Czy ten nauczyciel Aryi z pierwszego sezonu pojawi się jeszcze w serialu? Polubiłem tą postać. Liczyłem, że się jeszcze pojawi ale do 4 sezonu cisza na razie na jego temat. Przeżył tamten pojedynek w zamku czy nie? Jeśli się pojawi to napiszcie po prostu, że tak ( pytam tych co czytali książkę), nic więcej.Bo nie chce otrzymać jakiegoś mega spoilera, że kogoś uratuje ani niczego w tym stylu.
Nie zginął. Było tylko pokazane jak stoi na przeciwko jednego z rycerzy Lannisterów i każe Aryi uciekać. Nie wiadomo kto wygrał tamten pojedynek. Ale skoro nauczyciel tańca był jednym z najlepszych szermierzy w Bravos i drewnianym mieczem rozwalił parę osób to nie sądzę, że przegrał z jednym nawet mimo tego, że nie miał miecza. Swoimi kocimi ruchami mógł śmiało umykać rycerzowi i odebrać mu jego broń albo wziąść jedną z tych leżących na ziemi po zabitych. Jak sprawa ma się do książki? Pojawił się on w niej potem czy nie? O to mi głównie chodzi...
"Jak sprawa ma się do książki? Pojawił się on w niej potem czy nie? O to mi głównie chodzi..."
A to nie odpowiedziałam Ci niżej? "Na dzień dzisiejszy" oznacza stan na koniec Tańca ze Smokami, więc jak sądzisz, pojawił się (oficjalnie)?
W sumie to i odpowiedziałaś i nie :-) Co do twojego pytania to sądzę, że jednak nie :-)
Napisałam bardzo enigmatycznie, gdyż zastrzegałeś się, że nie chcesz żadnych spoilerów ;) Generalnie w książkach jest tak samo jak w serialu (nic się nie zmieniło) i czytelnicy wiedzą to samo, co Ty i tak samo sobie spekulują, że np. został pojmany, wrzucony do lochów i tam, jako Człowiek Bez Twarzy, zmienił się w Jaqena H'ghara i został wysłany na Mur. Natomiast na obecnym etapie (stan na koniec TzS) jako postać oficjalnie Syrio ma status - zmarły. Ale że jeszcze zostały nam dwa tomy to kto wie ;)
Czyli ogólnie dalej nic nie wiadomo :-) wydaje mi się, że raczej już Sergio nie ujrzymy, a wielka szkoda bo był naprawdę wyrazista postacią, która mocno mi zapadła w pamięć. No i fajnie ciachał mieczem, a to jako fan szermierki zawsze jest u mnie wysoko cenione :-) mimo wszystko dziękuję ślicznie za odpowiedź i garść informacji :-)