PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=742520}

Lucyfer

Lucifer
2016 - 2021
7,9 121 tys. ocen
7,9 10 1 121241
6,5 8 krytyków
Lucyfer
powrót do forum serialu Lucyfer

Kojarzycie jak w serialu w pierwszym sezonie Amenadiel podszywa się pod lekarza i radzi Lidii żeby przestała postrzegać kreacji Lucyfera jako metaforę? Otóż gdy Lucy przychodzi do niej ona nazywa go Samaelem, co według niej oznacza niosący światło. Co jest jednym wielkim jieporozumieniem. Samael to brat Lucyfera, ksiąrze ciemności przedstawiany jako człowiek z głową kozła a jego imie oznacza Ślepy Bóg lub Jad Boga. To lucyfer z łaciny oznacza niosący światło: lux czyli światło i ferre czyli nieść.

ocenił(a) serial na 9
Zajecza

Wiedziałam że gdzieś czytałam o tym, że zbuntowany anioł i szatan to nie była jedna postać! Tylko że zaczęto ich ze sobą utożsamiać znacznie później, stąd można się doszukać masy nieścisłości pomiędzy opowieściami dotyczącymi Lucyfera, a tymi dotyczącymi diabła.
Inna rzecz, że akurat w serialu najbardziej zgrzytało mi jednak istnienie małżonki Boga...

Sol89

polecam poczytać o Astarte, czyli Królowej Niebios i teorii, że była małżonką Boga na co badacze znajdywali dowody

Zajecza

Samael to w ogóle chyba anioł śmierci, nie?

beniubeniu

Tak Samael to jeden z dwóch aniołów śmierci jest wspomniana w serialu Azrael ten z kolei to Archanioł Śmierci w Kabale i Gnozie oraz tekstach islamskich. Samael rządzi natomiast Szeolem czyli przedsionkiem zaświatów. Jego funkcja to oskarżyciel w sądzie ostatecznym jest przeciwieństwem Michała obrońcy

ocenił(a) serial na 10
Zajecza

Serial został stworzony na podstawie komiksu, gdzie Lucyfer jest Samuelem. Znalazłam też informacje, że w judaizmie Samuel jest utożsamiany z Lucyferem.

felka94

A ja się pytam, gdzie jest ta jego wielka moc? Przecież to archanioł, tak? Jakoś nie pokazali tego w serialu.. Fajniej pokazali w Supernatural.
Choć i tam imię pomylono.

Samuel, to jedno z imion Szatana. Samael, to jego prawdziwe imię, a nie Lucyfer, jak często mówią. Lucyfer jest utożsamiany z Jutrzenką (Wenus, gwiazda poranna), ale tylko dlatego, że to oznacza "niosący światło". To właśnie Samaelowi świeciło się dupsko, gdy spadał z nieba. Cytaty z Biblii już jakiś kościelny zinterpretował i to omówił. Zaś słowo Szatan (z dużej litery), to nic innego, jak określenie "Przeciwnik", ale przyjęło się, jako główne za pewne, bo w Biblii głównym przeciwnikiem Boga (Jehowy) był Samael (Szatan, Diabeł).

P.S. Samaela stracił Bóg, a Lucyfera, archanioł Michał, jakby ktoś szukał info, kto nakopał komu.

wloczykij556

Z grubsza masz rację Samaela w Supernatural nie ma. Lucyfer Był Cherubinem czyli aniołem o szereg wyżej niż np. Samael który był serafinem ale obai byli owszem Regentami dlatego w przekładach gnozy mówi się że obaj byli regentami ognia bożego jednym z ogniów był mars drugim Wenus. Tam nazywa się ich nie archaniołami ale książętami ognia. Sefiry zastępów. To kościoły wschodnie zrobiły z nich archaniołów. A tym z kolei był np. Belfegor (Belpiel) Barakiel, i Ramiel oraz Tamiel, Selafiel (Sarakiel), Suriel i Turiel a oni upadli . W SPN głupota jest zrobiona z Astrothem, który nie jest demonem magii tylko zabójstwa i przybocznym lucyfera

dzurawski3

Owszem, beznadziejnie pokazali Astarotha. Ale i ogólnie w sieci źle opisują Lucyfera i Samaela. W opisie każdego z nich widnieje: najpiękniejszy i najmądrzejszy z archaniołów, ulubieniec Boga i ten, co nie ukłonił się Adamowi. U Samaela napisane dodatkowo: on kusił Ewę.. a potem mówią, że nie jest całkowicie pod władzą Lucyfera. Ja się pytam, jak jest w końcu? Który jest Szatanem? W kościele na kazaniach i na szkolnej katechezie mówi się, że to Diabeł kusił, itd. Ktoś nieźle namieszał.. Ale nie dziwi mnie to, skoro potrafią nazwać Szatana: Mefistofeles, Belzebub, czy nawet Azazel. Debile. W księdze Izajasza Lucyfer jest utożsamiany z Jutrzenką, mówi na niego Niosący Światło, a później przez Łukasza lub Hioba (nie pamiętam), tak samo nazwano Jezusa. Propaganda purytanów. Haha

wloczykij556

A i Samael przed upadkiem zwał się Sa'el, czyli podobny do Boga, jak Bóg, itp. Jest szóstym archaniołem, czyli spod Saturna.

Zajecza

"książę" ku..a