Mam tylko dwa pytania?
1.Kiedy nadejdzie ta zima (chodzi o serial) bo cały czas gadają a jej nie ma.
2.Co poza mrozem jest takiego złego w tej zimie, pamiętam że ktoś mówił o jakiś trupach jak nadejdzie zima.Czy to prawda?
Zima już niedługo będzie (w Tańcu się zaczyna).
Mróz. Brak plonów nawet przez lata. Głód. Straszny mróz. Straszny głód. Śmierć tysięcy, a nawet setek tysięcy ludzi nie mających jedzenia.
1.Zima rozpoczyna się w epilogu 5 tomu.
2.Inni,nieumarli którzy zabijają i robią z ludzi zombie.
Zima się dopiero zaczęła. Mur jest trochę jakby magiczny i nie pozwala on przejść Innym na drugą stronę. Istnieje róg który potrafi zburzyć mur,ale kto go ma(i czy ktoś go ma) to nie wiadomo.
Inni nie przejdą przez mur, bo jest on chroniony zaklęciami Dzieci Lasu. Aby mogli przejść trzeba go zniszczyć. Mur zniszczyć może Róg Joramuna, zadęcie w niego spowoduje trzęsienie ziemi, a z pod muru uwolnią się olbrzymi i kamienne smoki czy coś. No i ogólnie cała magia. Obecnie nie wiadomo gdzie wy róg się znajduje. Ale jeżeli mur zostanie jednak zniszczony to inni jak i biali wędrowcy i pozostałe magiczne istoty i dostaną się do Westeros i będzie armagedon.
1. Jasnowidzem nie jestem, żeby przewidzieć kiedy to będzie w serialu. W książce jest to pod koniec 5. tomu, więc pewnie nie wcześniej niż w 6 sezonie, a i to raczej pod koniec.
2. A ile odcinków obejrzałeś jeśli mogę spytać?
Obecnie drugi raz kończę sezon drugi, obejrzę sezon trzeci jak wyjdą wszystkie odcinki :D
No to widziałeś te trupy w 2. sezonie. Nie sa one charakterystyczne dla każdej zimy, bo w końcu nie widziano ich od tysiąca lat. Pamiętam też, że w książce ktoś zastanawiał się czy to zima przychodzi wraz z Innymi czy Inni wraz z zimą. A o samych Innych tak naprawdę wiele nie wiadomo.
Ponieważ zima trwa kilka lat. Legendy mówią, że jedna trwała kilka pokoleń i wtedy przyszli Inni. Innych nie widziano od tysięcy lat i ludzie po prostu boją się, że będzie trwać tak długo aż zapasy się skończą (szczególnie, że mamy wojnę domową, która nawet w książce się nie skończyła). Inni i trupy już nadeszły, ale nie przejdą na południe dopóki mur stoi i jest broniony przez nocną straż.
Widzę ,że mało osób rozumie o co chodzi Starkom w tym powiedzeniu "Winter is coming" , można to rozumieć na dwa sposoby po pierwsze dosłownie czyli zima jako pora roku, oraz metaforycznie czyli "nadchodzą ciężkie czasy", jeśli by tak rozumieć to "zima" już nadeszła.
Ja to też rozumiem, może trochę na wyrost, w znaczeniu My nadchodzimy - w znaczeniu to My (Starkowie) jesteśmy tą zimą. Może na siłę szukam wieloznaczności, ale podoba mi się taka interpretacja. Oczywiście oprócz tych nasuwających się, które wymieniłeś.