PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 407 tys. ocen
8,7 10 1 406585
7,9 56 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron
ocenił(a) serial na 9
Saltox

Oceniam sezonami, więc twoja teza jest fałszywa. A o śmierci mojej ulubionej postaci wiedziałam od dawna i nie byłam jakoś szczególnie zawiedziona tą sceną. No, może tym, że Thorne- służbista, zdradził swojego LD. Już dużo razy odpisywałam na tego typu posty, więc napiszę ci, że nie spodobało mi się jak poprowadzili większość postaci. Bo to po prostu było nielogiczne- LF, Varys, Stannis, Melisandre (najbardziej drażni mnie scena, gdzie rozbiera się przed Jonem, a przecież jest wielką kapłanką, która ma coś więcej do zaoferowania niż wygląd), Jorah, Sansa= dama w opałach, Loras. Wątek Dorne był beznadziejny, żmijowe bękarcice to porażka, z Jaime zrobiła się ciepła klucha. Nie oceniłam tylko na podstawie tego że Jon czy Stannis umarł.

ocenił(a) serial na 9
raschel97

Chociaż nie podobała mi się śmierć Stannisa pełna zbędnego patetyzmu. Było to dla mnie sztuczne, wolałabym żeby zginął w walce albo się wykrwawił. Ten serial podobał mi się mniej więcej za to, że osobiste zemsty się nie realizowały.

raschel97

Zapytałem tylko dlatego że zobaczyłem oceny innych seriali i po prostu szok, wszystkie inne seriale na 10 a GoT na 1.
Ja wiem że odbiega mocno od książki ale to sam autor przyznał że właśnie w taki sposób chce to poprowadzić.

Saltox

Pewnie jest jak mówisz ;P albo dlatego że coś się z książką nie zgadzało.Sezon ten miał pare świetnych wbijających w fotel momentów,za to takiej oceny jak 1 z czystym sumieniem bym nie postawił,ale ja to ja.

Saltox

i like ten tekst o g-burzy! :D
Nigdy nie przyszło mi do głowy dobre określenie na takie właśnie podejście oceniające, ale dziś spotkałam Twoje - hell yeah! <bow>

raschel97

To dziwny sposób oceniania,serial powinno się oceniać jako całość.W dodatku tego sezonu na 1 bym nie ocenił,bo miał świetne momenty,jak w ostatnich 3 odcinkach.1 to bym dał jakby kompletnie nic nie było,wszystkie postacie byłyby beznadziejne,aktorstwo by leżało,kwestie techniczne to samo.Ale ok,rób jak chcesz xD.

ocenił(a) serial na 9
Adorianu

Mi się podobał tylko odcinek 8. Jeżeli fabuła leży- to pociąga ze sobą wszystko na dno. Jasne scenografia jest ważna i piękne stroje też są ważne, ale dla mnie najważniejsi są bohaterowie i wydarzenia.

raschel97

I bohaterowie i wydarzenia nie były aż takie kiepskie,owszem sezon powolny,ale mocne momenty miał :)

ocenił(a) serial na 9
kulmat12

W tym sezonie Jon stał się moją ulubioną postacią. Dzięki George... :(

ocenił(a) serial na 9
dext3r

Czytaj powyższe rozmowy :) Jest szansa że Mel go ożywi. Jak nie, to ja odpadam bo Jon to moja ulubiona postać.

kulmat12

Też nie mogę zasnąć. :D
Jest godzina 4:30 i ciężko jest mi napisać cokolwiek konstruktywnego, może poza tym, że Lena Headey jest absolutną MISTRZYNIĄ, jeżeli zostanie pominięta przy nominacjach do Emmy/Złotych Globów, to tracę resztki wiary w nagrody telewizyjne. To co pokazała w tym odcinku przechodzi ludzkie pojęcie, nie mogłem sobie wyobrazić lepiej odegranego marszu.

Maciej_Vos

co niby pokazala? cycki i wagine? przeszla przez miasto- na poczatku miala w dupie wszystko i chciala dojsc do amku potem zaczelo do niej docierac, ze za drzwiami nic sie nie zmieni i dalej bedzie kur-wa dla pospolstwa- jakos nie widze tam super aktorstwa.

Maciej_Vos

Zagrała twarzą:) Na twarz dublerki zakłada sie zielony kapturek a resztę robi w postprodukcji.
Także nie podniecajcie się cyckami:)

Koguyms

To akurat było logiczne, przynajmniej dla mnie. Mało prawdopodobne, by znana aktorka (może nie pierwszej ligi, ale zawsze) pokroju Leny pozwoliła sobie na sceny full exposed. :)

ocenił(a) serial na 8
Maciej_Vos

Lena jest w ciązy, moze było to juz widoczne podczas kręcenia tej sceny... Taka ciekawostka: na razie nie jest oficjalnie wiadomo kto jest ojcem, ale podejrzewa się Pedro Pascala (Oberyn Martell)... he he :-P

mallutka

A właśnie się zastanawiałam, co się tak do siebie kleją na wielu wielu zdjęciach z official GoT instagrama :D

ocenił(a) serial na 9
Maciej_Vos

Takie pytanko - czy wątek Wróbla, więzienia Cersei i marszu pokutnego jest wzięty z książki? I dokładnie odwzorowany? Czy to wszystko to wymysł scenarzystów serialu?

ocenił(a) serial na 9
Sathyriasiska

Może nie kropka w kropkę, ale jest wzięty z książki ;) tylko, że nie było takiego czegoś że to Cercei "uzbrajała" tę armię Wróbla.

ocenił(a) serial na 9
haily

oki, dziękuje :-)

kulmat12

Odcinek bez wątpienia należał do Cersei.. tfu, aktorsko do Leny Headey, jak dla mnie. Poza tym mam mieszane uczucia po obejrzeniu, pewnie jak ochłonę z wrażeń (dosłownie! :D), to będę mógł na spokojnie to jakoś ocenić. Nie mniej D&D po raz KOLEJNY udowodnili, że potrafią stworzyć serial, o którym się mówi i będzie mówić jeszcze przez bardzo długi czas. Niektóre rozwiązania nie przypadły mi do gustu, inne tak.. jako Martell najbardziej ubolewam nad zwieńczeniem wątku Dorne.. wtf ciśnie mi się na usta :( Samo w sobie nie było złe (Myrcelli nie znosiłem, jak wiadomo xp), ale myślałem, że będzie nieco bardziej książkowo z Doranem :( Jako widz nie warci są odnotowania oprócz piersi Tyene i pocałunku Ellari :| Już nie wspominam, że Alliser jednak to zrobił a ja go tak sobie broniłem jeszcze tydzień temu, że on taki z poczucia obowiązku nic Jonowi nie zrobi.

matiiii

matiii podratuj mnie spoilerem

Czy pojawia się LF? czy przeżył odcinek?

Nie moge teraz obejrzeć, bo poprawiam licencjat a czas mnie goni. Chce chociaż o niego być spokojna :D widziałam już w necie, że Sansa spierniczyła z WF a korkociąg nie wylądował ani we łbie młodego ani starego Boltona...

ocenił(a) serial na 8
szepcik

Nie pojawił się w ogóle w odcinku.

mazonik

Dziwne... Ale lepsze to niż jakby mieli go ubić :)
Dzięki za informacje.

szepcik

"widziałam już w necie, że Sansa spierniczyła z WF a korkociąg nie wylądował ani we łbie młodego ani starego Boltona..."
Ani Myrandy, Fetor od brudnej roboty xD

btw. współczuje z poprawianiem :)

ocenił(a) serial na 10
szepcik

Ls nigdy nie będzie w serialu ludzie rok temu martin mówił że ta postać się nigdy nie pojawi w serialu ani w książce bo żałuję stworzenia jej

Beemka

Naprawdę powiedział, że żałuje stworzenia jej? :D Ja zdaję sobie sprawę, że to Martin, ale to dziwne słowa nawet jak na niego. :D

ocenił(a) serial na 10
Beemka

A ja mam wrażenie że LS pojawia się w momencie rzekomej śmierci Stannisa

ocenił(a) serial na 5
Julsoon

Selyse nie powiesiła się sama???

ocenił(a) serial na 10
kulmat12

no coz można było się spodziewać ze będzie i Robert strong i FTW, mimo ze wiedziałem, co się stanie to nadal trochę serduszko boli, podobnie miałem jak oberyn zginal ;( Czekamy na powrot jona w 6 albo i nawet 7 sezonie.

ocenił(a) serial na 10
cha0s

W 6 pewnie ta czerwona kapłanka go przywróci hehehehe

ocenił(a) serial na 9
TyrionLanister

Ja bym raczej powiedziała że kapłanka dostanie out z ręki Davosa, gdy ten tylko się dowie jak bardzo przyłożyła się do śmierci Shireen. Obawiam się że tym tokiem idą zamysły zarówno GMM jak i Dedeków.

ocenił(a) serial na 9
Walking_TedCommingtoBad

o ile się dowie. Sama się pewnie nie pochwali, a tórcy bardzo chcieli ukazać, że Boltonowie wyrżnęli wsyztskich ludzi stanissa

ocenił(a) serial na 10
Walking_TedCommingtoBad

Kim są Dedecy?

ocenił(a) serial na 9
Faster1611

Benioff i Weiss,scenarzyści serialu;)

ocenił(a) serial na 7
kulmat12

BRONN PRZEŻYŁ!!!!!

ocenił(a) serial na 8
Martin von Carstein

Bronn, Podrick, Ramsay, Gruba Walda na razie bezpieczni uffff :-D

ocenił(a) serial na 6
kulmat12

Nie jestem pewien, czy ten odcinek był taki dobry, po prostu napakowali w niego wszystkie najmocniejsze zdarzenia.

ocenił(a) serial na 10
litwosxd

Ostatni odcinek a działo się wiecej niż w całym sezonie.

NA plus:
- do Denerys wracają Khalowie (tak mi się wydaje)
- Arya dokunje wcześniej postanowionej sobie obietnicy zabicia Tranta ale hm cóż chyba się to Bogowi Utopionemu nie spodobało ( swoją drogą ciekawe , który jest mocneijszy Utopiony czy Ognisty od Kapłanki)
- ucieczka Sansy z Theonem ( na bank przeżyją nie wieże w ich śmierć)
- ciekawa scena z Cersei /pokuta.... nie czytałem książki ale naprawdę dobrze to wyglądało
- śmierć Jona Snowa (a czemu plus?) idealny zabieg jak już jeden z forumowiczów napisał tutej/ jego śmierć uwolni go od nocnej straży - ta kapłanka nie na daremno uciekła do czarnego zamku mogli równie dobrze jej nie pokazać potem już wogóle.. wierze, że ona go ożywi , że Jon to Azor Ahai
- pojawienie się nowego Gwardzisty - Góry mam nadzieję , że on ich wszystkich............ :D
- ucieczka Sama z Goździk dobre posunięcie

NA minus:
- Stanis tak to zepsuć mogli mu zafundować godną śmierć w bitwie a wogóle podobno (nie czytalem) to wcale mu tak źle nei poszło w bitwie o winterfell wdłg książki a tu taka scena cóż... mimo szkoda mi tego w jaki sposób zakończono prawdopodobnie jego wątek
- za mało Denerys
- śmierć Myrcelli / po jakiego ...........?

Zastanawiające:
- pojawienie się "pająka" .. jakim cudem skąd? przeceiż Denerys go nie lubi bo kazał on szpiegować Jorahowwi !
a on spokojny tam jakby nigdy nic .. jak to wytłumaczą kiedy się spotka z Denerys i ona nie będzie chciała go zabić?
- myślałem, że w jakiś inny sposób Sansa ucieknei a tu hop ;d
- co się teraz stanie z Aryią

Magii_Mistrz

Denerys go nie lubi, dlatego pojawił się tuż po tym jak ona zniknęła. Tak samo jest z Samem, który wyjechał tuż przed zabiciem Jona, albo Davosem, który opuszcza obóz tuż przed spaleniem Shireen. Takie tam... zbiegi okoliczności :P

majinus

Tyle, że Pająk wraz z MAgistrel Pyrylo zrobli dla niej i dla Ageona dużo więcej niz sobie jest w stanie wyobrazić

kontousuniente

Tyrion próbował tłumaczyć Pająka przed Danką. Teraz jeszcze jak pomoże pokonać Synów Harpii w Meereen to ma gwarantowaną posadkę doradcy.

ocenił(a) serial na 10
Magii_Mistrz

"- Odbyłem rozmowę z Dan Weissem i Davidem Benioffem. Powiedzili mi, że mój czas w serialu dobiegł końca. Prawdę mówiąc to był pierwszy raz, gdy dowiedziałem się z wyprzedzeniem, co czeka moją postać. Tym razem zostałem poinformowany o jej losach znacznie wcześniej. Nie wrócę w szóstym sezonie – powiedział Kit Harington."

natrafiłem na ta wypowiedz w necie

ocenił(a) serial na 6
panteraworange

Liczę, że to wał.

ocenił(a) serial na 9
litwosxd

Zabieg marketingowy ... oby! :)

Fibius

Jaki zonk byłby jakby nie był... bo przecież
Davos i Melisandre na Murze. W jakim celu? Ano żeby iść za nowym liderem, który będzie już zwolniony ze ślubów nocnej straży.

ocenił(a) serial na 9
Magii_Mistrz

Khalowie raczej nie wracają do Dany. To nie byli Ci Khalowie którzy ją lubić;)

Walking_TedCommingtoBad

Może Danka hajtnie się z nowym wodzem i oni znowu ją polubić i razem z Daario i Jorahem będzie czworokąt miłosny.

ocenił(a) serial na 9
ink1313

To już czarny scenariusz rodem z mody na sukces;D ale w sumie...może Danka powinna ustanowić nową tradycję, miast giżdzić się z rodzeństwem wziąć sobie czterech legalnych mężów, wtedy czworokąt jest do przełknięcia:)

ocenił(a) serial na 7
kulmat12

Z perspektywy całego sezonu, ten odcinek był zdecydowanie najlepszy, chyba nikt nie stwierdzi inaczej :) Niby wszystko fajnie, ale czuć niedosyt.
Stannis - dziwne że to akurat najemnicy go opuścili a nie jego "poddani" żołnierze. Poza tym kolejna kująca w oczy akcja - wcześniej 20 Boltonów wybija setki koni i ucieka bez przeszkód, a teraz połowa armii ucieka i nic i tym nie wiadomo, dopiero jakiś człowieczek raportuje o tym swojemu królowi.
Wątek Deanerys - kończy się na tym że otaczają ją Dothracy, a Drogon gdzieś tam umiera od kilku skaleczeń. W książce było to dużo lepiej opisane, a wnioskując, zapewne Danka się dostanie do niewoli, i ser Lord of Friendzone i Daario ją odbiją ;x Na Murze całkiem ok, teraz pozostaje mieć nadzieję że Jon przeżyje pod taką albo inną postacią (i fajnie by było gdyby zabił kilka osób w CB, ale raczej się tak nie stanie ;/). Marsz Cersei - całkiem fajnie, a RS wygląda dość dziwnie, dziwię się że nikt się nie burzy skoro dookoła kręci się chodzący trup :v Wątek Aryi całkiem fajnie rozegrany, brakuje tylko jej momentów jako Warga. I oczywiście Dorne, zabójstwo Myrcelli tak trochę nie na miejscu, akurat ona była najlepsza z tych kociątek Jeimiego i Cersei. Oraz brak knowań Dorana, szkoda, że nie była pokazana scena w której wysyła bękarcice i Ellarie aka. Arianne Martell do KL.

Aaaaa, teraz mały domysł. Skoro w serialu Stannis przegrał walkę o WF, to możliwe że Jon wstanie, zbierze armię dzikich i dokończy zabawę :)
Poza tym, ktoś ma jakiś pomysł co będzie z Branem? Jestem ciekawy co znaczyły słowa Bryndena, że będzie latał.

ocenił(a) serial na 10
Ygrek_

Przyłączam się do Twoich przemyśleń : ) Niech Jon ożyje i rozwali tych Boltonów bo już grają na nerwach za to co zrobli Starką !!