PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=556945}

Słodkie kłamstewka

Pretty Little Liars
2010 - 2017
7,5 73 tys. ocen
7,5 10 1 73136
3,0 3 krytyków
Słodkie kłamstewka
powrót do forum serialu Słodkie kłamstewka

Dzisiejszy odcinek - "Letni Finał" pozostawił w mojej głowie niezatarte wrażenie, że oto poznaliśmy "The Big A" - osobę, która kieruje tym całym "A"-kramem. Cytując Monę "Ta dziwka jest wszędzie i nigdzie zarazem, wie wszystko i nic". Wyobrażmy sobie seksownego, dwudziestokilkuletniego nauczyciela angielskiego - na codzień uroczy, nieco zagubiony w dzisiejszym świecie, zaczyna kręcić z Arią, jest szpiegowany przez "A", dowiadujemy się, że ma syna. Ezra Fitz wydaje się być całkiem miłym facetem, z którym nie jedna z nas chętnie by się umówiła. Ale okazuje sie być psychopatycznym, pozbawionym sumienia socjopatą z zamiłowaniem do kamizelek i do spania ze swoimi nieletnimi uczennicami.

Argumenty za:

- Rodzina Ezry jest wręcz nieprzyzwoicie bogata. (Stać by go było na kupowanie dziecięcych trumienek, lalek i sojuszników)
- Znał Alison (Prawdopodobnie to on zrobił jej te zdjęcia)
- Śledzi dziewczyny. (Prawdopodobnie od pierwszej serii, zamiennie z Moną)
- Miał wsytarczająco dużo czasu by zarządzać pionkami (Mona/Lucas/Shana/Toby)
- Mógł opłacić CeCe, żeby udawała Red Coat.
- W książkach był kochankiem Alison.

Argumenty przeciw:
- Uczucie do Arii.

Co wy o tym myślicie?

ocenił(a) serial na 6
alexapot

tak tam było napisane: jestem A czy coś w tym stylu

ocenił(a) serial na 9
RedCoat

A jak Aria.

ocenił(a) serial na 10
Unibet_78

też tak myślę ! zresztą jest dużo filmików na youtubie ze scenkami z serialu i wiele na to wskazuje ; /

ocenił(a) serial na 9
RedCoat

Ezra nie mógł śledzić dziewczyn bo sie martwi o Arie. Gdyby był" normalnym" Ezrą to wszedłby do pokoju troche poszperał i wtedy może okazałby złość :D . Po za tym jak zobaczyłam tę szafe z męskimi ciuchami to od razu pomyślałam o Ezrze. Myśle że Ezra ma coś na sumieniu ale nie jest "big A"

ocenił(a) serial na 9
pamcia26

http://www.youtube.com/watch?v=CmfOv_vSr3Q dlaczego w promo na poczatku jest napisane ariA?

sorry dobra już czaje że są rózne promo i w kazdy jest inne imie :P

pamcia26

Ej Ej tam w tle za nimi stoi Ezra co Wy na to ?

RedCoat

Ciężko jakoś mi sobie wyobrazić, że Ezra jest głównym A.
Jego uczucie do Arii wydawało się szczere, zresztą było wiele sytuacji, gdzie sam był w jakimś sensie był ofiarą A. Podobnie z Arią, niby teorie mówią wiele, ale nie sądzę, żeby miała z tym jakiś związek, moim zdaniem, żadna z dziewczyn nie jest w A-teamie.

ocenił(a) serial na 10
Camilla3

Dokładnie tak! Mam takie samo zdanie co do dziewczyn, bo to by było już tak głupie, że się w głowie nie mieści (Pomińmy tu zdesperowaną Spencer, która za namową Mony wstąpiła do A Teamu, ale nie dla jej korzyści, a swojej - by znaleźć Tobyiego i ogólnie być ponad to wszystko - typowa smart Spencer)
Od początku wiedziałam, że Ezra jest A - albo jest w to w mieszany i nawet jeśli nie było ku temu żadnych wskazówek po cichu na to liczyłam :P
Kilka powodów, dzięki którym może być A, albo BeAch Hottie, których może wcześniej nie zauważałam :
* jak już wcześniej pisałam - tajemnicze pojawianie się Ezry w pociągu - nie wiadomo skąd, choć miał być gdzieś na wyjeździe i powiedział Arii, że go tam nie będzie.
* dyplom Ezry, który był u doktor Sullivan - pewnie sam go tam zostawił, gdy zakładał podsłuch.
* http://31.media.tumblr.com/72813d44aaa480f98ca0ab6d431c20d0/tumblr_ms9rfzh0il1qd r82go1_500.jpg - ubranko z 2x13 - odcinek Halloweenowy - nie wygląda dziwnie znajomo?
* Pani Grunwald powiedziała w finale : ON tu jest.
* Gdy podczas gry w butelkę wypada Aria, ktoś przekręca ją na Spencer.
* Ezra miał odejść ze szkoły, zamiast tego wyleciał Noel - który groził, że ich wyda.
* Ezra miał dostęp do szafek szkolnych itp. (np. włożył Arii książkę ze swoim wierszem)
* Miał w swojej szufladzie pieniądze prawdopodobnie od Jasona ( za szczątki Ali)
* po co skrócił swoje nazwisko do Fitz?
* posiada maszynę do pisania (listy i liściki od A)
* Hanna została potrącona i dostałam sms "she knew too much" zaraz po tym jak zobaczyła Arię i Ezrę całujących się
* ma bogatych rodziców - stąd opAca inne A i różne pierdółki xd
* przyszedł na pogrzeb Ali - po co skoro jej nie znał????

megaami

No fakt, teorie bardzo trafne i czytając to trudno myśleć, że jest czysty. Sytuacja w pociągu była jeszcze jedna, a mianowicie, gdy wrócił i Aria rzuciła mu się na szyję, widać było,że go coś zabolało, a jeszcze trochę wcześniej ktoś od "A" został dźgnięty, bodajże przez Arię, gdy siedziała w tym pudle...
Słowa Pani Grunwald też podejrzane, nie wiem czy naprawdę chodziło o niego, czy było to zamierzone, żeby nas zmylić. Ciężka sprawa...

ocenił(a) serial na 10
Camilla3

Cóż, napewno chodziło jej o faceta, a przecież nie zostało ich już tak dużo.
Caleba należy wyeliminować - był dopiero w drodze do Ravenswood kiedy Carla mówiła, że ON tu jest i je obserwuje.
Toby - myślę, że sprawa z matką i ochranianiem Spencer go eliminuje, jest dobry.
Jason - zaginął, ale kiedy jeszcze był w serialu też szukał Ali, nie sądzę jednak by byli tak skłóceni by Ali musiała przed nim uciekać.
Lucas - wykonywał zadania Mony, bo go zastraszała, ale skoro zniknął musiał się bać tego wszystkiego.
Mike - no tu można by się zastanowić, bo nie bez powodu kradł na poczatku i nie bezpowodu jest taki agresywny ciągle.
Noel - tego też już dawno nie ma, kto wie, moze to i on dowodzi A Teamowi.

Jednak i tak myślę, że chodzi o Ezrę, bo do tej pory nie był w nic zamieszany, a inni tak...

megaami

Dla mnie Wren jest jeszcze podejrzany , ten to ma za uszami czuję baaaaardzo dużo.

ocenił(a) serial na 10
Camilla3

No dokładnie. Po co przeprowadza się do Londynu do Melissy? Czemu Melissa uciekła? Czy to do niej wtedy dzwonił mówiąc o problemie? Czemu jego mieszkanie jest puste? Czemu rysował Red Coat? ;<

megaami

Za dużo pytań, za mało odpowiedzi...

Camilla3

Dokładnie...

ocenił(a) serial na 10
Camilla3

Dla mnie w sumie jeszcze Jake jest podejrzany... Dziwne było to, że kupił Arii buty yyy ??

megaami

Tak, ten jest dla mnie nazbyt miły, wręcz cukierkowaty, mam wrażenie, że na siłę próbuje się zbliżyć do Arii w taki dziwny sposób, tylko, że skąd on by miał powiązania z Ali i całą resztą? Dziwne, bo wszystko sięga coraz dalszych kręgów.

ocenił(a) serial na 10
Camilla3

Tak, my już od początku wiemy, że całe Rosewood i pół Ravenswood ma coś wspólnego z A, Ali, RC i etc. XD

megaami

Tak, ale jeśli Ali i Cece były by dobre, o kim mówił by doktor Palmer, wspominał, żeby uważać na blondynkę...

ocenił(a) serial na 10
Camilla3

Hmm, no właśnie nie wiem?

Zauważyłam coś jeszcze tylko nie mogę znaleźć zdjęcia - Kiedyś Ezra i Aria zrobili sobie zdjęcie w tych torbach śniadaniowych. Kiedy na końcu odcinka pojawia się A nastawiające gramofon w rogu widać papierową torbę!

ocenił(a) serial na 10
megaami

No i A miało być hmm ukazane w odcinku 2x25 UnmAsked - i jedyną osobą która zdjęła maskę był Ezra xD

ocenił(a) serial na 10
megaami

w odcinku 2x25 UnmAsked jest też scena jak to Ezra zdejmuje Arii maskę i Ci którzy wierzą że to Aria jest A podają to jako znak .

ocenił(a) serial na 10
Mississippi

sobie tez

megaami

Nie żartuj? Serio było widać torbę? No to nieźle, teraz pasowało by się cofać do wszystkich odcinków i oglądać biorąc pod uwagę głównie zachowanie Ezry jako A.

ocenił(a) serial na 10
Camilla3

poszukam fotki :D http://1.bp.blogspot.com/-F_yrB5SMu4A/UP3H6fPLjxI/AAAAAAAAAyI/AUx2WuVWG98/s200/3 .jpg

megaami

Łołoło, no nie... To ja już nic nie wiem :(

ocenił(a) serial na 10
Camilla3

Noo :D a w momencie kiedy Ezra podjeżdża w deszczu i zabiera Arię leci piosenka : http://www.youtube.com/watch?v=VbVE9PTOr8Q

megaami

To też podejrzane, kurczę coraz więcej wskazówek..

ocenił(a) serial na 10
Camilla3

Bo nie zauważaliśmy tego, a producenci podawali nam coraz to nowe potencjalne A na tacy, kiedy prawda od początku była inna :D

megaami

Teraz trzeba chyba każdy odcinek przetwarzać po 4 razy ;P

ocenił(a) serial na 10
Camilla3

Ja mogę oglądać i 5 razy ten sam, a za 6 dopiero zobaczę coś czego wcześniej nie widziałam xD

użytkownik usunięty
megaami

MIni wskazówka dla Ciebie, wsłuchaj się w tekst tej piosenki ;)

Camilla3

Bo ma bo z kimś rozmawiał w sprawie swojej zemsty za to że Hannah Go odtrąciła >< było to widać dlatego wydał taką opinie a nie inną odnośnie Mony.
Co to MElissy to myśle, że ona zabiła Iana.
Co do A jako Big A to nie wydaje mi się, on jest może w A teame albo sam tworzy innym team bo była mowa o dwóch teamach .
Zaskakuje mnie to że 3 kłamczuchy chciały zrezygnować z pobycia na tym przyjęciu, a Aria stwierdziła, że idą mimo wszystko... może dlatego padło zdanie, że Ali nie może im ufać. A i co do tekstu że Ezra podłożył ciało dziewczyny o tej samej grupie krwi... to grupa krwi nie jest DNA. Każdy z nas ma inne ... wydaje mi się, że Ali podłożyła jakieś ciało bo padło zdanie "Ona nie chce być odnaleziona"

megaami

No właśnie. Ali spotykała się ze starszym facetem. Ale poza Ezrą i Wrenem chyba wszyscy zostali już zamordowani. A raczej na pewno nie jest to osoba, której nie znamy... Zresztą taak dużo na niego wskazuje, wreszcie coś mogliby logicznie wyjaśnić. Ja tam widzę same "za" ale możliwe, że dlatego, że bardzo chciałabym żeby tak było. Zresztą on ma wzrok psychola ;p

ocenił(a) serial na 10
Jagodowy_Tort

Też tak mam :D

ocenił(a) serial na 10
Camilla3

Ale przeciez Pani Grunwald podgladala dziewczyny w tym pokoju, przez dziurke w plakacie, takze podejrzewam ,ze wie wszystko na bierzaco odnosnie A i jego zalogi, wiec nie mogla im tego powiedziec >..super, ze Ezra jest A ..wiedzialam juz od 1 sezonu :)

bianka226

To nie była raczej Grunwald, ona ma takie dziwne oczy, które od razu by się poznało, a tamta miała duże, niebieskie, ale nie tak demoniczne.

ocenił(a) serial na 10
bianka226

jak dla mnie - to była ALI, Grunwald ma już zmarszczki, a to wyglądało na hmm młode oko :)

megaami

też stawiam na to, że to oko Ali. bo Cece ma chyba inne. na pewno nie tej demonicznej babuszki :P

ocenił(a) serial na 10
yootsuu

Ona ma oczy huskiego jak dla mnie xD
A co do Cece, gdzie ona do cholery zniknęła??? XD

megaami

Co do słów p.Grunwald "ON tu jest", Ezra nie mieszka w tym dziwnym miasteczku tzn. Jeśli to jego kryjówka to można tak powiedzieć - pomieszkuje ją,ale wątpię by jego miała na myśli i jego. Co do maszyny wiele osób może ją posiadać, samą Arię o nią podejrzewają jako,ze lubi takie rzeczy.

ocenił(a) serial na 7
Camilla3

No nie wiem czy jego uczucie wyglądało na bardzo szczere... Przecież ten facet to chodząca sztuczność. Zero emocji, czegokolwiek. Co on zrobił żeby ich związek był udany? Nic, nudziarz i tyle. Jak Aria z ni m zrywała to wyglądał jakby go to w ogóle nie obeszło. Zawsze twierdziłam, że mu na Arii nie zależało tak naprawdę.

ocenił(a) serial na 10
RedCoat

w książce był kochankiem Ali? i jak się to skończyło?

RedCoat

Ja mam nadzieję, że to Ezra stoi na czele A-team'u. To by było najlepsze, najciekawsze i w miarę logiczne rozwiązanie. I oby nie sprawdziły się cukierkowe teorie o tym, że robi to dla Arii, by ją chronić. Jakie to romantyczne -,- Zresztą to już było przerabiane.

RedCoat

Nieee, mam nadzieję, że Ezra nie ma z tym nic wspólnego, tak mu wierzyłam, bardzo szczery się wydawał... no i... spokojny, a fakt, teraz pokazał co potrafi. Jednak chcę wierzyć, że chodziło o co innego.

ocenił(a) serial na 5
Camilla3

Nie rozumiem czemu na PLL wikia dali wpis że Ezra jest Big A... To że był pokazany to nie znaczy, że jest A, jakby ta scena przedstawiała coś więcej, jak ubiera przebranie albo nie wiem robi coś podejrzanego... Nic nie wykluczam, ale wg mnie ta scena to totalna zmyła, a na zagranicznych portalach aż huczy, że Ezra jest A.... To samo na wikia PLL, niczego nie można wykluczyć, ja bym sie cieszyła gydby on stał za tym wszystkim, ale nie oszukujmy się, pokazaliby główne A w 4 sezonie? Przez 4 sezony dowiadywaliśmy się, czy Ali żyje, i co nagle by pokazali też kim jest A skoro tyle sezonów przed nami... Nie mieli by o czym kręcić później raczej, no chyba, że 4 sezon byłby ostatnim.

Elena00

Też mnie to zastanawia właśnie, po co by zdradzali takie coś, skoro jeszcze 5 sezon czeka.. Chyba, że jest ich w A-teamie tak dużo, że starczy wyjawiania ich do końca.

ocenił(a) serial na 7
Camilla3

Wow.Zatkało mnie ale tak jak wczesniej pisaliscie poasowalo by do calego serialu!Ezra jest od poczatku i jest kilka znaków zapytania z wcześniejszych odc. ;)

Tak jego wyraz twarzy na końcu mnie przeraził.Jego twarz to maska,którą zakłąda do sytuacji.

ocenił(a) serial na 5
maaarz

Apropo jego twarzy właśnie, zwróćcie uwagę, że najpierw miał "psycho" minę, a później zszokowaną/wystraszoną to też mógł być zabieg twórców serialu, żeby tak do końca nie było wiadomo o co chodzi... Dla mnie rozglądał się po tym pokoju jakby nigdy wcześniej go nie widział, poza tym jak mógł uczyć/spotykać się z Arią w Rosewood skoro siedzibę miał w Ravenswood? A obserwowało dziewczyny non stop, więc jeśli Ezra byłby A to musiałby mieć multum przydupasów wokół siebie, którzy by tam siedzieli i oglądali... Wiadomo, że w A-Teamie jest pare osób, ale w sumie większość z nich pracuje/uczy się, i raczej nie mogłaby tam siedzieć całe dnie + wątpie że główne A pozwoliłoby komuś wejść do swojej siedziby i poznać jego twarz, to za duże ryzyko jeśli tyle osób jest w A-Teamie...

RedCoat

Od jakiegoś czasu podejrzewałam Ezre i Arie o członkostwo w A-Team dlatego podobał mi się ostatni odcinek :P co do Ezry:
-Grunwald mówi że Ally nie może zaufać kłamczuchom, a wcześniej jest pokazane jak RC (Ally?) obserwuje Arię i Ezrę gdy siedzą przy kawie;
-Ally powiedziała Emily że rozbiła związek CeCe z jakimś facetem i groziła mu bronią... to mógł by Ezra, który w zemście wysyłaj jej smsy z groźbami a później ją zabił, po roku w jakiś sposób dowiedział się że Ally żyje więc wrócił do Rosewood i poprzez Kłamczuchy chciał się dowiedzieć gdzie ona jest...
-wątek Lucasa został urwany a Lucas zniknął, to on może siedzieć w Revenswood i wszyto obserwować
- RC czyli CeCe i/lub Ally mogły poinformować Arię o Malkolmie bo wiedziały że to może spowodować ich rozstanie
-Ezra był zbyt idealny :P

ocenił(a) serial na 5
Czarodziejka_z_Ksiezyca

Jeśli się okaże, że to rzeczywiście wszyscy w A-Teamie (masa osób) wiedziała, że Ezra to A i mieli dostęp do jego siedziby to już będzie durne, przy tak gigantycznej ilości osób nie można zaufać wszystkim, prędzej czy później ktoś by puścił parę, nie można na każdego mieć haka + jeśli A jest jakimś psychopatom to czy zaufałby bandzie nastolatków?