PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10010262}

Pingwin

The Penguin
2024 -
8,1 41 tys. ocen
8,1 10 1 40674
7,6 24 krytyków
Pingwin
powrót do forum serialu Pingwin

Nie chodzi mi o to, że jest nudny jak flaki z olejem. Nie, gra aktorska stoi na wysokim poziomie. Brakuje mi tego jasnego kontrastu dobra i zła jak chociażby w kultowym "Powrocie Batmana" Tima Burtona z 1992 roku. Tutaj mamy bandziora, do którego twórcy próbują wzbudzić naszą sympatię, bo co z tego że jest zły i odrażający, skoro ma charyzmę i polot. Jest jeszcze bardziej mrocznie niż w "The Batman". Zbyt mrocznie. O taką wylewającą się z ekranu beznadzieję mi chodzi. Mam oglądać kolejne odcinki tej fascynacji złem? Nie jestem przekonany...

Cinema2009

Prosty podział na dobrych i złych jest strasznie nudny, każdy ma coś za uszami. Nie lepiej kiedy twórcy serialu zadadzą widzom takiego brejnfaka, że zaczynamy kibicować temu "złemu"? Ja tak miałem z Waltem w Breaking Bad, kibicowałem mu do samego końca, i gość nie zawiódł, odszedł z przytupem i klasą.

ocenił(a) serial na 9
Cinema2009

Wszystko zależy od egzekucji - tutaj postac pingwina jest napisana przekonująco a Farell wymiata, no i w kinie gansterskim jest miejsce na supervillains i szarość a nie tylko czerń i biel. Z kolei w takim rings of power sauron biedulek piz.eczka skrzywdzony przez morgota i orki które mają rodziny - debilnie napisane, słabo zagrane i w świecie tolkiena nie ma na taki zabieg miejsca. Czy wy wszyscy nie oglądacie za dużo popularnych youtubowych recenzentów i później jak gęsi powtarzacie tezy mimo, że kupy się to nie trzyma?

Jurek_666

Nie, nie powtarzam czegoś, co już wcześniej gdzieś usłyszałem. To moja własna opinia. Szkoda, że ten serial nie jest czymś pomiędzy oklepanym schematem czyste dobra kontra czyste zło, a fascynacją złem, którą wybrano. Jak dla mnie zmarnowany potencjał.

Cinema2009

Mam podobme odczucia

ocenił(a) serial na 10
Cinema2009

Myślę, że w odniesieniu do serialu jako całości, mógłby Pan przynajmniej delikatnie zmienić podejście. Jeśli ma Pan czas, to zachęcam do obejrzenia całego sezonu (już jest skończony) i zweryfikowania części Pana komentarza.

ocenił(a) serial na 10
Cinema2009

Złe zakończenia są najlepsze, bo są wiarygodne