogą różnie sobie wyobrażać opis danej postaci,i to wcale nie musi dla każdego znaczyć to samo.

użytkownik usunięty
szarit

zgadzam się z Tobą, na prawdę, ale wydaję mi się, że postacie są troszkę niedopracowane, PS. Czytałaś książkę ?

Nie ,i nawet nie widziałam,czy jest po polsku?

użytkownik usunięty
szarit

aha, serila nie iem czy po polsku jest, bo ja ogldama z napisami po polsku ; ) kjesli o tyo chodzi, jesli o ksiazke to jest po polsku ; )

A seria jako serial to wiem, sama oglądam a książki nie widziałam muszę poszukać może mają,w jakiejś księgarni..dzięki :)

ocenił(a) serial na 10

przecież Thomas Dekker jest przystojny

użytkownik usunięty
klaudia123_filmweb

zgadzam się. ale nie pasuje bohatera pisanego w książce, PS czytałaś książkę ?

ocenił(a) serial na 10

Nie, ale chyba się skusze i ją przeczytam.

ocenił(a) serial na 10
klaudia123_filmweb

Mam jeszcze jedno pytanie. Wiem że ksiązke napisał L.Smith. ale jakie jego imie jest?

użytkownik usunięty
klaudia123_filmweb

jak już to napisała LJ smith bo to babka, imie to adam jesli o to kaman...

ocenił(a) serial na 10

rozumiem al;e pelne imie L... J...?

użytkownik usunięty
ocenił(a) serial na 10

thx

użytkownik usunięty
klaudia123_filmweb

to można było na necie sprawdzić... y ;x

ocenił(a) serial na 9

Moim zdaniem najlepiej dopasowanymi aktorami do postaci z książki (przynajmniej z wyglądu) jest właśnie Faye no i jeszcze Nick. Bo reszta jest w sumie zupełnie inaczej opisana, a zresztą nie wiem czy to kwestia gry aktorskiej, może scenariusza, ale charakterami też nie do końca się zgadzają.

użytkownik usunięty
filmolubca

tak masz rację, ja uważam, że Nick jest świetny ; ) Faye nie jest zła, ale i tak kojarzy mi się z h20 ; ))

jaki tytul ksiazki?

ocenił(a) serial na 9
BabciaHardcore

L.J. Smith "Tajemny krąg"

użytkownik usunięty
filmolubca

Spodobala ci się książk jeśli ją czytałas ?:) jesli nie masz zamiar przeczytać?

ocenił(a) serial na 9

o kurcze, nie wiedziałam, że jest książka :D <głupek>

użytkownik usunięty
malwibak

heh, a serial oglądasz ? książka jest b. ciekawa i wgl jest inna ; ) polecam ; ]

ocenił(a) serial na 9

Czytałam książkę, ale niedawno dowiedziałam się, że jest dlatego najpierw oglądałam serial. Podobała mi się, ale bohaterowie są zupełnie inaczej opisani, niż przedstawieni w serialu. Najbardziej po obejrzeniu serialu zdziwił mnie opis Diany. W książce jest taka idealnie "dobra", w serialu przedstawiona jest bardziej nie wiem jak to powiedzieć 'ludzko', ma swoje wady itd., może dlatego, że taki stuprocentowy ideał denerwowałby ludzi i by się nie przyjął :P:P

użytkownik usunięty
filmolubca

zgadzam się

ocenił(a) serial na 10

zastanawiałam się czy nie sięgnąć po książkę , ale jeśli chodzi o Pamiętniki Wampirów to trochę się zawiodłam na pisarce i szczerze to wole serial. Pierwsza część książki ok , ale druga i trzecia to już za dużo mieszania jak na moje...

użytkownik usunięty
Aqua_3

masz racje, serial jest o niebo lepszy. książka jest trochę nudna. tajemny krą książka wydaje mi się że jest ciekawsza xd

ocenił(a) serial na 10

ogólnie to zdziwiłam się , bo zazwyczaj wolę ksiązke od filmu.

ocenił(a) serial na 9
Aqua_3

jak można się zawieść na pisarce :P to przecież ona stworzyła te postaci :D

użytkownik usunięty
malwibak

hehe, no tak tak ;D

ocenił(a) serial na 9

czytałam troszkę Tajemnego Kręgu, ale nie wciągnęło mnie... i to, że Cassie jest zakładniczką Fey... dziwne :D

malwibak

Faye w książce jest wredną manipulatorką, ogólnie koszmarną postacią, a w serialu zrobili ją lepiej. Teraz jest to jedna z moich lubionych postaci. W ksiażce Cassie jest taką ciepłą kluchą, na początku serialu trochę też, ale później dużo lepiej. Najbardziej zawiodłam się na postaci Adama, ale trudno. I szkoda, że Nick nie był tak rozwinięty jak w książce.

ocenił(a) serial na 9
foreignmoods

No właśnie Faye w serialu przeszła pewną metamorfozę - chyba od momentu w którym zaczął ją pociągać szaman :D
a na początku serial Cassie wydawała mi się dużo lepszą postacią, miała fajniejsze włosy/makijaż/styl - w ogóle wszystko było inne.

No a Adam jak dla mnie wcale nie jest przystojny, trochę gejowaty nawet mi się wydaje (przepraszam wszystkie fanki:D)

Ps. widzieliście jego minę jak dotyka czaszki w ostatnich sekundach serialu? jak nawiedzony :D

ocenił(a) serial na 9
malwibak

Też uważam, że serialowy Adam zupełnie nie pasuje do książkowego ...
i również żałuje, że nie rozwinęli wątku Nicka tak jak w książce.

użytkownik usunięty
malwibak

tu masz rację Adam w serialu to straszny wymok. Ostatnio przeczytałam książkę i tam jego postać jest o dużo fajniejsza, tak samo Nicka.

ocenił(a) serial na 10
malwibak

nie chodzi mi o postaci , pomijając to , że w książce Elena jest blondynką :P
po pierwsze troche miesza z czasem bo raz pisze , że Stefan urodził się w renesansie a potem z końca książki (fragment pamietniku Stefana) wynika , że żył w latach 1800.
I w ogóle , to jest chore jak na moje- Elena jest człowiekiem , potem staje wampirem , potem umiera jako wampir , jest w zaświatach , potem wraca na ziemie jako duch , jakby staje się ponownie człowiekiem nie wiadomo z jakiej paki, ale ma paranormalne zdolności. Nie nadążam....

ocenił(a) serial na 10

A mam pytanie jak jest w książce Cassie bedzie z Adamem ??

użytkownik usunięty
Aselka

hm w pierwszej części książki się całowali i powiedzieli sb że się kochają ale nie chcą zranić "Dajany"

Aselka

Tak, ksiazka konczy sie na Cassie+Adam :)

użytkownik usunięty
sandra_crashdown

a ktora część ?

ocenił(a) serial na 10

druga? nie wiem bo ja ogladalam serial i 1 sezon skonczyl sie tak ze oni do siebie nie wrocili po tym jak Cassie i Adam wypili ten napój aby zapomniec ze sie kochali...:) i nie wiem wlasnie czy do siebie wkoncu wrócą pozniej :)

Aselka

Nie ma co porownywac ksiazki do serialu. Tylko pewne motywy sa podobne, ale generalnie akcja ksiazki toczy sie zupelnie inaczej niz w serialu.

Druga i ostatnia czesc ksiazki konczy sie na tym, ze Adam jest z Cassie ;)

ocenił(a) serial na 10
sandra_crashdown

Fajnie by było gdyby Cassie i Adam i w serialu razem byli :) a oni anulowali serial ;/ a był niesamowity? Z tego co piszesz książka też jest fajna? a gdzie moge ją znalesc i jaki jest mniej wiecej koszt? bo sie nie orientuje w tych sprawach :P

Aselka

Mysle, ze jesli podobal Ci sie serial to ksiazka tez Ci sie spodoba. Cena chyba zalezy od ksiegarni, ale tutaj masz przykladowo z empiku:

http://www.empik.com/tajemny-krag-ksiega-1-smith-l-j,prod58820201,ksiazka-p
http://www.empik.com/tajemny-krag-ksiega-2-czas-buntu-moc-smith-l-j,prod59590980 ,ksiazka-p

Podejrzewam, ze na allegro bedzie taniej, ale musisz miec konto :)

ocenił(a) serial na 10
sandra_crashdown

Ok dzięki :) właśnie patrzyłam na allegro i też są :) a która czesc jest lepsza? bo zastanawiam sie czy kupowac 1 czy 1 i 2 :)

Aselka

Nie no, to raczej bez sensu kupowac tylko pierwsza bo pierwsza w sumie nie ma zadnego zakonczenia ;) Dopiecie wszystkich watkow znajdziesz dopiero w drugiej :)

ocenił(a) serial na 10
sandra_crashdown

może się skuszę;d ale jeśli kupować wydajje mi sie że na allegro bardziej się opłaca.
Jak kupowałam pamiętniki wampirów na allegro to za 3 księgi zapłaciłam ok 60 zł razem z wysyłką , gdzie w sklepie bym zapłacila ponad 100 zł.

użytkownik usunięty
Aqua_3

mi się wydaję że lepiej jest sb na fona ściągnąć i już ;)) ja nie dawno zaczęłam oglądac serial ; ))))