PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=845658}

Odwilż

2022 -
6,5 24 tys. ocen
6,5 10 1 24160
6,5 22 krytyków
Odwilż
powrót do forum serialu Odwilż

Zastanawiam się jakież to papiery rozwodowe ma podpisać żonie Radwan. Obawiam się, że scenarzystom nie chciało się tak podstawowego researchu zrobić, by znaleźć przebieg procedury rozwodowej w Polsce, więc założyli, że jak zrobią tak, jak w amerykańskich filmach to będzie git.

jusiasia_2

Warunki ugody, które zanosi się do sądu by załatwić wszystko szybciej, bez wielu rozpraw?

ocenił(a) serial na 6
Largecoffee

W takim przypadku składa sie pozew do sądu z propozycją ugody, nie istnieje taka procedura mediacyjna, gdzie ktokolwiek ma odebrać i odesłać papiery. Zgodzić lub nie można się tylko na rozprawie, w Polsce to sąd orzeka rozwód, a nie strony, nadal uważam, że chodzi tu o niechlujny scenariusz i dialog- kalkę z amerykańskiego filmu

ocenił(a) serial na 8
jusiasia_2

Jak czytam takie bzdury, to mnie skręca. Ewidentnie nie masz pojęcia o przebiegu rozwodu w Polsce. Pozew o rozwód załóżmy za porozumieniem stron, bez orzekania o winie składa jeden z małżonków. Jeżeli nie mieszkają już pod tym samym adresem, druga strona dostaje powiadomienie o tym, iż wniesiony został pozew o rozwód i trzeba tenże pozew wypełniony i podpisany odesłać lub osobiście zanieść do sądu. Dopiero gdy do sądu wpływają oba wnioski (nawet jeżeli nie są zgodne), wyznaczana jest rozprawa sądową i na tej rozprawie przeprowadzane jest dalsze postępowanie. Co za tym idzie scena jest jak najbardziej prawdopodobna a brak wiedzy lub 'wielepizm' w tym wypadku stawia Cię w dość śmiesznej sytuacji.

ocenił(a) serial na 6
revyy696

Tak sie sklada, ze rozwodzilam sie, bez orzekania o winie w 2013 roku i jakos nie przebiegalo to zupelnie tak jak to opisujesz, nawet przy nieodebraniu przez malzonka pozwu rozprawa zostala wyznaczona ( 3 miesiace po zlozeniu pozwu, czyli krotki termin jak na sad), a do propozycji ugody odniosl sie pelnomocnik juz na rozprawie... dopuszczam jednak mozliwosc, ze moglo sie to w ciagu 9 lat zmienic, mam nadzieje, ze juz Cie rozkrecilo :)

jusiasia_2

Rozwodziełm sie niedawno , była żona przyjechała do mnie z papierami , ktore ja podpisałem . Na rozprawie sędzia spytał ,czy zgadzamy sie z tym co w papierach rozwodowych i po kilku minutach było po wszystkim ,wiec jusiasia nie masz tutaj zupełnie racji

ocenił(a) serial na 6
jusiasia_2

Koleżanka rozwodziła się w 2021 roku. Mąż za granicą. Wysłano mu "papiery". Brnij dalej w bagno niewiedzy.

kodipar_78

Pozew rozwodowy druga strona dostaje informacyjnie. Masz czas na wypowiedzenie się w sprawie, ale nie musisz tego robić jeśli nie chcesz. Tak samo nic nie trzeba podpisywać ani odsyłać.

ocenił(a) serial na 4
jusiasia_2

Jako prawnik zgadzam się z autorką postu. Dla mnie również była to bezmyślna kalka z amerykańskich produkcji filmowych i telewizyjnych. Postępowanie rozwodowe w Polsce inicjuje się poprzez złożenie pozwu we właściwym sądzie okręgowym. Pozew składa jeden z małżonków. Drugi małżonek składa odpowiedź na pozew i w tym momencie może przyznać rację twierdzeniom zawartym w pozwie (albo z tymi twierdzeniami się nie zgodzić). Do pozwu można załączyć tzw. porozumienie małżeńskie zawarte pomiędzy małżonkami.

Z tym, że:

- porozumienie małżeńskie (jak sama nazwa wskazuje) wymaga uprzednich rozmów pomiędzy małżonkami. Oczywiście możliwa jest oferta jednego z małżonków, którą akceptuje drugi małżonek, ale, po pierwsze, trudno sobie wyobrazić, aby w realiach serialu to rzeczywiście miało miejsce, a po drugie, jest to dalekie od nawet intuicyjnego rozumienia słowa "papiery rozwodowe"; oraz

- pozew składa się do sądu i to sąd przesyła odpis pozwu drugiej stronie w celu ustosunkowania się. W serialu, bohaterka mówi, że "przesłała mu papiery rozwodowe", a więc jest to oczywista niespójność z tym jak wygląda polska procedura cywilna dotycząca postępowań rozwodowych.

A sam serial niestety rozczarowuje. To co rzuca się od razu to drewniane dialogi oraz kiepski montaż. Gra aktorska też niestety nie zachwyca i miałbym zarzuty zarówno co do występu Pani policjant jak i męża ofiary. Mam w ogóle wrażenie, że aktorzy ze starszego pokolenia (tu reprezentowani przez Lindę i Grabowskiego) mają więcej do zaoferowania widzom jeżeli chodzi o grę aktorską.

jusiasia_2

Ale może "Papiery rozwodowe" byłoby lepszym tytułem niż "Odwilż".

ocenił(a) serial na 7
jusiasia_2

No tak , bo istotnie papiery rozwodowe są tutaj główną osią fabuły .