PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=94895}

Star Trek: Enterprise

Enterprise
2001 - 2005
7,2 5,4 tys. ocen
7,2 10 1 5416
Star Trek: Enterprise
powrót do forum serialu Star Trek: Enterprise

Układ chronologiczny

ocenił(a) serial na 10

Wersje kinowe,TV oglądałem wszystkie.Na seriale nie miałem czasu.To się jednak zmieniło i dlatego mam do was kilka pytań:

Od czego zacząć oglądanie serii ''Star Trek''? Wyszło kilka seriali i mnóstwo sezonów,ale chodzi mi o układ chronologiczny..Od pierwszego Enterprise i pierwszych akcji,po te ostatnie..
I wpięcie seriali między wersje kinowe,telewizyjne..
Czy zaczynać od oryginalnego ''Star Treka'' z 1966-1969,czy od Star Trek:Enterprise'' z 2001-2005? Nie będę ściemniał,ale gubię się,bo np.wiki podaje,że ''Star Trek: Stacja kosmiczna'' z 1993-1999 rozpoczyna się między czwartą a piątą serią "Następnego pokolenia".. Wiecie jak z wiki i dlatego wolę zapytać i poprosić o pomoc prawdziwych fanów i znawców tematu..
Gdyby jakiś fan uniwersum ''Star Trek'' mógłby mi to wszystko wypisać ,byłbym wdzięczny!

ocenił(a) serial na 9
zygi_x

ENTERPRISE
TOS
ST I
ST II
ST III
ST IV
ST V
ST VI
TNG (1-5)
DS9 (1-3)
TNG (6-7)
ST VII
DS9 (4-5)
ST VIII
DS9 (6-7)
Voy (1-3)
ST IX
Voy (4-7)
ST X

znalezione na forum ST

tihomax

dodatkowo jeszcze między ENTERPRISE a serią TOS mamy STAR TREK z 2009 roku czyli XI część kinową traktującą o J. Kirk'u i Mr. Spock'u uczęszczających do Akademii Gwiezdnej Floty.
Oglądając wszystko spod znaku ST według daty produkcji natykamy się również na jedną nieścisłość mianowicie wygląd Klingonów. Jak wiadomo w pierwszej serii czyli TOS Klingoni wyglądem są podobni do ludzi nie posiadają karbów na czole, w dalszych seriach już je posiadają, ale w serii ENTERPRISE Klingoni są pokazani z karbami na czole. W jednym z odcinków DS9 (S05E06 - Trials And Tribble Ations) bohaterowie przenoszą się w czasie do TOS mamy tam dialog Worf'a z O'Brien'em, Odo i dr. Bashir'em:
"Worf: -To są Klingoni i to długa historia.
O'Brien: - Co się stało? Inżynieria genetyczna?
Bashir: - Mutacja na skutek jakiegoś wirusa?
Worf: - Nie dyskutujemy na ten temat z innymi rasami"

ocenił(a) serial na 9
s_lopez

nie spoileruj mi tu ;)

tihomax

nie było to moim zamiarem chciałem tylko dodać do chronologii Star Trek XI i taką dygresję w sprawie oglądanie całej serii ST według chronologii lub oglądania według daty produkcji

ocenił(a) serial na 9
s_lopez

W końcu nie wiem czy tak jak oglądam to jest ok czy lepiej według daty wydania?

tihomax

ja zacząłem od ST XI z 2009 wpadł mi w ręce troszkę przez przypadek i po obejrzeniu stwierdziłem że chcę zobaczyć wszystkie serie i części spod znaku ST, nie bardzo wiedziałem o chronologii poza tym jaki był rok produkcji (premiery) więc postanowiłem oglądać właśnie w ten sposób. Z pewnością nie umniejsza to całej serii Star Treka, myślę że gdybym oglądał chronologicznie może nie miałbym pytań i ewentualnych niejasności jak to miało miejsce z rasą Klingonów.