PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 406 tys. ocen
8,7 10 1 405533
7,9 56 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron
ocenił(a) serial na 10
Alicja91_3

Ja np. dostałem ją na 14 urodziny od mojego kolegi, który wtedy czytał tę książkę. Ja jednak przeczytałem ją w wieku 16 lat. Była moją pierwszą poważniejsza lekturą. Myślę, że ustaliłbym ten wiek minimalny właśnie od 16 lat.

ocenił(a) serial na 8
Alicja91_3

Zapewne to trolling, ale nie ma ograniczenia wiekowego do jakichkolwiek książek.

KarmazynowyKokos

Nie, to nie jest trolling. Widzę,że na tym forum faktycznie jest dużo trollów i choć jestem tu od nie dawna - to na pewno kilku bez problemu bym wymieniła.
A może sam jesteś trollem Karmazynowy Kokosie? Moje pytanie umieściłam tutaj ze zwykłej ciekawości.

ocenił(a) serial na 8
Alicja91_3

Co drugi temat na filmwebie to trolling. ;)

ocenił(a) serial na 8
Alicja91_3

Ja mam niecałe 15 :P ale nie powiedziałabym, że to lektura dla gimbusów, trzeba mieć jednak trochę dojrzałości, niestety nie mogę powiedzieć tego o swoich rówieśnikach -_-

ocenił(a) serial na 10
Alicja91_3

To trolling, nie?
Książki nie mają ograniczeń wiekowych, tylko ograniczenia intelektualne. Żeby czytać GoT (ze zrozumieniem) trzeba mieć inteligencję wyższą niż standardowy gimbus oraz cierpliwość i ochotę na czytanie 800- stronicowych cegieł. Ale jeśli już koniecznie znać ograniczenie wiekowe, to moim zdaniem będzie ono wynosiło 16 lat.

theMedicalDoctor

Trochę racji w tym jest, lecz nie sądze aby sceny erotyczne były odpowiednie dla 10 latków. Bez względu na to jaką inteligencję posiadają ;P

ocenił(a) serial na 10
Alicja91_3

Akurat ta konkretna książka nie powinna wpaść w ręce żadnego 10 latka. Chociaż gdyby wyciąć sceny erotyczne (czyli połowę książki :P)...

theMedicalDoctor

W sumie sceny erotyczne nie są aż tak bardzo w GoT potrzebne i lepiej by było gdyby autor trochę z nimi przystopował.

Alicja91_3

W książce nie ma aż tak dużo scen erotycznych. W serialu więcej jest dodatkowych scen sexu czy golizny, których w książce nie ma.

olcia74

Z pewnością mniej niż w serialu, w książce glownie są takie sceny z Daenerys

użytkownik usunięty
ocenił(a) serial na 10
Alicja91_3

A można wiedzieć, z ciekawości dlaczego pytasz?

KX_Keytinho

Ponieważ moja młodsza siostra, która ma 13 lat chce przeczytać tą książkę

ocenił(a) serial na 9
Alicja91_3

Jaki problem? Ja w tym wieku byłem już dawno po wiedźminie, który jeśli chodzi o erotykę nie odstępował kroku grze o tron

Raczej pytanie, czy da radę. Sam mam 19 na karku i łyknąłem wszystkie tomy podczas drogi do i ze szkoły (ach te półtoragodzinne dojazdy ;) )

ocenił(a) serial na 9
Alicja91_3

Im szybciej zacznie czytać takie książki tym lepiej. Uważam, że literatura nie ma klasyfikacji wiekowej, owszem "Gra o ton" nie stroni od opisów seksu i przemocy, ale te sceny nie są wymuszone na siłę, stanowią element życia i charakterystyki poszczególnych bohaterów. Wątpię by siostra po przeczytaniu takich książek stała się degeneratką, mało tego, myślę, że będzie górować wiedzą i intelektem nad rówieśnikami.

ocenił(a) serial na 10
Alicja91_3

To już zależy głównie od jej chęci, jeżeli chce to czemu by nie? Jeżeli chce może przeczytać kawałek i odłożyć na później, jednak jeżeli jak to określiłaś jest do tego chętna, to proszę bardzo.

ocenił(a) serial na 1
Alicja91_3

To trochę zależy, co Twoja siostra wcześniej czytała, jakie ma zainteresowania i jak jest wrażliwa. Ja przeczytałam GoT w wieku 14 lat, ale już wcześniej interesowałam się fantastyką. Jeśli jest na poziomie intelektualnym wyższym niż poziom jej przeciętnych rówieśników, to myślę, że spokojnie może czytać.

ocenił(a) serial na 10
Alicja91_3

od 1996 roku

TyrionLanister

Mistrz :D!

ocenił(a) serial na 10
TomKruz

W tym roku właśnie sie urodziłem więc sądze że ta trylogia jest specjalnie dla mnie no nie?

TyrionLanister

Ja również urodziłam się w tym roku ;D

TyrionLanister

Czyli od 18 lat. Pasuje :)

ocenił(a) serial na 9
Alicja91_3

Polecam tą stronę:
https://www.commonsensemedia.org/
Są tutaj ograniczenia wiekowe ustalone przez amerykańskich psychologów dziecięcych dotyczące gier, seriali, filmów, książek, stron internetowych i muzyki (chociaż te dwa ostatnie to głupstwo)

ocenił(a) serial na 9
MumciurMaster

Problem jest taki że jest po angielsku, ale cyferki chyba można zrozumieć.

ocenił(a) serial na 9
MumciurMaster

I aplikacje na telefon.

ocenił(a) serial na 6
Alicja91_3

Jeżeli Twoja siostra chce to przeczytać to powinnaś sama ocenić czy jest do tego wystarczająco dojrzała. Każde dziecko jest inne i nikłe wiem czy powinniśmy tu ustalać konkretny wiek. Ja np mam 16lat i nie wiem czy moi koledzy zrozumieliśmy sens ksiazki, a nie mówili kto, z kim był w łóżku. Ja zacząłem czytać w wiku15 lat i cieszę się, że nie wcześniej :)

Alicja91_3

Znam 12 latki które to czytają. Jeśli jest dojrzała to nie widzę przeszkód.

ocenił(a) serial na 10
Alicja91_3

Około 16. Ja jednak zaczełam oglądać serial w wieku 12 lat

ocenił(a) serial na 9
Alicja91_3

[Wiem że data] Książki nie mają ograniczeń wiekowych ale powinna być tylko i wyłącznie dla dorosłych. Mało która książka jest tak brutalna i zawiera tak wiele seksu i golizny