Krucjata (2022)
Krucjata: Sezon 2 Krucjata sezon 2, odcinek 13
odcinek Krucjata (2022)

Krucjata | odcinek 13

42m
6,5 128  ocen
6,5 10 1 128
Krucjata
powrót do forum s2e13

SEZON 2 (FINAŁ)

ocenił(a) serial na 8

No spodziewałem się mocniejszego zakończenia, nie było źle na prawdę wielki plus to powrót Kanibala coś czuje że w 3 sezonie będą grube akcje z nim związane uwielbiam tego świra i mogę rzec że to jest jedna z najlepszych postaci ostatnich latach jeśli chodzi o seriale kryminalne, śmiało można go zestawić obok Daria ze ślepnąc od świateł, ogólnie te jego teksty i rozkminy no mega siadają na łeb, ale wracając do odcinka zginął Berger więc historia z nim związana zostaje już rozwiązana definitywnie, a więc to oznacza że w sezonie będzie toczyć się inna historia i to mi się podoba każda z tych historii ma jakieś powiązanie " Prawo Serii " " Znak Bliźniąt " teraz ciekawe jak będzie się kolejny sezon nazywać.

Ogólnie jeśli chodzi o całość to 1 sezon wiadomo był lepszy, ale drugi dużo nie odbiega od pierwszego sezonu, wiemy że grupa 77 dalej istnieje tylko jest okrojony skład brakuje serialowego Maksa (Eryk Klum) z pierwszego sezonu, ale to może być całkowicie zrozumiałe bo gość teraz odgrywa bardzo znaczące rolę w świecie Polskiego kina więc za pewnie nie wyrobił się z terminem wydaje mi się że prędzej czy później dostaniemy jego powrót bo z tego co wiem to nie zginął... No ale ogólnie skład się poszerzył, Martyna okazała się świruska więc za pewnie w 3 sezonie będzie odgrywać znaczącą rolę, jedyne co mnie irytowało to to że było mało Holendra świetnie odgrywa psychola i mam nadzieje że w 3 sezonie będzie jego więcej został selekcjonerem i zmajstrował ekipę, prędzej czy później może się odwrócić od Kaliny i zacząć coś mącić, dobrze pamiętamy jakie było ich zadanie robić czystki i obalać system Kalina dalej jest ubabrany politycznie do tego teraz handel narkotykami, prędzej czy później go wykiwają.

Wątek z Mandżaro nie ma bata on wróci w następnym sezonie, to nie koniec jego przygody z tym serialem, jeśli Kalina będzie dalej mącić to wątpię żeby Bronek go zatrzymał samemu, właśnie Mandżaro brakowało ludzi aby zatrzymać tą ekipę w 1 sezonie, nie wykluczam też tego że Bronek sam na własną odpowiedzialność stworzy jakąś grupę która będzie współpracowała z policją aby zaszkodzić nowo utworzonej grupie 77, jedno jest pewne nie dołączy do nich a Bronek i Martyna staną się wrogami... A więc nie wykluczam połączenia sił Mandżaro, Bronek kontra Kalina i jego ekipa o ile Holender jako selekcjoner się go nie pozbędzie...

Dobra wracając jeszcze do takich tematów jak ścieżka dźwiękowa, warto przykuć uwagę podczas dzisiejszego finałowego odcinka gdy Bronek spotkał się z Martyną w psychiatryku twórcy zapodali podobny klimat ścieżki dźwiękowej niczym z Psów z lat 90 mam wrażenie że twórcy tego serialu oddają w ten sposób taki hołd największym klasykom Polskiego kina co jest fajnym smaczkiem i na prawdę szacun, na prawdę piękny soundtrack i szkoda że go używali tak mało we wątkach miłosnych, druga sprawa to ubiór Bronka który też jest takim jakby tribute w kierunku Pitbulla i postaci Dorcińskiego czyli komisarza Desperskiego, warto przykuć uwagę na takie małe detale bo ewidentnie widać że twórcy próbowali oddać w ten sposób taki jakby hołd w kierunku starych produkcji :)

Ogólnie brawa dla Sebastiany Deli można rzec że postać Bronka to jego życiowa rola, ma chłopak potencjał do odgrywania takich postaci, jak sobie pomyślę jak Vega zmarnował jego potencjał w 2020 roku w Pitbull to aż mi ciśnienie skaczę, a tutaj? Łukasz Ostalski wycisnął z chłopaka na prawdę sporo :) należą się brawa bo coś czuje że reszta reżyserów będzie miała na chłopaka oko gdy będą chcieli tworzyć jakiś serial lub film kryminalny.

A więc czekam na 3 sezon, mam nadzieje że wyjdzie on szybciej niż nam się wydaje.

ocenił(a) serial na 7
Artur_140

Trzeci sezon na pewno będzie, inaczej nie byłoby tego wątku z podpaleniem szpitala psychiatrycznego. Nie wiem, czy się zgodzisz, że wątek Bronka i Martyny przypominał wątek Despera i Dżemy z Pitbulla, chociaż Jastrzębska jako kobieta o wiele bardziej atrakcyjna niż Rosati.

MBIITF

No tak, bo oczywiście trzeba podkreślić, która bardziej atrakcyjna xd

ocenił(a) serial na 8
ereminka

kwestia atrakcyjności (dziwnym trafem) to częste kryterium doboru (wyboru) zarówno mosznowatych, jak i macicowatych, więc nie rozumiem oburzenia (wyolbrzymionego) xd

ocenił(a) serial na 8
MBIITF

Też zauważyłem podobieństwo, chociaż co do Rosati to nie powiem w tam tych czasach był mega atrakcyjna, Martyna idealnie dobrana do tej roli na początku trochę się bałem że będzie robić za tą dobrą jednak postanowili na mega zakończenie gdzie dołącza do grupy " 77 " która się odradza niczym feniks z popiołu bo z obecnej ekipy był tylko Holender, Luty brakowało tylko Maksa a teraz powiększyła się o aż 6 osób :) Ogólnie Bronek jest mocno wzorowany na Desperze, jedyne co ich różni to charaktery, Desperski nie przebierał w słowach :) Ale ogólnie wygląd, styl mocno wzorowany na Desperskim brązowa katana, czarne spodnie i mam nadzieje że twórcy nie zrezygnują z takiego Bronka jakiegoś oglądaliśmy w 2 sezonie bo idealnie dobrali mu rolę.

Artur_140

Fajnie, że się komuś zachciało rozpisać. Zakończenie niestety takie jak się bałem, czyli nie posunęliśmy się z tematem Kaliny i układu ani trochę do przodu. Dano nam absolutne minimum czyli rozwiązanie sprawy Bergera. Mam nadzieję zatem, że 3 sezon będzie bo złoczyńców nie ubywa, tylko przybywa, tak naprawdę nikt z nich nie zginął ani nie został złapany bo Bergera i byłych ludzi z jego siatki nie traktuję jako złoczyńców, gdyż w kwestii motywu przewodniego tego sezonu byli niewinni. Kalina to jest mózg całej tej operacji, główne zło, więc nie ma żadnych szans żeby taki pionek jak Holender miał się go pozbyć. Prędzej może być na odwrót. Aczkolwiek widać, że stosunek Holendra do Kaliny jest wręcz nabożny, jest dla niego jakimś idolem, może kimś w rodzaju figury ojcowskiej? Te sceny jak razem jedzą makaron przy stole i rozmawiają o różnych tematach, wydaje się bez tajemnic nie są po nic. Holender ewidentnie wie, że to co Kalina robi, to żadne ulepszanie społeczeństwa, wyraźnie to wynika z ich rozmów, więc wskazywałoby na to, że jest po prostu wiernym żołnierzem. Mam nadzieję, że wróci wątek Mandżaro i Marii, chociaż Stalmierska świetnie się wprowadziła do serialu. Mnie akurat Bronek nie odpowiadał , nie lubię tego aktora. Więcej Gałązki też bym poprosił.

ocenił(a) serial na 8
Tracker

Mandżaro na bank wróci, mogliby go usunąć od razu ze serialu a jednak wrzucili jego wątek jak wychodzi z więzienia, mam wrażenie że Bronk go od szuka i namówi go do zwalczania Kaliny, nie wiem tylko jak to zrobią ale wiem że jakiś wątek z Mandżaro z pewnością będzie, Stalmierska mega szczerze mówiąc ucieszyłem się że w ostatnim odcinku ona luizjana się spiknęli pasuje do siebie w tym serialu... Co do Holendra, możesz mieć racje teraz właśnie przypomniał mi się ten wątek z tą kolacją i rzeczywiście Holender jest wpatrzony w niego jak w jakiegoś guru, to bardziej już obstawiam opcje że Holender będzie przewodził tą grupą i wszystko organizował już ma 6 osobową ekipę poza tym mam wrażenie że Kalina go traktuje jak syny, jedyne co mnie zastanawia to co się stało ze serialowym Maksem (Eryk Klum) jestem srogo zaskoczony że nie został wykorzystany w tym sezonie, albo go Kalina mianował wyżej albo odszedł, albo się go pozbyli bo był też dość ważnym graczem w grupie 77 i byłoby bez sensu go tak usunąć mam nadzieje że w 3 sezonie dostaniemy jego powrót i jakiś mocny wątek z nim związany bo jest świetnym aktorem :) Ogólnie postać Lutego jest mega, chłop mimo że mało mówi to nadaje taki klimat grozy w tym serialu, pamiętam jak w ostatnim odcinku 1 sezonie jak szedł w stroju strażaka i zmierzył psychopatycznym wzrokiem Mandżaro i ten uśmiech dodało to mocnego klimatu więc się cieszę że nie został usunięty z obsady, mam nadzieje że 3 sezon będzie się już opierał właśnie na tej grupie i ich podbojach, ogólnie Kanibal odegra w 3 sezonie dość dużą rolę dla mnie to właśnie on jest najlepszym aktorem w tym serialu i cieszę się że go przywrócili z powrotem :) ja od początku wiedziałem że ta historia się tak nie skończyła i grupa 77 prędzej czy później powróci jeszcze w mocniejszym składzie, teraz w grupie mają dwie kobiety.

Artur_140

Ja obstawiam, że Maks poszedł wyżej. Tylko on i Holender z tej trójki przeżyli, a Holender widać, że jest jak druga ręka Kaliny. Tylko go nie pokazali, go był zajęty jako aktor. Mam nadzieję, że się pojawi w następnym sezonie.

ocenił(a) serial na 8
surmatra

Ogólnie jeśli Maks przeżył to wychodzi na to że cała trójka przeżyła bo Luty jest też z nimi od samego początku :) No właśnie Klum miał bardzo pracowite dwa lata więc nie jestem zdziwiony że go nie było w tym sezonie, ale w trzecim już musi być bardzo wyrazista postać i też mam nadzieje że poszedł wyżej i będzie trząsł czymś większym niż zwykły bujanie się w grupie, najmniejszą pozycje w tej grupie ma Luty bo jest gościem od czarnej roboty.

Artur_140

Łukasz nie przeżył, ten co mieszkał z mamą. A on tworzył trójkę z Maksem i Holendrem. Luty jest świetny i powinien mieć więcej czasu antenowego, ten aktor stworzył też niezapomnianą postać w Koronie Królów.

ocenił(a) serial na 8
surmatra

Jeden musiał zginąć, jak na razie mamy Holendra, Lutego ze starego teamu, teraz tylko czekać na jakieś informacje o Maksie bo liczyłem że wróci w tym sezonie a tu cisza, mam nadzieje że szykują dla niego bombę i że to on właśnie będzie trząsł tymi narkotykami.

Tracker

"jest dla niego jakimś idolem, może kimś w rodzaju figury ojcowskiej?"
Mam wrażenie, że wszyscy z tej grupy tacy są (oprócz Kanibala). Młodzi, gniewni, z niepełnej lub biednej rodziny, bez celów w życiu. Potrzebują kogoś, kto ich poprowadzi.